ALLERGIÁS, ÉRZÉKENY VAGY TÚLÉRZÉKENY BŐR
NEKED MELYIK VAN?

duration time 7 perc elolvasni

Az érzékeny, a hiperérzékeny és az allergiára hajlamos bőrtípust is egyedi tulajdonságok jellemzik. Egyvalami azonban közös bennük: érzékenyen, kiütésekkel reagálnak az allergéneket és irritáló anyagokat tartalmazó, nem megfelelő termékekre. Mindhárom bőrtípusra megfelelő bőrápoló a La Roche-Posay Toleriane Ultra, mely szakértő partnere a bőrgyógyászoknak az érzékeny bőr ápolásában. A Toleriane Ultra nem tartalmaz illatanyagot, tartósítószert, lanolint és alkoholt, azonnal nyugtatja és hidratálja a bőrt.

MIT NEVEZÜNK
ALLERGIÁS BŐRREAKCIÓNAK?

Mi az az allergiás bőr?

A bőrallergiának számos típusa létezik. A leggyakoribb allergiás bőrkiütés a kontakt dermatitisz. Ez akkor fordul elő, ha a bőr olyasmivel érintkezik, amire allergiás (ez az allergén). Ez a típusú bőrallergia 24-48 órával az allergénnel való kontaktus után jelenik meg.

 

Hogy néz ki a bőr allergiás reakciója?

Az allergiás kiütés sokféle formában jelenhet meg, például bőrpír, duzzanat, hólyagok és váladékozás. A legészrevehetőbb tünet az intenzív viszketés. Hetekig tarthat, mire az allergiás bőrkiütés elhalványul.

 

Mi okozza a bőrallergiát?

A bőrallergiát az okozza, hogy a bőr kontaktusba kerül a környezetben lévő valamilyen , például ékszerekkel, kozmetikumokkal, mosóporral stb. Gyakori allergének lehetnek a nem megfelelő kozmetikumok egyes összetevői (illatanyagok, tartósítószerek, növényi kivonatok), a háziporatka, illetve egyes fémek, mint például a nikkel. 

 

Hogyan kezelhető a bőrallergia?

Allergiás bőrkiütés esetén, első lépésként meg kell állapítani, hogy mi okozza az allergiát. Az arcon jelentkező allergiás bőrreakciókat számos esetben a nem megfelelő kozmetikumokban található összetevők okozzák (ne feledd, hogy az “organikus” vagy “természetes” termékek is okozhatnak bőrallergiát). Érdemes felkeresni bőrgyógyászt vagy allergológust, aki a megfelelő bőrpróbák alkalmazásával (ilyen például a patch teszt) megállapíthatja a probléma forrását. Miután beazonosítottuk, hogy mi okozza a bőrallergiát, fontos elkerülni ezt az anyagot és adott esetben kiiktatni a mindennapi arcápolási rutinunkból.

Kattints IDE, ha többet szeretnél tudni az allergiára hajlamos bőr ápolásáról.

Szeretnél egy összefoglalót az érzékeny, az allergiás és a hiperérzékeny bőr közötti különbségekről, kiváltó okaikról és bőrápolási megoldásukról? Mindezt megtalálhatod ITT.

 

MEGFELELŐ BŐRÁPOLÁS
ALLERGIÁRA HAJLAMOS BŐRRE

Ha azt tapasztalod, hogy egyes bőrápolóktól gyakran jelentkezik a bőrödön csalánkiütés vagy más típusú allergiás bőrkiütés, fokozottan figyelj oda a bőrápolási termékeid kiválasztására.

 

Az allergiára hajlamos bőr tisztítása

TBD TBD Az allergiára hajlamos bőr megtisztításához használjunk kíméletes arctisztítókat, mint amilyen például a TOLERIANE arctisztító. Fontos, hogy a lemosónk hipoallergén és nagyon kíméletes legyen, így megelőzhetjük a bőrfelszín védőrétegének megbontását.

A tisztítás befejező lépéseként a bőr hűsítéséért és nyugtatásáért permetezhetünk rá frissítő termálvizet, mint például a LA ROCHE-POSAY Termálvíz. Ez a különleges termálvíz Európa 1. Termál-bőrgyógyászati központjából származik, ahol évente több ezer, gyulladásos bőrbetegségben érintett pácienst kezelnek. Természetes csillapító, bőrnyugtató és enyhítő hatású.

 

Az allergiára hajlamos bőr hidratálása

Az allergiára hajlamos bőr hidratálására olyan nyugtató és védő bőrápolókra van szükség, melyek formuláját minimális összetevők alkotják. A TOLERIANE Dermallergo csupán 15 összetevőt tartalmaz, az egyik leginkább minimalista összetételű bőrápoló a piacon. Intenzív bőrnyugtató hatóanyagokban gazdag, 10 % bőrnyugtató és antioxidáns hatású La Roche-Posay Termálvizet tartalmaz. A TOLERIANE Dermallergo hidratálja a bőrt, valamint hozzájárul a bőrfelszín védekező, barrier funkciójának megerősítéséhez.

A TOLERIANE Dermallergo bőrgyógyászok által ajánlott, allergiás bőrön tesztelt bőrápoló, mely még az allergiára hajlamos bőrűek számára is jól tolerálható. A TOLERIANE Dermallergo hipoallergén formulájának hatékonyságát számos klinikai vizsgálat támasztja alá. Ennek köszönhetően több országban kiérdemelte a helyi asztma és allergia egyesületek ajánlását, például Angliában, Franciaországban vagy Németországban.

 

MI A KÜLÖNBSÉG AZ ÉRZÉKENY BŐR
ÉS AZ ALLERGIÁS BŐR KÖZÖTT?

A látható kiütést okozó bőrallergiával ellentétben az érzékeny bőrnek gyakran nincsenek látható jelei. Az érzékeny bőrű emberek úgy érzik, hogy bőrük húzódik, ég, szúr, csíp. Ezek az érzések felléphetnek állandóan vagy valamilyen külső vagy belső kiváltó ok miatt, de nem kifejezetten allergének hatására.

 

Melyek az érzékeny bőr kiváltó okai?

A következő tényezők válthatják ki az érzékeny bőr jeleit:
1) Külső tényezők: szennyezett levegő, hőmérséklet-ingadozás, a bőr pH-értékének változása, UV-sugárzás, nem megfelelő kozmetikumok.
2) Belső tényezők: Stressz, erős érzelmek, hormonális változások.

 

Mi az érzékeny bőr oka?

A népesség több mint felének érzékeny a bőre1, de a kiváltó okokat orvosi értelemben még mindig afféle homály fedi. Úgy vélik, az érzékeny bőrt a bőrben lévő idegvégződések fokozott érzékenysége okozza, aminek köszönhetően ártalmatlan ingerekre is "fájdalom üzeneteket" küldenek.

 

Létezik teszt az érzékeny bőr kimutatására?

Az érzékeny bőr tesztje “a kizárásos diagnózis.” Más szóval az orvos kizárja az egyéb bőrbetegségeket, mint például a bőrallergiát, az atópiás dermatitiszt (ekcémát), valamint a pikkelysömört (pszoriázist). A bőrgyógyászok végezhetnek bőrtesztet az érzékeny bőr megállapításáért. Kapszaicint vagy tejsavat alkalmaznak a bőrön, hogy megnézzék megjelennek-e a jól ismert tünetek: a szúró, húzódó és égő érzés.

Ha úgy érzed, bőröd fokozottan reagál bizonyos tényezőkre, akkor lehet hogy túlérzékeny bőröd van.

Szeretnél egy összefoglalót az érzékeny, az allergiás és a hiperérzékeny bőr közötti különbségekről, kiváltó okaikról és bőrápolási megoldásukról? Mindezt megtalálhatod ITT

HOGYAN ÁPOLJUK
AZ ÉRZÉKENY BŐRT?

Mivel az érzékeny bőr tüneteinek egyik kiváltó oka a nem megfelelő kozmetikumok alkalmazása, körültekintően kell kiválasztani az érzékeny bőrre megfelelő bőrápolási rutinunkat.

 

Az érzékeny bőr tisztítása

Amikor érzékeny bőrre való arctisztítót választunk, az alábbi lehetőségekben érdemes gondolkodni:

  • Lemosást nem igénylő arctisztítók, mint például a micellás vizek, amelyek úgy távolítják el a szennyezett levegő okozta vagy egyéb szennyeződéseket, hogy nem sérül a bőr védőrétege.
  • TBD
  • Ultraérzékeny bőrön tesztelt gyengéd tisztító tejek, mint például a TOLERIANE arctisztító.

Az arctisztítás befejező lépéseként felfrissíthetjük a bőrt az arcon, a nyakon vagy akár a dekoltázson termálvizes arcpermettel, mint például a természetes nyugtató hatású La Roche-Posay Termálvíz. Ez azonnal hűsíti és megnyugtatja az érzékeny bőrt.

 

Az érzékeny bőr hidratálása

Az érzékeny bőrnek intenzív csillapító és bőrnyugtató bőrápolóra van szüksége, hogy óvjuk a külső hatásoktól, a kellemetlen, húzódó, szúró érzéstől, valamint a szárazság és az időnként fellépő kipirosodás jeleitől.

Ha bőrünk érzékeny, nem csupán a bőrbarrier (a bőrfelszín védőrétegének) helyreállítására van szükség. A bőr mikrobiális védelmét (a mikrobiomot) is fenn kell tartani, azt a láthatatlan, élő, jótékony baktériumok alkotta védőréteget, amely természetes védelmet nyújt a bőr számára az érzékenység csökkentése érdekében. Erre megfelelőek az olyan prebiotikus hidratálók, mint például a TOLERIANE Sensitivebőrápolók. A TOLERIANE Sensitive teljeskörűen ápolja a száraz és érzékeny bőrt: akár 48 órán át hidratál, óvja a kettős bőrbarriert, hozzájárul a bőr védekező funkciójának helyreállításához, azonnal nyugtatja a bőrt és enyhíti az irritációt.

1Taieb, C., Auges, M., Georgescu, V., Perez Cullell, N. & Miséry, L. Sensitive skin in Brazil and Russia: an epidemiological and comparative approach. Eur. J. Dermatol. EJD 24, 372–376 (2014).

A TÚLÉRZÉKENY BŐR:
EGÉSZEN MÁS, MINT AZ ÉRZÉKENY BŐR

Az allergiára hajlamos és az érzékeny bőr közötti különbség elég egyértelmű, hiszen az előbbi gyakran drasztikusan látványos kiütések formájában jelenik meg, míg az utóbbi kellemetlen érzésekben mutatkozik meg, sokszor látható jelek nélkül. Az érzékeny bőr és a hiperérzékeny vagy intoleráns bőr közötti különbséget azonban nehezebb meghatározni.

Míg az érzékeny bőrrel járó kellemetlen érzés (húzódás, viszketés, égő vagy szúró érzés) akár állandóvá válhat, a túlérzékeny (reaktív) bőrre inkább az jellemző, hogy fokozottan reagál, de ez a reakció átmeneti.

Hasonló diszkomfort érzettel jár, de az csak adott kiváltó okokra való reakcióként lép fel. A hiperérzékeny bőr ugyanakkor hajlamos kipirosodni a kellemetlen érzéssel párhuzamosan, míg az érzékeny bőr jelei általában nem láthatóak.

 

Mik a túlérzékeny bőr kiváltó okai?

Ahogy az érzékeny bőr esetében, a túlérzékeny bőrnél is külső és belső kiváltó okokról beszélhetünk:

1) Külső tényezők: Szennyezett levegő, nem megfelelő termékek alkalmazása, hőmérséklet-ingadozás, szél.

2) Belső tényezők: Fűszeres ételek, alkohol, stressz, erős érzelmek.

HOGYAN ÁPOLJUK
A HIPERÉRZÉKENY BŐRT

A túlérzékeny bőr hajlamos az irritációra, melyet gyakran a nem megfelelő kozmetikumok összetevői okoznak. A hiperérzékeny bőr ápolására is igaz, hogy “a kevesebb több.”

Kerüljük az egzotikus növényi kivonatokat és a kevésbé kíméletes öregedésgátló összetevőket.

Helyettük válasszunk kifejezetten érzékeny és túlérzékeny bőrtípusra kifejlesztett minimalista formulákat.

 

A túlérzékeny bőr tisztítása

Azért, hogy alaposan eltávolítsuk az irritáló anyagokat és szennyeződéseket a bőrről, válasszunk kíméletes micellás vizet vagy olyan arctisztító tejet , mellyel minimalizálhatjuk a lehetséges bőrreakciókat. Ilyen például a TOLERIANE arctisztító.

Ahogy érzékeny bőr esetén is, az arctisztítás utolsó lépéseként felfrissíthetjük a bőrt egy hűsítő és bőrnyugtató arcpermettel, mint például a La Roche-Posay Termálvíz.

 

A túlérzékeny bőr hidratálása

A hiperérzékeny bőrnél az egyes kozmetikai termékekben található adalékanyagok reakciókat idézhetnek elő, például bőrpírt vagy csípő, égő és viszkető érzést. A TOLERIANE Dermallergo nem tartalmaz illatanyagot, színezőanyagot, lanolint vagy alkoholt. Alkalmazzuk bőségesen, hogy még a rendkívül hiperérzékeny bőr számára is azonnali enyhülést nyújtson.

MI A KÜLÖNBSÉG AZ ÉRZÉKENY,
A TÚLÉRZÉKENY ÉS AZ ALLERGIÁS BŐR KÖZÖTT?

Megjelenésük, kiváltó okaik és ápolásuk

Bőrtípus Érzékeny bőr Túlérzékeny bőr Allergiára hajlamos bőr
Mit lát a bőrgyógyász: Semmit, a bőr normálisnak látszik Enyhe pirosság Bőrpír, duzzanat, váladékozás, hólyagok…
Mit érzel: Általános diszkomfort érzés: húzódó, csípő vagy égő érzés Égő, húzódó vagy csípő érzés, enyhe viszketés, kipiruló érzés Intenzív viszketés
Hol van: Arc, nyak és dekoltázs Arc, nyak és dekoltázs Arc és test
Mikor: Állandóan: a jelei folyamatosan fennállnak A jelei rövid ideig tartanak belső vagy külső kiváltó okot követően A tünetek az allergénnel való érintkezés után 24-48 órával jelentkeznek, és a kiütés elhalványulása hetekig eltart
Kiváltó okok: Külső tényezők: szennyezett levegő, hőmérséklet-ingadozás, a bőr pH-értékének változása, UV-sugárzás, nem megfelelő kozmetikumok Belső tényezők: stressz, erős érzelmek, hormonális változások Külső tényezők: szennyezett levegő, nem megfelelő kozmetikumok, hőmérséklet-ingadozás, szél Belső tényezők: fűszeres ételek, alkohol, stressz, erős érzelmek Allergénekkel, például a nem megfelelő kozmetikumokban található illatanyagokkal, tartósítószerekkel és növényi kivonatokkal való érintkezés
Megoldás: Érzékeny bőrnek megfelelő bőrápolási rutin. Kerüljük a kiváltó okokat, amennyire csak lehet. Válasszunk bőrgyógyászok által ajánlott érzékeny és túlérzékeny bőrön tesztelt bőrápolókat. Forduljunk allergológushoz, hogy megállapítsa az allergia okát, majd iktassuk ki az étrendből, a környezetünkből, a kozmetikumokból stb.

IGAZ
VAGY HAMIS

SMINKECSETED
ALLERGIÁT OKOZHAT.

IGAZ

A sminkecsetek és applikátorok valódi por- és allergiacsapdák lehetnek, úgyhogy rendszeresen ki kell őket mosni. Tisztítsd meg az ecseteidet hipoallergén szappannal vagy sminkecset-tisztítóval, hogy megőrizd egészségedet.
Tudj meg többet

A GYÜMÖLCSÖK ÉS A ZÖLDSÉGEK
SOHA NEM ALLERGIZÁLNAK

HAMIS

Egyes gyümölcsök és zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak szalicilátokat (az aszpirinnal összetevője is). A szalicilátra érzékeny egyéneknél az ilyen vegyületekben gazdag ételek valójában súlyosbíthatják az olyan allergiás tüneteket, mint a szénanátha, az asztma, az ekcéma és a bőrreakciók.
Tudj meg többet

JOBB HA NEM ZUHANYZOL,
HA ALLERGIÁS A BŐRÖD?

HAMIS

Ha nem tisztálkodsz a nap végén, egész éjszaka érintkezni hagyod bőröddel az olyan allergéneket és irritáló anyagokat, mint a pollen és a szennyezett levegő. Ezek káros hatást gyakorolhatnak a bőr barrier funkciójára, és irritációt okozhatnak.
Tudj meg többet

TILOS A DIY KRÉMEK HASZNÁLATA
ÉRZÉKENY BŐRRE

IGAZ

Akármilyen jó mókának tűnik is elkészíteni a saját bőrápolódat, ha allergiára hajlamos a bőröd, ez egyenes út az allergiás reakciókhoz. Sok természetes összetevő ugyanis erősen irritáló hatású lehet.
Tudj meg többet

Tudtad?

ERRE IS VAN
MEGOLDÁSUNK

A TOLERIANE termékcsaládot az érzékeny, allergiára hajlamos bőr hidratálására, megnyugtatására és védelmére fejlesztettük ki.

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.