Az érzékeny bőr naplóm
Img_Az érzékeny bőr naplóm

Mi is a mikrobiom?

Img_Mi is a mikrobiom?

Az emberi test olyan, mint egy bolygó, amely sokféle tájnak és többféle környezetnek ad otthont. Mindegyiknek megvan a saját, különleges növény- és állatvilága, amelyek tökéletes egyensúlyban élnek együtt. Bármennyire higiénikus és ápolt is egy ember, a bőre minden négyzetcentimétere 1 milliárd organizmusnak ad otthont! Ezeknek a baktériumoknak, gombáknak és archeáknak a lenyűgöző gazdagságú és összetettségű populációjának összességét nevezik mikrobiomnak.

Mikrobiom ... Hol voltál eddig?

Vajon a biológiakönyvek miért nem említették soha a testben és a testen élő mikrobák dzsungelét? Valójában a mindennapi életünket végigkísérő mikrobák teljes komplexitását feltérképező, óriási, globális szintű projekt - a Human Microbiome Project - csak a közelmúltban fejeződött be. A projekt a régebbi megközelítésre alapuló technikák elhagyásával és a pontosabb, genetikai szekvenálással csak a bőrön több, mint 500 különböző fajt tudott azonosítani. Számtalan jótékony egészségre gyakorolt hatásával a mikrobiom olyan, mint egy vadonatúj második bőr, amelyet csak most fedeztek fel!

Az Ön mikrobiomja: olyan egyedi, mint az ujjlenyomata

Az Ön mikrobiomjának bakteriális összetétele egyedülálló, ezért egyes tudósok "második génállománynak" is nevezik. A mikrobiom a testrészek függvényében is változik: egyes testrészek sokkal több organizmust tartalmaznak, mint mások, például a köldök, amely néhány különösen egzotikus fajnak ad otthont!

Egy buja ökoszisztéma a bőre felszínén

Az egyik legfontosabb mikrobiális környezet a szervezet legnagyobb szerve: a bőr. A súlya meghaladja az 5 kg-ot. A bőr határt képez a belső és a külvilág között, így lényeges védő szerepet játszik, amelyet barrier funkcióknak is neveznek. Ez az egyedülálló helyzet a bőrt nagyon érzékennyé teszi. A modern élet hatásaira reagálva a bőrön élő és a bőrt erősen támogató mikroorganizmusok sokszínűsége lecsökkenhet és veszélybe sodorhatja a bőrt.

Nos, hogyan gondoskodhat a bőre mikroszkopikus segítőiről?

A változatos mikrobiom segít szabályozni a bőrérzékenységi tünetekért felelős gyulladást. Valójában az érzékeny bőr rohamos terjedése - ma az emberek 62% -a érzékeny bőrű! - egyre több embert késztet arra, hogy keresse az egészséges, változatos bőrflóra elérésének módjait.
Fedezze fel azt a különleges összetevőt, amely elősegíti a bőr mikrobiomjának sokféleségét: a prebiotikus termálvizet.
Prebiotikus bőrápolási szuperhősök

1 Sensitive skin: an epidemiological study Br J Dermatol 2001;145:258-63. Willis CM, Shaw S, de La Charrière O, et al