Az érzékeny bőr naplóm
Img_Az érzékeny bőr naplóm

Én és a mikrobiomom

Img_Én és a mikrobiomom

Egy klasszikus tanács és minden társadalmi kihívásra egyetemes stratégia: csak legyen önmaga. Jó tanács, de egy kínos feltételezésre alapoz: hogy Önből csak 1 van ... Holott Önt a valóságban rengeteg minden alkotja! Az igazság az, hogy Önnel a szervezetében több milliárd mikroorganizmus él együtt. Mi ennek a hatalmas népességnek a neve? Az Ön mikrobiomja.

A mikrobiom: annak az újbóli meghatározása, hogy mit is jelent embernek lenni …

A Human Microbiome Project néhány meggyőző ténye elegendő ahhoz, hogy felmérje, hogy mekkora társaságban van még a legmagányosabb pillanataiban is:

  • Az emberi test 10-szer több baktériumot tartalmaz, mint sejtet
  • A DNS-ének több mint 50%-a bakteriális eredetű
  • Csak a bőrön több mint 500 különböző fajt izoláltak

... És hogyan gondolkodunk a bőrről
A bőr saját, specifikus populációnak ad otthont. A bőr minden négyzetcentimétere egy milliárd mikrobát tartalmaz - baktériumokat, vírusokat, gombákat, még atkákat is -, amelyek a bőr minden rétegében és még a szubkután zsírban is élnek. Nem tagadhatjuk: a mikroorganizmusok növekedése mélyen beágyazódik a testünkbe. Meghatározza a lényünk valós természetét.

Az ember: egy két lábon járó baktériumtelep

Egy óriási hangyabolyhoz hasonlóan testünk valójában organizmusok közössége, amelyek mindegyike részt vesz az egészségi állapot fenntartásában. A viktoriánus időkből származó nézet, miszerint a "baktériumok rosszak", a történelemkönyvekbe tartozik, nem pedig a mindennapos bőrápolási rutinba. Ha az emberi tényezőt nézzük először: minden környezet, amely a testünket alkotó sűrűn lakott "tájat" alkotja, aktívan vendégszeretővé teszi magát számtalan vendége számára. A bőr például nedvességet, meleget valamint nyomelemeket és szén- és nitrogénforrásokat biztosít, hogy boldoggá tegye a rajta élő hordákat. Viszonzásul a beépült mikrobák számtalan funkciót hajtanak végre annak érdekében, hogy egészségesen tartsák az otthonukat.

  • A bélben a baktériumok vitaminokat termelnek, segítik az emésztést és szabályozzák az immunrendszert.
  • A bőr felszínén a baktériumok célzott molekulákat bocsátanak ki, hogy megtámadják a patogén fajokat, és megakadályozzák, hogy ezek ellepjék a bőrt.
  • Ezenkívül fizikai védőréteget biztosítanak az irritáló anyagok és allergének ellen, valamint kölcsönhatásba lépnek a bőr saját immunrendszerével a gyulladás és a túlzott reaktivitás visszaszorítása érdekében.
Eljött az ideje, hogy elfogadja azt az oly sokszínű entitást, amely Önt alkotja. Vigyázzon a baktériumaira, és meghálálhatják Önnek!

1 The NIH HMP Working Group et al. Genome Res. 2009;19:2317-2323 
2 The Role of Cutaneous Microbiota Harmony in Maintaining a Functional Skin Barrier Hilary E. Baldwin, Neal D. Bhatia, Adam Friedman, Richard Martin, Sophie Seité