3 KÉRDÉS A SZAKÉRTÖHÖZ

Mindig hangsúlyozom, hogy a kamaszkori pattanásokkal folyamatosan törődni kell.

Img_Mindig hangsúlyozom, hogy a kamaszkori pattanásokkal folyamatosan törődni kell.

Az akne a serdülő korú fiatalok 80%-ánál előforduló jelenség. Serdülőkori akne esetében az arc, illetve a hát bőrének túlzott faggyútermeléséről és a pórusok eltömődéséről beszélhetünk, emellett pattanások jelennek meg a bőrön. Hogyan kezelhető ez? Az alábbiakban bőrgyógyászunk tanácsa olvasható.

Kontext

Kamaszkorú fiatalok esetében az aknénak több típusáról beszélhetünk.

Némelyikük csak kevés számú, apró pattanástól szenved, míg mások bőrén nagyméretű, feltűnő pattanások jelennek meg. Ez sok esetben az önbizalmuk csökkenéséhez is vezet, főként olyan esetekben, amikor a kezeletlen akne évekig fennáll. Fiatal pácienseinknél emellett gyakran megjelenő probléma a zavaró pattanások nyomkodása, mely viszont hegek képződéséhez vezethet. Az akne súlyossága évszaktól függően is változik, jellemzően ősszel tekinthető a legintenzívebbnek ez a probléma.

Milyen kezelést javasol?

Minden esetben először elmagyarázom a betegeimnek, hogy mi is az akne - így jobban megértik a kezelések célját,

emellett mindig hangsúlyozom az aknéval való folyamatos törődés fontosságát. Helyileg alkalmazandó, adapalene hatóanyagú készítményeket szoktam felírni a mitesszerek mértékének csökkentésére, valamint benzoyl peroxide tartalmú krémeket, melyek a gyulladt pattanások kialakulásáért felelős baktériumokkal szemben lépnek fel. Sok esetben szájon át szedhető gyógyszerekre is szükség van a nagyobb hatékonyság érdekében, ilyen esetekben Isotretinoin kúrát szoktam javasolni.

Vannak olyan kezelések, melyeket a klinikán eszközöl?

Az akne igen makacs probléma tud lenni,

mely esetében a bőr pórusai eltömődnek a mitesszerek és mikrociszták által. Ennélfogva a bőr számára elengedhetelen egy tisztító kezelés, mely által az eltömődött pórusok felszabadulnak - ez növeli a gyógyszeres kezelés hatékonyságát is.

Önnek ajánljuk

Mutassa az összes cikket