0
test Fb connect

INFORMÁCIÓ AZ ATÓPIÁS EKCÉMÁRÓL

AZ ATÓPIA FOGALMA

Az atópiás ekcéma nem allergia

Az "atópia" szó a görög nyelvből származik. Az "a" jelentése "nincs", a "topos" jelentése "hely, dolog".
"Valami nincs a helyén": ez tökéletes módja a betegség leírásának, melyet nehéz lehet megérteni.

Az atópia az allergiára való genetikai hajlam, családi örökségnek is nevezik. Az ekcémás gyerekek csaknem 80%-ánál van családi halmozódás.

Az atópiás ekcéma egy krónikus, gyulladással járó bőrbetegség
Az atópiás pácienseknél (Európában 50 millió embert, világszinten a gyerekek legalább 20%-át érinti) a bőr áteresztő képessége nem tökéletes és az immunrendszer túlérzékenyen, kiegyensúlyozatlanul működik. A bőr emiatt száraz, érzékeny, mindenre fokozottan reagál.

Kevesebb a filaggrin, a bőrben található fehérje, mely a sejtek közti kapcsolatot biztosítja a bőr felső rétegében. Emellett hiányoznak a bőrfelszínen természetesen megtalálható lipidek, melyek normál esetben védelmet nyújtanak a potenciális allergénekkel szemben.

Ezen körülmények között a környezetben található irritatív anyagok, melyek általában jól tolerálhatóak, például pollen, por, egyes bőrápoló termékek, áthatolnak a bőrön és az ekcéma fellobbanását okozzák.

A betegség általában három hónapos kor után (néha korábban) jelentkezik, majd alkattól függően pár hónapig vagy akár több évig is eltarthat, míg el nem múlik. Megfelelő kezelés nélkül azonban viszketéssel járó „ördögi kör” alakul ki: a bőr barrier tovább romlik, ezáltal több allergént és irritáló anyagot hagy bejutni a bőrbe, melyek még inkább viszketést okoznak.

Bár néhány esetben a betegség felnőttkorban is megmaradhat, az egy éves kor előtt kialakuló atópiás ekcémás gyermekek fele öt éves korra meggyógyul, ám a bőr még évekig nagyon száraz marad.

Jelek

Az emberi bőr olyan, mint egy ház fala:

Az atópiás dermatitisznek vagy ekcémának 2 fő szakasza van: a fellángolás és a nyugalmi állapot.
A fellángolások eredménye a gyulladás, viszketés, váladékozás, sebek stb.
Nyugalmi állapotra, ami két fellángolás között fordul elő, a súlyos bőrszárazság jellemző.

A következő tünetek esetén forduljon bőrgyógyászhoz:

 • Viszkető kiütés - csecsemőknél nehéz észrevenni, de az alvási nehézségek utalhatnak rá.
 • Érdes és megvastagodott bőr.
 • Váladékozó ekcémás foltok.
 • Sebek alakulnak ki a foltokon.

A tünetek elhelyezkedése újabb jelre utalhat.
Csecsemő és gyermekkorban eltérő lehet:

 • Csecsemőknél az ekcéma gyakran az arcon, leginkább az orcán és az állon fordul elő.
 • Gyermekkorban hajlamos a térdeken, a csuklókon, a könyökökön vagy a nyakon megjelenni.

A fellángolások általában piros, viszkető foltokkal kezdődnek.

A bőr kiszárad, megvastagszik és érdessé válik. Alkalmanként váladékozik és sebek jelenhetnek meg rajta. A vakaródzás súlyosbíthatja a betegséget, néha akár elfertőződéshez is vezethet.

Miután a diagnózist felállították, megkezdődhet a tünetek kezelése, így a bőr állapota gyorsan normalizálódik a beteg túlzásba vitt védelme nélkül. A fő prioritás a betegség kezelésében a bőr védekező funkciójának helyreállítása, mely természetes barrierként akadályozza a külső anyagok bejutását a bőrbe. Ez hosszútávon sokkal idő -és energiatakarékosabb, mint a poratkák és pollen elleni fáradhatatlan küzdelem, ami egyszerre lehetetlen és fárasztó feladat a szülők számára. A legfrissebb tanulmányok szerint növelheti a gyerekeknél előforduló ekcéma kockázatát, ha minden súlyosbító tényezőt eltávolítunk. Éppen ezért a legcélszerűbb módszer az, ha a betegség kezelésére összpontosítunk, mégpedig kíméletes tisztálkodók, emolliensek és topikális kortikoszteroidok használatával.

Súlyosbító tényezők

Személyes tapasztalat
Mindennapi élet krémekkel

Először is, vigyázzunk, hogy ne keverjük össze a fellángoláshoz vezető tényezőket az atópiás dermatitisz hátterében álló okkal, ami a szerkezetileg hiányos bőr barrier.

Számos súlyosbító tényező létezik, melyeket lehetetlen megelőzni
Ezek kapcsolódhatnak a környezethez, ételekhez és néha érzelmekhez is - bár nincs rá magyarázat, az érzelmek is jelentős szerepet játszanak az ekcéma előfordulásának gyakoriságában és súlyosságában. Csecsemőknél a fogzás vagy a fül, orr, torok megbetegedése is okozhatja az ekcéma fellángolását.
Ezen kívül egyénenként változhatnak a reakciók a súlyosbító tényezőkre.

A leggyakoribb súlyosbító tényezők a következők:

 • Por, poratkák és pollenek, amelyek természetesen megtalálhatóak a levegőben
 • Szappanok, mosószerek és tisztítószerek
 • Dohányfüst és légszennyezés
 • Meleg (+ izzadás) és nagyon száraz levegő
 • Irritáló ruhaneműk: gyapjú, szintetikus anyagok stb.
 • Állatok
 • Érzelmi stressz
 • Fogzás
 • Hőmérséklet-változás
 • Ételallergének
 • Fürdés tengerben vagy medencében

Mindenesetre egyszerűbb felügyelni a gyulladást az ekcéma első megjelenésétől kezdve, mint megpróbálni megszüntetni a környezeti tényezőket.

"Minden fellángoláskor arra gondolunk, hogy a kislányunk életét vajon az nehezíti-e meg, ahogyan neveljük, amit enni adunk neki, amilyen ruhát hord vagy bármi más. Nagyon összezavar ez a betegség, nem egyszerű megérteni."

Isabelle, a 3 éves Octavia anyukája

Preview : False