#Infoakne

Szabadulj meg a pattanásoktól Viszkok Fruzsi és magyar bőrgyógyászok segítségével

Szakértői tanácsok

Hogyan szabadulhatsz meg az aknés hegektől és a piros és barna nyomoktól?

v_article-scars_marks.jpg

Az akné rengeteg frusztrációt okozhat! Nem elég, hogy a pattanások fájdalmasak, kellemetlenek és egyenesen csúnyák, sajnos hajlamosak arra is, hogy szemmel látható "emlékeket" hagyjanak a közösen eltöltött időről. Itt találod rövid útmutatónkat arról, hogyan előzheted meg vagy halványíthatod el az akné által okozott hegeket és nyomokat, hogy újra magabiztos és ragyogó lehess!

Akné utáni nyomok: mik azok?

Egy apró kis pattanás a gyulladások melegágya. A bőr az érintett területen a véráramlás fokozásával válaszol fehérvérsejt "katonákat" bocsátva harcba a hibákkal szemben és a károk megjavításáért. Sajnos ez az erős reakció megmaradhat jóval azután is, hogy a bőrhiba maga már megszűnt, piros foltot hagyva (általában a világosabb bőrszínen).


A sötétebb arcszínen a gyulladás melanin termelődését okoz a bőrben, ami tartós barna nyomot hagy. Az orvosok ezt gyulladás utáni hiperpigementációnak nevezik (post-inflammatory hyperpigmentation - PIH).


Kezelés nélkül ezek a nyomok akár hónapokig is megmaradhatnak. Szerencsére van megoldás! Hatékony bőrgyógyászati megoldások találhatóak a gyógyszertárakban, de receptre felírható megoldás is van: a retinoidok a bőr kémiai radírozását, a pigmentált sejtek felszínre hozását okozzák. Mindenekelőtt néhány egyszerű tanács segít megelőzni a hegek és nyomok képződését - nézd meg 5 Aranyszabályunkat lent.

Elszíneződött hegek

Akné hegek ott jelentkeznek, ahol egy mély bőrhiba annyira elfertőződött, hogy az enzimek lebontották a bőr belső építőelemit, mint a kollagén vagy az elasztin. A bőr hegszövetet termel  a károsodás gyógyítására, de az eredmény semmiképpen sem szemet gyönyörködtető: mi nevezhetjük például kráternek, a bőrgyógyászok atrófiás hegesedésnek nevezik.

Sötét nyomok és hegek

Akné hegek tekintetében a megelőzés mindenképpen jobb, mint a gyógyítás, mert a tőlük való megszabadulás hosszú és költséges folyamat. Ilyen például a lézeres kezelés, a kémiai peeling vagy a dermabrázió… A legjobb tanács tehát az: hogy bizonyosodj meg róla, hogy az akné elleni arzenálod megfelelő. Ezek által pedig a nyomok lehetőleg ki se alakulhassanak!

5 Aranyszabály az akné nyomok és hegek megelőzéséért:

1

Ne szúrd vagy nyomd ki - ez csak fokozza a gyulladást és terjeszti a fertőzést!

2

Ne használj túl erős tisztítókat vagy durva radírokat, mert az agresszív hatások csak rontanak a gyulladáson, amely a hegeket és a nyomokat okozza!

3

Ne hagyd ki a hidratálást, használj inkább olajmentes krémeket. A hidratálás alapvető fontosságú a megfelelő gyógyuláshoz!

4

Ne hagyd ki a napvédő krémeket, mert úgy gondolod, hogy zsírosak vagy eltömítik a pórusokat! Az UV-sugárzás ront a hegek és a sötét foltok megjelenésén. Használj mattító hatású, nem komedogén fényvédőt minden nap!

5

Ne félj konzultálni egy bőrgyógyásszal, aki szakértő tanácsokkal segít minden aknéval kapcsolatos probléma megoldásában.