Az érzékeny bőr naplóm
Img_Az érzékeny bőr naplóm

A kipirosodás tűzének csillapítása!

Img_A kipirosodás tűzének csillapítása!


Semmi sem emeli ki olyan jól egy nő kisugárzását, mint egy kis arcpír, függetlenül attól, hogy az természetes vagy kozmetikumokkal elért. De amikor a pirulás tartós bőrpírrá alakul, akkor a viselője idegesnek, stresszesnek vagy akár zavarban lévőnek tűnhet tőle.
Az érzékeny bőrű nőknél a külvilág felé mutatott arc már nem tükrözi a belső érzéseiket. A bőrük számtalan belső és külső hatásra válaszul kipirosodik. Nem csoda, hogy a bőrpír az érzékeny bőrű nők legnagyobb gondja!

Ráadásul a pirosság általában a kor előrehaladtával hajlamos súlyosbodni. A napsütés és más súlyosbító tényezők hatására fokozatosan csökken az arcszín egységessége és szépsége. A bőre feletti kontroll visszanyeréséhez elengedhetetlen megérteni az érzékeny bőr kipirosodásnak működését, és szakértő mindennapos bőrápolást használni.

Miért pirosodik ki az érzékeny bőr?

Az érzékeny bőrnek különösen finom védőrétege van, ami védtelenné teszi az irritáló anyagokkal és a környezeti tényezőkkel szemben. Amikor egy adott eseményt vagy anyagot támadásként azonosít, a riasztási jeleket gyulladásos mediátorok (citokinek, hisztamin stb.) formájában szabadítja fel. Ezek láncreakciót indítanak el, ami a bőrben az erek kitágulásához vagy duzzadásához vezet.

Az eredmény? Látható bőrpír és fokozódó hőérzet a bőr felszínén, viszketéssel vagy szúró érzésekkel együtt.

Melyek a kipirosodás belső és külső kiváltó okai?

Számos érzékeny bőrű nő ismeri a saját, egyedi kiváltó okait. Belső tényezők lehetnek a hormonális változások (terhesség, menopauza), valamint a stressz és az érzelmek. A külső tényezők magukban foglalják a hőmérséklet vagy a páratartalom változásait, valamint a nem megfelelő kozmetikumokat (felületaktív anyagok, illatanyagok, alkohol ...).

A kipirosodás legfontosabb hosszú távú oka nem más, mint a napsütés: az egész éves UV-sugárzás fokozatosan súlyosbítja a bőr pirosságát, ami állandóvá válhat. Éppen ezért elengedhetetlen a mindennapos, széles spektrumú fényvédelem a kipirosodásra hajlamos bőr számára. Bizonyosodjon meg róla, hogy a fényvédőja hatékonyan véd az UVB-, UVA- és a még télen is jelen lévő, hosszú hullámú UVA-sugarak ellen is!

A pirosságtól a rosaceáig

Az alkalmi elpirulás természetesen normális. Ám amikor az alkalmi állandósulni kezd és kis, kitágult erek jelennek meg, néha kisméretű foltokkal, akkor Önnek valószínűleg rosaceája van. Ez a gyakori bőrprobléma az emberek mintegy 10% -át érinti, különösen a világos bőrű és szemű nőket. A kezelésére különböző megoldások léteznek, a helyileg alkalmazandó krémektől a vaszkuláris lézerig vagy az intenzív pulzáló fényig (IPL). Nincs igazán szabály arra vonatkozóan, hogy mikor kell kezelni, de ha ez a jelenség zavarja Önt, kérjen tanácsot az orvosától vagy a bőrgyógyászától!

Melyek a legjobb bőrápoló készítmények pirosodásra hajlamos, érzékeny bőrre?

Mint minden érzékeny bőr esetén, a kipirosodásra hajlamos bőrnek különleges, szakértői ápolásra van szüksége. Az érzékeny bőr legjobb arctisztítói a kíméletes arctisztító tejek és a micellás vizek, mert ezek nem borítják fel az érzékeny védőréteget. A termálvíz spray nagyszerű trükk a frissen megtisztított bőr hűsítésére és nyugtatására, majd jöhet egy hidratáló, amely támogatja a védőréteg helyreállítását, és egy erős fényvédő.

Létezik megfelelő smink érzékeny bőrre és kipirosodásra?

Mivel érzékeny bőr esetén a kevesebb több, jobb a használt termékek számának minimalizálása. Ezért a BB és a CC krémek a kipirosodásra hajlamos, érzékeny bőrtípusok legfőbb szövetségesei, hiszen több funkciót egyesítenek egyetlen formulában, ami csökkenti az irritáció esélyét; ráadásul könnyű, könnyen eloszlatható textúrájuk csökkenti a dörzsölést.