Hogyan optimalizáljuk a hegek gyógyulását
(ÉS HOGYAN ISMERJÜK FEL, HA PROBLÉMÁK ADÓDNAK)

Article Read Duration 5 perc elolvasni

A friss hegek különös törődést igényelnek a megfelelő gyógyulás érdekében. A legjobban a következő lépések betartásával gondoskodhatsz róluk:

Óvatosan tisztítsd meg a heget minden nap egy kímélő, kifejezetten a hegekre fejlesztett gél segítségével
Ne húzódjon a bőr, mert szélesebbé teheti a heget, illetve "kipattinthatja a varratot"
Szedesd ki időben a varratokat
Masszírozd a heged minden nap speciális krémmel
Védd a heget magas SPF segítségével
Fordulj orvoshoz amennyiben: a heg erősen vérzik, genny szivárog belőle, terjedő vörösség vagy túlzott fájdalom esetén.

ÖSSZESEN 4
HEG ALAPTÍPUST ISMERÜNK

  • NORMÁLIS AZAZ “JÓ” HEGEK melyek puhák, laposak és a bőrszínhez hasonló árnyalatúak.
  • ATROPHIÁS VAGY “BESÜPPEDŐ” HEGEK ahol a szövet üreges és behúzódik. Ez általában akné vagy bárányhimlő után jellemző, és brákinél előfordulhat.
  • HIPERTRÓFIÁS HEGEK melyek kemények, pirosak, kiemelkednek a bőrfelszínből.
  • KELOID HEGEK amik kemények, és túlburjánzottak az eredeti seb keretén.

A hipertrófiás és keloid hegek gyakrbban fordulnak elő az afrikai származású embereknél, de természetesen bárkinél megjelenhetnek. Főleg mellkason és fülön. Ha van olyan heged, ami ebbe a két kategóriába tartozik, akkor kérj orvosi segítséget, létezik elérhető kezelés. Mindenesetre a megfelelő hegkezelési rutin segít a lehető legjobb eredmény elérésében a műtét vagy sérülés után.  

HEGÁPOLÁS:
AZ IDEÁLIS HEGKEZELÉSI RUTINOD

1. TARTSD A HEGET TISZTÁN, HOGY NE FERTŐZŐDJÖN EL

A hegek kezelésénél és megelőzésénél kulcsfontosságú a tisztaság. A varratszedés után minden nap legalább egyszer tisztítsd (szennyezett vagy poros környezetben akár naponta többször is) finoman a heget. Használj a sérült bőr számára kifejlesztett hipoallergén, finoman tisztító gélt.

Ne használj hidrogén-peroxidot és hasonló agresszív fertőtlenítőszereket, mert károsítják az új bőrsejteket is, ezzel késleltetve a heg begyógyulását.

Kattints IDE a sérült bőr gyengéd tisztítására fejlesztett CICAPLAST Lavant B5-tel kapcsolatos további információért.

 

2. NE NYÚJTSD ÉS FESZÍTSD A BŐRT A HEG KÖRÜL

A heggyógyulás időigényes. A csúnya hegesedés elkerülése érdekében nem árt pár tevékenységtől tartózkodni. Ha a bőr húzódik, az szélesebb heget eredményezhet, vagy akár a varratok "kipattanásához" és a seb kinyílásához is vezethet. Kerüld a sebhúzódással járó tevékenységeket (mint a nehéz súlyok emelése, bizonyos sportok) a műtét után néhány hétig. Külön figyelj arra, hogy a ruhád se dörzsölje a gyógyuló bőrfelületet.

 

3. VARRATSZEDÉS IDŐBEN

A hegesedés folyamata nagyban múlik a varratokon. Kulcsfontosságú a megfelelő időben történő varratszedés. Ha túl hamar szedik a varratot, akkor a seb újra kinyílhat, a kései varratszedés pedig maradanó nyomokat hagyhat a bőrön. Távozás előtt mindig kérd ki az orvos tanácsát, hogy mikor és hogy történik majd a varratok kiszedése illetve maguktól való felszívódása.

 

4. HASZNÁLJ MEGFELELŐ HEGÁPOLÓ KRÉMET

A hegkezelési és megelőzési rutin részeként válasszon egy jó minőségű hegkrémet a helyi gyógyszertárból. Az ideális krém bőrnyugtató, bőrmegújító és sugárvédő hatású. Amint a heg lezárult és megszáradt, elkezdheti a kezelést.

 

5. KOMBINÁLD A HEGÁPOLÓ KRÉMED MEGFELELŐ MASSZÁZZSAL

A heg masszírozása nagyban segítheti a gyógyulás folyamatát: ezért legalább napi egy alkalommal végezd. A masszázs segít a jobb, számodra is elfogadhatóbb végeredmény és egészséges gyógyulási folyamat elérésében.

 

6. VÉDD A HEGET A NAPSUGARAK ELŐL

A napvédelem talán az egyik legfontosabb dolog a hegkezelés során. A friss hegek gyakran reagálnak hiperpigmentációval az UV-sugarakra, ezért válassz magas fényvédő faktorú (SPF50+) bőrnyugtató krémet. Kattints IDE, ha szeretnél többet megtudni a hegek napvédelméről.

HEG SOS:
NORMÁLISAN GYÓGYUL A HEGEM?

A sebgyógyulás több lépésből álló folyamat. Továbbolvasva megtudod, hogy mi az ami normális és mik a vészjelek.

A varrat vérzik

A gyógyulófélben lévő sebnél normális ha egy kis mennyiségű vért ereszt. Szoríts egy tiszta gézlapocskát a sebre amíg el nem áll a vérzés – ha nem sikerült a vérzést elállítani, akkor kérd kezelőorvosod segítségét vagy keress fel egy baleseti sebészetet, mert lehet, hogy varratra, vagy varratigazításra lesz szükséged. Amennyiben a varratod felnyílt (ezt dehiszcenciának hívják), minden esetben fordulj orvoshoz, hogy ne legyen túl széles a heg gyógyulás után. Ha egy régi heg nyílik fel és kezd el vérezni, azért gyakran felelős tápanyaghiány, úgyhogy ilyenkor is beszéld meg a problémát orvosoddal.

A hegből nedvesség szivárog

A gyógyulófélben lévő sebnél normális ha tiszta folyadékot ereszt. Az ún. szerózus folyadék néhány naptól kezdve akár néhány hétig is kísérheti a sebgyógyulást (a seb helyétől és egyéb tényezőktől függve). De ha a sebből fehér / sárga váladék kezd folyni, akkor nagy valószínűséggel fertőzésről van szó. Ilyenkor az orvosod segít megállapítani, hogy indokolt-e az antibiotikumok használata, vagy sem.

A heg viszket

A gyógyuló sebek akár pár évig is viszkethetnek. A hegképződés korai szakaszában a seb felszabadítja a gyulladásos mediátorokat (kémiai hírvivőket), a viszketésért felelős hisztamin molekulával együtt. Ezek stimulálják a környező bőr idegeit. A segszélek "összeforrása" és mechanikus húzódása még jobban ingerli a viszketésért felelős receptorokat. Az idő előrehaladtával ez az érzés természetesen elmúlik, de a napi masszázs és a megfelelő hegápoló krém használata felgyorsíthatja a gyógyulás folyamatát.

A heg fájdalmas

Ha a seb elég mély ahhoz, hogy komoly heget hagyjon, akkor nagy valószínűséggel a bőr idegei is sérühettek. Ez égő érzéssel, ún. neuropátiás fájdalommal járhat. A hegápoló krémes massszázs ilyenkor is jót tehet, de a probléma magától is megszűnik, mihelyt az idegek meggyógyulnak és visszanőnek. Az állapot bizonyos gyógyszerekkel, pl. amitripilinnel is kezelhető. Kérj orvosi segítséget, amennyiben szükségesnek érzed.

A heg rózsaszín vagy piros

Az új hegek rózsaszínes vagy piros árnyalata normális, a test természetes gyógyulási folyamatának része. A szövet regenerációja alatt megnövekednek az erek a seb közelében, hogy hatásosan tudják táplálni a gyógyulást és a sejtképződést. A pirosság magától elmúlik. Ha nem így van és a heg néhány hónap után is intenzív piros színű, legfőbb ideje a minőségi hegápoló krém bevetésének (ha eddig még nem tetted meg). Szélsőségesebb esetekben érdemes orvoshoz fordulni és utánajárni a szilikontapaszos, szteroidos vagy lézeres (IPL) hegkezelési lehetőségeknek. A hegek műtéti eltávolítása is hasznos opció lehet.

A heg fekete

A test természetes reakciója a sebekre az intenzív gyulladás, több gyulladásos mediátor (kémiai hírvivő anyag) felszabadításával. Ezek az anyagok serkenthetik a melanocitáknak nevezett pigmenttermelő sejtek aktivitását, ami barna vagy fekete pigmentációt eredményezhet a hegben vagy annak környékén (ez a gyulladás utáni hiperpigmentáció, azaz PIH). Ez a jelenség gyakoribb a sötétebb bőrtípusú egyéneknél, de általában elkerülhető vagy csökkenthető magas faktorú fényvédeőszer használatával a hegen.

ITT találsz további információt a varratokról és hegekről.

IGAZ
VAGY HAMIS?

A BŐR SZÁRAZABB LEHET,
HA BETEGEK VAGYUNK

IGAZ

A megfázás és a nátha önmagában is a bőr nedvesség vesztésével jár, mely így száraz és fáradt hatású. Nem csak a betegségek, hanem a gyógyszerek és az ágyban töltött idő is fokozzák a szárazságot.
Tudj meg többet

A CHELTITIS A KICSEREPESEDETT
AJKAK TUDOMÁNYOS NEVE

IGAZ

A kicserepesedett ajkakat más néven cheltitisnek hívják. Az ajkak kiszáradnak és kicserepesednek, fájdalmas függőleges repedések alakulhatnak ki. Az ajkak körüli bőr néha irritált. A szárazság kellemetlen, égő érzéssel jár.
Tudj meg többet

AZ ELSŐFOKÚ ÉGÉSI SÉRÜLÉS
A NAPÉGÉSHEZ HASONLÓ

IGAZ

Az elsőfokú égési sérülés hasonló a napégéshez. A bőr legfelsőbb rétegét érinti, mely kipirosodik és fájdalmassá válik. A bőrfelszíni sérülések gyakran viszketnek a felszabaduló hisztamin hatására.
Tudj meg többet

JÓ ÖTLET MEGNYALNI
A KICSEREPESEDETT AJKAKAT

HAMIS

A száraz és repedezett ajak gyakori nyalogatásra és a bőrpikkelyek letépésére, illetve leharapására ösztönöz. Ez a káros szokás azonban csak súlyosbítja a bőr helyzetét, mert ördögi körként még jobban károsítja az ajkak védőrétegét.
Tudj meg többet

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.