#ovjaboret

Védje saját és szerettei bőrét!
Ellenőrizze anyajegyeit, óvja bőrét a napon!

Töltse le az
ABCDE módszert

MINDEN, AMIT MINDIG TUDNI AKART AZ ANYAJEGYEKRŐL…

Az anyajegy, vagy más néven naevus, általában a bőrön vagy a nyálkahártyán található, barna színezetű sejtek tömege. Ezeket a sejteket melanocitaként is ismerhetjük, ők állnak a barnulás vagy a sötétebb bőr hátterében. A gyerekeknek születéskor nincs anyajegyük. 6 és 12 hónapos kor között jelennek meg először, majd felnőtt korig folyamatosan kialakulhatnak.

ANYAJEGYEK ÉS A NAP: ROSSZ KOMBINÁCIÓ


Gyermek- és serdülőkor alatt a napsugárzás befolyásolja, hogy milyen mennyiségű és mekkora méretű anyajegyek jelennek meg a bőrön. Azonban minél több anyajegye van valakinek, annál nagyobb a kockázata a bőrrák kialakulásának, mivel az esetek
35%-a meglévő anyajegyből alakul ki¹. Egyrészt azért nélkülözhetetlen hatékonyan védeni a gyerekeket és tinédzsereket a naptól, hogy minimalizáljuk az új anyajegyek megjelenését. Másrészt a meglévő anyajegyek túlzott napoztatása befolyásolja, hogy később olyan léziók fejlődjenek ki, melyek elrákosodhatnak. Ezért fontos jó szokásokat kialakítani az anyajegyek védelmére is az UVB és UVA sugarakkal szemben.

VÉDJE ANYAJEGYEIT

Annak érdekében, hogy eleget tegyen ennek a különösen fontos követelménynek, a La Roche-Posay kifejlesztette az Anthelios napvédő termékcsaládot, mely kombinálja a nagyon magas UVA- és UVB-védelmet. Különböző állagban érhető el, hogy kielégítse a legérzékenyebb bőr igényeit és elvárásait.

JÓ TANÁCSOK A MAGAS VÉDELEMÉRT NAPOZÁSKOR

Mivel a bőrrákos esetek 50-70 %-a a túlzott UVA- és UVB-sugárzás miatt alakul ki¹, ezért fontos követni néhány egyszerű szabályt amellet, hogy napvédőt használunk:

  • Ne menjen a napra 12-16 óra között!
  • Inkább húzódjon árnyékba a közvetlen napsugárzás helyett!
  • Kétóránként kenje be magát újra napvédővel!
  • Kevesebbet vigye gyermekeit a napra, mivel az ő bőrük sokkal érzékenyebb a felnőttekénél! A ruházat (kalap, póló, napszemüveg) is védelmet nyújt az UV-sugarakkal szemben.

1 Bőrgyógyászati és Venerológiai Testület (bőrgyógyászok és venerológusok nemzeti szervezete), Franciaország.