Az érzékeny bőr naplóm
Img_Az érzékeny bőr naplóm

Az érzékeny bőr biológiai órája

Img_Az érzékeny bőr biológiai órája

Bár meglepő lehet, az érzékeny bőr tulajdonképpen nem egy külön bőrtípus. Valójában az érzékenység bármelyik bőrtípust érintheti, a zsíros és pattanásos tinédzserkori bőrtől egészen a száraz, érett bőrig. Ami minden érzékeny bőrben közös, az a túlzott reakció a környezetből vagy a bőrápolási termékekből jövő ártalmatlan ingerekre.


De ami az érzékeny bőrt igazán egyedivé teszi, az az, hogy az idő múlásával változik: egy órán, egy napon, egy éven vagy egy életen át ... a környezeti és hormonális tényezők mind megváltoztathatják az érzékeny bőrt.

Egy nap érzékeny bőrrel

A bőrnek biológiailag programozott 24 órás, azaz cirkadián ritmusa van, ami befolyásolhatja az érzékenységét. Éjszaka a gyulladáscsökkentő kortizol hormon alacsonyabb szintjei a viszketést fokozó hisztaminnal kombinálva fokozhatják a bőr érzékenységét. És az eredmény? Kellemetlen  ébredés az égő, viszkető és feszülő érzetű bőr miatt.

De ez csak részben felelős az érzékenységért. Az az igazság, hogy bár a bőrt részben előre programozott fiziológiai mechanizmusok vezérlik, egy nő mindennapi életmódja ugyanolyan fontos szerepet játszhat.A napot egy jó hosszú, forró zuhannyal kezdi, mielőtt kilép a szennyezett utcai levegőre. Megiszik egy kávét a légkondicionált irodában. Egy napsütötte étteremteraszon ebédel egy barátjával és fűszeres ételt fogyaszt, majd már jön is a délutáni megbeszélések sűrű sora. Munka után beugrik az edzőterembe egy pulzusemelő edzésre, majd a kedvenc bárja felé veszi az irányt, hogy végre összefusson a barátnőivel... Mindez ismerősen hangzik?Valójában ezek közül a tevékenységek közül mindegyik - a hőmérséklet és a páratartalom változásai, a légszennyezés, a koffein, a fűszeres ételek, a napsütés, a stressz, a testmozgás, az alkohol - fokozhatja az érzékeny bőr kellemetlen érzetét.Az érzékeny bőr és az évszakok

Az érzékeny bőr szereti a stabilitást és gyűlöli a változást. A tavasz és az ősz a legrosszabb évszakok a számára, mert az időjárási viszonyok kiszámíthatatlanok lehetnek. Érzékeny védőrétege és túlérzékeny idegvégződései miatt a bőrnek nincs ideje alkalmazkodni a gyorsan változó hőmérséklethez és páratartalomhoz, ami fokozott érzékenységet eredményez.Minden évszakban más pollen jellemző. Tavasszal a fák pollenjei vannak többségben, nyáron a füveké, míg ősszel a gyomoké. Minden pollenhullám képes allergiás reakciót kiváltani a bőrön. Sokak számára az év folyamán ez előre megjósolható bőrérzékenység-növekedést és -csökkenést okoz.

Érzékeny bőr generációkon át

A bőr cirkadián ritmusa és az évszakok változása mellett a hosszabb távú élettani változások is mélyen befolyásolhatják az érzékenység szintjét.

    - Kisbabák bőre: a bőrbarrier még "építés alatt" áll, a kisbabák bőre nagyon hajlamos a kipirosodásra és irritációra. Kozmetikumokkal kapcsolatban pedig esetükben a kevesebb mindig jobb.
    Tinédzserek bőre: a zsíros és pattanásokra hajlamos bőr ápolásának érdekében a tinédzserek gyakran használnak erős arctisztítókat és radírokat, amelyek csökkentik a bőr természetes védekezőképességét és túlérzékennyé teszik azt.
    Terhesség és menopauza: a hormonális változások hatással vannak a bőr faggyúkibocsátására, ami legyengült barrier funkciót eredményezhet. Ugyanezek a hormonok a bőr vérhálózatát is befolyásolják, ami súlyosbíthatja a kipirosodást és a bőrpírt.
    Idősödő bőr: az évek múlásával a bőrön jellemző változások következnek be. A faggyúmirigyek tevékenysége csökken, míg az epidermisz és a dermisz is elvékonyodik. A gyakran vízhiányos, gyenge védekezőképességű, idősödő bőr különösen érzékeny a külső hatásokra.

Hogyan tartsuk meg a bőrünk egyensúlyát?

Az érzékeny bőr folyamatosan változó egység, amelyet számtalan belső és külső tényező befolyásol. Egyensúlyának fenntartása és érzékenységének fokozatos csökkentése érdekében szakértői, dermokozmetikai bőrápoló megoldások állnak rendelkezésre.