HORMONÁLIS AKNÉ:
MI OKOZZA AZ AKNÉ MEGJELENÉSÉT A MENSTRUÁCIÓ ALATT VAGY MÁS FONTOS ÉLETSZAKASZBAN?

Article Read Duration 4 perc elolvasni

Az akné egy hormonok által vezérelt állapot, ami meghatározott életszakaszokban fordul elő:

• Pubertáskorban a tesztoszteron termelődése megemelkedik lányoknál és fiúknál egyaránt.
• Ezáltal a hormonális egyensúly felborul, amire a bőr fokozott faggyútermeléssel reagál, ez pedig a pórusok eltömődéséhez, a baktériumok elszaporodásához és végül az akné kialakulásához vezet.
• Hasonló változást tapasztalnak a nők a hormonszint változásakor:
○ A menstruációs periódus körül,
○ A fogamzásgátló tabletta abbahagyása után,
○ Terhesség alatt,
○ Perimenopauza és menopauza alatt.

A hormonális akné helyileg alkalmazott készítményekkel elkerülhető. Emellett nőknél a hormonális akné egyik kezelési lehetősége a fogamzásgátló tabletták szedése, melyek visszaállítják a hormonális egyensúlyt, ezáltal segítve a bőrön is.

A HORMONOK KULCSSZEREPET JÁTSZANAK
A PATTANÁSOK KIVÁLTÁSÁBAN

A bőre felületén található olaj faggyú néven ismert. A faggyútermelést az androgéneknek nevezett hormonok, például a tesztoszteron (igen, a lányoknak is van!) és rokonai szabályozzák. Ha ezek a hormonok nagyobb arányban vannak a szervezet más hormonjaihoz, például az ösztrogénhez és a progeszteronhoz képest, a bőre több faggyút termel.

A pórusok eltömődnek a faggyútöbblettől és az elhalt sejtektől, tökéletes környezetet kínálva a bőrünkön élő baktériumok - P. acnes - szaporodásához. Ez immunreakciót vált ki a bőrben, gyulladást és azokat a túlságosan jól ismert piros foltokat eredményezve.

Kattintson IDE hogy többet tudjon meg a zsíros bőrről és a pattanásokról.

A hormonális zavar az élet több szakaszában előfordul:

 

Pattanások serdülőkorban

A pattanások leggyakrabban tinédzsereknél fordulnak elő. A pubertás alatt a tesztoszteronszint a fiúknál, és a lányoknál is megemelkedik. A fiúknál ez elindítja a férfi jellemzők, például a testszőrzet, az arcszőrzet, valamint az izom- és csonttömeg kialakulását. A lányok tesztoszteronszintje sokkal alacsonyabb, ami serkenti a szemérem- és hónaljszőrzet növekedését. Emellett növeli a lányok izom- és csonttömegét. De a tesztoszteron a hajhagymákban is serkenti a faggyútermelést.

Hajlamosabb vagy a pattanásokra a menstruáció előtt

Sok nőnél gyakori a pattanások megjelenése a menstruáció előtt és alatt. Egy tanulmány szerint: „A havi hormoningadozások a menstruációs ciklus alatt valószínűleg kulcsfontosságú szerepet játszanak a pattanások kialakulásában. A felnőtt nők akár 85 százaléka számol be pattanásainak súlyosbodásáról a menstruáció előtti napokban.”1

Tehát, ha a bőröd hajlamosabb a pattanásokra a menstruáció előtt, akkor biztosan nem vagy egyedül: A felnőtt nők 85%-ánál jelentkeznek foltok mielőtt menstruációja megkezdődne.

 

Miért jelentkeznek pattanások a menstruáció kezdete előtt?

A menstruáció előtti héten a bőre több faggyút termel. Ennek oka, hogy hormonjainak egyensúlya a menstruációs ciklus alatt megváltozik.

  1. A menstruációs ciklus első felében az ösztrogén a domináns hormon.
  2. A ciklus közepén az ösztrogénszint csökken, és a progeszteron kezd dominálni.
  3. A tesztoszteronszintek meglehetősen állandóak maradnak a ciklus alatt, így az ösztrogén csökkenésével a tesztoszteronszint arányosan magasabb lesz. Ne feledd, hogy a tesztoszteron szabályozza a faggyútermelést.
  4. A progeszteronszint megemelkedésétől a bőr kissé feldagadhat, így a pórusai bezáródnak. Ez a feszítő hatás, a viszonylag magasabb tesztoszteronszint által termelt extra faggyúval kombinálva az elhalt hámsejteket beszoríthatja a hajhagymák belsejébe.
  5. Végül, a menstruációt megelőző héten a progeszteronszint is visszaesik, lehetővé téve a pórusok megnyílását és a baktériumok bejutását, tökéletes környezetet teremtve a menstruációs pattanások számára.

A terhesség pattanásokat válthat ki

A terhesség ideje alatt is őrülten ingadoznak a hormonok. Az első trimeszterben a pattanások súlyosabbá válhatnak. A bőre azonban gyakran javul a terhesség előrehaladtával. Ez összefüggésben lehet az ösztrogén- és a progeszteronszint terhesség alatti relatív változásaival.

 

A menopauza alatt is fennáll a pattanások kockázata

A perimenopauza és a menopauza idején a test ösztrogénszintje csökkenni kezd. A kutatók megfigyelték, hogy a pattanásoktól szenvedő menopauza körüli nőknél gyakran normális az androgénszint, de csökken az ösztrogénszint. Ezek a különböző hormonok arányában bekövetkező változások stimulálhatják a faggyútermelést, és kiválthatják a pattanások megjelenését.

1Emerging Issues in Adult Female Acne (Zeichner et al., 2017) (Felnőtt női pattanások felmerülő kérdései (Zeichner és tsai., 2017))

HORMONÁLIS
PATTANÁSOK KEZELÉSE

A fogamzásgátló tabletta hatékony módszer a pattanások megjelenésének kezelésére

Végső soron a legtöbb pattanást a hormonok váltják ki. Bár van néhány dolog, amellyel minimalizálhatod a szükségtelen hormonális egyensúlyhiányokat – például egészséges táplálkozás vagy stresszcsökkentő technikák – nem kerülheti el a pubertás, az menstruáció, a terhesség és a menopauza életszakaszokat.

A pattanásokra hajlamos bőr napi tisztítása és gondozása hatékony termékekkel, a megfelelő sminktermékek használatával együtt minden bizonnyal nagy szerepet játszik a pattanások kordában tartásában. Sok olyan helyileg alkalmazandó bőrápoló termék is létezik, amelyek igazán hasznosak lehetnek.
De ha a pattanásaid tartósak, különösen közvetlenül a menstruáció előtt, akkor ideje lehet megvizsgálni a hormonegyensúly gyógyszeres helyreállítását.

Az androgének bőrre gyakorolt hatását ellensúlyozó gyógyszereket antiandrogén terápiának nevezik. Az egyik hormonterápia, amely igazán hatásos a pattanások kezelésében, nem más, mint a fogamzásgátló tabletta. A kombinált fogamzásgátló tabletták ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, és gátolják a test androgénjeit. Fogamzásgátló funkciói mellett a tabletta csökkenti a faggyútermelést is, csökkentve ezzel az eltömődött pórusokat és a pattanásokat.

Nem minden nő szedhet fogamzásgátló tablettát, és nem minden nő szeretné azt szedni. Vannak kockázati tényezők, és előfordulhat, hogy a fogamzásgátló tabletta nem megfelelő a számodra, ha kórtörténetedben vérrögképződés vagy magas vérnyomás szerepel, illetve, ha jelentősen túlsúlyos vagy, esetleg, ha dohányzol. Szerencsére rengeteg más kezelés létezik, és háziorvosod jó tanácsokat adhat a lehetőségekkel kapcsolatban. De, ha a fogamzásgátló tabletta működik Nálad, akkor fontolóra veheted, hogy ne csak a fogamzásgátlásban, hanem a pattanások megjelenésének korlátozásában segítsen.

IGAZ
VAGY HAMIS

A CSOKI ROSSZAT TESZ
AZ AKNÉRA HAJLAMOS BŐRREL.

HAMIS

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a csokoládé fogyasztása befolyásolná az akné megjelenését, de különbözőek vagyunk, egyes embereknél okozhat pattanásokat. Sőt az étcsokoládé valójában tele van a bőr számára jótékony antioxidánsokkal.
Tudj meg többet

ZSÍROS ÉTELEK =
ZSÍROS BŐR.

HAMIS

Általános tévhit az aknéval kapcsolatban, hogy a zsírban gazdag táplálkozás zsírosítja a bőrt. A kettő között azonban nincs közvetlen összefüggés. Habár a telítetlen zsírokban gazdag étrend fokozhatja a mikrogyulladások kialakulását a szervezetben, beleértve a bőrt is. Röviden: nem a szalonna és a chips fogyasztásától alakul ki az akné, de az általános egészségi állapot fenntartásához a legjobb módszer a mértékletesség.
Tudj meg többet

A CUKOR RONTHAT
AZ AKNÉN.

IGAZ

A legfrissebb tanulmányok szerint a magas glikémiás indexű ételek, melyek hatására a vércukorszint kiugróan megemelkedik, valóban súlyosbíthatják az akné megjelenését.  Tudjuk, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni, de bőröd egészsége érdekében tartózkodj az édességektől, a cukros italoktól és a fehér lisztből készült finomságoktól, fogyassz helyettük magas rosttartalmú ételeket, mint például teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket.
Tudj meg többet

A PATTANÁSOK NYOMKODÁSA
NEM MEGOLDÁS.

IGAZ

Ha gyors megoldásnak tűnik is, a pattanás kinyomása valójában rosszabbá teszi az aknéra hajlamos bőröd állapotát, mivel károsíthatja a fertőzött szőrtüszőt és fokozhatja a gyulladást. Sőt, körmeiddel akár még tovább is fertőzheted.A pattanások nyomkodása tehát ártalmas szokás, amivel legjobb felhagyni!
Tudj meg többet

ERRE IS VAN
MEGOLDÁSUNK

Az EFFACLAR termékcsalád egy teljes körű megoldás, mely magas hatékonyságot és kiváló tolerálhatóságot biztosít minden típusú bőrhiba ellen.

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.