A felnőttkori akné
egyre több nőt érint 

Article Read Duration 5 perc elolvasni

Egyre több nő szenved a felnőttkori akné valamilyen formájától.
A leggyakoribb kiváltó okok:

• A hormonális változások
• Stressz
• UV-sugarak és légszennyezés
• Genetikai hajlam
• Nem megfelelő bőr-, és hajápoló termékek
• Gyógyszeres kezelések mellékhatásai, illetve nem felismert egyéb betegségek

A felnőttkori akné tünetei mitesszerek, pattanások és zsíros bőr. Szabadulj meg a felnőttkori aknétól bőrgyógyászok által ajánlott, kifejezetten erre a célra fejlesztett szakértői termékek segítségével a La Roche-Posay EFFACLAR termékcsaládjából.

A FELNŐTTKORI AKNÉ
ELTERJEDÉSÉRŐL

A bőrgyógyászok naponta látják, hogy a pattanások már nem csak kizárólag a tizenévesek problémája. Általában az akné megjelenését a serdülőkorhoz kapcsoljuk a vállalhatlan hajszínnel és borzalmas öltözködési stílussal egyben, de igazából az akné egyre több felnőtt nőt is érint, többek között:

Tartós akné serdülőkor óta
Új fellángolás foltok nélkül
Az akné előfordulása olyan nőknél, akiknek nem volt tinédzserkori bőrproblémájuk (felnőttkori akné). Minden negyedik nőt érintő probléma!

Napjainkban a 20 és 29 év közötti nők 51%-ának van felnőttkori aknéja, a 30–39 évesek 35%-ának, a 40–49 évesek 26%-ának és az 50 év felettiek 15%-ának. A felnőttkori akné gyakoribb a nőknél, de a férfiak is szenvedhetnek tőle.

Összefoglalva, a felnőttkori pattanások száma növekszik. Ha már rég nem vagy tinédzser, mégis aknéproblémától szenvedsz, ne aggódj, nem csak téged érint a dolog és kéznél van a segítség. Olvass tovább a felnőttkori pattanásokkal és megelőzésükkel kapcsolatos információkért!

1Christin N.Collier et al. The prevalence of acne in adults aged 20 and over. J Am Acad Dermatol, Volume 58, Issue 1 – 2008?

A FELNŐTTKORI AKNÉ
LEGGYAKORIBB TÜNETEI

SERDÜLŐKORBAN GYAKORIBB A GYULLADÁSOS AKNÉ, MÍG A FELNŐTTEK INKÁBB A RETENCIÓS AKNÉTÓL SZENVEDNEK.

A gyulladásos aknét általában sok duzzanat és bőrpír kíséri. Gyakran papulákként (gennyet nem tartalmazó pattanások), pustulákként (gennyet tartalmazó pattanások) vagy cisztákként jelentkezik.

A felnőtt nők leggyakrabban ún. retenciós aknéval küzdenek.

A retenciós akné akkor alakul ki, amikor a pórusok eltömődnek faggyúval és elhalt hámsejtekkel.ő Gyakori tünetei a pattanások, melyek gyógyulásuk után is maradandó pigmentfoltként kellemetlenkedhetnek. Az eltömődött pórusok nagyobb átmérőjűek, és a bennük lévő, levegőnek kitett faggyú megfeketedik. Ezt nevezik mitesszernek. Tévhit, hogy a mitesszereket szennyeződés okozza.

Attól függetlenül, hogy pattanásoktól, mitesszerektől vagy az akné egyéb jeleitől szenvedsz, az arcbőröd ugyanazokat a tüneteket mutatja: fénylik, tág pórusú és bőrhibák nyomai látszódnak rajta. Emiatt előfordulhat, hogy csökken az önbizalmad, vagy akár az önértékelésed is. Kihívást jelenthet bőrhibákkal az arcon helytállni a mindennapi munkahelyi kötelességek, gyereknevelés, otthonteremtés és egyéb felnőttes dolgok között. Kicsit zavarban érzed magad tinédzserbőrrel? Ne aggódj, nem vagy egyedül. Sok híres ember és egyéb felnőtt is küzd az akné jeleivel. Léteznek elérhető, kifejezetten a felnőttkori akné kezelésére kifejlesztett termékek is. Kattints IDE további kezelési tippekért.

MI OKOZZA
A FELNŐTTKORI AKNÉT?

HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK

Az akné gyakran lángol fel hormonális változások következtében.

A menstruáció függvényében
A terhesség alatt és vége után közvetlenül
A fogamzásgátló szedés abbahagyása után
A peri-menopauze és a változókor alatt
Ezekben az esetekben a bőrhibák csökkennek a hormonszint stabilizálódásával. Ha ez mégsem történik meg, keress fel egy bőrgyógyászt, vagy kérd kezelőorvosod segítségét.

 

STRESSZ

Stressz hatására a testünk androgéneknek nevezett hormonokat kezd termelni. Ez faggyútúltermelést okozhat, ami súlyosbíthatja a bőr akné problémáit. Ezért is ajánlott a stressz elleni relaxációs technikák megismerése és gyakorlása.

 

UV-SUGARAK ÉS LÉGSZENNYEZÉS

Ha külső stresszhatásnak van kitéve - például UV-sugárzásnak, pornak vagy szennyeződéseknek - akkor a bőr oxidáción megy keresztül, ami láncreakciót vált ki: beindul a hiperkeratinizáció (az elhalt hámsejtek felhalmozódása), a faggyú túltermelése (a zsíros bőr kiváltó oka) és oxidációja a bőr felszínén megtapadt szennyeződésekkel kölcsönhatásban. Ez a folyamat új bőrhibák és pigmentfoltok megjelenéséhez vezethet.

Ezért mindig jó ötlet biztosítani a megfelelő napvédelmet a bőr számára, valamint a napi ápoló rutin keretében figyelni bőrünk tisztaságára. Keresd a környezetszennyezés hatásai ellen is védő termékeket, mint az EFFACLAR Duo (+) SPF30.

 

GENETIKAI HAJLAM

Egyes kutatások szerint bizonyos embereknek genetikai hajlama van a felnőttkori aknéval járó bőrproblémákra.

 

NEM MEGFELELŐ BŐR-, ÉS HAJÁPOLÓ TERMÉKEK

Hidratáló krémed, sminked, fényvédőd vagy hajlakkod is súlyosbíthatja az aknéd. Figyelj oda az összetevőlistára és keresd a következő cédulákat:

Nem komedogén
Nem aknegén
Olajmentes
Nem tömíti el a pórusokat

 

GYÓGYSZERES KEZELÉSEK MELLÉKHATÁSAI, ILLETVE NEM FELISMERT EGYÉB BETEGSÉGEK

Néhány gyógyszer kifejezetten rossz hatással lehet az aknéra. Ha ez előfordul, ne hagyd abba a gyógyszer szedését, de fordulj minden esetben orvoshoz. Sokféleképpen meg lehet szabadulni az aknétól, ne ess kétségbe.
A felnőttkori akné akár egy nem felismert betegség tünete is lehet (például policisztás petefészek szindróma). Ha nem múlik az aknéproblémád, fordulj minden esetben orvoshoz.

MILYEN TERMÉKEK AJÁNLOTTAK
A FELNŐTTKORI AKNÉRA?

BŐRÁPOLÓ RUTIN FELNŐTTKORI AKNÉ ELLEN

Az aknéra hajlamos, 30-as, 40-es éveiben járó bőr számára elengedhetetlen a speciális ápolás. A felnőttkori aknéra hajlamos bőr gyakran nagyon érzékeny is, ezért hatékony, de kíméletes bőrápoló rutinra van szüksége.

  • Tisztítsd meg a bőröd naponta kétszer az aknéra hajlamos bőr számára fejlesztett micellás arctisztítóval
  • A tiszta bőrt hidratáld gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású LA ROCHE-POSAY TERMÁLVÍZZEL.
  • Használj kifejezetten a felnőttkori aknéra fejlesztett, célzott kezelést nyújtó krémet, mint az LHA és szalicilsav tartalmú EFFACLAR K + bőrfelszín javítót. Finoman hámlasztja a bőrt, frissebb és simább megjelenést biztosít, valamint segít az akné kezelésében. Összetevői között megtalálható az Airlicium molekula is, mely a saját térfogatánál akár 150-szer több faggyút képes felszívni az ideális, 8 órán át tartó fénylésgátló hatás érdekében.
  • Néhány felnőttkori aknéra szánt termék színezett, így remek fedést is biztosít
  • Ügyelj rá, hogy ne komedogén fényvédőt használj az arcápoló rutinod utolsó lépéseként, mert sokat ronthat az aknéra hajlamos bőr állapotán. Néhány krém már eleve tartalmaz szélesspektrumú sugárvédő összetevőket. Kérdezz utána a bőrgyógyászodnál az ideális szakértői megoldás érdekében.

1Christin N.Collier et al. The prevalence of acne in adults aged 20 and over. J Am Acad Dermatol, Volume 58, Issue 1 – 2008?

IGAZ
VAGY HAMIS?

A CSOKI ROSSZAT TESZ
AZ AKNÉRA HAJLAMOS BŐRREL.

HAMIS

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a csokoládé fogyasztása befolyásolná az akné megjelenését, de különbözőek vagyunk, egyes embereknél okozhat pattanásokat. Sőt az étcsokoládé valójában tele van a bőr számára jótékony antioxidánsokkal.
Tudj meg többet

ZSÍROS ÉTELEK =
ZSÍROS BŐR.

HAMIS

Általános tévhit az aknéval kapcsolatban, hogy a zsírban gazdag táplálkozás zsírosítja a bőrt. A kettő között azonban nincs közvetlen összefüggés. Habár a telítetlen zsírokban gazdag étrend fokozhatja a mikrogyulladások kialakulását a szervezetben, beleértve a bőrt is. Röviden: nem a szalonna és a chips fogyasztásától alakul ki az akné, de az általános egészségi állapot fenntartásához a legjobb módszer a mértékletesség.
Tudj meg többet

A CUKOR RONTHAT
AZ AKNÉN.

IGAZ

A legfrissebb tanulmányok szerint a magas glikémiás indexű ételek, melyek hatására a vércukorszint kiugróan megemelkedik, valóban súlyosbíthatják az akné megjelenését. Tudjuk, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni, de bőröd egészsége érdekében tartózkodj az édességektől, a cukros italoktól és a fehér lisztből készült finomságoktól, fogyassz helyettük magas rosttartalmú ételeket, mint például teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket.
Tudj meg többet

A PATTANÁSOK NYOMKODÁSA
NEM MEGOLDÁS.

IGAZ

Ha gyors megoldásnak tűnik is, a pattanás kinyomása valójában ront az aknéra hajlamos bőr állapotán, mivel károsíthatja a fertőzött szőrtüszőt és fokozhatja a gyulladást. Sőt, körmeiddel akár még tovább is fertőzheted.A pattanások nyomkodása tehát ártalmas szokás, amivel legjobb felhagyni!
Tudj meg többet

ERRE IS VAN
MEGOLDÁSUNK

Az EFFACLAR termékcsalád egy teljes körű megoldás, mely magas hatékonyságot és kiváló tolerálhatóságot biztosít minden típusú bőrhiba ellen.

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.
laroche posay elkötelezettségünk a biztonság iránt érzékeny bőr baba modell

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.