0
test Fb connect

INFORMÁCIÓ AZ ATÓPIÁS EKCÉMÁRÓL

A megfelelő kezelés

Kétfázisú bőrgyógyászati kezelés
A bőrnek vízre és lipidpótlásra van szüksége naponta több alkalommal (még abban az esetben is, ha nincsenek tünetek) annak érdekében, hogy a természetes barrier helyreálljon és védelmet nyújtson az allergénekkel szemben. A bőrgyógyászok által felírt kezelések nagyban javítják az atópiás betegek életminőségét, amennyiben valóban megfelelően alkalmazzák azokat.

Emolliensek: harcolnak a szárazság ellen és a természetes barrier visszaállításáért
Ezeket a krémeket naponta többször kell használni az épp nem gyulladásban lévő területeken. Harcolnak a bőr kiszáradása ellen, nyugtatják a bőrt, ezáltal csökkentik a viszketést. Ez a mindennapi rutin azért is javasolt, hogy megelőzzük a fellángolásokat. Akkor is használhatjuk, amikor a bőr egészségesnek tűnik.

Kortikoszteorid tartalmú krémek: a gyulladás megállításáért
A fellángolások alatt kortikoszteorid krémeket használhatunk a gyulladt területeken annak érdekében, hogy nyugtassuk és csökkentsük az irritált területeket és a viszketést. Néhány országban a kortizon nem túl népszerű a lehetséges mellékhatások miatt (pl.: vízvisszatartás, alvási nehézségek, lassabb növekedés stb.), bár ezek a jelenségek csak a szájon át szedhető kortikoszteoridokra jellemzőek. Krém formájában a kortizon a bőr felszínén marad. Azonban a kortizon nem használható a tünetmentes területeken, mivel vékonyítja és gyengíti a bőrt.

Ha az allergia teszt eredménye indokolja, az orvos antihisztamin kezelést is adhat a krém mellé.

A kezelés célja a bőr állapotának jelentős javítása

Ne adja fel a kezelést!
Az ekcémára felírt kezelések csaknem kétharmadát soha nem alkalmazzák vagy túl gyorsan abbahagyják, holott ezek nyújtják a leghatékonyabb megoldást a súlyos bőrszárazság és a gyulladásos tünetek ellen.
A kortizon tartalmú krémektől való félelem vagy a vörös foltok újbóli megjelenésének figyelmen kívül hagyása krónikus ekcémához vezethet. Fontos segítséget kérni, ha úgy látja, nem tud egyedül megbirkózni az állapotával, vagy ha a kezelés nem bizonyul hatásosnak.
Amellett, hogy bőrgyógyászok segítenek jobban megérteni a kezelést, annak könnyebb betartásában is segédkeznek. Nyugodtan mutassa meg bőrgyógyászának, hogyan viszi fel a krémet, hogy biztos legyen benne, helyes technikát alkalmaz gyermeke vagy akár saját állapotának kezelésére.

A gyógymód: egy környezet, amit az ápolásnak szenteltek
Ez a kezelés a termálvíz egészségügyi szakemberek általi mindennapi alkalmazásán alapul. Mivel a kezelés több mint három hétig tart, a wellness valódi lehetőségét rejti magában. Amióta a La Roche-Posay Termálközpont 1905-ben megnyílt, több mint 415 000 beteget kezeltek itt. Jelenleg közel 8 000 pácienst látnak el évente. Az ekcéma a leggyakoribb probléma, amit kezelnek a központban (a látogatók 33%-a).
A bőr számára előnyös fürdők, zuhanyok és permetek mellett a pácienseknek (és kísérőiknek) lehetőségük nyílik arra is, hogy kapcsolatot teremtsenek másokkal, illetve teljesen kikapcsolódjanak, mely messze a legjobb hangulatjavító.

Tanácsok a mindennapokra

Fellángolások alkalmával a betegség leküzdhetetlennek tűnik. A kezelés mellett, amely jelentősen javít a helyzeten, néhány egyszerű tipp segíthet a viszketésen, a fájdalmon, az alvási zavarokon és megelőzheti a tehetetlenség érzetét is.

Az atópia „ördögi köre”

Bár a vakaródzás átmeneti megkönnyebbülést jelent, megsérti a bőr védőrétegét, ezáltal engedi, hogy az irritáló és allergén anyagok behatoljanak a bőrbe. Ez pedig további viszketéshez vezet. Így kezdődik a viszketés ördögi köre.

A viszketés csökkentése
Csak a megfelelő kezelés tudja megelőzni a viszketést, ami enélkül irányíthatatlan vakaródzáshoz vezet és előidézi az atópia ördögi körét.
Csecsemők esetén, annak érdekében, hogy csökkentsük a vakaródzás hatását, adjunk rájuk pamutkesztyűt és soha ne hagyjuk őket meztelenül: ez jelentősen csökkenti fogja a vakarózást. Fordítsuk ki a babaruhákat, rugdalózókat, annak érdekében, hogy megelőzzük, hogy a varrás dörzsölje a bőrt. Később - és ezt felnőttek is alkalmazhatják - a körmök mindig legyenek rövidre vágva, mindenképpen kerüljük a műszálas és gyapjú anyagokat.

Ne ismételjük állandóan, hogy "Ne vakarózz!", hiszen ezt a tevékenységet a gyermek ösztönösen végzi, legtöbbször észre sem veszi. Inkább simogassuk meg, fújjunk rá termálvizet vagy kenjük be egy kevés krémmel, hogy megnyugtassuk a viszkető bőrterületet.
A vakaródzás iránti vágy lehet pszichikai kényszer is: vakarjon inkább egy ruhát vagy másik embert, ez jó figyelemelterelés lehet

A kellemetlen érzet és a fájdalom enyhítése:
Amikor a piros foltok égnek és az érintett bőrterületek húzódnak vagy feldagadnak, a termálvíz nagy segítség.

 • ·         Tartsa a krémeket a hűtőben, hogy mindig frissek legyenek használatkor.
 • ·         Tegyen hideg, sima kavicsot az érintett területekre, vagy használjon legyezőt, hogy hűtse őket.
 • ·         A szobahőmérséklet átlagosan 19 fokon tartva optimális.
 • ·         Tartson egy termálvíz spray-t és egy tubus krémet az éjjeliszekrényen.

Óvatosan mosakodjon:
Az atópiás bőr higiéniája különleges figyelmet igényel, hogy megelőzzük a további irritációt és húzódást.

Orvosi megbeszélés
Hogyan alkalmazzunk kortizon tartalmú krémet

 • A fürdés ideje maximum 5-10 perc, a víz legfeljebb 35°C legyen (a forró víz viszketést okoz). Néhány csepp fürdőolaj megnyugtatja az atópiás bőrt.
 • ·         Inkább a zuhanyzást válassza (babák esetén is, amint fel tudnak állni).
 • ·         Helyettesítheti rövidebb tisztálkodással kevés víz vagy lemosó tej használatával, ha a bőr extra száraz.
 • ·         Használjon Lipikar Syndet AP+-t vagy valamilyen extra hidratáló hatású, szappanmentes gélt a bőr kíméletes tisztításához.
 • ·         Kerülje a mosdószivacs használatát.
 • ·         Szárítkozzon a test dörzsölése nélkül - óvatosan itassa fel a nedvességet egy pamut törölközővel.
 • ·         Akkor hidratálja a bőrt, amikor még nedves.

Birkózzunk meg a stresszel
A stressz a fellángolások kiváltó oka és a betegség következménye is egyben, de nem elkerülhetetlen. Ha megtanuljuk irányítani, életminőségünk jelentősen javulhat. A jógát, a relaxációs terápiát vagy a masszázst szintén megéri kipróbálni.

SAJÁTÍTSA EL A RUTINT… MOSOLYOGVA!

Személyes tapasztalat
Trükkök az ekcéma enyhítésére

A fellángolási és a nyugalmi időszakokban is a krémek jelentik a kulcsot a jó közérzethez. A komfortérzet egész évben, minden nap a hidratáló és lipidpótló krémek alkalmazásán múlik. Ezt a rutint kell egyszerűbbé tennünk, különösen gyerekek számára. A szerepjáték például egy kiváló módja ennek. A La Roche-Posay Termálközpontban tartott krém workshopok alatt - ami évente 300 gyermeket fogad - a gyerekek különböző állatoknak színlelik magukat.

Bátorítsa a gyereket a játékra
Lipivel és  Karával

1. lépés
Először is mindig moss kezet, mielőtt felkennéd a krémet. A legjobb, ha közvetlenül zuhanyzás után csinálod, mert a kezeid akkor már tiszták.
2. lépés
Melegítsd fel a krémet úgy, hogy a kezeid között összedörgölöd. Ezáltal folyékonyabbá válik és jobban be tud szívódni a bőrbe.
3. lépés
Az arc
Először rajzolj a krémmel nagy félköröket az arcodra. Utána dörzsöld el a "cica bajszot" az arcodon, majd az orrodon és a homlokodon. Nyújtsd ki a mutatóujjaid, mintha csigaszarvacskák lennének, és használd őket a szemed körül és a füleid mögött.
4. lépés
A nyak és az áll
Tégy úgy, mintha zsiráf lennél! Szép lassan kend be a zsiráfnyakad, ne felejtsd el hátul se! Ehhez kicsit előre kell döntened a fejed.
5. lépés
A has
Rajzolj csigaházat sok körkörös mozdulattal. Emeld fel az egyik karod, majd kend be az oldalad a másik kezeddel fentről lefelé; utána ugyanezt tedd meg a másik oldalon is.
6. lépés
A karok
Képzeld azt, hogy a kezed egy ugrándozó állat, például mókus, nyuszi vagy szöcske. Indulj a kezedtől, ugrálj fel a válladig, majd vissza a kezedre! Kezdd újra, de ezúttal a tenyeredet fordítsd felfelé, hogy a karod belső részét is hidratáld.
7. lépés
A lábak
Most válassz egy másik ugráló állatot, és ismételd meg ugyanazt a mozdulatsort, mint a karjaidnál. Tedd a kezed a lábfejedre, fuss fel teljesen a lábadon a kezeiddel, majd ugorj vissza a lábfejre. Mindkét láb elülső és hátsó részével játszd ezt el. Végül tegyél egy kis krémet a lábujjaid közé, mivel azok is gyakran nagyon szárazok.
8. lépés
A hát
Szólj anyunak vagy apunak, hogy adjanak egy jól megérdemelt masszázst! Most ők jönnek.

Segítsen gyermekének megérteni betegségét: fontos, hogy ne dramatizáljuk túl a helyzetet, főleg ha az atópia gyermeket érint. A gyerekek általában tisztában vannak azzal, hogy ekcémájuk van, de nem tudják azt elmagyarázni (különösen a barátaiknak): honnan jön a betegség, fertőző-e vagy hogy meggyógyulnak-e valaha. Azt szintén nehéz felmérniük, milyen közvetett előnyökkel jár a megfelelő kezelés vagy az állapotuk pontos figyelemmel kisérése. Beszélje meg velük oktatási eszközünk,  LIPI & KARA használatával.

Bátorítsa a gyereket, hogy önállóan alkalmazza a kezelést: már 3-4 éves kortól képesek rá!
Természetes, hogy hajlamosak vagyunk az atópiás gyerekeket túlzottan védelmezni. Azonban már a nagyon kicsik is képesek felelősséget vállalni saját bőrükért, ehhez mérten kialakítva szokásaikat. A betegség megítélése is így változik bennük. Először játékos gyakorlással, majd a krémezési rutin elsajátításával a gyerekek hamar képesek lesznek egyedül bekrémezni magukat otthon, a nagyinál vagy ha kirándulni mennek. A fellángolások egyre kevésbé lesznek súlyosak és egyre ritkábban is jelentkeznek, így újra gondtalan életet folytathatnak. A rutin követése egy idő után ösztönössé válik, nem kell a szülőknek szólni érte.

7 éves kortól kezdődően a gyerekek már képesek felmérni saját ekcémájuk súlyosságát és állapotuk javulását hétről hétre. Ezt az eszközt használva, melyet a European Task Force on Atopic Dermatitis (Európai Atópiás Dermatitisz Munkacsoport) fejlesztett ki, a beteg felmérheti saját sebeinek, tüneteinek, a vakaródzás, illetve az alvászavarok mértékének súlyosságát is.

Preview : False