0
Vissza a laroche-posay.hu oldalra
Save your skin

A fényvédelem és a sportok

A mozgás és a sport nagyszerű hatásúak mind az egészségünk, mind a hangulatunk szempontjából. A szabadban töltött idő pedig esélyt ad a szervezet D-vitamin szintjének a feltöltésére.

Img_A fényvédelem és a sportok

A mozgás és a sport nagyszerű hatásúak mind az egészségünk, mind a hangulatunk szempontjából. A szabadban töltött idő pedig esélyt ad a szervezet D-vitamin szintjének a feltöltésére. De a rendszeres szabadtéri edzés hosszabb napon töltött időt és a napsugárzás által okozott károsodások fokozottabb veszélyét is jelenti, mint például a leégés, a korai bőröregedés és akár a bőrrák is.

Tudta, hogy még felhős időben is, a felhők sűrűségétől függően az UV-sugárzás 30-70%-a képes elérni a föld felszínét? Ezért mindig szükséges az elővigyázatosság.

Ahhoz, hogy biztonságosan élvezhesse a sportolás előnyeit, védenie kell a bőrét. A könnyen hordozható, zsebbarát fényvédők az Ön legfőbb szövetségesei a szabadban.


Általános fényvédelmi tippek minden sporthoz

  • Használjon megfelelő fényvédelmet minden napsütésnek kitett bőrfelületen: széles spektrumú UVA-UVB-védelem SPF 30-50 + fényszűrővel. A választott készítmény mindig víz- és izzadságálló legyen, és ne feledje el újra felvinni edzés közben is 2 óránként.
  • Csökkentse a napon töltött időt és kerülje a napon tartózkodást 10 és 16 óra között, amikor a nap a legerősebb. Vagy amennyire csak lehetséges, árnyékban eddzen.
  • Használjon védőruházatot, például kalapot, hosszú ujjú pólót, hosszú nadrágot és napszemüveget, hogy csökkentse az Önt érő napfény mennyiségét.
  • Annak érdekében, hogy elkerülje a fényvédő szemekbe kerülését és csípését a fokozott izzadás miatt, keressen olyan készítményt, amelyik nem folyik és a szemek körül is biztonságosan használható még kontaktlencsét viselők számára is*.
  • A viselhető technológia segítségével mostantól az Önt érő napsütés mértékét is követheti egy  mobilalkalmazással összekapcsolt UV-szenzorral.  Ez segít személyre szabni a fényvédelmet, mert az Önt érő napsütés gyakran erősebb, mint gondolná.
  • Természetesen a gyakran újra felvitt fényvédelem elengedhetetlen. Használja ki a szüneteket, szakítsa meg az edzést a felénél vagy legalább 2 óránként a fényvédelem újra felvitelére. Az arc- és testpermet különösen praktikus és frissítő megoldás az edzés közbeni alkalmazásra.

Sportágankénti tippek


Vizi sportok (szörf, evezés, bodyboard) :

Fokozza a védelmet vízálló fényvédővel, mert a víz visszatükrözi a napfényt és a nedvesség csökkentheti a védelem mértékét. Nézze meg a nedves bőrre felvihető fényvédőket is, amelyeknek a hatékonysága nem sérül akkor sem, ha nedves bőrre alkalmazzák. A fényvédelem kiegészítése érdekében egy UV-védelemmel ellátott pólóba vagy fürdőruhába is beruházhat.


Téli sportok (sí/snowboard) :

A napsugarak télen is aktívak és erősek a hegyekben. Tudta, hogy a napfény 90% -a visszatükröződik a havon **? A Bőrrák Alapítvány (Skin Cancer Foundation) javasolja, hogy télen is mindenki használjon fényvédőt, különösen a síelők és snowboardosok. Síeléskor a könnyen hordozható és magas védelmet nyújtó készítményeket részesítse előnyben.


Szabadtéri sportok (triatlon, futás, túrázás, hegymászás, foci, golf, stb.):

A futás és a szabadtéri sportok hosszabb ideig tartó napon tartózkodással járnak, ami növeli a napsugárzás által okozott károsodások és a bőrrák kockázatát. Ezért elengedhetetlen a fent említett általános szabályok követése a napsütésnek való kitettség  csökkentése érdekében (védőruházat, a napszak megválasztása, a napsütés erősségének követése UV-szenzorral és mobiltelefonra letölthető applikációval,  stb.).

* Szemorvosi ellenőrzés mellett végzett teszt, 53 alany, Anthelios Ultra.
** WHO

A HOZZÁM LEGJOBBAN ILLŐ FÉNYVÉDELEM

Három egyszerű lépés a bőrrákkal szembeni védelemért

Preview : False