MI AZ AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ?
A OKOKTÓL A KEZELÉSIG - ITT MINDENT MEGTALÁLSZ, AMIT TUDNOD KELL.

Article Read Duration 10 perc elolvasni

Az atópiás dermatitisz olyan bőrbetegség, amely családilag öröklődik, és elsősorban a gyermekeket érinti. Az atópiás bőr természeténél fogva száraz és külső védőrétege (a barrier funkciója) sérült. Egyes allergének behatolhatnak a bőrbe és gyulladást okozhatnak. Az eredmény? Erőteljes viszketés, ami hatással van az alvás- és életminőségre. Amikor belobban az atópiás dermatitisz, speciális kezelést igényel. A tünetmentes állapot fenntartásához pedig elengedhetetlen a megfelelő mindennapi bőrápolási rutin:


• Gyengéd, szappanmentes tisztálkodóval mosakodj!
• Használj emolliens testápolót naponta legalább kétszer!
• Sportolás után azonnal zuhanyozz, majd használj emolliens testápolót!
• Ügyelj a bőrfelszínen található baktériumok egyensúlyára!

HOGYAN ALAKUL KI
AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ?

Sok embernek van genetikai hajlama az atópiás dermatitiszre (ekcémára), ami azt jelenti, hogy a betegség gyakran öröklődhet családon belül. Akiknél megjelennek a tünetek, azoknak erősebben reagál az immunrendszerük, ezért hajlamosabbak az olyan allergiás megbetegedésekre is, mint az asztma és a szénanátha (rhinitis). Az atópiás bőr természeténél fogva száraz. Az egészséges bőr felszínét egy zsírban (lipidekben) gazdag védőréteg óvja, ami az atópiás bőrnél nincs jelen (de ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk). Ezt nevezzük “bőrbarriernek” vagy “barrier funkciónak”. Az ekcémára hajlamos bőr olyan, mintha "lecsupaszították” volna, így a környezetünkben előforduló allergének képesek behatolni a felhám mélyebb rétegeibe, ahol kiváltják az immunrendszer túlzott reakcióját. Ez okozza az atópiás ekcéma klinikai jeleinek megjelenését: viszketést, a gyulladást és a váladékozást. A környezeti tényezők, mint például a szennyezett levegő szintén magyarázatot adhatnak az atópiás dermatitisz egyre gyakoribb előfordulására az utóbbi években. Emellett azt is bebizonyították, hogy a bőrfelszínen található jótékony baktériumok egyensúlyának felborulása az atópiás ekcéma egyik tényezője lehet.

MILYEN TÜNETEI VANNAK
AZ ATÓPIÁS DERMATITISZNEK?

Ekcéma az arcon

Az atópiás ekcéma tünetei a nagyon száraz, feszülő és viszkető bőr. Kisbabáknál főként az arcon jelenik meg. Jellemző lehet még az arcon megjelenő atópiás dermatitiszre a hámlás és az érdes, piros foltok. Az arcon megjelenő atópiás ekcéma szemmel is jól látható jelei komoly hatással lehetnek az érintett gyerekek komfortérzetére, hiszen nyilvános közegben kínosan vagy kellemetlenül érezhetik magukat miatta. Jó hír, hogy megfelelő kezeléssel és a fellángolások közötti napi bőrápolási rutinnal gyermeked atópiás ekcémája szinte teljesen tünetmentessé válhat.

A test többi részét érintő ekcéma

Újszülötteknél az atópiás dermatitisz leggyakrabban az arcon fordul elő, főként az orcákon és az állon. Ahogy a gyermek növekszik az ekcémás foltok inkább a nyak-, a könyök-, a csukló- és a térd körüli érzékenyebb bőrön jelentkeznek. Az ekcéma tünetei közé tartoznak a száraz, intenzíven viszkető foltok a bőrön, gyakran láthatóak a vakarózás nyomai is. A bőr ezeken a helyeken idővel utcakőszerűen megvastagszik (ez az úgynevezett lichenifikáció). Ha gyermednél fennáll a fenti tünetek bármelyike, keresd fel háziorvosod vagy egy bőrgyógyászt.

MIKOR ALAKUL KI AZ ATÓPIÁS
DERMATITISZ?

Ekcéma kisbabáknál

Az atópiás dermatitisz vagy atópiás ekcéma gyakran már a születés utáni első hónapokban megjelenik. A kisbaba atópiás dermatitiszre hajlamos bőre szappanhelyettesítőkkel (ún. syndetekkel) történő tisztítással és emolliensekkel kezelhető. Ne habozz kifejezetten atópiára hajlamos bőrre megfelelő emolliens testápolót használni már a kisbabád születését követő első napoktól kezdve.

Hogyan gyógyítható az atópiás ekcéma gyerekeknél?

Az 1 éves koruk előtt atópiás ekcémában szenvedő gyermekek 50%-ánál magától elmúlik a betegség, mire 5 évesek lesznek. Nem létezik végleges gyógymód, de a nagyon száraz bőr hatékonyan kezelhető: használjunk szappanmentes tisztálkodókat, a forró fürdő helyett inkább zuhanyozzunk langyos vízzel, valamint alkalmazzunk emolliens testápolókat naponta kétszer. Az ekcéma akut fellángolásai kezelhetők helyileg alkalmazott kortikoszteroidos krémekkel, de ezeket mellékhatásaik miatt csak korlátozott ideig szabad használni, mivel például a bőr elvékonyodásával járhatnak. Itt megtalálsz mindent, amit az atópiára hajlamos bőr ápolásáról tudni kell.

ATÓPIÁS EKCÉMA:
KOMOLY HATÁSSAL VAN A GYEREKEK ÉLETMINŐSÉGÉRE

Ekcéma kisbabáknál

Az atópiás dermatitisz elsődleges tünete a bőr erőteljes viszketése ("pruritus"), ami nagy hatással van a gyermek jóllétére. Gyakori probléma az alvászavar, a hangulatingadozások és az állandó kellemetlen érzet. Ha egy gyermeknek atópiás ekcémája van, az kihat az egész családra:
• 1. Az atópiás gyermekek 58%-a küzd alvászavarral
• 2. A szülők 31%-a állítja azt, hogy a tünetek hatással vannak a mindennapi életükre
• 3. A szülők 85%-a érzi úgy, hogy gyermekük betegsége befolyásolja az érzelmi állapotukat

NE VAKARD, INKÁBB
ENYHÍTSD A VISZKETÉST!

Bár a vakarás egy időre enyhíti a viszketést, azonban az ekcéma tüneteit súlyosbítja, mert tovább károsítja a bőr védőrétegét. Az eredmény a rendkívül frusztráló viszketés-vakarózás ciklus. Az atópiás dermatitisz vagy ekcéma ördögi körének megszakításához ezért alapvetően fontos a viszketés enyhítése.
Olvass tovább és fedezd fel életmódtippjeinket a bosszantó viszketés enyhítésével kapcsolatban, majd ismerd meg útmutatónkat a fellángolások orvosi kezelési lehetőségeihez!

5 TOP TIPPÜNK
EGY KEVÉSBÉ VISZKETŐ ÉLETHEZ!

1. Gyengéden tisztítsd az atópiás bőrt!

Fürdés helyett válaszd inkább a rövid, max. 10 perces langyos zuhanyozást! Kerüld az agresszív, habzó termékeket, helyettük válassz olyan szappanmentes tisztálkodószereket, mint a syndetek, amelyek nem irritálják a bőrt! Ügyelj arra is, hogy 3 éves kor felett a legérzékenyebb bőrre alkalmas samponokat használd! Minden zuhanyzás után használj kifejezetten atópiára hajlamos bőrre kifejlesztett emolliens testápolót!

2. Atópiára hajlamos a bőröd? Vedd fel a harcot a poratkákkal!

Az atópiás ekcéma tünete a nagyon száraz, lipidhiányos bőr, mely nem rendelkezik teljes védelemmel a környező allergének, például a háziporatka ellen. Porszívózz rendszeresen és szellőztess naponta, főleg a hálószobákban! Szükség esetén vásárolj kifejezetten poratka elleni matracvédőket és párnákat!

3. Gondoskodj a pihentető alvásról!

Az atópiára hajlamos bőr jellemzője a száraz és viszkető bőr, ami különösen éjszakánként zavarja nagyon a gyerekeket… és a szülőket is! Tartsd a hálószoba hőmérsékletét 18 és 20 fok között, ezzel segítheted az egész család nyugodt alvását, mivel ez megakadályozza, hogy a levegő túl száraz legyen! Szükség esetén használj párásítót! És persze ügyelj arra, hogy este is használj emolliens testápolót!

4. A pamut az ideális ruhaanyag az atópiás ekcémára hajlamos bőr számára.

Ha száraz a bőröd, kerüld a túlzott izzadást, mert irritációt okozhat! Ne hordj gyapjút és a szintetikus anyagokat! Helyette válaszd a jól lélegző, bőrbarát, puhább pamutot! Ha mégis megizzadnál edzés közben, akkor…

5. Élvezd a sportolást, de utána rögtön zuhanyozz le!

A testmozgást nem zárja ki, ha ekcémára hajlamos bőröd van, de ne hagyd az izzadságot hosszabb ideig a bőrödön, mert irritációt okozhat. A legjobb, amit tehetsz, ha laza, jól lélegző ruházatot viselsz, amely elvezeti az izzadságot a bőrről. Sportolás után azonnal zuhanyozz le a megfelelő krémes lemosót használva, majd kend be magad atópiára hajlamos bőrre való testápolóval! A testápolód a hidratálás mellett segíthet visszaállítani a bőrön lévő jótékony baktériumok egyensúlyát.

KI KEZELI AZ ATÓPIÁS DERMATITISZT,
HA AZ ÉLETMÓDVÁLTÁS NEM ELEGENDŐ?

Ha úgy gondolod, hogy gyermekednek ekcémája lehet, a probléma kezelésére leginkább alkalmas szakember a bőrgyógyász. Csak a bőrgyógyász tud pontos diagnózist adni, kezelést felírni és megfelelő tanáccsal szolgálni. Az atópiás dermatitisz enyhébb esetében kezelhet a háziorvosod is, emellett a megfelelő kezelésekről mindig érdemes tanácsot kérni a gyógyszerészektől is.

ÉRTSÜK MEG JOBBAN
AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ KEZELÉSÉT

Az ekcéma napi ápolása alapvetően kétfajta lehet: a fellángolás kezelése, illetve a fenntartó ápolás a köztes időszakban.

Az atópiás ekcéma fellángolásának kezelése

Amikor súlyosak az atópiás dermatitisz tünetei (száraz piros foltok, vakarásnyomok, egyéb bőrhibák…), a bőrgyógyászok kortikoszteroidos krémeket írnak fel. Ezek az ekcéma elleni kezelések gyulladáscsökkentő hatásúak, ezért közvetlenül a gyulladt területeken kell őket alkalmazni, hogy nyugtassák a bőrt és mérsékeljék a vakarás okozta károsodásokat a lehető leggyorsabban. Általában a kortikoszteroidok napi kétszeri használata ajánlott. De mennyire biztonságosak ezek a krémek? Olvass tovább…

Megfelelő használat mellett a szteroidos krémek biztonságosak.

Egyes országokban a kortizon alkalmazása kevésbé népszerű a feltételezett mellékhatásai miatt: vízvisszatartás, alvászavarok, lassabb növekedés stb. Ezeket a mellékhatásokat azonban csak a szájon át alkalmazott kortikoszteroidoknál tapasztalták.
Krém formájában a szteroid a bőr felszínén marad és nincsenek ezekhez hasonló súlyos mellékhatásai. Tanácsos azonban bizonyos mértékű óvatosság, mivel a helyileg, a bőrön alkalmazott szteroidok túlzott használata vékonyíthatja és meggyengítheti a bőrt. Ezért nem ajánlott a szteroidos krémek használata az arcon, ahol a bőr vékonyabb.

A nyugalmi állapot fenntartása emolliensekkel.

A fellángolások közötti fenntartó fázis az atópiára hajlamos bőr ápolásának fontos része.
Amint eltűnnek az atópiás ekcémás foltok, az emolliens krémek segítenek helyreállítani a bőrfelszín olajos-vizes felépítésű védekező rendszerét (azaz a korábban említett “hidrolipid réteget” vagy “bőrbarriert”), így megakadályozzák az irritáló anyagok behatolását. Az atópiára hajlamos bőrre való hidratáló bőrápolókat naponta egyszer vagy kétszer kell alkalmazni az egész testen. Hidratálják a bőrt és hozzájárulnak a jótékony baktériumok egyensúlyának helyreállításához. Ennek következtében csökkentik a száraz bőr okozta viszketést, valamint megelőzik az ekcéma belobbanásának kialakulását, mérséklik a fellángolások hosszát. A gazdag emolliens bőrápolók hidratálják és óvják a bőrt, gátolják, hogy a környezet károsító hatások bántsák a bőröd, így lehetőséged van megtörni a viszketés és vakarózás ördögi körét.

MIÉRT FONTOS AZ ELÉGEDETTSÉG AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ KEZELÉSE
ÉS A MINDENNAPI BŐRÁPOLÁS SORÁN?

Mivel az atópiás ekcéma egy krónikus bőrbetegség, a sikeres kezelésének kulcsa a következetesség. Fontos folyamatosan odafigyelni a bőrre, hogy nem jelentek-e meg új piros foltok, melyek szteroidos krémes kezelést igényelhetnek, a nyugalmi állapot alatti pedig fontos a mindennapi bőrápoló rutin alapos alkalmazása.

Mosakodásra használj langyos vizet és szappanmentes tisztálkodót vagy syndetet, majd atópiára hajlamos bőrre való speciális emolliens testápolót! Használj legalább naponta egyszer megfelelő testápolót, mint amilyen például a Lipikar Baume AP+ ! Beszéld meg bőrgyógyásszal, hogyan krémezd be helyesen gyermekedet!

VOND BE
A GYERMEKEDET!

Mivel naponta kétszer alkalmaznod kell a testápolót, könnyebb, ha jó móka az egész! Játszd le gyermeked kedvenc zenéjét kenegetés közben, vagy találj ki egy kis dalt, esetleg kenj rá a krémből valami mintát! Fontos, hogy ösztönözd és bátorítsd gyermekedet az ekcéma következetes ápolására a szokásos reggeli és lefekvési rutin részeként. Engedd meg, hogy a gyerek saját maga használja a krémet - meglephet az önállósága!

AZ ATÓPIÁS EKCÉMA
ÉS A BŐRÖN ÉLŐ BAKTÉRIUMOK

Az egészséges bőr jótékony baktériumok milliárdjainak lakóhelye, melyek boldogan éldegélnek minden négyzetmilliméteren. Az atópiás dermatitisznél azonban ezeknek a mikroorganizmusoknak (baktériumok, gombák…) a sokfélesége, melyet mikrobiomnak is nevezünk, lecsökken. Mostanáig inkább megpróbáltuk a testünkben és a bőrünk felszínén élő mikroorganizmusokat kiírtani. A közelmúlt kutatásai azonban kimutatták, hogy ezek a mikroorganizmusok valójában olyan bakteriális egyensúlyt képeznek, amely interakcióba lép a testünkkel a megfelelő működés biztosítása érdekében. Az ekcémás bőrnél a mikrobiom egyensúlya felborul.

A MIKROBIOM HELYREÁLLÍTÁSA
AZ ATÓPIÁS BŐR ELLENI HARC SORÁN

Az atópiás ekcémára hajlamos bőrre való emolliensek helyreállítják a bőr védekező lipid rétegét és a mikrobiom egyensúlyát. A La Roche-Posay Laboratóriuma egy klinikai vizsgálat keretében kimutatta, hogy az atópiás bőr hosszan tartó nyugtatása érdekében nem elég csupán helyreállítani a bőr barrier funkcióját. Ugyanilyen fontos a mikrobiom egyensúlyának helyreállítása is. A Lipikar Baume AP+ egyszer segít pótolni a lipideket a bőrben és helyreállítani a mikrobiomot, ami gyermekednek azonnali bőrnyugtató és 24 órás viszketéscsillapító hatást biztosít, miközben a hozzájárul a fellángolások közti szünetek meghosszabbításához.

MINDENNAPI BŐRÁPOLÓ RUTIN
ATÓPIÁRA HAJLAMOS BŐRŰ GYERMEKEKNEK

Milyen termékeket használjak az atópiára hajlamos bőr mindennapos ápolására?

Atópiára hajlamos bőrű gyermekek fürdetéséhez/zuhanyozásához válassz megfelelő termékeket, mint például a LIPIKAR Syndet : ezzel segítve a komfortérzet visszaállítását. Ujjbegyeiddel habosítsd fel a syndetet, azaz "szappanmentes szappant". Alaposan öblítsd le. A termék illatanyagmentes is.

A még nedves bőrre, használd a Lipikar Baume AP+  testápolót, ezt a sűrű emolliens, amely hat a bőr lipid barrierjére és segít visszaállítani a mikrobiom egyensúlyát.

LIPIKAR BAUME AP+:
ÚTTÖRŐ AKTÍV HATÓANYAGOK

EGY GYORSAN BESZÍVÓDÓ TEXTÚRÁBAN

A speciálisan atópiára hajlamos bőrre kifejlesztett Lipikar Baume AP+  olyan aktív hatóanyagok kombinációja, melyeket a súlyos bőrszárazság és az atópiás dermatitisz elleni hatékonyságuk alapján válogattak ki, mindez egy forradalmian új textúrában, mely megkönnyíti a rendszeres alkalmazást. Az új LIPIKAR Baume AP+  bizonyítottan hatékony:

1. Hozzájárul a mikrobiom hosszú távú egyensúlyának helyreállításához.

A LIPIKAR Baume AP+  formulája (a La Roche-Posay termálvízben szaporított jótékony baktériumokon alapuló készítmény) segít helyreállítani az egyensúlyt a bőrfelszínen élő mikroorganizmusok világában, bőrünk mikrobiomjában. A nyugalmi időszakban megőrzi a bőr egyensúlyát, ezáltal megelőzi a fellángolásokat. Enyhíti az irritációt, erősíti a bőr védekező képességét, korlátozva az olyan kórokozók bejutását, amelyek újabb irritációt okoznának, valamint elősegíti a bőrbarrier újjáépülését.

2. Segít pótolni a bőrből hiányzó lipideket.

A LIPIKAR AP+M Testápoló balzsam a dermokozmetikumokban referenciaként alkalmazott aktív hatóanyagok kombinációját tartalmazza az atópiára hajlamos bőr intenzív hidratálásáért és puhításáért:
• Shea vaj: természetes lipidpótló tulajdonságú
• Kanolaolaj: lipidpótló tulajdonságú
• Glicerin: hidratáló és simító hatású

3. Csillapító hatású.

A niacinamid bőrnyugtató hatásának köszönhetően csillapítja az irritációt az atópiára hajlamos bőr esetén. Nyugtatja és enyhíti a viszketést, miközben csökkenti a kellemetlen érzetet.

LA ROCHE-POSAY - EGY CSAPATBAN VELED
AZ ATÓPIÁRA HAJLAMOS BŐR ÁPOLÁSÁBAN

A La Roche-Posay laboratóriumában kifejezetten olyan atópiás dermatitiszre való termékeket fejlesztenek ki, melyeket akár életünk első pillanatától használhatunk. A La Roche-Posay-nál, a speciálisan atópiára hajlamos bőrre megalkotott bőrápolóink által azért dolgozunk, hogy jobb életminőséget nyújtsunk az atópiás állapot által érintett gyermekek és családjaik számára.

A készítményeinken túl a La Roche-Posay több mint 80 atópiás iskolát működtet világszerte, hogy javítsa az atópiás bőrű gyermekek életminőségét és csökkentse bennük az elszigeteltség érzését. Az egyik ilyen iskola a La Roche-Posay Termálközpontban működik, mely Európa 1. bőrgyógyászati termálközpontja, ahol évente több ezer ekcémás beteget kezelnek4.

Az atópia-iskolák olyan edukációs workshopok, ahol a szüleikkel együtt a gyerekek megtanulhatják, hogyan használják a bőrápolókat, hogyan ápolják megfelelően a bőrüket. Tanácsokat kapnak, hogyan kerüljék a vakarózást, valamint vidám és relaxált környezetben tanulják meg a bőrápolók alkalmazásának legjobb módját.


1Klinikai vizsgálat 209 enyhe vagy közepesen súlyos atópiás dermatitiszben szenvedő, 2 és 16 év közötti (8 éves átlagéletkorú) gyermek bevonásával.
2Dimension Baromètre suivi dermatologue 2008, Fr-All-It-Esp [francia, német, olasz és spanyol bőrgyógyászok között végzett közvélemény-kutatás alapján 2008-ban]
3La Roche-Posay klinikai vizsgálat, 8 helyszínen (Franciaország, Olaszország, Belgium, Németország, Argentína), 191 3 és 22 év közötti gyermekbeteg bevonásával, akik átlagosan 5 évig szenvedtek atópiás dermatitiszben.
4Az ESPA 2018-ban végzett európai szintű vizsgálata és kérdőíves felmérése alapján a La Roche-Posay termálkúra tanúsítványai

IGAZ
VAGY HAMIS?

AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ
FERTŐZŐ LEHET

HAMIS

Az atópiás dermatitisz vagy ekcéma genetikai betegség, ami semmiképpen sem fertőző. Az atópiás dermatitisz tüneteinek kezelése a szappanmentes tisztálkodókon, az emolliens testápolókon és topikális kortikoszteroidokon alapul.
Tudj meg többet

AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ
IDŐVEL ELMÚLIK

IGAZ

Az atópiás dermatitisz az adott gyermektől függően néhány hónaptól évekig tarthat. Az atópiás dermatitisztől kisbabakorukban szenvedő gyermekek fele öt éves korára meggyógyul. Egyes esetekben az atópiás ekcéma felnőttkorban is megmarad, ezt azonban előre nem lehet tudni. Az ekcémának nincs végleges gyógymódja, de a megfelelő terápiával jól kezelhető.
Tudj meg többet

AZ EKCÉMA FELLÁNGOLÁSÁT
ELŐIDÉZHETI A STRESSZ

IGAZ

Nincs rá magyarázat, hogy miért, de a szakértők arra jutottak, hogy az érzelmek, a sokkhatások és a stressz jelentős szerepet játszhatnak az ekcéma fellángolásának előidézésében. Az atópiás dermatitiszről azonban ismert, hogy egy genetikai rendellenesség. Ha rád ilyen hatással van a stressz, ismerkedj meg olyan stresszkezelési technikákkal, mint például a mindfulness.
Tudj meg többet

AZ ÉTREND
SÚLYOSBÍTHATJA AZ EKCÉMÁT

IGAZ

Egyes ételek előidézhetik az ekcéma fellángolását. Ha arra gyanakszunk, hogy valamilyen étel az ekcémát súlyosbító tényező lehet, érdemes orvoshoz fordulni. Vérvizsgálatok és ún. "alkaros bőrteszt" (prick teszt) segítségével megállapítható, hogy mely étel okoz allergiát (gyakori "bűnös" a mogyoró, a tej, a szója, a liszt, a hal és a tojás).
Tudj meg többet

Tudtad?

A LIPIKAR AP+M TESTÁPOLÓ BALZSAMOT 29 KLINIKAI VIZSGÁLAT SORÁN 14 180 PÁCIENSEN TESZTELTÉK BŐRGYÓGYÁSZATI FELÜGYELET MELLETT.

FEDEZD FEL
A TELJES TERMÉKCSALÁDOT!

A LIPIKAR teljes körű tisztálkodó és testápoló termékcsalád érzékeny, nagyon száraz és ekcémára hajlamos bőrre, az egész család számára megfelelő az újszülöttektől az idősekig egyaránt.

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

ERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.

AZ ÖSSZES CIKK MEGJELENÍTÉSE
AZ EKCÉMÁS BŐRRŐL

placeholder ATÓPIÁS EKCÉMÁRÓL VAN SZÓ, VAGY CSAK SZÁRAZ BŐRRŐL?
AZ OKOKTÓL A KEZELÉSEKIG
nézd meg