Ugrás ide:

VÉDEM
A BŐRÖM A RÁKKEZELÉSEM MELLÉKHATÁSAITÓL

A rákkezelések hatással lehetnek a bőrödre, kemoterápia, sugárterápia, immunterápia, illetve hormonterápia esetén is. Elképzelhető, hogy kezelőorvosoddal beszéltél már a lehetséges változásokról, és bár ezek ijesztőnek tűnhetnek, biztos lehetsz benne, hogy nem mindegyiket fogod megtapasztalni, illetve egyes hatások nagyon enyhék is lehetnek.

A La Roche-Posay tisztában van azzal, hogy a rákkezelés milyen hatással van a bőrödre, és személyre szabott termékek széles választékát fejlesztette ki, a bőr táplálásáért és a kényelemérzet fokozásáért a rákterápia során.

Itt leírunk néhány gyakoribb módot, ahogyan a rákkezelések befolyásolhatják a bőröd, és azt is, hogyan védheted és ápolhatod.

A következő mellékhatások nem jelentkeznek minden betegnél a rákkezelések során.

KÉZ-LÁB
SZINDRÓMA

Ez a szindróma kétféle formában jelentkezhet. Néha bőrpírral és fájdalmas duzzanattal jár, amely hólyagos is lehet. Megvastagíthatja a bőrt is, amely ezután sárgássá válik, és bizonyos pontokon fájdalmasan hámlóvá válhat.

Ha kéz-láb szindrómát tapasztalsz, használj gyengéd tisztítókat, amelyek kíméletesek a bőr természetes pH-egyensúlyával, például syndet tisztítót, amely érzékeny bőrre is alkalmas. Szánj időt a rendszeres lábtisztításra. Mosd meg a lábad reggel és este, és óvatosan itasd fel róla a nedvességet. Használj hidratáló balzsamot az érintett területeken, és próbálj ki egy bőrnyugtató ápolót irritált és legyengült bőrre.
Kerülj minden olyan tevékenységet, amelyek súrlódást okozhatnak, vagy ismétlődő nyomást gyakorolnak a bőrödre, ne állj túlságosan hosszú ideig, és ne indulj hosszú sétákra. Viselj kényelmes, nyitott cipőt, magas sarkak nélkül ütéstompító talpbetéttel, valamint pamut vagy selyem zoknit. Frissítsd fel a kezeid és a lábaid jégkockákkal vagy hideg borogatással, például nedves törülközővel 15-20 percig.

XEROSIS,
PRURITUS

A sugárterápia, a kemoterápia, a célzott és a hormonterápia egyaránt okozhat xerózist, száraz bőrt, nagy felületű hámlást, ami gyakran viszketéssel is együtt jár. A bőröd nagyon feszessé és kellemetlen érzetűvé válhat. Míg a száraz és viszkető bőr a két leggyakoribb bőrgyógyászati panasz, ez az állapot az enyhe irritációtól a súlyosabbakig terjedhet.

A bőrirritációk minimalizálásáért próbálj meg pamut ruhákat viselni. Kerüld a gyapjú (mikroszálas) vagy szintetikus ruházatot, amelyek nem engedik a bőrt lélegezni. Kerüld a viszketést okozó, irritáló anyagokat is, például a szappanokat, az öblítőket, a vegyi anyagokat vagy a dörzsölő anyagokat. Ne öltözz túl melegen, mert a meleg és az izzadás pruritust vált ki.
Ideje befektetned alkohol- és illatanyagmentes bőrápoló készítményekbe. Légy óvatos a dezodorokkal, ne borotválkozz és ne használj szőrtelenítő krémet a legyengült bőrödön. Mindig használj legalább SPF50 faktoros UVA-/ UVB-sugárzás elleni fényvédőt. A sugárzásnak kitett bőrfelület fokozott mértékben ki van téve a leégés veszélyének, ezért egész életedben védened kell majd.

AZ ÉLETET MEGKÖNNYÍTŐ MEGOLDÁSOK,
AMELYEK SEGÍTENEK VÉDENI A BŐRÖD

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
FELÉD IS

1975 óta a La Roche-Posay a küldetésének tekinti, hogy támogassa azokat, akik az érzékeny vagy legyengült bőr kihívásaival állnak szemben a mindennapi komfortérzet és életminőség javításáért.