AKNÉ

Az akné vagy „acne vulgaris” a zsíros bőrre jellemző állapot, melynek során a faggyúmirigyek túlzott mértékben termelnek faggyút. Ez vezet a pórusok eltömődéséhez, amit okozhatnak az elhalt hámsejtek vagy a faggyú. Néha a folyamat ezen a ponton megáll, és fekete fejű (nyitott) vagy fehér fejű (zárt) mitesszerek képződnek. Ezt nevezzük nem gyulladásos aknénak. Súlyosabb esetben a baktériumok elszaporodnak a felgyülemlett faggyúban, ami gyulladást okoz a bőrben. Ennek eredményei a bőr felszínén kialakuló pattanások (pusztulák) vagy a mélyebb rétegeket is érintő fájdalmas göbök (nodulák) és ciszták. Ez a gyulladásos akné.

TE KÉRDEZEL
MI VÁLASZOLUNK

1 quote-marks

Mi okozza az akné kialakulását?

Az akné esetében az androgéneknek nevezett hormonok egyensúlya felborul, melynek következtében a faggyúmirigy túlzott mértékben termel faggyút. Ugyanezek a hormonok fokozzák a bőr sejtjeinek termelődését. Ennek következtében a pórusok eltömődnek az elhalt hámsejtek és faggyú keverékével, így a pattanásokat okozó baktériumok melegágyává válnak. Ez többféle pattanást eredményez, a vörös foltoktól a pusztulákon át a mély, fájdalmas cisztákig.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

A fogamzásgátlás segít az aknén?

Az aknék kialakulását alapvetően a hormonok okozzák. Lányoknál, nőknél ez fogamzásgátlással, fogamzásgátló tablettákkal kezelhető, amely helyreállítja a hormonszintet a tiszta bőr érdekében. Keresd fel orvosodat, hogy megtudhasd, alkalmas vagy-e erre a kezelésre, mivel ez nem mindenki számára megfelelő.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Hogyan tüntethetem el az aknés hegeket?

Az aknés hegeket nagyon nehéz kezelni. Egyes orvosi kezelések segíthetnek, mint például a mikrodermabrázió, a kémiai hámlasztás, a lézeres kezelés vagy a microneedling. A pattanásos bőr esetén elsősorban az aknés hegek kialakulását kell megelőzni megfelelő gyógyszerekkel, például antibiotikumokkal vagy izotretinoinnal. Érdemes tanácsot kérni a patikában a szakértő mindennapi bőrápolókról, például az EFFACLAR termékekről.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Hogyan szabadulhatok meg az aknétól?

Azt enyhe aknés tüneteket megfelelő dermokozmetikai megoldásokkal ápolhatjuk. Gyengéden tisztítsd meg a bőrt micellás vízzel vagy habzó tisztító géllel naponta kétszer. Ezután használj olyan hatóanyagokat tartalmazó bőrápolót, mint például a szalicilsav, a niacinamid vagy a piroctone olamine. Ha ezek a lépések nem elegendőek, keress fel bőrgyógyászt és kérj tanácsot az orvosi kezelésekkel kapcsolatban, mint például a retinoidok, az antibiotikumok és az izotretinoin.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

IGAZ
VAGY HAMIS?

A CSOKI ROSSZAT TESZ
AZ AKNÉRA HAJLAMOS BŐRREL.

HAMIS

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a csokoládé fogyasztása befolyásolná az akné megjelenését, de különbözőek vagyunk, egyes embereknél okozhat pattanásokat. Sőt az étcsokoládé valójában tele van a bőr számára jótékony antioxidánsokkal.
Tudj meg többet

ZSÍROS ÉTELEK =
ZSÍROS BŐR.

HAMIS

Általános tévhit az aknéval kapcsolatban, hogy a zsírban gazdag táplálkozás zsírosítja a bőrt. A kettő között azonban nincs közvetlen összefüggés. Habár a telítetlen zsírokban gazdag étrend fokozhatja a mikrogyulladások kialakulását a szervezetben, beleértve a bőrt is. Röviden: nem a szalonna és a chips fogyasztásától alakul ki az akné, de az általános egészségi állapot fenntartásához a legjobb módszer a mértékletesség.
Tudj meg többet

A CUKOR RONTHAT
AZ AKNÉN.

IGAZ

A legfrissebb tanulmányok szerint a magas glikémiás indexű ételek, melyek hatására a vércukorszint kiugróan megemelkedik, valóban súlyosbíthatják az akné megjelenését. Tudjuk, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni, de bőröd egészsége érdekében tartózkodj az édességektől, a cukros italoktól és a fehér lisztből készült finomságoktól, fogyassz helyettük magas rosttartalmú ételeket, mint például teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket.
Tudj meg többet

A PATTANÁSOK NYOMKODÁSA
NEM MEGOLDÁS.

IGAZ

Ha gyors megoldásnak tűnik is, a pattanás kinyomása valójában ront az aknéra hajlamos bőr állapotán, mivel károsíthatja a fertőzött szőrtüszőt és fokozhatja a gyulladást. Sőt, körmeiddel akár még tovább is fertőzheted.A pattanások nyomkodása tehát ártalmas szokás, amivel legjobb felhagyni!
Tudj meg többet

AZ AKNÉ KIALAKULÁSÁNAK
OKAI

Az akné kialakulásának elsődleges oka hormonális eredetű: Az ivarszervek (a férfiaknál a herék, a nőknél a petefészkek) úgynevezett androgén hormonokat termelnek, amelyek fokozzák a faggyúmirigyek faggyútermelését, ami a pórusok eltömődéséhez vezet. Azonban számos már tényező is hozzájárulhat az akné megjelenéséhez, mint például az UV-sugárzás, a szennyezett levegő, az étrend és a stressz. Mivel az aknés állapotot elsődlegesen a hormonok befolyásolják, leggyakrabban a pubertáskorban lévő tinédzsereket érinti, de egyre növekvő számban alakul ki felnőtteknél is, különösen nőknél a menstruációs ciklus alatt.

HOGYAN ÁPOLJUK
AZ AKNÉRA HAJLAMOS BŐRT?

A bőrhibák vényköteles gyógyszerekkel kezelhetőek. Ha a bőrhibák enyhülnek, a gyógyszertárban kapható dermokozmetikumok vagy gyógyszerrel való kombinálásuk szintén segíthetnek. Ha a bőrhibák hatással vannak az önértékelésre, akkor fontos, hogy megtegyük a megfelelő lépéseket és ne csak némán szenvedjünk. A megfelelő orvosi tanácsok és a helyes bőrápolás hatására a bőr fokozatosan megtisztulhat a tartósan üde megjelenésért.

Ebben a részben mindent megtudhatsz a zsíros és aknéra hajlamos bőr jeleiről, valamint arról, hogyan és milyen termékekkel ápold a bőröd. Görgess tovább a tinédzser és a felnőttkori aknéra hajlamos bőrrel kapcsolatos további cikkeinkért. Ezenkívül még szakértői tippeket is találsz a bőrhibák elfedéséről.

EFFACLAR
SZÉRUM

Az akné nem befolyásolja az önbizalmam!

MINDEN BŐRNEK 
VAN SAJÁT TÖRTÉNETE

Az életet megkönnyítő dermokozmetikumok bőrgyógyászok ajánlásával

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT
 KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.

KEDVES
OLVASÓINK!

Az itt megjelenített információk kizárólag általános tájékoztató célt szolgálnak, semmilyen esetben sem helyettesíthetik a szakszerű orvosi tanácsadást. Egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban mindig forduljatok egészségügyi szakemberhez!