AKNÉ TINÉDZSEREKNÉL:
MEGOLDÁSOK ÉS KEZELÉSEK

Article Read Duration 3 perc elolvasni

A tinédzserkori pattanásokért a pubertás ideje alatt jelentkező, a bőr fokozott zsírosságát okozó hormonális változások felelősek. A megfelelő kezelésekkel és útmutatással az akné kezelhető, ezért érdemes tanácsot kérni bőrgyógyásztól vagy háziorvostól.

 

• Zsíros, aknéra hajlamos bőrre megfelelő bőrápolási rutint válasszunk!
• Az orvos retinoid és benzoil-peroxid tartalmú krémeket írhat fel.
• Súlyosabb akné esetén szájon át szedhető antibiotikumok vagy isotretinoin is alkalmazhatóak.
• A pattanások elleni sikeres harc kulcsa a felírt kezelés következetes betartása.

MI OKOZZA A SERDÜLŐKORI AKNÉT?

Tudtad, hogy a tinédzserek közel 80%-a szenved aknétól? Tehát a jelentős többségük! Ha pattanásos problémákkal küzdesz, biztosan nem vagy egyedül. De mi okozza a serdülőkori aknét? Nos, itt minden a pubertáskorról és a testünkben tapasztalható hormonális változásokról szól.

Kattints IDE, hogy átfogó képet kapj a hormonális és a pre-menstruációs aknéról.

Serdülőkorban az ivarszerveink (a fiúk esetében a herék, míg a lányoknál a petefészkek) különböző hormonokat kezdenek termelni. Egyik csoportjukat az androgén hormonok alkotják, amelyek legismertebb tagja a tesztoszteron. Az androgén hormonoknak többféle hatása van a szervezetre fiúknál és lányoknál egyaránt serkentik a szőrnövekedést, valamint fokozzák az izom- és csonttömeget. Fiúk esetében az androgén hormonok magasabb szintje a hangszín megváltozását a mutálást és az arcszőrzet növekedését okozza.

Az androgén hormonok hatással vannak a bőrre is, közvetlenül a faggyúmirigyekkel kommunikálnak, amelyeket fokozott faggyútermelésre ösztönöznek. Ennek eredményeképpen serdülőkorban az arc és gyakran a hát bőre zsírossá válik, a pórusok eltömődhetnek a faggyú és az elpusztult hámsejtek keveréke által. Így a bőrön különböző típusú foltok, pattanások alakulhatnak ki: mitesszerek, pusztulák vagy mély, fájdalmas ciszták.

Az aknéval, a típusaival és a zsíros bőrrel kapcsolatos részletes információért kattints IDE.

MILYEN KEZELÉSEK LÉTEZNEK
A TINÉDZSERKORI AKNÉRA?

Aggódsz a pattanásaid miatt, és megoldást keresel? Keress fel bőrgyógyászt vagy háziorvost, hogy megismerd az akné kialakulásának okait és kezelési lehetőségeit! Helyileg alkalmazott retinoidokat, például adapalene hatóanyagú készítményeket szoktak felírni a mitesszerek kialakulásának csökkentésére. Illetve benzoil-peroxide tartalmú krémeket, melyek a gyulladt pattanások kialakulásáért felelős baktériumokkal szemben lépnek fel. Súlyosabb esetekben szájon át szedhető antibiotikum, például doxiciklin is alkalmazható. Nagyon súlyos, visszatérő akné esetén az orvosok isotretinoin (Accutane) kezelést javasolnak. A bőrgyógyászok minden esetben hangsúlyozzák, mennyire fontos a rendszeres nyomonkövetés és a kezelések következetes betartása. Ez a kulcs a sikerhez.

A receptköteles akné kezelésekkel kapcsolatos további tájékoztatásért kattints IDE.


Létezik bőrgyógyászok által végzett kezelés tinédzsereknek?

A bőrgyógyászok végezhetnek rendelőjükben akné kezeléseket tinédzserek esetén is. Az akné egyik típusa a nem gyulladásos akné, amikor a faggyúmirigyek kivezető nyílását számos mitesszer és mikrociszta tömíti el. Ilyenkor a bőrön orvosi mélytisztítást lehet alkalmazni. Ez egy kisebb, fájdalommentes eljárás, melyet a bőr felszínén végeznek a mitesszerek és mikrociszták kitisztításáért. Ez az eljárás fokozza az akné kezelések hatékonyságát.

 

TINÉDZSEREK - ITT AZ IDŐ MEGISMERNI
A HELYES BŐRÁPOLÁSI SZOKÁSOKAT!

A megfelelő bőrápolási szokások elengedhetetlenek a zsíros, aknéra hajlamos bőr számára. Ha sminkelsz, a nap végén mindig alaposan távolítsd el! Tudjuk, hogy fárasztó, de a bőröd meghálálja majd.

Válassz speciális, aknéra hajlamos bőrre megfelelő bőrápolókat a gyulladás enyhítésére! Kérj tanácsot bőrgyógyásztól!

Ne feledd, bármilyen súlyos aknés tüneteid vannak, léteznek rá hatékony kezelések és bőrápolók. A kulcs, hogy szakembertől kérj tanácsot és az előírt kezelést tartsd is be! A tisztább arcszín pillanatok alatt növelni fogja az önbizalmad!

Kattints IDE, hogy még többet megtudj a serdülőkori bőr professzionális ápolásáról!

 

IGAZ
VAGY HAMIS

A CUKOR RONTHAT
AZ AKNÉN.

IGAZ

A legfrissebb tanulmányok szerint a magas glikémiás indexű ételek, melyek hatására a vércukorszint kiugróan megemelkedik, valóban súlyosbíthatják az akné megjelenését.  Tudjuk, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni, de bőröd egészsége érdekében tartózkodj az édességektől, a cukros italoktól és a fehér lisztből készült finomságoktól, fogyassz helyettük magas rosttartalmú ételeket, mint például teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket.
Tudj meg többet

A PATTANÁSOK NYOMKODÁSA
NEM MEGOLDÁS.

IGAZ

Ha gyors megoldásnak tűnik is, a pattanás kinyomása valójában ront az aknéra hajlamos bőröd állapotán, mivel károsíthatja a fertőzött szőrtüszőt és fokozhatja a gyulladást. Sőt, körmeiddel akár még tovább is fertőzheted.A pattanások nyomkodása tehát ártalmas szokás, amivel legjobb felhagyni!
Tudj meg többet

A CSOKI ROSSZAT TESZ
AZ AKNÉRA HAJLAMOS BŐRREL.

HAMIS

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a csokoládé fogyasztása befolyásolná az akné megjelenését, de különbözőek vagyunk, egyes embereknél okozhat pattanásokat. Sőt az étcsokoládé valójában tele van a bőr számára jótékony antioxidánsokkal.
Tudj meg többet

ZSÍROS ÉTELEK =
ZSÍROS BŐR.

HAMIS

Általános tévhit az aknéval kapcsolatban, hogy a zsírban gazdag táplálkozás zsírosítja a bőrt. A kettő között azonban nincs közvetlen összefüggés. Habár a telítetlen zsírokban gazdag étrend fokozhatja a mikrogyulladások kialakulását a szervezetben, beleértve a bőrt is.  Röviden: nem a szalonna és a chips fogyasztásától alakul ki az akné, de az általános egészségi állapot fenntartásához a legjobb módszer a mértékletesség.
Tudj meg többet

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.