Minden, amit
az uva- és uvb-védelemről tudni kell

Article Read Duration 8 perc elolvasni

Az UVA-sugarak okozzák a bőr idő előtti öregedését, míg az UVB-sugarak felelősek a leégésért és a barnulásért. Mindkettő növeli a bőrrák kockázatát. Az UVA-sugarakon belül a hosszú hullámú UVA-sugarak különösen mélyre hatolnak a bőrben, sötét pigmentfoltokat, napallergiát és idő előtti bőröregedést okoznak. A hatékony védelemnek ki kell szűrnie az UVA, az UVB és a hosszú UVA-sugarakat is. A napvédő készítmény védelmének erősségét a faktorszámok jelzik: az UVB-sugarak esetén az SPF faktor, míg az UVA-sugarak esetén a PPD faktor mutatja. Az innovatív fényvédő termékek antioxidánsokat is tartalmaznak, például baicalin-t a fokozott hosszú UVA-sugarak elleni védelem érdekében. A La Roche-Posay Anthelios termékcsalád szakértő védelmet nyújt az UVA, UVB és hosszú UVA-sugarakkal szemben még a legérzékenyebb bőr számára is.

MI A KÜLÖNBSÉG
AZ UVA- ÉS AZ UVB-SUGARAK KÖZÖTT?

Az UV-sugarak csak a földet elérő napsugarak 5%-át teszik ki, ugyanakkor hatásuk nagyon erős. Több fajtájuk van. Míg az UVC-sugarakat általában blokkolja az ózonréteg, az UVA és az UVB-sugarak azonban elérik a föld felszínét, és hatással vannak a bőrre.

 

UVA: "A" MINT AGEING (BŐRÖREGEDÉS) ÉS ALLERGIA

Az UVA-sugarak egész évben, felhős napokon is jelen vannak, a föld felszínét érintő ultraibolya sugarak 95%-át teszik ki. Erős a hatásuk, átjutnak a felhőkön, az üvegen és a bőr felső rétegén, az epidermiszen is. A napégést okozó UVB-sugarakkal ellentétben az UVA-sugarak nem okoznak fájdalmat, de nem ártalmatlanok. Éppen ellenkezőleg. Elérik a bőr mélyebb rétegeit, a dermisz sejtjeit is. Hosszú távú bőrkárosodásokat okozhatnak a szabad gyökök felszabadulása által:

  • Napfény okozta bőröregedés (photoaging): a bőr támasztó szerkeze (a kollagén és az elasztin rostok) elváltoznak, ami a bőr tartásának csökkenéséhez és a ráncok kialakulásához vezet.
  • Napfény intolerancia, amelyet gyakran napallergiának nevezünk (bőrpír, viszketés, polimorf fénykiütés).
  • Pigmentációs rendellenességek (terhességi maszk, pigmentfoltok).
  • Bőrrák kialakulása.

Kattints IDE az UVA-védelemmel kapcsolatos további információért.

 

UVB: "B" MINT BURN (NAPÉGÉS) ÉS BARNULÁS

Az UVB-sugarak a földre jutó UV-sugarak mindössze 5%-át teszik ki. Az UVA-sugárzással ellentétben nem jutnak át a felhőkön és az üvegen, de behatolnak az epidermiszbe. Felelősek a barnulásért, de a leégésért, a napallergiás reakciókért és a bőrrákért is. Kattints IDE az UVB-védelemmel kapcsolatos további információért.

Ezért fontos, hogy védjük a bőrt az UVA- és UVB-sugarakkal szemben is.

IDE kattintva kiválaszthatod a számodra megfelelő fényvédőt.

MIK AZOK
A HOSSZÚ HULLÁMÚ UVA-SUGARAK?

Hosszú hullámú UVA-sugarak: egy állandóan jelenlévő és láthatatlan veszély.

Egész évben, anélkül hogy észrevennénk, folyamatosan ki vagyunk téve a hosszú hullámú UVA-sugárzásnak. Ezt nevezzük passzív expozíciónak. Ezek a napsugarak a felhőkön, az üvegen, sőt az epidermiszen is átjuthatnak egészen a dermiszig (a bőr mélyebb rétegéig).

 

A HOSSZÚ HULLÁMÚ UVA-SUGARAK HATÁSAI:

Minél hosszabbak az UVA-sugarak, annál a mélyebbre hatolnak a bőrön keresztül. Ez néha a bőr károsodásához vezet, ami akár visszafordíthatatlan is lehet:

  • Pigmentációs és színbeli rendellenességek: például terhességi maszk, sötét pigmentfoltok vagy szürkés, fakó arcszín.
  • Napallergia és intolerancia: Mint általában az UV-sugarak, a hosszú UVA-sugarak is bőrpírt, bőrön megjelenő foltokat és viszketést válthatnak ki. Kattints IDE, ha szeretnél többet tudni a napallergiáról.
  • Napfény okozta bőröregedés vagy korai bőröregedés: Csökken a bőr rugalmassága és tömörsége, ami a ráncok megjelenéséhez vezethet.

Az UV-sugárzás 75%-ban hosszú UVA-sugarakból áll, ezért minden fényvédőnél érdemes figyelembe venni, hogy széles spektrumú védelmet nyújt-e az UVA-UVB és a hosszú UVA-sugarakkal szemben.

MIT JELENTENEK A SZÁMOK
A NAPVÉDŐ TERMÉKEKEN?

ISMERJÜK MEG A NAPVÉDŐ FAKTOROKAT

A megfelelő fényvédő kiválasztása néha kihívás elé állíthat minket. A különféle nevek, számok és rövidítések (SPF, PPD) mellett nem mindig könnyű megtalálni pont azt a terméket, amire szükségünk van. Tehát mit is kell tudni, hogy a számunkra legjobb napvédőt válasszuk ki?

 

UVB-VÉDELEM: AZ SPF FAKTOR

Az UVB-védelem mérésére az SPF (sun protection factor - napvédő faktor) rendszert alkalmazzák. A leégés elkerüléséhez a számunkra megfelelő SPF fényvédő faktort kell kiválasztanunk. Minden napvédőn feltüntetik; a védőképesség mértékének négy szintje van: alacsony (SPF 6-10), közepes (SPF 15-25), magas (SPF 30-50) és nagyon magas (SPF 50+). De mit jelentenek valójában ezek a fényvédő SPF számok?

Vegyünk egy példát:

Laura bőre világos, normál esetben 10 percig tartózkodhat a napon, mielőtt leégne.

Ha SPF 10 faktorszámú napvédőt alkalmaz, akkor az azt jelenti, hogy 10x több időt tölthet a napon, leégés nélkül. Azaz 10 x 10 = 100 percet.

Ne feledjük, hogy csak a bőségesen és egyenletes rétegben alkalmazott termék biztosít védelmet. Általános szabály, hogy majdnem mindenkinek több krémre van szüksége, mint gondolná. Ez kb. egy golflabdányi mennyiség az egész testre.

 

UVA-VÉDELEM: A PPD FAKTOR

Az UVA-sugarak elleni védőképesség mérésére a PPD (persistent pigment darkening - tartós pigmentáció) rendszert alkalmazzák. Az SPF-hez hasonlóan a magasabb PPD is erősebb és hosszabb védelmet jelent az UVA-sugarak káros hatásaival szemben. A rendszer ugyanúgy működik, mint az SPF rendszer, tehát a 10-es PPD azt jelenti, hogy a védtelen bőrhöz képest körülbelül 10-szer hosszabb ideig tart, míg a bőr kipirosodik. Ismét gondoljunk arra, hogy „a több az több”, amikor a fényvédő alkalmazásáról van szó.

MINDEN FOTOTÍPUS
MÁSKÉNT REAGÁL A NAPSUGÁRZÁSRA

Míg egyes bőrtípusok könnyedén barnulnak, mások érzékenyebbek és állandóan magas faktorú napvédőre van szükségük. A magasabb védőfaktor magasabb védelmet jelent. Azonban ne felejtsük a napvédőt két óránként, valamint fürdés, úszás vagy intenzív izzadás után újra alkalmazni.

 

NEKEM MILYEN A FOTOTÍPUSOM?

A fototípus egy olyan besorolási rendszer, mely a bőrünk nappal szembeni reakcióját mutatja. 6 típus létezik:

  • I. fototípus: tejfehér, mindig leégő és soha nem barnuló bőr (vörös haj, szeplők).
  • II. fototípus: világos bőr, ami könnyen leég, de eseténként elérhető az enyhe barnulás (sok szeplő).
  • III. fototípus: közepesen világos vagy sötét bőr, amely néha leég és könnyen barnul (kevés szeplő).
  • IV. fototípus: sötét (""kreol"") bőr, amely leégésre nem hajlamos, mindig lebarnul (nincsenek szeplők).
  • V. fototípus: barna bőr, amely sosem ég le és mély barna színt ér el (nincsenek szeplők).
  • VI. fototípus: fekete bőr, sosem ég le (nincsenek szeplők).

TEHÁT, MELYIK NAPVÉDŐT
VÁLASSZUK?

MILYEN A MEGFELELŐ UVA ÉS UVB ELLENI VÉDELEM ÉRZÉKENY BŐRRE?

Ahhoz, hogy biztonságban legyünk a napon, olyan napvédőre van szükség, amely ötvözi az UVA, az UVB és a hosszú hullámú UVA-sugarak elleni védelmet is. Győződjünk meg róla, hogy a készítmény védelmet nyújt-e kifejezetten a hosszú hullámú UVA-sugarak ellen, hiszen nem minden napozószer véd az UV-sugarak e típusa ellen. A világos hajú és szemű embereknek általában magas vagy nagyon magas védelemre van szüksége (SPF 30 - 50+), míg a sötétebb bőrtónusú embereknek alacsonyabb faktor is elég. Érzékeny bőrre pedig speciális napvédő termékek használata ajánlott.

A La Roche-Posay közel 30 év alatt számos fényvédő készítményt fejlesztett ki kifejezetten a különböző típusú érzékeny bőr védelmére, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Hatékony, UVA-, UVB- és hosszú hullámú UVA-sugarak elleni védelmének köszönhetően az ANTHELIOS termékcsalád az európai ajánlásnál akár kétszer erősebb védelmet nyújt, emellett kiváló tolerálhatóságot biztosít még az érzékeny bőr számára is.

TELJES KÖRŰ NAPVÉDŐ TERMÉKCSALÁD

BŐRGYÓGYÁSZOK ÁLTAL AJÁNLOTT: BŐRÖD JÓ KEZEKBEN VAN

Fluid, olaj, tej, krém vagy spray: a La Roche-Posay Anthelios termékcsalád a bőrgyógyászok partnereként állagok széles választékát nyújtja, melyek ötvözik a magas toleranciát, a kellemes használatot és a megfelelő védelmet a gyakori használat érdekében. Az Anthelios tekintettel van a különböző bőrtípusok egyedi igényeire és elvárásaira., ezért napvédőink különböző kiszerelésben, széles körű védelmet biztosítanak (magas SPF 30 védelem vagy nagyon magas SPF 50+ védelem). Az UVA- és UVB-sugarak elleni magas védelem kombinációjának köszönhetően óvják a bőrt a nap azonnali, kellemetlen hatásaitól, például a leégéstől, vagy akár a hosszú távú bőrkárosodásoktól, mint a napfény okozta bőröregedés.

MILYEN A MEGFELELŐ
NAPVÉDŐ ARCRA, MIDENNAPI HASZNÁLATRA?

MILYEN A MEGFELELŐ NAPVÉDŐ ÉRZÉKENY BŐRRE, ARCRA?

Hatékony fényvédőt keresel érzékeny arcbőrre? A La Roche-Posay ANTHELIOS termékcsaládot kifejezetten az érzékeny bőr igényei alapján fejlesztettük ki. Minden Anthelios napvédő megfelelő érzékeny bőrre, széles spektrumú védelmet nyújt az UVA-, UVB- és a hosszú hullámú UVA-sugarak ellen.

ANTHELIOS XL 50+ NAPVÉDŐ KRÉM:
NAGYON MAGAS VÉDELEM ARCRA

ANTIOXIDÁNSOKKAL GAZDAGÍTVA A HOSSZÚ HULLÁMÚ UVA-SUGARAK ELLEN

A La Roche-Posay nagyon magas védelem iránti elkötelezettségének további erősítéséért az UV-sugarak ellen az érzékeny bőr számára, egy eredeti, a hagyományos kínai orvoslásból származó antioxidáns összetevővel gazdagítottuk a napvédő krémünk összetételét.

 

BAICALIN: FORRADALMI ANTIOXIDÁNS ÖSSZETEVŐ A HOSSZÚ HULLÁMÚ UVA-SUGARAK ELLEN

Az Anthelios Napvédő krém SPF50+ formuláját egy egyedülálló antioxidánssal - Baicalin - gazdagítottuk, mely bizonyítottan fokozott hatékonyságú az UV-sugárzás hatásaival szemben, beleértve a hosszú UVA-sugarakat is, a nagyobb védelem érdekében.

A Mexoplex® egyedülálló fényszűrő-rendszerünket kiegészítve a Baicalin még tovább fokozza a védelmet azáltal, hogy:

  • Mérsékli a hosszú UVA-sugarak által kiváltott szabad gyökök termelődését.
  • Óvja a sejteket.

Az eredmény: a bőr hatékony védelmet élvez az UVA, UVB és hosszú UVA-sugárzással szemben. A megfelelő védelemmel az egész családunk bőre biztonságban van a napon.

ANTHELIOS SPF 50+ NAPVÉDŐ KRÉM
MINIMALISTA FORMULA, MELY NEM CSÍPI A SZEMET

A La Roche-Posay kifejezetten a fényvédő termékek összetevői miatt aggódó emberek számára alkotta meg a minimalista fényvédő formuláit, a védelem terén kompromisszumok nélkül. A korábbi formuláknál akár 12 összetevővel kevesebbet tartalmazó, tartósítószer-mentes ANTHELIOS Napvédő krém ultra-ellenálló filmréteget hoz létre a bőrön, amely megelőzi, hogy a krém elkenődjön és irritálja a szemet. Végre egy olyan napvédő, amely még a biztonságot keresők igényeit is kielégíti, olyan technológiával megerősítve, amely biztonságot nyújt a törékeny szemkörnyéki bőr számára is.

 

TUDTAD? AZ ÉRZÉKENY SZEMKÖRNYÉK KÜLÖNÖSEN KI VAN TÉVE A BŐRRÁK KOCKÁZATÁNAK

A szemet csípő termékekkel kapcsolatos aggodalmak különösen károsak, mivel arra késztetik a napozószerek használóit, hogy kihagyják a szem környékét, amely az egyik legveszélyeztetettebb terület a bőrrák kialakulása szempontjából. Valójában a szemhéjt érintő bőrrák az összes bőrrák 5-10%-át teszik ki(1). Az ANTHELIOS Napvédő krémet érzékeny szemű embereken és kontaktlencsét viselőkön tesztelték szemorvosi felügyelet mellett, kiváló eredményekkel. A klinikai tesztek során a termék:

  • Nem csípte a szemet: 81%
  • Nem folyt a szembe: 84%
  • Nem okozott könnyezést: 90%

A lényeg? A védelem létfontosságú, és ennek ki kell terjednie az érzékeny szemkörnyékre is. Az ANTHELIOS Napvédő krémet nyugodtan alkalmazhatjuk a szemkörnyékre a könnyezés vagy csípő érzés veszélye nélkül.

ÖSSZEFOGLALJUK?

HOGYAN VÁLASSZUNK NAPVÉDŐT?

  • A termék nyújtson kiegyensúlyozott, széles spektrumú UVA-UVB védelmet még a hosszú hullámú UVA-sugarak ellen is.
  • Ha világos a bőrünk és a szemünk, válasszunk magas vagy nagyon magas védelmet (SPF 30-50+).
  • Ha érzékeny a bőrünk, keressünk kifejezetten erre a bőrtípusra kifejlesztett termékeket, hogy elkerüljük a reakciókat.
  • Az innovatív termékek olyan antioxidánsokat tartalmaznak, mint a baicalin, amelyek segítenek csökkenteni a hosszú UVA-sugárzás okozta bőrkárosodást.
  • Az érzékeny bőr szakértőjének és bőrgyógyászok partnereként, a La Roche-Posay ANTHELIOS termékcsalád kiegyensúlyozott UVA-, UVB- és hosszú UVA-védelmet nyújt, amely túlmutat az európai ajánlásokon.

A gyerekek napozásának biztonságáról szóló információkért kattints IDE.

A pigmentációs problémákról, például a sötét foltokról és a terhességi maszkról IDE kattintva tájékozódhatsz.

(1)Cook BE Jr, Bartley GB. Treatment options and future prospects for the management of eyelid malignancies: an evidence-based update. Ophthalmology 2001 Nov; 108(11):2088-98.

IGAZ
VAGY HAMIS?

A NAPSUGARAK FELELŐSEK AZ IDŐ
ELŐTTI BŐRÖREGEDÉSÉRT

IGAZ

Az UVA sugarak bomlasztják a bőr belső építőköveit, például a kollagén és az elasztin rostokat. A napsugárzás idővel a bőr rugalmasság vesztésével és a ráncok megjelenésével jár. Az UVB sugarak felelősek az egyenetlen és szabálytalan pigment termelésért, ami sötét foltok megjelenéséhez vezethet. Ezekre a bőrelváltozásokra használjuk a fotoöregedés gyűjtőnevet.
Tudj meg többet

A HAMAR FÖLFEDEZETT BŐRRÁK
NAGYOBB ESÉLLYEL GYÓGYÍTHATÓ

IGAZ

Az esetek 90% -ában a melanoma kezelhető, ha időben felismerik. A bőrgyógyásznál történő rendszeres megelőző vizsgálat előtt látogasson el weboldalunkra, ahol megtudhatha mire érdemes figyelni, illetve hogyan védheti meg szeretteit.
Tudj meg többet

A SÖTÉT SZÍNŰ RUHÁK JOBBAN
VÉDENEK A NAPSUGÁRZÁS ELLEN

IGAZ

A sötét és intenzív színek, például a fekete, a sötétkék, a piros vagy a zöld valójában magasabb UV-védelmet biztosítanak, mint a fehér vagy világos ruházat. Ezért a következő nyaralásra csomagoljon néhány sötét ruhát is!
Tudj meg többet

A GYEREKEK ÉRZÉKENY BŐRÉT
KÖNNYEBBEN KÁROSÍTHATJA A NAPSUGÁRZÁS

IGAZ

A gyermekek napvédelme kiemelkedő fontosságú, különösen, ha tudjuk, hogy az UV-károsodás 50-80% -a 20 éves kor alatt történik. Ez a kockázat azonban megfelelő védelemmel nagymértékben csökkenthető.
Tudj meg többet

ERRE IS VAN
MEGOLDÁSUNK

Az ANTHELIOS a napvédelem úttörője. Széles spektrumú, rendkívül magas védelmet nyújt, ami több mint 25 év, a napvédelemmel és a napérzékeny bőrrel kapcsolatos klinikai kutatás eredménye.

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozáson túlmenő biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
ermékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.