0
test Fb connect

INFORMÁCIÓ AZ ATÓPIÁS EKCÉMÁRÓL

A családi és közösségi életre gyakorolt hatás

Bár az atópiás ekcéma nem súlyos betegség, komoly hatással van a mindennapi életre.
A szülők aggódnak, a gyerekek fáradtak: az atópiás ekcéma felboríthatja a megszokott családi rutint, mivel korlátokkal jár, figyelmet és gondozást igényel, illetve a szüntelen vakaródzás súlyosbítja a tüneteket és egyre nehezedő éjszakákhoz vezet.

Ez nemcsak a szülők számára nehéz, mindennapi gond. A testvéreket is fájdalmasan érintheti, elhanyagolva érezhetik magukat, amikor a család felhagy azokkal az elfoglaltságokkal, amik rossz hatással lehetnek az atópiás gyermek egészségére. Például szabadtéri sportolás (az izzadás és a pollenek miatt az ekcémás foltok begyulladhatnak), strandra vagy tengerpartra járás (a sós vagy klóros víz égető érzést okoz).

A családi egyensúly a gyermek önállóságán is múlik.
A bőrgyógyászati kezelésen és támogatáson keresztül jobban megérthetjük a betegséget. Megtanulhatunk határt szabni a hatásának, azáltal, hogy nem szentelünk minden figyelmet az érintett gyereknek a testvérek rovására. Például bátoríthatjuk, hogy a krémet saját maga használja. Ehhez nyugodt és magabiztos légkörre van szükség.

4-5 éves kor körül a gyerekek megtanulhatják a bőrük önvizsgálatát, megérthetik az ekcémát és azt, hogy jobban lesznek, ha megfelelően követik a kezelési útmutatást. A saját magukra támaszkodás által a gyerekek megtalálják a kulcsot a mindennapi életük minőségének javulásához és annak az elkerüléséhez, hogy kiközösítve érezzék magukat akár családjukban, akár a közösségi életben.

Ha az atópiás ekcéma megmarad felnőttkorra is, "szociális fogyatékossággá" válhat.
Hatással lehet a fizikai megjelenésre, ezért zavaró lehet egy kapcsolatban vagy kényelmetlenségeket okozhat a szakmai környezetben: egy egyszerű kézfogás is kellemetlen érzést válthat ki másokban, ami akár elutasításhoz is vezethet.

Vessünk véget az elszigeteltségnek

Személyes tapasztalat
Találkozó a Termálközpontban

A bőrgyógyászok itt vannak, hogy segítsenek a családoknak.
A legnagyobb kihívás az első bőrgyógyászati konzultáció során, hogy körülírjuk a tüneteket az atópia diagnózisának felállítása és a megfelelő kezelés kiválasztása érdekében. De ez nem minden. Az ekcéma egy olyan betegség, ami gyakran elszigeteli a beteget és aggasztja a családot. Ne habozzon elmondani, hogyan éli meg a betegségét minden nap: milyen mértékű a viszketés, fájdalommal jár, alvási nehézségei vannak, csökken az önbizalma, aggódik, nehéz az érintett területek kezelése, iskola, család, élet stb. Ha a gyerekek elég idősek, hogy kifejezzék magukat, ők is beszámolhatnak a betegséggel kapcsolatos érzéseikről.

Családi kapcsolatok támogatása.
Minden eset egyedi, éppen ezért a bőrgyógyászok partnerek a személyre szabott kezelés kiválasztásában. A diagnózis felállítása után, amennyiben az ekcéma hatással van a családi életre, más szülők is segíthetnek a betegség feldolgozásában, hogy semmiképp se érezzük magunkat egyedül a problémával szemben. A tapasztalatok megosztása olyanokkal, akik szintúgy együtt éltek már ezzel a betegséggel, jó kiindulópontja lehet az elfogadásnak, és annak, hogy végre jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Ez segíthet a szülőknek abban, hogy ne legyen bűntudatuk, és olyan új szokásokat tanulhassanak, amik mások számára már jól beváltak (pl.: lehűtött krémek, pollenszezon alatt bent szárított ruhák, krémek napi többszöri használata, hidroterápiás kezelés stb.). A szülők megoszthatják a betegséggel kapcsolatos tapasztalataikat közös barátaikkal, illetve a közösségi oldalakon keresztül is.

Ideális fórum: az atópiás betegtalálkozó.
Kivel tudná megosztani azt a terhet, amit az álmatlan éjszakák, a néma küzdelem, a stressz és a kimerültség, a remény és a kudarc jelentenek?
A nővérek által vezetett, csoportokban szervezett találkozó a betegek közti beszélgetés fóruma. Kérdéseket tehetnek fel, kifejezhetik a fájdalmukat: húzódás, viszketés és kellemetlen érzés jelenlétére panaszkodnak leginkább az atópiás betegek..

Az atópiás betegtalálkozókat kórházakban szervezik atópiás felnőttek és gyerekek számára terápiás képzés formájában.
Ezeket egészségügyi szakemberek - nővérek, orvosok, pszichológusok - vezetik, akik segítenek a betegeknek a betegség megértésében és annak napi szintű kezelésében.

Ez segít a betegeknek abban, hogy tudatában legyenek saját akaraterejükkel a mindennapi élet javulása és a kezelésbe vetett bizalom növelése érdekében, valamint az állapot megfelelő kezeléséért, aminek nem mindig szentelünk kellő mennyiségű figyelmet. A betegeknek lehetőségük nyílik kifejezni kellemetlen érzésüket mások betegségükre való reakciójával kapcsolatban, megtanulhatják a fájdalom és a viszketés csökkentésének helyes módját, és megérthetik magát a betegséget annak kezelési módjaival együtt.
A betegség "megszelídítése" által a betegek megtanulnak könnyebben együtt élni azzal.

Az atópiás találkozók biztosítják azt, hogy bárki találhasson magához hasonló helyzetben lévő betegtársat. Megoszthatják egymással a tapasztalataikat és a fájdalmukat, előnyükre válhat, hogy az egészségügyi szakemberek támogatást nyújtanak, beszélgetnek velük. Ez egy olyan hely, ahol megtanulhatnak kitörni az elszigeteltségből és felülkerekedhetnek a kirekesztettség érzetén.

"Az atópia nem elkerülhetetlen. Beszélnünk kell róla a körülöttünk lévő emberekkel és az orvosunkkal. El kell mondanunk a kortizonnal kapcsolatos félelmeinket vagy szólnunk kell, ha a felírt kezelés nem hat."

Professzor Jean François Stalder, Bőrgyógyászati osztály vezetője, Egyetemi kórház, Nantes

Preview : False