ISMERED A LEGHATÁSOSABB BŐRVÉDELMET? 

A HÁROM LEGFONTOSABB LÉPÉS

ELLENŐRIZD
AZ ANYAJEGYEID

Tudj meg többet az anyajegyekről!

ÓVD A SAJÁT 
ÉS SZERETTEID BŐRÉT IS!

Szakértői tanácsok a leghatékonyabb védelemről.

JÁTSSZ BIZTONSÁGBAN
A NAPON

Készülj fel alaposan a napon tartózkodásra.

TUDTAD, HOGY...?

laroche posay céloldal óvdabőröd 5_Visuel
A BŐRRÁK 90%-BAN
GYÓGYÍTHATÓ, HA IDŐBEN
FELFEDEZIK.
*ELLENŐRIZD A SAJÁT ÉS
SZERETTEID ANYAJEGYEIT
MÉG MA.

Euromelanoma epidemiológiai adatlap

EGYSZERŰBB, MINT KIMONDANI, HOGY
ABCDE

Az anyajegyekben történt változások megfigyeléséhez használja az ABCDE módszert, melyet bőrgyógyászok fejlesztettek ki és hagytak jóvá világszerte! Minden betű egy angol kifejezéssel utal az anyajegyek megjelenésére, melyre figyelni kell.

https://www.larocheposay.hu/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/tsh/simple-page/landing-page/save-your-skin/laroche-posay-landingpage-saveyourskin-7_visuel1.jpg

A (asymmetry):
aszimmetria

A szimmetrikus anyajegyek mindkét fele egyforma. A balra láthatóhoz hasonló asszimetrikus anyajegyek károsak, akár a bőrrák hírnökei is lehetnek.
https://www.larocheposay.hu/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/tsh/simple-page/landing-page/save-your-skin/laroche-posay-landingpage-saveyourskin-7_visuel2.jpg

B (border):
szélek

A melanómával ellentétben a jóindulatú anyajegy széle sima, egyenletes élekkel. A melanóma széle egyenetlen. Akár recés is lehet.
https://www.larocheposay.hu/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/tsh/simple-page/landing-page/save-your-skin/laroche-posay-landingpage-saveyourskin-7_visuel3.jpg

C (colour):
szín

A jóindulatú anyajegyek általában egyszínűek - barnás árnyalatúak. A színek széles skálája is figyelmeztető jel. A barna, bézs vagy fekete különböző árnyalatai jelenhetnek meg. A melanóma lehet piros, fehér vagy akár kékes is.
https://www.larocheposay.hu/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/tsh/simple-page/landing-page/save-your-skin/laroche-posay-landingpage-saveyourskin-7_visuel4.jpg

D (diameter):
átmérő

A jóindulatú anyajegyek mérete kisebb szokott lenni, mint a rosszindulatúaké. A melanómák általában nagyobb körméretűek, mint a radír a ceruzán (6 mm). Természetesen korai szűréssel felfedezhető kisebb méretű is.
https://www.larocheposay.hu/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/tsh/simple-page/landing-page/save-your-skin/laroche-posay-landingpage-saveyourskin-7_visuel5.jpg

E (evolution):
fejlődés

A klasszikus, nem káros anyajegyek nem változnak idővel. Mindig figyelj azokra az anyajegyekre, melyek növekednek, vagy bármilyen elváltozást mutatnak. Ha bármilyen változást észlelsz, keresd fel egy bőrgyógyászt. Bármilyen változás - méret, forma, szín, kiemelkedés stb., illetve vérzés, viszketés vagy hegesedés - mind veszélyt jelenthet. 

KÉRDÉSEK
VÁLASZOK

1 quote-marks

Hogyan védjem a bőröm a napsugarak ellen?

A napsugárzás nem csak a leégés miatt jelent veszélyt, hanem hosszútávon felelős a korai bőröregedésért és a bőrrákért is. Ha biztonságban akar lenni a napsütésben, keressen árnyékot 11 és 15 óra között, viseljen kalapot, védőruhát és napszemüveget. Emellett alkalmazzon 2 óránként széles spektrumú UVA-UVB fényvédőt.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Milyen fényvédő ajánlott érzékeny bőrre?

Egyes fényvédők kellemetlen szúró érzéseket okozhatnak az érzékeny bőrön. Válasszon széles spektrumú UVA-UVB védelmet, amelyet a legérzékenyebb bőrön tesztelnek, például az érzékeny bőrre szakosodott La Roche-Posay márka ANTHELIOS termékcsaládját.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Véd az önbarnító spray is napsugárzás ellen?

Egyáltalán nem! Az önbarnító spray a bőr felszínén lévő elhalt sejtekkel lép reakcióba, „megfesti” a bőrt. Ez semmilyen módon nem befolyásolja a bőr nappal szembeni védekező képességét. A spray segítségével a barnulás sokkal biztonságosabb, mint a hagyományos napozás, de a széles spektrumú UVA-UVB fényvédő krém használata továbbra is elengedhetetlen.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Hogyan védhetem meg a bőröm a napsugarak ellen fényvédő nélkül?

A bőrgyógyászok javasolják kalapok, napszemüvegek és védőruhák viselését, valamint az árnyékban tartózkodást a legnaposabb órák alatt. De ez mit sem ér a fényvédő rutin nélkül. Az ANTHELIOS fényvédő krémeket szigorú tesztelésnek vetjük alá, ezért használatuk biztonságos még a legérzékenyebb bőrön is.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Hogyan védjem az arcbőröm a napsugarakkal szemben?

Az idő előtti öregedés vagy a bőrrák elkerülése érdekében fontos a napvédő krém mindennapos használata. Különösen figyeljen a napi rutinra ha terhes vagy fogamzásgátló tablettát szed, ilyenkor magasabb a „terhességi maszk” kockázatának megjelenése. Válasszon a bőrének legjobban megfelelő állagú fényvédőt. Száraz bőrre gazdagabb, ápoló krémět, zsíros bőrre egy nem komedogén gélt.

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Hogyan napozzak bőrkárosodás nélkül?

A bőr akkor barnul, ha a melanocitáknak nevezett sejtek reagálnak az UV-károsodásra a melanin nevű pigment előállításával, hogy megvédjék a bőrsejteket az UV-sugárzás elnyelésével. Röviden: nem lehetséges barnulni bőrkárosító UV-sugárzás nélkül, ami minden esetben a bőr idő előtti öregedésével és a bőrrák veszélyével jár.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?