Az érzékeny bőr naplóm
Img_Az érzékeny bőr naplóm

Tudta, hogy a bőrének két védőrétege van?

Img_Tudta, hogy a bőrének két védőrétege van?

Az érzékeny bőr rohamos terjedése

Manapság egyre több ember érzi úgy, mintha a bőre védtelen lenne.
A nők 62%-ának a bőre "hivatalosan" is érzékeny, mivel mindenre intoleráns.

Mi ennek a problémának a gyökere? A bőr felszínén nem egy, hanem két védőpajzs elvesztése.

#nofilter ... A túlzott kitétel veszélyei

Ha a bőrnek nincs hatékony barrierfunkciója, az olyan környezeti tényezők, mint például a légszennyezés vagy más hatások könnyebben behatolhatnak a bőrbe és irritációt válthatnak ki, az érzékeny bőrrel kapcsolatban gyakran felmerülő kellemetlen tüneteket okozva: csípő érzés, viszketés, kipirosodás ...

Az első barrier: a lipidek a bőrünk legjobb barátai

A bőr első, saját védelmi rendszere egy zsíros réteg, amit hidrolipid filmnek is neveznek. A bőrfelszín alapvető lipideket termel, amelyek körülveszik a korneocitáknak is nevezett elhalt bőrfelszíni sejteket,
és fizikai gátat alkotnak a potenciális irritáló anyagok ellen. Segítenek továbbá rögzíteni a nedvességet is, ami a bőrt barátságosabbá teszi a jótékony baktériumok számára…

A második barrier: a bőr saját, élő ökoszisztémája

Bőrgyógyászati kutatások kimutatták, hogy a bőr mikrobiomja, amely a bőrben és a bőrfelszínen élő több milliárd baktériumból áll, védő funkcióval is rendelkezik. 

A bőr egészsége és komfortérzete nagymértékben függ ezektől a jótékony mikrobáktól, amelyek segítenek szabályozni a bőr belső folyamatait a kevesebb irritációért.

Hogyan tudom tehát megerősíteni a bőröm 2 védőrétegét?

A bőr kettős védőrétegének ápolásában segítenek a szakértő, prebiotikus dermokozmetikumok.

A hidrolipid film egyensúlyáért válasszon olyan termékeket, amelyek hidratáló, humektáns és okkluzív hatóanyagok kombinációját tartalmazzák. Az egyik csúcsminőségű hatóanyag a Ceramid-3, amely a bőr fizikai védőrétegét képező természetes lipideket helyettesíti.

A mikrobiom egyensúlyáért válasszon olyan újgenerációs prebiotikus összetevőket, mint például a La Roche-Posay Termálvíz, amely rengeteg olyan nyomelemet tartalmaz, amelyek képesek az egészséges bőrön található 500 baktériumfaj növekedését és fejlődését elősegíteni.

A hagyományos, "sima" hidratálók manapság meglehetősen divatjamúltnak számítanak.
A modern hidratálóknak az érzékenység tüneteinek tartós enyhítéséért és a bőr kényelemérzetének elősegítéséért a bőrt alkotó mindkét védőrétegre tudniuk kell hatni: az értékes lipidekre és a törékeny egyensúlyú mikrobiomra is.

1 Willis CM, Shaw S, de La Charrière O, et al Sensitive skin: an epidemiological study Br J Dermatol 2001;145:258-63.