0
Vissza a laroche-posay.hu oldalra
Save your skin

A betegek figyelmének felhívása néhány erősen fényérzékenyítő gyógyszer kockázatáról

A fotoszenzibilitás, avagy a bőr nappal szembeni érzékenysége (napallergia) az ultraibolya sugárzás és a bőrben található érzékeny anyag interakciójának az eredménye. Gyakran valamilyen kémiai anyag vagy gyógyszer használatának hirtelen megjelenő következménye a bőrön. A fotoszenzibilitást kiválthatja külső (pl. parfüm), illetve belső (pl. gyógyszer) tényező is, vagy akár genetikai hajlam. Hogyan lehet gyógyítani? A bőrgyógyász tanácsa.

Mi a fotoszenzibilitás tünete?

A betegeknél erős bőrreakció figyelhető meg, amely a napnak kitett területekre korlátozódik.

A bőr piros, olyan, mintha leégett volna. Gyakran valamilyen kémiai anyag vagy gyógyszer használatának hirtelen megjelenő következménye a bőrön. A bőrreakció akár ekcémára is hasonlíthat, amely a nap által ért területen túl is megjelenhet. A napallergia megjelenése gyakran késleltetett (akár 48 órával a napon töltött idő után) is lehet.

Mit tesz ilyenkor?

A bőr megvizsgálásával egyértelműen láthatóak a fotoszenzibilitás jelei.

Megkérem a betegeket, hogy hozzák el a nemrég használt gyógyszereiket, kozmetikai és gyógyászati krémeiket. Sok fotoszenzibilitást kiváltó gyógyszer létezik (egyes antibiotikumok, antidepresszánsok, gyulladásgátlók, stb.) Amikor gyógyszerre gyanakszom, azt szoktam a pácienseimnek javasolni, hogy vegyenek részt speciális konzultáción, amin az ultraibolya sugárzást tesztelik. Természetesen segítséget kell nyújtani a beteg tüneteinek enyhülésére, függessze fel a kezelést, a gyógyszer szedését, ha lehetséges, és kerülje a napozást.

Mit ajánl a fotoszenzibilitás megelőzésére?

A betegeket fel kell készíteni fényérzékenységet okozható gyógyszerek kockázataira.

A beteg ne féljen feltenni ezt a kérdést az orvosának. Bizonyos gyógyszerek szedését, mint például a szívgyógyszerét, nem lehet megszakítani. Azt tanácsolom ilyenkor a betegeimnek, hogy kerüljék a napon való tartózkodást, de ha kint is vannak, fordítsanak figyelmet a napvédelemre (ruházat, kalap, nagyon magas napvédő készítmény). Napon pedig kerülniük kell parfümök közvetlenül a bőrre való felvitelét.

A HOZZÁM LEGJOBBAN ILLŐ FÉNYVÉDELEM

Három egyszerű lépés a bőrrákkal szembeni védelemért

Preview : False