#Infoakne

Szabadulj meg a pattanásoktól Viszkok Fruzsi és magyar bőrgyógyászok segítségével

Szakértői tanácsok

De akkor mi is az az akné?

v_article-what_is_acne.jpg

Akné 1 x 1: a pattanás 6 szakasza

Pattanás, pati, ragya … hívjd ahogyan csak akarod! A pattanások főként a tinédzsereket és a felnőttek egy részét érintik. Ez az egyáltalán nem népszerű állapot különféle típusú pattanások megjelenését okozza az arcon, háton vagy a mellkason, de pontosan mi okozza az aknét és mitől jön elő?

A bőrhibák mögött rejlő biológia

1. Lépés:

Az akné egyfajta bőr állapot, amit elsősorban a pubertáskori és az egész tinédzserkor alatt jellemző hormonális változások okoznak. Az androgén hormonok a mirigyeket fokozott faggyútermelésre serkentik a bőr kis nyílásaiba, amiket tüszőknek nevezünk.


Lényegében az akné nem más, mint ennek a faggyúmirigy-tüsző párosnak a hibás működése. Normál állapotban a faggyú egy vízálló réteggel védi a bőrt, de a hormonális változások a faggyútermelést túlzottan megnövelik, amitől a bőr zsírossá válik.

2. Lépés:

Változások történnek a bőr felszínén lévő sejtekben és a tüszők belsejében is. A bőr felső rétege megvastagszik és ragadóssá válik ugyanezen hormonok hatása alatt. Az eredmény pedig?

3. Lépés!

A tüszőket eltömíti a sejtek és faggyú ragacsos keveréke. Ahol ez a keverék a levegővel érintkezve sötétedni kezd ott fekete mitesszerek, ahol pedig a felszín alatt záródik be, ott  fehér pattanások képződnek.

Készen áll a 4. lépésre?

És itt lép színre a bosszantó P. Acnes baktérium. Levegőtlen közegben, mint az eltömődött pórusok belseje szaporodik. Hatása pedig: kiemelkedő, piros foltok, gennyesedés vagy még mélyebb, komoly sérülések: csomók és ciszták.

5. Lépés

a tisztító művelet. Óriás hulladékfeldolgozó sejtek, amiket makrofágoknak neveznek lépnek működésbe, megsemmisítik a károsodott szöveteket és serkentik a bőrt, hogy az végül megkezdje a károk kijavítását. Ez pedig napokig vagy hetekig is eltarthat a súlyosság függvényében.

6. Lépés

ez különleges. Ez az a pont, amikor újra visszaszerezheted az uralmat. A megfelelő kezeléssel kiiktathatod bármelyik fenti lépést. De ezt ne egyedül próbáld: kérj tanácsot gyógyszerészedtől vagy orvosodtól!