0
test Fb connect

INFORMÁCIÓ AZ ATÓPIÁS EKCÉMÁRÓL

Ön vagy családtagja atópiás ekcémával küzd? 


Szeretné megtudni, hogyan javíthat mindennapi életminőségén és hogyan ápolja helyesen a bőrét? Nézze meg ezzel kapcsolatos videóinkat és olvassa el tippjeinket!


A betegség
megértése

Az "atópia" szó a görög nyelvből származik. Az "a" jelentése "nincs", a "topos" jelentése "hely, dolog".
"Valami nincs a helyén": ez tökéletes módja a betegség leírásának, amit nehéz megérteni.

Az atópia az allergiára való genetikai hajlam, családi örökségnek is nevezik. Az ekcémás gyerekek csaknem 80%-ánál van családi halmozódás.

Az atópiás dermatitisz vagy ekcéma krónikus, gyulladással járó bőrbetegség
Az atópiás pácienseknél (Európában 50 millió embert, világszinten a gyerekek legalább 20%-át érinti) a bőr áteresztő képessége nem tökéletes és az immunrendszer túlérzékenyen, kiegyensúlyozatlanul működik. A bőr száraz, érzékeny, mindenre fokozottan reagál.

Kevesebb a filaggrin, a bőrben található fehérje, mely a sejtek közti kapcsolatot biztosítja a bőr felső rétegében. Emellett hiányoznak a bőrfelszínen természetesen megtalálható lipidek, melyek védelemet nyújtanának a potenciális allergénekkel szemben.

Ezen körülmények között, a környezetben található irritáló anyagok, melyek általában jól tolerálhatóak, például pollen, por, egyes bőrápoló termékek, áthatolnak a bőrön és az ekcéma fellobbanását okozzák.

A betegség általában három hónapos kor után (néha korábban) jelentkezik, majd alkattól függően pár hónapig vagy akár több évig is eltarthat, mire elmúlik. Megfelelő kezelés nélkül viszont viszketéssel járó ördögi kör alakul ki: a bőr barrier tovább romlik, ezáltal több allergént és irritáló anyagot hagy bejutni a bőrbe, mely még inkább viszketést okoz.

Bár néhány esetben a betegség felnőttkorban is megmaradhat, az egy éves kor előtt kialakuló atópiás ekcémás gyermekek fele öt éves korra meggyógyul, de a bőr még évekig nagyon száraz marad.


Beszéljünk a
tapasztalatokról

Bár az atópiás dermatitisz vagy ekcéma nem súlyos betegség, komoly hatással van a mindennapi életre.
A szülők aggódnak, a gyerekek fáradtak: az atópiás dermatitisz felboríthatja a megszokott családi rutint, mivel korlátokkal jár, figyelmet és gondozást igényel, illetve a szüntelen vakarózás súlyosbítja a tüneteket és egyre nehezedő éjszakákhoz vezet.

Ez nemcsak a szülők számára nehéz, mindennapi gond. A testvéreket is fájdalmasan érintheti, elhanyagolva érezhetik magukat, amikor a család felhagy azokkal az elfoglaltságokkal, amik rossz hatással lehetnek az atópiás gyerek egészségére. Például szabadtéri sportolás (az izzadás és a pollenek miatt az ekcémás foltok begyulladhatnak), strandra vagy tengerpartra járás (a sós vagy klóros víz égető érzést okoz).


A kezelés
megértése

Kétfázisú bőrgyógyászati kezelés
A bőrnek vízre és lipidekre van szüksége naponta több alkalommal (még abban az esetben is, ha nincsenek tünetek) annak érdekében, hogy a természetes barrier helyreálljon és védelmet nyújtson az allergénekkel szemben. A bőrgyógyászok által felírt kezelések nagyban javítják az atópiás betegek életminőségét, amennyiben megfelelően használjuk őket.

Emolliensek: harcolnak a szárazság ellen és a természetes barrier visszaállításáért
Ezeket a krémeket naponta többször kell használni az épp nem gyulladásban lévő területeken. Harcolnak a bőr kiszáradása ellen, nyugtatják a bőrt, ezáltal csökkentik a viszketést. Ez a mindennapi rutin azért is javasolt, hogy megelőzzük a fellángolásokat. Akkor is használhatjuk, amikor a bőr egészségesnek tűnik.

Kortikoszteorid tartalmú krémek: a gyulladás megállításáért
A fellángolások alatt kortikoszteorid krémeket használhatunk a gyulladt területeken annak érdekében, hogy nyugtassuk és csökkentsük a sérülést és a viszketést. Néhány országban a kortizon nem túl népszerű a lehetséges mellékhatások miatt (pl.: vízvisszatartás, alvási nehészségek, lassabb növekedés stb.), bár ezek a jelenségek csak a szájon át szedhető kortikoszteoridokra jellemzőek. Krém formájában a kortizon a bőr felszínén marad. Azonban a kortizon nem használható a tünetmentes területeken, mivel vékonyítja és gyengíti a bőrt.

Ha az allergia teszt eredménye indokolja, az orvos antihisztamin kezelést is adhat a krém mellé.

Preview : False