A MOZGÁS
EREJE

A testmozgás nemcsak testi, hanem lelki egészségünknek is jót tesz.

A rákkezelés előrehaladtával még fontosabbak lesznek a mozgás jótékony hatásai és ezek kihasználása. Hiszen a mozgás nemcsak a hangulatot javítja és segít az álmatlanság ellen, hanem erősíti az izmokat, javítja az egyensúlyt, és segít megőrizni a mozgékonyságot is.

A testmozgás fontosságát a rákos betegek számára a kezelés alatt és után is többször igazolták, nemzetközi tudományos vizsgálatok. Ha lehetséges, az AFSOS heti két-öt alkalommal 10-20 vagy akár 40-60 perces testmozgást javasol, valamint bemelegítést, levezetést és relaxációt az edzés után. Fontos, hogy olyan tevékenységet válassz, amelyik a legjobban megfelel neked, és amitől jól érzed magad.

A pilátesz az alacsony intenzitású edzésformák nagyszerű példája. Segít az izomerő építésében, csökkenti a stresszt és a fáradtságot, javítja a hangulatot, és potenciálisan javítja a mindennapos életminőséget.

MI A
PILÁTESZ?

A piláteszt Joseph Pilates fejlesztette ki, aki úgy gondolta, hogy a mentális és a fizikai egészség szorosan összefügg. Módszerét olyan mozgásfajták hatásai nyomán fejlesztette ki, mint a gimnasztika, az ökölvívás és a görög-római birkózás. A pilátesz célja a test erősítése, különös hangsúlyt fektetve a gerinc stabilizáló izmainak (mélyizmok) erősítésére, az általános erőnlét és a közérzetet javításáért.

A pilátesz egy fantasztikus, bárki által elkezdhető edzésforma, mivel többféle szinten végezhető. Az izmok erősítésére épülő egyszerű gyakorlatok a földön is végezhetők, ha pedig teljesen kezdő vagy, akkor használhatsz kiegészítőket is a megtámaszkodáshoz.

A PILÁTESZ 
A RÁKKEZELÉSED
ELŐTT, ALATT ÉS UTÁN

A rendszeresen végzett pilátesz edzések javíthatják a testtartást, az izomtónust, az egyensúlyérzéket és az ízületek mozgékonyságát, valamint enyhíthetik a stresszt és a feszültséget.

Ha például mellrákműtéten estél át, a pilátesz erősítheti a vállak és a hát középső részének izmait. A pilátesz számos különböző pozícióban végezhető, a körülményeknek és képességeidnek megfelelően. Mély belégzéseket tartalmaz, ami megnyújtja a hegeket és elősegíti a nyirokcsomók duzzanatának csökkentését.

Mivel a pilátesz elvonja a figyelmet a sérült testrészekről, és azt erősíti benned, amit meg tudsz csinálni, nem pedig azt, amit nem, segíthet értékelni azt a mozgást, amelyre a tested képes, és a gyógyulási képességed.

Minél aktívabb vagy, annál több a jótékony hatás. Ne felejts el konzultálni egy orvossal, mielőtt bármi olyat elkezdenél, ami nagy hatást gyakorol a testedre.Tudtad?

did_you_know_banner
Egyes pilátesz gyakorlatok a rendelőben várva vagy a kemoterápia alatt is végezhetők, a tudatos légzés segítségével.
Néhány egyszerű gyakorlat elég az ízületek és izomok felébresztéséhez.

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
FELÉD IS

1975 óta a La Roche-Posay a küldetésének tekinti, hogy támogassa azokat, akik az érzékeny vagy legyengült bőr kihívásaival állnak szemben a mindennapi komfortérzet és életminőség javításáért.