Az égési sebek
gyorsabb gyógyulása

Article Read Duration 8 perc elolvasni

Az égési sérüléseket az extrém hőmérséklet okozza. Kémiai anyagok, sugárzás, súrlódás vagy akár túlzott hideg is lehet a kiváltó okuk. Ha szélsőséges hőmérsékletnek van kitéve, akkor a bőrt alkotó fehérjék denaturálódnak, olyan mintha "megfőnének", a bőrsejtek elpusztulnak és gyulladásos immunreakciót vált ki testünk.

Ha felszíni az égési seb, akkor elég hideg víz alá tartani pár percig, aztán a gyógyszertárban beszerzett égési sérülésekre fejlesztett ápoló krémmel kezelni és steril gézlappal lefedni. Néhány hétig amíg a bőr meggyógyul, számolj azzal, hogy sokkal sérülékenyebb és érzékenyebb. Speciális bőrmegújító és gyógyító dermokozmetikai ápolásra lesz szüksége magas napvédelemmel (SPF) hogy megelőzd a gyulladás utáni hiperpigmentációt.

Az égési sérülések három fajtáját ismerjük, a károsodás mélysége szerint. Az elsőfokú égési sérülés a bőr felületét károsítja, mint a kipirosodást okozó napégés. A másodfokú égési sérülés mélyebb, tünetei hólyagok és intenzív fájdalom. A harmadfokú, azaz "teljes mélységű" égési sérülés a bőr idegeit is károsítja, ezért gyakran nem is fáj. A bőr ilyenkor viaszfehér vagy elszenesedett, megvastagodott, "bőrszerű" hatást kelt. Az elsőfokú és másodfokú égési sérülések otthon is kezelhetők égés elleni krémek és steril kötés segítségével, ha nem túl kiterjedtek, nem érintik az arcot vagy egy ízületet. A harmadfokú égési sebek sürgős orvosi beavatkozást igényelnek.  

Az elsőfokú égési sérülések után ritkán hegesedik a bőr. A másodfokú égési sérülések általában hegesednek, főleg ha elfertőződnek, de megfelelő tisztítással, bőrgyógyító krém használatával és steril kötözéssel ez is minimalizálható. A harmadfokú égési sérülések majdnem minden esetben hagynak maguk után hegeket, de a bőrkárok mértékét csökkenti az időben megtörténő orvosi ellátás.  

MIT NEVEZÜNK ÉGÉSI SÉRÜLÉSNEK?

Az égési sérülések a leggyakoribb háztartási balesetek közé tartoznak, főleg a gyermekek körében. Égési sérülésnek nevezzük azt, amikor az emberi szövet - leggyakrabban a bőr - extrém hő hatásának van kitéve. Ez lehet a láng maga, forró folyadék (forró víz vagy olaj) vagy egy forró tárggyal (például sütővel) való érintkezés. Az égési sérüléseket kémiai anyagok, mint egyes erős savak, sugárzás, súrlódás és a hideg is okozhatja. 

Az égési sérülések különböző típusai különböző kezelést igényelnek mélységük és kiterjedésük mértéke alapján, de minden bőrfelszíni égési sérülés esetében jó ötlet ellátogatni egy gyógyszertárba és utánajárni milyen égési sérülésekre való és bőrmegújító krémmel segítheted a bőr gyógyulását.  

MI TÖRTÉNIK A BŐRREL
HA MEGÉG?

Extrém hőhatásnak kitéve a bőralkotó proteinek "denaturalizálódnak". Ez azt jelenti, hogy a protein térbeli szerkezete felbomlik. Így megváltozva a fehérjék már nem képesek ellátni fiziológiai funkciójukat. Kicsit olyan, mint ami a nyers hússal történik, amikor főzik: színe, állaga és fizikai jellemzői átalakulnak.


Ha a bőrben található proteineket hőkárosodás éri, testünk gyulladásos folyamattal reagál az elpusztult bőrsejtek jelenlétére. Gyulladásos mediátoroknak nevezett kémiai hírvivők szabadulnak fel, ami miatt a helyi erek kitágulnak, a bőr pedig kipirosodik. A bőr egyéb elváltozásai, például a hólyagosodás is előfordulhat. Ez persze az égési sérülés mélységétől és "fokától" függ, amivel hamarosan megismertetünk. Olvass tovább a gyógyulást gyorsító égési sebek elleni illetve bőrmegújító krémekkel kapcsolatos részletekért.  

MILYEN ÉGÉS ELLENI KRÉMET
HASZNÁLJAK?

A BŐRMEGÚJÍTÓ KRÉMEK OPTIMALIZÁLHATJÁK A GYÓGYULÁST 

Amennyiben felszíni (első vagy másodfokú) égési sérülést szenvedtél, tartsd hideg víz alá a bőrfelületet pár percig. Ez segíthet megakadályozni a mélyebben fekvő sejtek károsodását, és csillapítja a fájdalmat is. Sose jegeld a területet, mert a túlzott hideg tovább roncsolhatja a bőrsejteket. 

Ha ez kész, látogass el egy gyógyszertárba és kérd ki egy szakember tanácsát a minőségi égési sérülések elleni és bőrgyógyító krémekkel kapcsolatban. Ideális esetben a formulának tartalmaznia kell az epidermális gyógyulás felgyorsítására és optimalizálására fejlesztett hatóanyagokat. A kezelés célja a bőr megnyugtatása és védelme, valamint a fertőzés esélyének csökkentése. Vidd fel vastagon az érintett területre (használat előtt tedd a hűtőbe az extra megkönnyebülésért), majd fedd le a bőrt steril kötéssel. A krém és a kötés kettős védelmet biztosít a bőr számára. 

Ne feledd, hogy ez a tanács csak a felszíni égési sérülésekre vonatkozik. Amennyiben úgy gondolod, hogy mélyrétegű (azaz harmadfokú) égési sérülést szenvedtél, keress orvosi segítséget, mert a súlyos égési sérülések veszélyeztetik az egészséged. 

 

MILYEN
TÍPUSÚ ÉGÉSI SÉRÜLÉSEKET ISMERÜNK?

 

HOGYAN ÁLLAPÍTSAM MEG AZ ÉGÉSI SÉRÜLÉS "FOKÁT"?

3 alaptípust különböztetünk meg: elsőfokú, másodfokú és harmadfokú égési sérüléseket


A különbség köztük pedig a következő:

ELSŐFOKÚ ÉGÉSI SÉRÜLÉS: MINT A LEÉGÉS

Az elsőfokú égési sérülés tünetei a napégéshez hasonlítanak. A bőr legkülsőbb rétegét érinti, mely kipirosodik és fájdalmassá válik. A bőrfelszíni égési sérülések gyakran viszketnek a bennük termelődő hisztamin miatt. A napsugarakon kívül a forró víz a leggyakoribb kiváltó oka. 7-10 napon belül gyógyul és nem hagy heget. 

 

MÁSODFOKÚ ÉGÉSI SÉRÜLÉS: MÉLYEBB, HÓLYAGOS

A másodfokú égési sérülés kicsit mélyebben károsítja a bőrt. Az elsőfokú égési sérülésekkel ellentétben nem csak az epidermiszre hat, hanem a dermisz felszínét (a mélyebb bőrréteget) is roncsolja. Tünetei a kivörösödött, hólyagos bőr. A hólyagokat soha ne pukkaszd ki, mert védik a sebet az elfertőződéstől. Ez a legfájdalmasabb égési sérülés. Leggyakrabban a forró olajjal kapcsolatos balesetek tehetnek róla.

A másodfokú égési sérülés gyógyulási ideje 2-3 hét. Általában nem hagy heget, hacsak el nem fertőződik (ami megelőzhető a seb tisztántartásával és a megfelelő, patikában kapható sebgyógyító krémek használatával). A másodfokú égési sérüléseknél azonban már számolnunk kell a pigmentációs problémákkal a bőrön. Ezért is annyira fontos az ilyen sebek napvédelme a gyógyulás időszakában és azután, valamint a megfelelő fényvédelemmel ellátott bőrgyógyító krém használata. 

ITT tudhatsz meg többet a hegek napvédelméről.  

 

A FELSZÍNI ÉGÉSI SÉRÜLÉSEK GYORSABBAN GYÓGYULNAK EGY ÉGÉSI SÉRÜLÉSEK ELLEN HATÓ, VAGY BŐRMEGÚJÍTÓ KRÉM SEGÍTSÉGÉVEL

Az elsőfokú és a másodfokú égési sérülések tartoznak a "felszíni égési sérülések" csoportjába. Általában elég az otthoni kezelésük, nincs szükség orvosi ellátásra ha nem arcon vannak, illetve nem érintettek ízületet. A felszíni égési sérülések esetében a következőt kell tenni:  

  • Hűtsd és nyugtasd La Roche-Posay termálvizes hideg borogatással az égési sérülést 
  • A bőrbarrier megújulását egy elismert márkájú, hatásos bőrvédő és bőrmegújító krémmel segítheted
  • Használj steril kötést, hogy megóvd a fertőzéstől és a környezet irritáló hatásaitól. 
  • Ne feledkezz meg a napvédő krém használatáról egy pár hétig.  

Kattints IDE a bőrgyógyász partner márka, a La Roche-Posay CICAPLAST bőrnyugtató termékcsaládjával kapcsolatos további információért.   

 

HARMADFOKÚ ÉGÉSI SÉRÜLÉSEK: AMIKOR NÉLKÜLÖZHETETLEN AZ ORVOSI ELLÁTÁS 

A harmadfokú-, azaz mélyrétegű égési sérülések a bőr egészét érintik, egészen a hipodermisz néven ismert szubkután réteg. A mélyre ható harmadfokú égési sérülések károsítják az idegeket is, ezért gyakran teljesen fájdalommentesek. Harmadfokú égési sérülés esetében a bőr másfajta tüneteket mutat:  

  • fehér, viaszos szín
  • elszenesedett felszín
  • sötétbarna árnyalat
  • duzzadt, cserzett bőrhöz hasonló felszín
  • Amennyiben úgy tűnik, mélyrétegű égési sérülést szenvedtél, ne ess pánikba! Sebészeti és egyéb orvosi eszközök és módszerek segítségével megoldható a probléma, de a lehető leggyosabban keresd fel a legközelebbi sürgősségi osztályt, mert otthoni kezelés ilyenkor nem elegendő.  

 

HEGESEDIK MAJD
A BŐRÖM ÉGÉSI SÉRÜLÉS UTÁN?

A MEGFELELŐ ÁPOLÁS MELLETT A BŐRFELSZÍNI ÉGÉSI SÉRÜLÉSEK ÁLTALÁBAN NEM HAGYNAK HEGET

Az égési sebek után maradt hegek csúnyák lehetnek és jelentős szorongást okozhatnak. Megfelelő ápolás mellett a bőrfelszíni (első és másodfokú) égési sebek nem hagynak látható nyomot. Az elsőfokú égési sebek után szinte sosem marad látható heg. A másodfokú égési sebek után maradhat heg, amennyiben elfertőződnek. Ezért is fontos a megfelelő sebápolási higiénia betartása, azaz dermokozmetikai termékkel való rendszeres tisztítás, égési sérülésekre fejlesztett krémmel való ápolás és steril kötözés

IDE kattintva tudhatsz meg többet a sérült bőr tisztításáról. 

Az optimális gyógyulás érdekében kérdezd meg gyógyszerészed, milyen égési sérülések elleni krémet ajánl. Ne feledd, hogy az égés után gyógyuló bőr érzékeny, sérülékeny és különleges dermokozmetikai kezelésre szorul. Ugyanakkor magas a gyulladás utáni hiperpigmentáció esélye is (ami barna foltok megjelenéséhez vezethet a napsugarak hatására), úgyhogy győződj meg róla, hogy a bőrmegújító krémed egyben tartalmazza a széles spektrumú, magasfokú UV-sugárvédelmet biztosító összetevőket is. 

 

A MÉLYRÉTEGŰ ÉGÉSI SEB ÁLTALÁBAN HEGET HAGY

Amennyiben az égési sérülésed nem részesül szakszerű ellátásban, vagy néha egész egyszerűen a szerencsétlen véletlenek összjátéka miatt megjelnhetnek a  csúnya hegek. Ezek több fajtáját ismerjük: 

  • Hypertrófiás hegesedésnek nevezzük a vörös, kidudorodó hegeket, amik az eredeti seb határain belül maradnak.
  • Kontraktúrák, ahol a heg elkezd húzódni és „összehúzódni”. Ez veszélyes lehet, ha a heg „végigfut” pl. egy ujjon. Gyűrűs égési sérülés esetén fordulj mielőbb orvoshoz.
  • Keloid hegesedés, ahol a heg vastaggá és terjedelmessé válik, túlfutva a égési sérülés eredeti határain. A keloid égési hegek gyakran viszketnek.

Mindegyik heg másfajta kezelést igényel. Kérd ki kezelőorvosod tanácsát az ideális ápolással kapcsolatban.

Mit érdemes megjegyezni? Orvosi segítségre a harmadfokú égési sérüléseknél van szükséged, illetve akkor, ha az égett felület túlságosan kiterjedt, az arcon vagy ízületen található. A legtöbb felszíni égési sérülés jól kezelhető otthoni körülmények között is, gyógyszertárban beszerezhető termálvizes hideg borogatás, minőségi bőrmegújító krém és steril kötés segítségével.

Fedezd fel IDE kattintva a La Roche-Posay bőrgyógyász partnermárka összes bőrnyugtató termékét.

IDE kattintva tudhatsz meg még többet a hegek kezeléséről.  

Ha varrat is van a sebedben, akkor kattints IDE egy gyors útmutatóért.

IGAZ
VAGY HAMIS?

A BŐR SZÁRAZABB LEHET,
HA BETEGEK VAGYUNK

IGAZ

A megfázás és a nátha önmagában is a bőr nedvesség vesztésével jár, mely így száraz és fáradt hatású. Nem csak a betegségek, hanem a gyógyszerek és az ágyban töltött idő is fokozzák a szárazságot.
Tudj meg többet

A CHELTITIS A KICSEREPESEDETT
AJKAK TUDOMÁNYOS NEVE

IGAZ

A kicserepesedett ajkakat más néven cheltitisnek hívják. Az ajkak kiszáradnak és kicserepesednek, fájdalmas függőleges repedések alakulhatnak ki. Az ajkak körüli bőr néha irritált. A szárazság kellemetlen, égő érzéssel jár.
Tudj meg többet

JÓ ÖTLET MEGNYALNI
A KICSEREPESEDETT AJKAKAT

HAMIS

A száraz és repedezett ajak gyakori nyalogatásra és a bőrpikkelyek letépésére, illetve leharapására ösztönöz. Ez a káros szokás azonban csak súlyosbítja a bőr helyzetét, mert ördögi körként még jobban károsítja az ajkak védőrétegét.
Tudj meg többet

AZ ELSŐFOKÚ ÉGÉSI SÉRÜLÉS
A NAPÉGÉSHEZ HASONLÓ

IGAZ

Az elsőfokú égési sérülés hasonló a napégéshez. A bőr legfelsőbb rétegét érinti, mely kipirosodik és fájdalmassá válik. A bőrfelszíni sérülések gyakran viszketnek a felszabaduló hisztamin hatására.
Tudj meg többet

ERRE IS VAN
MEGOLDÁSUNK

A CICAPLAST egy többcélú termékcsalád, amely csillapítja az irritációkat, támogatja és védi a bőr barrierfunkcióját. A CICAPLAST szigorúan hipoallergén összetevőkből álló termékcsaládot kínál, amelyet olyan nyugtató és regeneráló összetevőkkel gazdagítottak, mint a panthenol, a shea vaj, a Madecassoside és a La Roche-Posay termálvíz. A baktériumok megtapadását gátló hatóanyagok aktív kombinációja hatékonyan, mégis kíméletesen segíti a bőr epidermális regenerációját.

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.