Hegápolás:
miért fontos a hegek napvédelme?

Article Read Duration 5 perc elolvasni

A bőr sérülései és gyulladásai (például műtétek vagy akné után) váltják ki a gyulladás utáni hiperpigmentáció nevű állapotot, ami miatt a heg barnás vagy fekete színű lehet. Az ultraibolya sugárzásnak kitett bőrnél a helyzet még súlyosabb lehet. Ez az elszíneződés akár évekig eltarthat. Főleg az első év folyamán nagyon fontos a szélesspektrumú, magas faktorú fényvédő használata.

MIÉRT OLYAN SÉRÜLÉKENYEK
A SEBEK A NAPON?

MILYEN ÓVINTÉZKEDÉSEKRE VAN SZÜKSÉG EZZEL KAPCSOLATBAN?

A friss (még rózsaszín és gyógyulófélben levő) hegek rendkívül védtelenek az ultraibolya (UV) sugárzással szemben, így könnyen leégnek a napon. Ez azért van így, mert a bőrszövet még mindig aktívan dolgozik és gyógyult. Ebben a szakaszban több gyulladásos mediátor (kémiai hírvivő) szabadul fel a bőrben, amelyek stimulálhatják a melanocitáknak nevezett pigmenttermelő sejtek aktivitását. Ha napsugárzásnak vagy UV-sugaraknak tesszük ki a bőrt, akkor bekövetkezhet a gyulladás utáni hiperpigmentáció (PIH).

MIT JELENT A GYULLADÁS UTÁNI
HIPERPIGMENTÁCIÓ?

A gyulladás vagy a sebesülés kiválthatja a bőr túlzott pigment termelését.

  • A bőr gyakori gyulladásos állapotai: Akne, ekcéma vagy allergiás reakciók.
  • A bőr gyakori sebesülései: Műtétek, lézeres kezelések, kémiai hámlasztás vagy mikrodermabrázió.

Ez az elszíneződés hónapokig vagy akár évekig is eltarthat, ezért annyira fontos a megfelelő védelem már a probléma elejétől kezdve.

Nem árt tudni, hogy a sötétebb bőrű embereknél nagyobb a gyulladás utáni hiperpigmentációs elszíneződések megjelenésének kockázata.

HOGYAN ÓVHATOM MEG
A HEGET?

A heg keletkezése utáni első év során különösen fontos a speciális védelem. Mielőtt elhagyod a lakásod, mindig győződj meg róla, hogy bekented széles spektrumú, magas faktorú (SPF50+) fényvédővel a heget. Tévhit, hogy a lebarnult bőrön kevésbé láthatóak a hegek. Ennek pont az ellentéte igaz.

Néhány ápoló krém használata különösen kényelmes, mert aktív bőrmegújító hatóanyagokon kívül tartalmazzák az magas napvédelemhez szükséges összetevőket is. Kérdezd meg a gyógyszerészed, milyen magas fényvédőjű bőrlágyító krémet ajánl a heg ápolására és napvédelmére.

Ne feledd, a bőrt érő összes sérülés körül fokozódhat a pigmentáció a napsugarak hatására. Mindegy milyen seb, a legfontosabb a megfelelő védelem.

A megfelelő védelem nélküli napozás növelheti a bőrrák kockázatát.

A La Roche-Posay, a bőrgyógyászok partnermárkája létrehozta az ANTHELIOS termékcsaládot, amelyet kifejezetten az érzékeny bőr számára fejlesztettek ki. Az ANTHELIOS SPF 50+ széles spektrumú UVA / UVB védelmet nyújt, három különböző, bőrtípushoz igazodó textúrával:


ANTHELIOS XL Ultra Light Fluid SPF 50+ normál és kombinált bőrre.
ANTHELIOS OIL CORRECT SPF 50+ zsíros és problémás bőrre.

MI TÖRTÉNIK HA A HEG
BARNA VAGY FEKETE?

Ha a heg barna vagy fekete, esetleg sötét folt veszi körbe, akkor valószínűleg hiperpigmentált hegről van szó. Erről általában a friss, gyógyulófélben lévő heget érő napsugárzás tehet. Mivel ez a sötét folt akár éveken át életünk kellemetlen részese lehet, sokan bőrgógyászhoz fordulnak, aki járóbeteg rendelés keretében képes a hegen (lézer, depigmentáló szerek vagy műtéti revízió) segítségével javítani. Az összes kezelés viszonylag időigényes – és nem is a legolcsóbb – ezért ebben az esetben is igaz a “megelőzés a legjobb gyógymód".

IDE kattintva tudhatsz meg többet a hegek kulönböző fajtáiról.
Ellenőrizd ITT, hogy megfelelően gyógyul-e a sebed.

IGAZ VAGY HAMIS?

A BŐR SZÁRAZABB LEHET,
HA BETEGEK VAGYUNK

IGAZ

A megfázás és a nátha önmagában is a bőr nedvesség vesztésével jár, mely így száraz és fáradt hatású. Nem csak a betegségek, hanem a gyógyszerek és az ágyban töltött idő is fokozzák a szárazságot.
Tudj meg többet

AZ ELSŐFOKÚ ÉGÉSI SÉRÜLÉS
A NAPÉGÉSHEZ HASONLÓ

IGAZ

Az elsőfokú égési sérülés hasonló a napégéshez. A bőr legfelsőbb rétegét érinti, mely kipirosodik és fájdalmassá válik. A bőrfelszíni sérülések gyakran viszketnek a felszabaduló hisztamin hatására.
Tudj meg többet

A CHELTITIS A KICSEREPESEDETT
AJKAK TUDOMÁNYOS NEVE

IGAZ

A kicserepesedett ajkakat más néven cheltitisnek hívják. Az ajkak kiszáradnak és kicserepesednek, fájdalmas függőleges repedések alakulhatnak ki. Az ajkak körüli bőr néha irritált. A szárazság kellemetlen, égő érzéssel jár.
Tudj meg többet

ERRE IS VAN
MEGOLDÁSUNK

Az ANTHELIOS a napvédelem úttörője. Széles spektrumú, rendkívül magas védelmet nyújt, ami több mint 25 év, a napvédelemmel és a napérzékeny bőrrel kapcsolatos klinikai kutatás eredménye.

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.