Az akné 3 meglepő kiváltó oka:
a stressz, a nap és a környezetszennyezés

Article Read Duration 4 perc elolvasni

Az akné leggyakoribb kiváltó oka a hormonegyensúly felborulása. Ezért fordul elő gyakran tinédzserkorban, PMS illetve terhesség alatt. Ugyanakkor létezik pár kevésbé ismert kiváltó oka is, mint a stressz, UV-sugárzás és a környezetszennyezés.

A legfontosabb tippek:

• Sajátíts el olyan stresszkezelési technikákat, mint a meditáció vagy a mindfulness

• Használj minden nap könnyed állagú, nem komedogén fényvédő terméket

• Naponta kétszer ápold gyengéden az arcod zsíros bőrre fejlesztett micellás arctisztítóval

• Kérdezd meg a gyógyszertárban, hogy melyik környezetszennyezés ellen is védő bőrápolót ajánlják 

NEM KÉPZELŐDSZ,
AZ AKNÉT TÉNYLEG OKOZHATJA A STRESSZ IS!

Bizony, a stressz által okozott akne valós dolog. Túlórázás, vizsgaidőszak, határidők és versenyző környezet miatt, éleünk nehezebb szakaszaiban tényleg romolhat az aknéra hajlamos bőr állapota a stressz miatt. Tudományos kísérletek is igazolták a magas szintű stressz és az akne közötti összefüggést. Még mindig nem tudjuk, hogy orvosi szempontból mi a kettő közötti összefüggés, de az általános magyarázat szerint a stressz hormonok hatására bőrünk mirigyei több faggyút termelnek, arcunkat a bőrhibák melegágyává változtatva.

Összefoglalva? A stressz is a felnőttkori akné kiváltó okai közé tartozik.

 

HOGYAN KEZELJEM A STRESSZ ÁLTAL KIVÁLTOTT AKNÉT?

Amennyiben a stressz által kiváltott akne miatt romlik bőröd állapota, akkor meg kell találnod a saját relax módszeredet: legyen ez akár egy este a barátaiddal, egy vad edzés vagy a teljes introvertált begubódzás - bizonyosodj meg róla, hogy mindig van időd önmagadra. A bőröd (is) meghálálja!

A NAPSUGÁRZÁS OKOZTA AKNÉ ELLEN
ÉJSZAKAI ARCÁPOLÓ KEZELÉSEKKEL

Az UV-sugárzás az akne kevéssé ismert kiváltó okai közé tartozik (igen, egy verőfényes szép napnak is megvannak az árnyoldalai). Az egyik tévhit szerint a napsugárzás kifejezetten segít az aknén. Ez azonban nem igaz! A barnulás viszonylag rövid hatására a bőrfelszín ugyan egyenletesebbnek tűnhet, de a napsugarak szárító hatása a vakáció után valószínűleg faggyútúltermelést eredményez majd. A felesleges faggyú és a durvább bőrfelszín a pórusok eltömődéséhez vezethet. Ezért a napsugárzás akár az aknékitörés közvetlen kiváltó okává válhat!

A nap tehet a barna foltok megjelenéséről a bőrön, melyeket gyulladás utáni hiperpigmentáció néven (PIH) ismerünk. Ilyenkor a begyulladt bőr az UV-sugárzás hatására túlságosan sok melanin nevű pigmentet termel. Az eredmény pedig? Barna foltok, amik hosszútávon emlékeztetnek a múltbeli bőrápolási hibáidra. ☹ Télen és nyáron is előfordulhat ez a probléma!

Összefoglalva: a nap hatással van bőrünkre, akár az akné kiváltó oka is lehet. Olvass tovább, és tanuld meg hogyan védekezhetsz a napsugárzás okozta bőrelégtelenségek és foltok ellen.

 

HOGYAN VÉDEKEZZEK A NAPSUGÁRZÁS AKNÉRA VALÓ KÁROS HATÁSA ELLEN?

Bőrünknek speciális védelemre van szüksége az UV-sugarak ellen. Az első lépés a szélesskálájú sugárvédelem UVA és UVB sugrak ellen is. Válassz folyékon, olajmentes, nem komedogén termékeket. Az EFFACLAR Duo (+) SPF 30 a bőrhibákkal a lehető legjobb hatóanyagok, szuperkönnyű állag és nem komedogén sugárvédő segítségével veszi fel a harcot.

A LÉGSZENNYEZÉS IS LEHET
AZ AKNÉ KIVÁLTÓ OKA

A „Mi okozza az aknét?“ kérdésre csak kevesen válaszolnak azzal, hogy a szmog és a kipufogógázok. Pedig a bőrünket érő egyik legfőbb stresszhatás a városokban a környezetszennyezés. Több mint 15 év kutatás eredményeként a La Roche-Posay bizonyította, hogy a légszennyezés közvetlenül felelős a felnőttkori akné kialakulásáért.

 

HOGYAN FÜGG ÖSSZE A LÉGSZENNYEZÉS ÉS AZ AKNÉ KIALAKULÁSA?

A finom por PM 2,5 átjuthat a bőrbarrieren és jelentős károkat okozhat. Az ózonnal és a légszennyezés egyéb részecskéivel láncreakciót indíthatnak el, mely a faggyú bőrfelszíni oxidációjával kezdődik. Ezek a szennyeződések megváltoztatják a faggyú összetételét, antioxidáns C-, és E-vitamin hiányt okozva. A bőrbarriert alkotó lipideket ért támadás tehet sok esetben a bőrproblémák megjelenéséről, a túlságosna fénylő felszínről, eltömődött pórusokról, mitesszerekről, bőregyenetlenségekről és fakó arcszínről.

Összefoglalva: a légszennyezés a felnőttkori akné egyik fontos kiváltó oka lehet (és ludas a tinédzserkori fellángolásokban is). A bőr zsírosabbá válik, a mitesszerek láthatóbbak és új bőrhibák is megjelenhetnek.

 

HOGYAN VÉDEKEZZEK A LÉGSZENNYEZÉS AKNÉSÚLYOSBÍTÓ HATÁSA ELLEN?

De ne csak a környezetszennyezés bőrre gyakorolt káros hatásairól beszéljünk! Mi a helyzet a védekezéssel? Hogyan tudjuk megóvni bőrünket a láthatatlan ellenség elől? Az első bőrmentő lépés az alapos és okos tisztítás. Reggelente és este rendszeresen tisztítsd a bőrödet. Keress egy gyengéd, de alapos terméket, amit már nem kell lemosni. Az EFFACLAR Micellás arctisztító megszabadít a bőrfelszínre tapadt mikroszkopikus szennyeződésektől is.

A követlező lépés a megfelelő nappali arcápoló kiválasztása, mely egyben véd a környezetszennyezés hatásai ellen is. Kezdetként válasszunk tapadásgátló (ún. antiadhezív) formulát, mely megakadályozza a szennyeződések megtapadását a bőrön, így az aknénak esélye sincs.

A szennyezés miatt hirtelen megjelenő pattanásokat a bőrtípusodnak megfelelő napvédő termék használatával előzheted meg, mert az UV-sugarak és a szennyeződések kombinációja majdnem biztos melegágya az új pattanásoknak. Keress olyan fényvédő szert, melynek a textúrája akadályozza a bőrön a légszennyezés finom részecskéinek megtapadását. Az EFFACLAR Duo(+) SPF 30 klinikailag igazolt hatású összetevőivel, tapadásgátló formulájával és nem komedogén sugárvédővel segít a bőrhibák és foltok megelőzésében.

Ha szeretnél többet megtudni az akné keletkezéséről, kattints IDE.

ITT találsz további infót az aknéról, stresszről és a depresszióról.

IGAZ
VAGY HAMIS?

A CSOKI ROSSZAT TESZ
AZ AKNÉRA HAJLAMOS BŐRREL.

HAMIS

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a csokoládé fogyasztása befolyásolná az akné megjelenését, de különbözőek vagyunk, egyes embereknél okozhat pattanásokat. Sőt az étcsokoládé valójában tele van a bőr számára jótékony antioxidánsokkal.
Tudj meg többet

ZSÍROS ÉTELEK =
ZSÍROS BŐR.

HAMIS

Általános tévhit az aknéval kapcsolatban, hogy a zsírban gazdag táplálkozás zsírosítja a bőrt. A kettő között azonban nincs közvetlen összefüggés. Habár a telítetlen zsírokban gazdag étrend fokozhatja a mikrogyulladások kialakulását a szervezetben, beleértve a bőrt is. Röviden: nem a szalonna és a chips fogyasztásától alakul ki az akné, de az általános egészségi állapot fenntartásához a legjobb módszer a mértékletesség.
Tudj meg többet

A CUKOR RONTHAT
AZ AKNÉN.

IGAZ

A legfrissebb tanulmányok szerint a magas glikémiás indexű ételek, melyek hatására a vércukorszint kiugróan megemelkedik, valóban súlyosbíthatják az akné megjelenését. Tudjuk, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni, de bőröd egészsége érdekében tartózkodj az édességektől, a cukros italoktól és a fehér lisztből készült finomságoktól, fogyassz helyettük magas rosttartalmú ételeket, mint például teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket.
Tudj meg többet

A PATTANÁSOK NYOMKODÁSA
NEM MEGOLDÁS.

IGAZ

Ha gyors megoldásnak tűnik is, a pattanás kinyomása valójában ront az aknéra hajlamos bőr állapotán, mivel károsíthatja a fertőzött szőrtüszőt és fokozhatja a gyulladást. Sőt, körmeiddel akár még tovább is fertőzheted.A pattanások nyomkodása tehát ártalmas szokás, amivel legjobb felhagyni!
Tudj meg többet

ERRE IS VAN
MEGOLDÁSUNK

Az EFFACLAR termékcsalád egy teljes körű megoldás, mely magas hatékonyságot és kiváló tolerálhatóságot biztosít minden típusú bőrhiba ellen.

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.
laroche posay elkötelezettségünk a biztonság iránt érzékeny bőr baba modell

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.