0
test Fb connect

INFORMÁCIÓ AZ ATÓPIÁS EKCÉMÁRÓL

Igaz vagy hamis

Az atópiás ekcéma idővel elmúlik

IGAZ és HAMIS. Alkattól függően az atópiás ekcéma pár hónapig vagy akár több évig is eltarthat, mire elmúlik. Néhány esetben felnőttkorban is megmaradhat. Nem lehet megjósolni, mikor szűnik meg.

Az atópiás ekcéma fertőző lehet

HAMIS. Egyáltalán nem. Genetikai betegségről van szó, amely egyáltalán nem fertőző.

Jó ötlet a bőrt hajszárítóval megszárítani fürdés után.

HAMIS. Nagyon NEM javasolt! A hajszárítóval való szárítás nem jó a bőrnek, tönkreteszi a lipidréteget, ami védelmet nyújtana, ezzel súlyosbítja a kiszáradást. Még rosszabb, hogy meg is égethet!

Az atópiás ekcéma a kontakt dermatitiszek egyik fajtája

HAMIS. A tünetek hasonlóak, de a különbség az atópiában van. Lehet valakinek kontakt allergiája anélkül, hogy atópia állna a hátterében. Azonban egy atópiás gyereknél nagy valószínűséggel alakul ki kontakt allergia.

Az ekcéma 5 éves kor körül elmúlik.

IGAZ. Az egy éves kor előtt kialakuló atópiás ekcémás gyermekek fele öt éves korra meggyógyul.

Meg kell előzni a vakarózást.

IGAZ. De csak a megfelelő kezelés képes erre. Enyhíti a viszketést és megtöri az atópia ördögi körét: a több vakarózás = még sérülékenyebb bőr barrier, ami által több allergén és irritáló anyag jut be a bőrbe, ez pedig még inkább viszketéshez és vakarózáshoz vezet stb.

Az atópiás ekcémát pszichoszomatikus betegeség vagy pszichológiai sokk váltja ki.

HAMIS. Bár erre nincs magyarázat, de elismert tény, hogy az érzelmek, a sokk és a stressz szignifikáns szerepet játszanak a fellángolások gyakoriságában és súlyosságában. Azonban a betegség örökletes természetű.

Bizonyos ételek fogyasztása súlyosbíthatja az ekcémát.

IGAZ. Étkezés közben azonnali reakció, kipirosodás léphet fel a száj körül. Fontos konzultálni a kezelőorvossal, hogy megállapítsuk, az étel potenciális allergént tartalmazott-e.

Gyakori kérdések

Az ekcémás baba asztmás is lesz?

Az atópiás gyerekek kétharmadának van légzéssel kapcsolatos tüntete. Az asztma megjelenése gyakoribb, ha az ekcéma korai stádiumban fordul elő. A terhesség alatti dohányzás növeli a kockázatot. Becslések szerint az atópiás gyerekek legalább 20%-ánál alakul ki asztma.

Mennyi ideig tarthat a betegség?

Alkattól függően pár hónapig vagy akár több évig is eltarthat, mire elmúlik. Néhány esetben felnőttkorban is megmaradhat. Az egy éves kor előtt kialakuló atópiás gyerekek fele öt éves kora előtt meggyógyul, de a bőr még évekig nagyon száraz marad.

Mi váltja ki a fellángolásokat?

Számos tényező közrejátszhat: a környezetben található allergének és por, ételek és néha érzelmek is. Csecsemőknél a fogzás vagy a fül, orr, torok megbetegedése is okozhatja az ekcéma fellángolását.

Ismételődő krízisek: az ekcémának lehet maradandó hatása a bőrre?

Általában még a súlyos ekcéma sem hagy nyomot. Azonban a folyamatos vakarás elváltozásokat, hegeket okozhat az érintett területeken. Elszíneződések is kialakulhatnak, ha az ekcémás területeket nap éri. Épp ezért ajánlatos jól tolerálható napvédőket alkalmazni.

Járhatnak az ekcémás gyerekek bölcsődébe vagy óvodába?

Az atópiás ekcéma nem fertőző, így semmilyen ellenjavallat nincs a közösségi élettel szemben.

Az atópiás ekcéma örökletes?

Igen, az ekcéma a legtöbb esetben genetikai betegség. A családban előforduló allergiára való hajlam okozhat atópiás dermatitiszt a gyerekeknél, vagy légzésszervi, ételallergiát is.

Az ételek felelősek lehetnek az ekcémáért?

Az ételallergia lehet felelős az ekcémáért, különösen csecsemőknél. De ezeknél az allergiás eseteknél más tünetek is felléphetnek, például: hasmenés, hányás vagy kiütések.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A bőrgyógyászati kezelések 2 lépésből állnak: emolliensek alkalmazásából a nagyon száraz bőrre és kortizon tartalmú krémekből a gyulladásos tünetek kezelésére. A kezelőorvos antihisztamin kezelést is bevonhat. A környezetet is meg lehet változtatni, hogy csökkentsük a mindennapi súlyosbító tényezőket.

Elkerülhetőek a fellángolások?

Igen, azáltal, ha minimalizáljuk a súlyosbító tényezőket és egész évben speciális lipidpótló krémmel hidratáljuk a bőrt. De különösen azáltal, ha követjük a kezelőorvos által felírt kezelést, amíg a betegség el nem múlik.

Szükség van allergiatesztre?

Az orvosok néha nem szívesen alkalmazzák a tesztet csecsemőknél az immunrendszer instabilitása miatt. Azonban ez a trend változóban van, részben az allergia növekvő gyakorisága miatt. Egyes esetekben, amikor a fellángolások intenzívebbek (egész testet érintő ekcéma) és/vagy más tünetek is társulnak hozzájuk (hasmenés, kiütések, duzzanatok, légzési nehézségek stb.), a teszt elvégzése jó alternatíva lehet, főként, hogy megelőzzük a fellángolások rosszabbodását.

Kiválthatja a dermatitiszt a megzavart anya-gyerek kapcsolat?

Semmilyen körülmények között nem szabad az anyának bűntudatot éreznie gyermeke ekcémája miatt. Gondoljunk mindig arra, hogy az atópiás ekcéma a felelős az anya-gyerek kapcsolat megzavarásáért és nem fordítva.

Milyen ruhaneműk és mosószerek a legjobbak atópiás bőrre?

Inkább pamutból készült ruhákat hordjon a szintetikus anyagok vagy gyapjú helyett az irritáció és az izzadás csökkentése érdekében. Kerülje a vízlágyítók használatát és bizonyosodjon meg, hogy a mosógépe megfelelően ki legyen öblítve mosás után. Válasszon hipoallergén mosószert, ha szükséges.

A természetes alapanyagú krémek megfelelőek?

Vigyázzon az illóolajokkal, mert allergiát okozhatnak! A bőrgyógyászok által felírt kortizon tartalmú krémek és dermo-kozmetikai emolliensek jelentik a legjobb megoldást az atópiás ekcéma kezelésére.

Fürdés/zuhany, hideg/meleg: hogyan és milyen termékkel fürdessem a gyerekem?

A fürdés ne tartson túl sokáig (5-10 percig). A víz nem legyen túl forró (maximum 35 °C). Ha lehetséges, inkább a zuhanyozást válassza. Használjon kíméletes és jól hidratáló termékeket, melyek szappan- és illatanyagmentesek, hipoallergének. Törölközésnél ne dörzsölje a bőrt, hanem finoman itassa fel a vizet egy pamut törölközővel.

Hogyan lehet a vakarózást megelőzni?

Csak a megfelelő kezelés tudja hatékonyan megelőzni a vakarózást. Mindemellett a vakarózás csökkentése érdekében, különösen a csecsemők mindig legyenek felöltöztetve. A hideg szintén jó megoldás a viszketés, sőt akár a fájdalom mérséklésére. Tartsa a krémet a hűtőben, így felvitelkor friss lesz. A maradék időben használjon legyezőt vagy hideg hegyikristályt.

Preview : False