Az érzékeny bőr naplóm
Img_Az érzékeny bőr naplóm

Egy nap a mikrobiom életében

Img_Egy nap a mikrobiom életében

Üdvözöljük a világ első bakteriális blogján! Kik vagyunk mi? Mi vagyunk a bőrén élő mikrobák összessége, azaz a bőr bakteriális ökoszisztémája. Tízszer annyian vagyunk, mint a testében lévő sejtek! Kedvenc nevünk a mikrobiom, amely magában foglalja a közösségünk mind az 500 baktériumfaját. A filozófiánk? Befogadás. Hiszünk a sokféleségben, hiszen minél összetettebb, "multikulturálisabb" a mikrobiális közösségünk, annál jobban tudunk gondoskodni legfőbb partnerünkről, a bőrről.

Reggel 06.58 Jó reggelt!

Emberünket hamarosan felébreszti az iPhone-ján beállított ébresztés, de mi már órák óta fent vagyunk és első számú partnerünkkel, a bőrrel dolgozunk. Ez egy kölcsönös munka. Például most: mindannyian itt vagyunk a jó meleg ágyban, a bőr természetes nedvességében és szuper kényelmesen elhelyezkedve a természetesen enyhén savas pH-ban. A vendégszeretetért cserébe mi szabályozzuk az immunrendszert, hogy megakadályozzuk a bőr gyulladását és reaktivitását.

07.15 Zuhanyzás ... gond a paradicsomban

Mi sem szeretjük jobban a szennyeződéseket, mint emberünk. De őszintén szólva, szeretnénk, ha kissé kíméletesebb lenne zuhanyzáskor! A lúgos szappan megzavarja a komfortzónánk pH-ját és megszűnteti a nedves lipidrétegünket. Amint elkezd szappanozni, mindannyian a bőr mélyedéseibe menekülünk, hogy ott várjuk meg a vihar végét :( Ó, mit nem adnánk egy bőr és baktérium-barát krémtusfürdőért!

07.20 Zuhanyozás utáni ápolás ... Ahhh

Legalább emberünk tudja, hogyan kényeztessen minket, amikor arra a legnagyobb szükségünk van! A prebiotikus termálvíz permet biztosítja a számunkra az egész napos nyomelem- és tápanyag-ellátást. Egy bőségesen felvitt hidratáló krém pedig a létfontosságú hidratálásba burkol bennünket.

07.45 óra Egészséges reggeli munka előtt

Mit is hallunk? "Helló!" Ó, persze a szomszédaink az emberünk testében! A rostokban gazdag reggeli után megivott egy probiotikus joghurtos italt, ami most új otthona felé halad. Tele mindenféle jóval, pont mint mi, csak ők a belekben élnek. Szeretünk törődni vele ... belül és kívül!

08.30 Tömegközlekedés az iroda felé

A városi élet néha olyan, mint egy támadás. A légszennyezés nagyon kártékony ránk nézve. Megfojt minket és mikro-gyulladást okoz a bőrben, ami szárazabbá és kevésbé vendégszeretővé teszi.

13.00 Ebéd

A bélben lévő unokatestvéreink nagyszerűen érzik magukat a szuperélelmiszerekben gazdag ebédnek köszönhetően, amelyet az emberünk juttat nekik. Ami minket illeti, mi egy kicsit kevésbé vagyunk boldogok. Az étterem légkondicionálása kiszárítja otthonunkat. Túl nagy kérés egy kis termálvizes permetet és hidratálót kérni?

16.30 A táskájába nyúl ...

Jaj ... úgy látszik, mintha valamit kihalászott volna ... a legnagyobb ellenségünk ... az antibakteriális kézfertőtlenítő! Még rosszabb, mint a lúgos szappan, ez sokakat megöl közülünk, a bőrt pedig szárazzá és védtelenné teszi. Ilyenkor van az, hogy a staph. aureus felbukkan és gyulladást okoz. Természetesen a kézfertőtlenítés bizonyos körülmények között (például kórházakban) elkerülhetetlen, de kérjük, próbálja meg a mindennapi ápolásból kiiktatni a fertőtlenítőket!

17.30 Délután

Bár a munkaidejének vége, még sok minden vár emberünkre ma. Elhozni a gyerekeket az iskolából, bevásárolni, összedobni valami egészséges ételt a család számára, segíteni a házi feladat elkészítésében ... A stresszszintje emelkedik ... de szerencsére az őrangyala vigyáz rá. A gyomrában lévő utasok kölcsönhatásba lépnek az idegrendszerével, hogy megakadályozzák a stressz túlzott megugrását. Ami minket illet a bőrön, mi mindent megteszünk, hogy a stressz által kiváltott csípő vagy bizsergő érzést távol tartsuk.

11 óra Közeledik a napunk vége

Most, hogy egy hosszú napon át védtük a bőrt és elhárítottunk a környezeti hatásokat, sürgősen szükségünk van egy kis pihenésre. Szerencsére az emberünk épp egy finom prebiotikus vízpermettel és egy oly szükséges hidratáló réteggel kezelt bennünket. Ideje gyorsan aludni egyet, majd holnap újra irány a munka! Ne feledje: vigyázzon a mikrobiomjára, mert akkor minden bizonnyal ő is gondoskodni fog Önről számos módon: az agresszorokkal szembeni védőrétegként, az ellenséges baktériumok megszüntetésével, az immunrendszer szabályozásával ...