AZ EKCÉMA
KEZELÉSE

Az atópiás ekcéma kezelése gyerekeknél és felnőtteknél két különböző fázisból áll.

TE KÉRDEZEL
MI VÁLASZOLUNK

1 quote-marks

Hogyan szabadulhatok meg az ekcémától?

Az ekcéma kezelésének 2 fő alappillére: az akut fellángolások során a kortikoszteroid tartalmú krémek alkalmazása (a lehető leggyengébb szteroid, soha nem arcra), valamint fenntartó kezelésként a szappanmentes tisztálkodók és bőrpuhító emolliens bőrápolók rendszeres használata. A fellángolások tartós megakadályozása érdekében fontos, hogy a bőr mikrobiomja (a bőrön élő jótékony baktériumok ökoszisztémája) egyensúlyban legyen.

Tudj meg többet

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Az ekcéma fertőző?

Nem! Az ekcéma egy atópiás (allergiás) állapot, amely öröklődik, elsősorban kisbabákat és gyerekeket érint. Az ekcémát senki sem tudja csak úgy "elkapni".

Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Mi a különbség az ekcéma és a pikkelysömör között?

A pikkelysömör (psoriasis) vastag, piros, pikkelyes foltokat okoz a bőrön, általában a könyök és a térd körül. A viszketés nem jellemző tünete. Az ekcéma is száraz, piros foltokat okoz, azonban ezek jellemzően nem olyan vastagok, és általában a nyak, a könyök- és térdhajlatokban (vagy kisbabáknál az arcon) jelentkeznek. Az ekcémára jellemző az intenzív viszketés, és akár vakarásnyomok, berepedések is láthatóak a bőrön.

Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Mitől lángol fel az ekcéma?

Az ekcéma fellángolásának kiváltó okai változóak. Okozhatja a bőr kiszáradása (télen vagy kevésbé kíméletes tusfürdők használata miatt), valamint környezeti irritáló és allergén anyagok. A sportolás utáni vagy éjszakai izzadás az ekcéma egyik fő kiváltója, csakúgy, mint a stressz. A kiváltó okoktól függetlenül használjunk szappanmentes mosakodókat és emolliens bőrápolókat naponta kétszer az ekcéma belobbanásának megelőzésére.

Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Az ekcéma terjedhet?

Az ekcéma nem fertőző és nem terjed át egyik emberről a másikra. Az ekcéma a test bizonyos részein alakul ki. Kisbabáknál általában az arcon és a nyakon fordul elő, míg idősebb gyermekeknél gyakran a nyakon, valamint a könyök- és a térdhajlatokban jelenik meg. Fontos, hogy olyan módszereket tanítsunk a gyerekeknek, amelyekkel elkerülhetik az ekcémás foltok vakarását, mivel ezek nagyobbá válhatnak és a bőr nagyobb részét érinthetik.

Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

IGAZ
VAGY HAMIS?

AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ
FERTŐZŐ LEHET

HAMIS

Az atópiás dermatitisz vagy ekcéma örökletes betegség, ami semmiképpen sem fertőző. Az atópiás dermatitisz tüneteinek kezelése a szappanmentes tisztálkodókon, az emolliens testápolókon és topikális kortikoszteroidokon alapul.
Tudj meg többet

AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ
IDŐVEL ELMÚLIK.

IGAZ

Az atópiás dermatitisz az adott gyermektől függően néhány hónaptól évekig tarthat. Az atópiás dermatitisztől kisbabakorukban szenvedő gyermekek fele öt éves korára meggyógyul. Egyes esetekben az atópiás ekcéma felnőttkorban is megmarad, ezt azonban előre nem lehet tudni. Az ekcémának nincs végleges gyógymódja, de a megfelelő terápiával jól kezelhető.
Tudj meg többet

AZ EKCÉMA FELLÁNGOLÁSÁT
ELŐIDÉZHETI A STRESSZ

IGAZ

Nincs rá magyarázat, hogy miért, de a szakértők arra jutottak, hogy az érzelmek, a sokkhatás és a stressz jelentős szerepet játszhatnak az ekcéma fellángolásának előidézésében. Az atópiás dermatitiszről azonban ismert, hogy egy genetikai rendellenesség. Ha rád ilyen hatással van a stressz, ismerkedj meg olyan stresszkezelési technikákkal, mint például a mindfulness.
Tudj meg többet

AZ ÉTREND
SÚLYOSBÍTHATJA AZ EKCÉMÁT?

IGAZ

Egyes ételek előidézhetik az ekcéma fellángolását. Ha arra gyanakszunk, hogy valamilyen étel az ekcémát súlyosbító tényező lehet, érdemes orvoshoz fordulni. Vérvizsgálatok és bőrteszt (prick teszt) segítségével megállapítható, hogy mely étel okoz allergiát (gyakori "bűnös" a mogyoró, a tej, a szója, a liszt, a hal és a tojás).
Tudj meg többet

ÉLETMÓDTIPPEK: HOGYAN TARTHATÓ SZINTEN
AZ ATÓPIÁS EKCÉMÁRA HAJLAMOS BŐR

A fent említett 2 fázis kezelésén túl számos életmódbeli tanács járulhat hozzá az atópiás ekcéma sikeres kezeléséhez. Mint például: a langyos vízzel és rövid ideig történő zuhanyzás vagy fürdés, a kevésbé meleg szobahőmérséklet fenntartása, a poratka elleni küzdelem, a pamut ruházat viselése, vagy az izzadság eltávolítása a bőrről.

Az alábbi cikkekben részletes információt és számos életmódbeli tanácsot olvashatsz az atópiás ekcémára hajlamos bőr ápolásáról, továbbá megismerkedhetsz a szakértők javaslataival a hatékony bőrápolási rutinnal kapcsolatban, és az orvos által felírható receptköteles gyógyszeres kezelésekről. Emellett termékajánlásokat is találhatsz, ha atópiás ekcémára hajlamos bőrre való könnyebb textúrájú bőrápolót keresel.

ORVOS ÁLTAL FELÍRT
KEZELÉSEK ATÓPIÁS EKCÉMÁRA

1. fázis: A fellángolások alatt. Az orvos receptköteles kezeléseket javasolhat, például helyileg alkalmazható kortikoszteroidokat vagy takrolimusz-tartalmú krémet. Ezek a gyógyszerek csillapítják a bőr immunreakcióját (bőrpír, szárazság és erőteljes viszketés), hogy a viszketés enyhüljön, az atópiás ekcémás foltok pedig gyógyulásnak induljanak.

SZINTEN TARTÁS
BŐRÁPOLÓKKAL ATÓPIÁS EKCÉMÁRA HAJLAMOS BŐRRE

2. fázis: Szinten tartás és megelőzés. Az atópiás ekcémára hajlamos bőr hidratáltságának és komfortérzetének fenntartásáért zuhanyzáshoz szappanmentes mosakodókat, syndetet használj, és hidratáld a bőrt naponta kétszer gazdag emolliens bőrápolóval, hogy támogasd a mikrobiomot (a bőrfelszínen élő mikroorganizmusokat, melyek segítenek fenntartani a bőr egyensúlyát)! Emellett használhatsz természetes bőrnyugtató hatású termálvizes permetet is a viszketés csillapításáért!

LIPIKAR BALZSAM AP+ M 

Száraz, nagyon száraz vagy atópiás ekcémára hajlamos bőrre.

Tudtad?

5-ből 1 gyermeknél előfordulhat ekcéma. Az esetek 80%-ában ez a bőrállapot magától elmúlik még felnőttkor előtt.

Forrás: CHU Nantes, Rákkutatási és dermatológiai részleg, Atópiás dermatitisz specializáció, 2015 április

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.

KEDVES
OLVASÓNK!

Az itt megjelenített információk kizárólag általános tájékoztató célt szolgálnak, semmilyen esetben sem helyettesíthetik a szakszerű orvosi tanácsadást. Egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban mindig fordulj egészségügyi szakemberhez!