ATÓPIÁS EKCÉMÁRÓL VAN SZÓ, VAGY CSAK SZÁRAZ BŐRRŐL?
AZ OKOKTÓL A KEZELÉSEKIG

Article Read Duration 7 perc elolvasni

Száraz bőr akkor alakul ki, amikor a bőr felszínének lipid- vagy zsírrétegét külső tényezők (hideg időjárás, kemény víz, kevésbé kíméletes kozmetikumok stb.) megbontják. A bőr ettől érdessé válik, feszül, berepedezik és irritáció léphet fel. A megoldás? Tápláló, nyugtató és védő hatású krémek. Az ekcéma a száraz bőrtől eltérően viszkető kiütést okoz. Ez elsősorban a gyermekeket érinti, de felnőtteknél is előfordulhat. Bár a bőr az atópiás ekcéma esetén száraz, ez nem jelenti azt, hogy ha a bőr száraz, akkor atópiás ekcémás is. Fontos felismerni a különbséget: mindkét állapot javulhat, ha változtatunk az életmódunkon. Valamint az atópiás ekcéma és a száraz bőr is kezelhető emolliensekkel, ugyanakkor az atópiás ekcéma esetén az orvosok szteroidos krémeket is felírnak.

MI OKOZZA A SZÁRAZ BŐRT?

Miért jelennek meg száraz, viszkető foltok a bőrön?

Bőrünk akkor válik szárazzá az arcon vagy a testen, amikor elveszíti védekező képességét, azaz amikor a bőr "barrierfunkciója” ,vagyis védőrétege meggyengül. A bőr felszínén egyre kevesebb lipid (zsíros anyag) termelődik. A bőr sejtjei elvesztik vízmegtartó képességüket, ami ezáltal elpárolog.

Különböző tényezők felelősek azért, hogy a bőr szárazzá válik és viszketni kezd:

  • Genetika (a száraz bőr családon belül öröklődhet)
  • Nagyon hideg hőmérséklet és szél
  • Forró, száraz éghajlat
  • Fűtés, a beltéri és kültéri hőmérséklet változásai
  • Napsütés (UV-sugárzás)
  • Kevésbé kíméletes termékek, például pórusösszehúzó (vagy bőrszárító) hatású szappan
  • Bőrünknek nem megfelelő kozmetikumok illatanyagai és egyéb adalékanyagai

Hogyan ismerd fel, hogy száraz a bőröd?

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket, hogy megállapítsd száraz-e a bőröd:
  • Bőröd érdes tapintású?
  • Szokott feszülni, mintha egy mérettel kisebb lenne a kelleténél?
  • Látsz a bőr felszínén repedéseket, érdes vagy hámló foltokat?

Ha valamelyik kérdésre igennel válaszoltál, valószínűleg száraz a bőröd. Ha ezeken a tüneteken túl fokozottan viszket a bőröd, valószínűbb, hogy atópiás ekcémád van. Kattints IDE, hogy többet megtudj a száraz bőr és az atópiás ekcéma közti különbségekről.

ÉLETMÓDTIPPEK
SZÁRAZ BŐR ESETÉN

• Ha száraz a levegő, érdemes megfontolni, hogy beszerezzünk egy párásítót.

• Ne fűtsük túl a hálószobát. Nem kell persze fázni, de érdemes kipróbálni, hogy télen kikapcsoljuk éjszakára a fűtést, nyáron pedig nyitva hagyjuk az ablakot.

• Forró helyett langyos vízben, rövid ideig zuhanyozzunk vagy fürödjünk.

• A bőrt inkább finoman simítva, mint dörzsölve töröljük szárazra.

• Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Próbáljunk meg rászokni, hogy munka közben is igyunk vizet (ha munkánk lehetővé teszi), edzés előtt és után, vagy meleg időben pedig bőségesen vigyünk be folyadékot.

• Használjunk megfelelő mindennapi bőrápolókat: kímélő termékekkel, például szappanmentes gélekkel vagy micellás vizekkel tisztítsuk meg a bőrt, használjunk a megnyugtatására és védelmére szolgáló tápláló, hidratáló krémeket. Szakértő javaslatainkért olvass tovább!

HOGYAN SZABADULJ MEG
A SZÁRAZ, HÁMLÓ BŐRTŐL

Arcápolás száraz bőr esetén

Alakítsd ki a tisztító és hidratáló rutinodat az arcbőrödnek megfelelő, száraz bőrre való készítmények alkalmazásával. Tisztítsd bőrödet gyengéd, szappanmentes arctisztítóval, mint amilyen a TOLERIANE Arctisztító krém, ezt követően használj száraz és nagyon száraz, érzékeny bőrre való professzionális mindennapi bőrápót, mint például a TOLERIANE SENSITIVE RICHE arckrém, amely intenzíven ápolja a bőrfelszínt.

Testápolás száraz bőr esetén

Egy hatékony hidratáló testápoló nem kell, hogy sűrű és zsíros legyen, amit kellemetlen használni! Ha száraz a bőröd, válassz olyan terméket, mint a , amely nyugtatja és táplálja a bőrt, könnyű, folyékony állagú, mégis rendkívül jól hidratál. Fontos, hogy kellemes legyen a testápoló használata, hiszen a rendszeres, következetes hidratálás elengedhetetlen a száraz, érzékeny bőr jeleinek csökkentéséhez. Extra tipp: minden nap használj testápolót, különösen zuhanyozás vagy fürdés után!

Évszakváltás? Krémváltás!

Ahogy télen vastagabb ruhákat viselsz, nyáron pedig lazábbakat, ugyanúgy érdemes krémből is gazdagabb állagút választani télre és könnyebb textúrát nyárra. Hogy miért? A téli hónapokban hajlamos a bőr a kiszáradásra. A hideg, a szél, a túl meleg fűtés, valamint a beltéri és kültéri hőmérséklet közti különbség mind olyan tényezők, amelyek rossz hatással vannak bőrödre és kiszárítják azt.
Ha úgy érzed, bőröd állapota évszakonként változik, próbáld ki a télhez illő formulákat, mint például arcra a La Roche-Posay Nutritic Intense Riche arckrémet, illetve a testre a LIPIKAR AP+M Testápoló Balzsamot. Nyáron pedig, amikor a bőr hajlamos kicsit zsírosabbá válni, válassz könnyebb állagú krémeket.

Különösen figyelj oda, ha száraz a bőröd a kezeiden!

Igazi kihívást jelenthet, ha kiszárad a bőr a kezeden, hiszen a kezünket állandóan használjuk és rendszeresen vízzel érintkezik. Használj a nap folyamán többször száraz bőrre való kézkrémet, különösen a téli hónapokban. Nézd meg alábbi javaslatunkat, ha kezeid irritáltak, vagy dermatitisz vagy atópiás ekcéma tünetei mutatkoznak rajtuk.

HOGYAN ÁPOLD A
FOLYAMATOSAN IRRITÁLT BŐRT

Berepedezett bőr és irritáció: Gyakori panasz, amin lehet segíteni.

A lakosság nagyjából 20%-ának a bőre krónikus irritációtól szenved. Ez úgy jelenik meg, hogy a bőr berepedezik, különösen a súrlódásnak vagy a hidegnek kitett területeken, mint például az ajkak és a kezek. Száraz, érdes foltok kialakulhatnak az orcákon, a száj körül és a karokon is, különösen gyermekek esetében. Egyes esetekben előfordulhat szájzugberepedés (cheilitis, perleche) is, amikor az ajak mindkét széle, zuga gyulladt, fájdalmas, berepedezett (nem tévesztendő össze a herpesszel, amit vírus okoz).

Sok ember érzi ettől magát kínosan és frusztráltan, hiszen a száraz foltok és bőrkiütések gyakran szemmel láthatóak. Különösen nyáron retteghetnek attól, hogy a bőrüket felfedjék a strandon, sokszor inkább egyáltalán nem mennek vízbe az állapotuk miatt. Egyértelmű, hogy az irritált bőr komoly hatást gyakorolhat az ember életére. Szerencsére a száraz, sőt a rendkívül száraz bőr is javulhat néhány okos szokás és a megfelelő professzionális bőrápoló termékek által.

Ha atópiára hajlamos a bőröd, a helyes mindennapi bőrápolási szokások kialakítása alapvető fontosságú:

• Tisztítsd meg az irritált vagy sérült területeket La Roche-Posay Termálvíz segítségével!

• Szükség esetén használj az érintett részen gézt a bőr védelmére!

• Naponta 2 vagy 3 alkalommal alkalmazz olyan bőrápolót, amely óvja a bőrt és hozzájárul a regenerálódásának felgyorsításához, mint például a CICAPLAST B5+ Balzsam.

• Ha az adott terület napsütésnek van kitéve, fényvédő faktort tartalmazó terméket használj, hogy megelőzd a piros és barnás foltok (bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció, PIH) megjelenését! A CICAPLAST Baume B5 SPF50 EAT megszűri a barnás foltokért felelős UV-sugarakat!

• Használj száraz és érzékeny bőrre való sminket, például TOLERIANE korrekciós alapozó fluid.

Speciális kézápolás

Használj rendszeresen kézkrémet! Az irritált bőr érzékenyebb az illatanyagokra és bizonyos összetevőkre, ezért gondosan válaszd ki kézkrémedet! A CICAPLAST Mains alkohol- és illatanyagmentes megoldás a száraz, repedezett kezek megnyugtatására, regenerálására és védelmére. Sérült, igénybevett kezeken tesztelték és alkalmas mind otthoni, mind professzionális használatra.

• Irritált, száraz bőrre használj speciális formulájú kézmosó terméket, mint például a

• Ha kezed rendszeresen érintkezik vízzel, élelmiszerrel stb., fontold meg a védőkesztyű használatát (de ügyelj a latexallergiára)!

• Házimunkák és kültéri feladatok (pl. mosogatás, kertészkedés) esetében használj pamut bélésű háztartási vagy egyéb kesztyűt.

SZÓVAL, MI IS A KÜLÖNBSÉG
AZ ATÓPIÁS EKCÉMA ÉS A SZÁRAZ BŐR KÖZÖTT?

Atópiás ekcémám van vagy száraz bőröm?

Az atópiás ekcéma és a száraz bőr egymástól eltérő állapotok.

  -   Száraz bőr esetén a bőrfelszín védőrétege (a bőr “hidrolipid" rétege) meggyengül a külső károsító tényezők (szennyezett levegő, kevésbé kíméletes termékek, hideg időjárás stb.) miatt, ami látható szárazsághoz, hámláshoz, húzódáshoz vagy repedezett bőrhöz vezet.

 -  Az atópiás ekcéma (atópiás dermatitisz) egy egészen más dolog. Az atópiás (allergiás) állapot elsősorban a kisbabákat és az öt év alatti gyerekeket érinti, de felnőttek is szenvedhetnek tőle. Az ekcéma esetén a bőr alkatilag száraz (ez azt jelenti, hogy természeténél fogva, még akkor is, ha nincs kitéve kevésbé kíméletes termékeknek vagy külső behatásoknak), ami lehetővé teszi, hogy a környezetünkben előforduló irritáló vagy allergén anyagok (poratka, pollen, nem megfelelő mosóporok stb.) behatoljanak a bőrbe, és intenzív gyulladást okozzanak. Összegezve: az ekcéma olyan allergiás állapot, amely elsősorban gyerekeket érint, és gyakran jár együtt más allergiás állapotokkal, mint például az asztma és a szénanátha (rhinitis).


Atópiás ekcéma vagy száraz bőr: ismerd meg a különbséget!

A száraz bőr és az ekcéma tünetei eltérőek.
A száraz bőr esetén tapasztalhatsz némi szúró, égő vagy enyhén viszkető érzést, de a viszketés (más néven “pruritus”) sokkal erőteljesebb az atópiás ekcémára hajlamos bőrnél.
Az atópiás ekcémánál a gyermekek rendkívül erős viszketéstől szenvedhetnek a bőr szárazsága miatt, ami befolyásolja az élet- és alvásminőségüket. 
A másik kulcsfontosságú különbség a száraz bőr és az atópiás ekcéma között az irritáció helye. Száraz bőr bárhol előfordulhat az arcon vagy a testen, az atópiás ekcéma tünetei viszont általában a kisbabák arcán és fejbőrén láthatóak, illetve gyermekeknél a bőrredőkben, a könyök feletti és a térd mögötti részen.
Kattints IDE, további információért az ekcémáról.


Atópiás ekcéma vagy száraz bőr: a megoldás.

 

Az atópiás ekcéma allergiás állapot, amely rendkívül intenzíven viszkető száraz foltokkal jár, melyek a testen tipikus módon oszlanak el. A fellángolásokat topikális szteroidos krémekkel kezelik, fenntartó kezelésként emollienseket alkalmaznak, mint például a LIPIKAR Baume AP+. A LIPIKAR AP+M Testápoló balzsam azonnal megnyugtatja az atópiás ekcémára hajlamos és az extra száraz bőrt. Napi szintű alkalmazása meghosszabbíthatja a bőr nyugalmi állapotát a fellángolások között. Ráadásul az egész család használhatja az újszülöttektől kezdve egészen az idősebb családtagokig, életkortól függetlenül.

A száraz arcbőrt legjobb gazdagon hidratáló krémmel ápolni, mint például a NUTRITIC Intense, testre pedig bőrnyugtatásra és hidratálására alkalmazható például a LIPIKAR AP+M Testápoló balzsam  (a használatához nem kell, hogy atópiás ekcémád legyen) vagy ,ha könnyebb állagra vágysz. A bőr barrierfunkciójának megerősítésére és a berepedezett bőr megnyugtatására használj olyan bőrgyógyászatilag tesztelt nyugtató balzsamot, mint a CICAPLAST Baume B5+.

 

IGAZ
VAGY HAMIS?

AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ
FERTŐZŐ LEHET

HAMIS

Az atópiás dermatitisz vagy ekcéma örökletes betegség, ami semmiképpen sem fertőző. Az atópiás dermatitisz tüneteinek kezelése a szappanmentes tisztálkodókon, az emolliens testápolókon és topikális kortikoszteroidokon alapul.
Tudj meg többet

AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ
IDŐVEL ELMÚLIK

IGAZ

Az atópiás dermatitisz az adott gyermektől függően néhány hónaptól évekig tarthat. Az atópiás dermatitisztől kisbabakorukban szenvedő gyermekek fele öt éves korára meggyógyul. Egyes esetekben az atópiás ekcéma felnőttkorig is megmaradhat, ezt azonban lehetetlen előre látni. Az ekcémának nincs végleges gyógymódja, de a megfelelő terápiával jól kezelhető.
Tudj meg többet

AZ EKCÉMA FELLÁNGOLÁSÁT
ELŐIDÉZHETI A STRESSZ

IGAZ

Nincs rá magyarázat, hogy miért, de a szakértők arra jutottak, hogy az érzelmek, a sokkhatás és a stressz jelentős szerepet játszhatnak az ekcéma fellángolásának előidézésében. Az atópiás dermatitiszről ismert, hogy egy genetikai rendellenesség. Ha rád ilyen hatással van a stressz, ismerkedj meg olyan stresszkezelési technikákkal, mint például a mindfulness.
Tudj meg többet

AZ ÉTREND
SÚLYOSBÍTHATJA AZ EKCÉMÁT

IGAZ

Egyes ételek előidézhetik az ekcéma fellángolását. Ha arra gyanakszunk, hogy valamilyen étel az ekcémát súlyosbító tényező lehet, érdemes orvoshoz fordulni. Vérvizsgálatok és bőrteszt (prick teszt) segítségével megállapítható, hogy mely étel okoz allergiát (gyakori "bűnös" a mogyoró, a tej, a szója, a liszt, a hal és a tojás).
Tudj meg többet

Tudtad?

A LIPIKAR AP+M TESTÁPOLÓ BALZSAMOT 29 KLINIKAI VIZSGÁLAT SORÁN 14 180 PÁCIENSEN TESZTELTÉK BŐRGYÓGYÁSZATI FELÜGYELET MELLETT.

ERRE IS VAN
MEGOLDÁSUNK

A TOLERIANE az érzékeny, allergiára hajlamos bőr hidratálására, megnyugtatására és védelmére kifejlesztett termékcsalád.

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozáson túlmenő biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
ermékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.