A bőrallergia és
egyéb 
allergiás  
reakciók

Article Read Duration 4 perc elolvasni

Az allergiás reakció akkor jelenik meg, mikor immunrendszerünk egy ártatlan anyagra a környezetünkben vagy ételünkben úgy reagál, mintha testünket károsító veszélyforrás lenne. Leggyakrabban viszketésként, bőrpírként vagy égető érzésként jelentkező bőrreakció formájában. Az allergiás bőrtünetek közé tartozik a csalánkiütés, az allergiás- vagy kontakt dermatitisz és az ekcéma. Gyakran előforduló tünetek az allergiás kötőhártya gyulladás, a szénanátha, asztma és ételallergiák.

AZ ALLERGIA:
AMIKOR AZ IMMUNRENDSZER
TÚLZOTTAN REAGÁL

SOKFÉLE ALLERGIÁS REAKCIÓT ISMERÜNK. A KIÜTÉSEKTŐL KEZDVE EGÉSZEN A SZÉNANÁTHÁIG

Testünknek meg kell küzdenie környezetünk ártalmas hatásaival, a baktériumokkal és vírusokkal. Ha támadás éri testünket, az immunrendszer aktívan válaszol. 

Ez eddig rendben is van. A probléma akkor áll elő, amikor immunrendszerünk túlreagál valamit és védekezni kezd akkor is, amikor igazából nem vagyunk veszélyben. Az egyik ilyen reakció az allergia. 

Az allergia valójában az ártalmatlan anyagok - allergének - "téves megítélése", melyet testünk indokolatlanul erős, vészhelyzetekre fenntartott immunválasza követ. Az allergia formái és tünetei sokfélék - a tüsszögéstől kezdve a kiütésekig. Jellemzően olyan helyeken fordul elő bőrünkön, ahol a külvilág és a testünk belseje találkozik, mint a szemek, orr, tüdő, bélcsatorna vagy a bőr

MILYEN
BŐRKIÜTÉS FAJTÁKAT ISMERÜNK?

A BŐR: AZ ELSŐ SZÁMÚ CSATAVONAL, AHOL KIÜTHET AZ ALLERGIA

Bőrgyógyászhoz és allergológushoz leggyakrabban bőrön jelentkező allergiával fordulnak páciensek. A bőr a test védőburka a külvilággal szemben, ezért éri annyi különböző allergén. Különösen kezeink hajlamosak allergiára, mert sokmindenre használjuk őket. 

A bőrallergia sokféle formáját ismerjük: például a csalánkütést, allergiás-, vagy kontakt dermatitiszt és ekcémát. Mindegyiknek megvan a sajátos klinikai tünete és kezelése, de a fő jellemzők a viszkető és égő bőr, valamint duzzanat vagy kiütés formájában jelentkező drámaibb reakciók. A bőrallergiás reakciókkal kapcsolatos további információkért kattints IDE

MIT TEHETEK BŐRALLERGIA
ELLEN ?

Amennyiben allergiára hajlamos a bőröd, nem árt felkeresni egy bőrgyógyászt vagy allergológust. Kérdezd meg a patikában is, milyen termékek ajánlottak kifejezetten az érzékeny, allergiára hajlamos bőr számára illetve milyen jótékony hatása van a termálvíznek. TOLERIANE Dermallergo Ha a bőrödnek SOS segítségre van szüksége, kattints IDE további tippekért. 

A SZEMEK: ALLERGIÁS KÖTŐHÁRTYA GYULLADÁS

A SZEZONÁLIS ALLERGIA SZEMÜNKRE VAN A LEGNAGYOBB HATÁSSAL

A szemünk védőrétegén megtapadó allergének felelősek a kivörösödésért, könnyezésért és a zavaró viszketésért. A szezonális allergiáról főleg a pollenek tehetnek, de nem elhanyagolható a levegőben és környezetünkben található egyéb allergének hatása sem, mint például az állatszőré [ART-ALLA2]. Amennyiben gyakoran jelentkeznek nálad a tünetek, nem árt egy pillantást vetni a fürdőszobapolcodra sem. Sok termék (szempillaspirál, alapozó, napvédő....) válthat ki allergiás reakciót a szemkörnyéken. 

MIT TEHETEK
ALLERGIÁS KÖTŐHÁRTYA GYULLADÁS ELLEN?

A gyógyszertárban vény nélkül kapható szemcseppek jó szolgálatot tehetnek a tünetek csökkentésében, de van egy pár egyéb trükk is, amit érdemes elsajátítani. Az okostelefonod figyelmeztethet, hogy a környezetedben nagy a pollenmennyiség. Ilyenkor ha hazaérsz, mindig zuhanyozz le és öblítsd le a hajadat is - ez segít megszabadulni a bőrödön megtapadt pollenektől. Bírd ki és ne dörzsöld a szemed, mert csak fokozza a viszketést. Csak megmosott, tiszta kézzel érintsd a szemed.

AZ ORR: SZÉNANÁTHA
(ALLERGIÁS NÁTHA)

A SZEZONÁLIS ALLERGIA GYAKRAN MÉR CSAPÁST AZ ORRUNKRA

Immunrendszerünk ilyenkor „azt hiszi”, hogy a pollentámadás veszélyes, ezért gyulladáscsökkentő anyagokkal árasztja el a szervezetünket. A tünetek alapvetően orrdugulás és tüsszögés, de előfordulhat akár kötőhártya-gyulladás vagy asztma is.

MIT TEHETEK
A SZÉNANÁTHA ELLEN?

Mindannyiunk számára világos, hogy nem éri meg bezárkózva tölteni a tavaszt, ezért fordulj patikushoz vagy gyógyszeréshez allergiellenes antihisztaminikumért és szteroidos orrsprayért. Kipirosodott, irritált orrod kezeld lefekvés előtt egy alapos réteg bőrnyugtatóval.

A TÜDŐ:
ALLERGIÁS ASZTMA

TÜDŐNKRE HATÁSSAL VANNAK A LÉGSZENNYEZÉS ALLERGÉNJEI ÉS A POLLENEK IS

Az allergiás asztma gyakori kiváltó oka a pollen, a háztartásbeli anyagok közül pedig a tüdőnkbe jutó állatszőr és poratkák. Az allergiás reakció következtében a légjáratok körüli izmok összehúzódnak, ezért jutunk kevesebb levegőhöz. Az izmok belseje begyullad és fokozza a nyálkatermelést. Ez köhögéshez, ziháláshoz és légszomjhoz, vagy egyes esetekben akár asztmás rohamhoz is vezethet.

MIT TEHETEK
AZ ALLERGIÁS ASZTMA ELLEN? 

Az asztma komplex betegség, melyet orvosi segítséggel kell gyógyítani, de a kezelés szerves része a "megelőző" és "tünetenyhítő" inhalátorok használata. 

A BÉLCSATORNA: ÉTELALLERGIA

AZ ÉTELALLERGIA OKOZHAT KIÜTÉSEKET

Az ételallergiások száma növekedőben van - manapság a felnőttek 5%-át és a gyerekek 8%-át érinti a probléma. Az élelmiszerekben található fehérjékre legjellemzőbb az allergiás hatás - gyakori a földimogyoró-, tej- és tengerigyümölcs allergia. Ezek az ételek egész testre kiható immunreakciót válthatnak ki a bélcsatornába jutva. A reakciók az enyhétől kezdve (hasfájás, viszkető száj, kiütés) egészen a súlyosig fajulhatnak (a száj és nyelőcső duzzanata, akár életveszélyes anafilaxia formájában). Az ételallergiás kiütések általában az egész testet érintő csalánkiütés formájában jelennek meg (azaz kiálló, kicsi, piros, a céltáblák közepéhez hasonló dudorokként).

MIT TEHETEK
ÉTELALLERGIA ELLEN? 

A kezelés alappillére az eliminációs diéta. Allergológus segítségével megállapíthatod, hogy szükséged van-e Epipenre, illetve szükség esetén hogy használd. 
Ha gyakoriak az allergiás reakciók, ellenőrizd az általad használt kozmetikai és szépítő szereket is.

Kattints IDE az allergiával kapcsolatos alapinformációkért.

IGAZ
VAGY HAMIS?

JOBB HA NEM ZUHANYZOL,
HA ALLERGIÁS A BŐRÖD?

HAMIS

Ha nem tisztálkodsz a nap végén, egész éjszaka érintkezni hagyod bőröddel az olyan allergéneket és irritáló anyagokat, mint a pollen és a szennyezett levegő. Ezek káros hatást gyakorolhatnak a bőr barrierfunkciójára, és irritációt okozhatnak.
Tudj meg többet

TILOS A DIY KRÉMEK HASZNÁLATA
ÉRZÉKENY BŐRRE

IGAZ

Akármilyen jó mókának tűnik is elkészíteni a saját bőrápolódat, ha allergiára hajlamos a bőröd, ez egyenes út lehet az allergiás reakciókhoz. Sok természetes összetevő ugyanis erősen irritáló hatású lehet.
Tudj meg többet

SMINKECSETED
ALLERGIÁT OKOZHAT.

IGAZ

A sminkecsetek és applikátorok valódi por- és allergiacsapdák lehetnek, úgyhogy rendszeresen ki kell őket mosni. Tisztítsd meg az ecseteidet hipoallergén szappannal vagy sminkecset-tisztítóval, hogy megőrizd egészségedet.
Tudj meg többet

A GYÜMÖLCSÖK ÉS A ZÖLDSÉGEK
SOHA NEM ALLERGIZÁLNAK

HAMIS

Egyes gyümölcsök és zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak szalicilátokat (ami az aszpirin összetevője is). A szalicilátra érzékeny egyéneknél az ilyen vegyületekben gazdag ételek valójában súlyosbíthatják az olyan allergiás tüneteket, mint a szénanátha, az asztma, az ekcéma és a bőrreakciók.
Tudj meg többet

Tudtad?

Ha nem ápolják megfelelően, az érzékeny bőr esetében 2-5-ször nagyobb a valószínűsége az orvosilag diagnosztizált bőrallergia kialakulásának*.

Tudj meg többet

* Forrás: FARAGE 2008 British Association of Dermatologists. British Journal of Dermatology 2008 159, pp231–266

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.