AZ AKNÉRA HAJLAMOS BŐR KEZELÉSÉNEK
LEGHATÉKONYABB HATÓANYAGAIT KERESED?

Az aknénak számos formája lehet, ezért sokfajta kezelési lehetősége is van. A számodra legmegfelelőbb kezelés függ a probléma kiváltó okaitól (stressz, hormonális zavar, étrend…) és a súlyosságától.

Sok esetben, ha megfelelően tisztítjuk és ápoljuk az aknéra hajlamos bőrt olyan bőrápolókkal, melyek a bőrgyógyászatból származó referencia aktív hatóanyagokat tartalmaznak, segíthet tisztán tartani a pórusokat és megelőzni az új pattanások kialakulását, . Sosem késő tenni az akné ellen, jó helyen jársz, ha további útmutatást keresel! Lássuk a számodra megfelelő megoldást!

TE KÉRDEZEL
MI VÁLASZOLUNK

1 quote-marks

Hogyan szabadulhatok meg az aknés hegektől?

Az aknés hegeket közismerten nehéz kezelni. Egyes orvosi kezelések segíthetnek, mint például a lézeres kezelés vagy a microneedling. Ideális esetben elsősorban az aknés hegek kialakulását kell megelőzni megfelelő gyógyszerekkel, például antibiotikumokkal vagy izotretinoinnal. Kérj tanácsot a patikában a szakértő mindennapi bőrápolókról, például az EFFACLAR termékekről.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Hogyan szabadulhatok meg az aknétól?

Azt enyhe aknés tüneteket megfelelő dermokozmetikai megoldásokkal ápolhatjuk. Gyengéden tisztítsd meg a bőrt micellás vízzel vagy habzó tisztító géllel naponta kétszer. Ezután használj olyan hatóanyagokat tartalmazó bőrápolót, mint például a szalicilsav, a niacinamid vagy a piroctone olamine. Ha ezek a lépések nem elegendőek, keress fel bőrgyógyászt és kérj tanácsot az orvosi kezelésekkel kapcsolatban, mint például a retinoidok, az antibiotikumok és az izotretinoin.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Mi okozza az akné kialakulását?

Az akné esetében az androgéneknek nevezett hormonok egyensúlya felborul, melynek következtében a faggyúmirigy túlzott mértékben termel faggyút. Ugyanezek a hormonok fokozzák a bőr sejtjeinek termelődését. Ennek következtében a pórusok eltömődnek az elhalt hámsejtek és faggyú keverékével, így a pattanásokat okozó baktériumok melegágyává válnak. Ez többféle pattanást eredményez, a vörös foltoktól a pusztulákon át a mély, fájdalmas cisztákig.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Hogyan szabadulhatok meg az aknétól a hátamon?

A testen kialakult enyhe aknés tüneteket megfelelő dermokozmetikai megoldásokkal ápolhatjuk. Gyengéden tisztítsd meg a bőrt habzó tisztító géllel naponta kétszer. Ezután használj olyan hatóanyagokat tartalmazó bőrápolót, mint például a szalicilsav, a niacinamid vagy a piroctone olamine. Ha ezek a lépések nem elegendőek, keress fel bőrgyógyászt és kérj tanácsot az orvosi kezelésekkel kapcsolatban, mint például a retinoidok, az antibiotikumok és az izotretinoin.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

IGAZ
VAGY HAMIS

A CUKOR RONTHAT
AZ AKNÉN.

IGAZ

A legfrissebb tanulmányok szerint a magas glikémiás indexű ételek, melyek hatására a vércukorszint kiugróan megemelkedik, valóban súlyosbíthatják az akné megjelenését. Tudjuk, könnyebb mondani, mint megtenni, de bőröd egészsége érdekében tartózkodj az édességektől, a cukros italoktól és a fehér lisztből készült finomságoktól! Fogyassz helyettük magas rosttartalmú ételeket, mint például teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket.
Tudj meg többet

A CSOKI ROSSZAT TESZ
AZ AKNÉRA HAJLAMOS BŐRNEK.

HAMIS

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a csokoládé fogyasztása befolyásolná az akné megjelenését, de különbözőek vagyunk, egyes embereknél okozhat pattanásokat. Jó hír, hogy az étcsokoládé tele van a bőr számára jótékony antioxidánsokkal!
Tudj meg többet

ZSÍROS ÉTELEK =
ZSÍROS BŐR.

HAMIS

Általános tévhit az aknéval kapcsolatban, hogy a zsírban gazdag táplálkozás zsírosítja a bőrt. A kettő között azonban nincs közvetlen összefüggés. Bár a telítetlen zsírokban gazdag étrend fokozhatja a mikrogyulladások kialakulását a szervezetben, beleértve a bőrt is. Összefoglalva: nem a szalonna és a chips fogyasztásától alakul ki az akné, de az általánosan jó egészségi állapot kulcsa a mértékletesség.
Tudj meg többet

A PATTANÁSOK NYOMKODÁSA
NEM MEGOLDÁS.

IGAZ

Ha gyors megoldásnak tűnik is, a pattanás kinyomása valójában rosszabbá teszi az aknéra hajlamos bőr állapotát, mivel károsíthatja a fertőzött szőrtüszőt és fokozhatja a gyulladást. Sőt, körmeiddel akár még tovább is fertőzheted. A pattanások nyomkodása tehát tilos! Egy ártalmas szokás, amivel legjobb felhagyni!
Tudj meg többet

TOP AKTÍV HATÓANYAGOK
AZ AKNÉRA HAJLAMOS BŐR KEZELÉSÉRE

Tehát melyik fő összetevőkre kell odafigyelnünk? Általában véve a helyileg alkalmazott bőrhibák elleni hatóanyagokat két csoportba oszthatjuk: Azokra, amelyek segítenek kitisztítani a pórusokat, és azokra, melyek a baktériumokat célozzák meg.

A szalicilsav nagyon hatékony összetevője az akné elleni bőrápolóknak és lemosóknak, mivel eltávolítja az elhalt hámsejteket és feloldja a túlzott mértékű faggyút. Sok akné elleni termék antibakteriális összetevőket is tartalmaz, mint pl. cink-szulfátot vagy benzol-peroxidot. Általános szabály, hogy olyan termékeket keress, amelyek nem komedogének (azaz nem tömítik el a pórusokat).

SOS
MEGMENTŐK

Bonyolultan hangzik? Pedig nem az! A következő cikkekben megtalálod a gyógyszertárban, recept nélkül kapható termékjavaslatainkat pattanások ellen.

Emellett speciális tippeket adunk a zsíros és aknéra hajlamos bőr tisztításához, vagy arról, hogyan szabadulj meg a mitesszerektől és az aknés hegektől, foltoktól. Egy további cikkben leírjuk, mennyire fontos az alvás a tiszta és egészséges bőrhöz – az aknéra hajlamos bőrnek ugyanis alapvető szüksége van a szépítő alvásra!

Ha a recept nélkül kapható bőrápolók nem hatnak (különösen, ha például cisztás aknéra hajlamos bőröd van), itt megtalálod az akné vényköteles orvosi kezelési lehetőségeit: Helyileg alkalmazható retinoidok vagy szájon át szedhető antibiotikumok, izotretinoin (Accutane). Szintén tájékoztatást adunk a mellékékhatásokról, amelyekre figyelned kell.

Hogyan
kezelhető az akné?

Tudj meg még többet az aknéról és kezeléséről!

Az akné esetén általánosságban polimorf bőrelváltozásról beszélünk. Polimorf, mivel különböző típusú bőrhibák formájában jelentkezhet. Egyrészt megjelenhetnek nem gyulladásos léziók (bőrhibák), amikor a faggyúmirigy kivezető nyílása eldugul, ezáltal gátolja a faggyú kiürülését, ami így a faggyúmirigyben halmozódik fel. Ezeket nevezhetjük nyitott vagy zárt mitesszereknek, mikrocisztáknak. Másrészt megjelenhet gyulladásos léziók formájában.

Ebben az esetben az elzáródott szőrtüszők begyulladnak.

A faggyúmirigy végül kilyukad és kialakulnak a gyulladásos elváltozások, amelyeket pattanásnak nevezünk. Az akné fajtájától függően a két típus kombinációja is megjelenhet. A legsúlyosabb formában számos mikrociszta és mitesszer, valamint gyulladt pattanás alakul ki egyidejűleg. Mindkét típusú elváltozást kezelni kell. A gyulladásos bőrhibákat helyileg kell ellátni például benzoil-peroxiddal, amely egy nagyon hatékony gyulladásgátló. Este ajánlott alkalmazni. A lokális antibiotikumokat jobb kerülni, mert rezisztencia alakulhat ki. A nem gyulladásos eredetű elváltozások esetében a dugót, amely meggátolja a faggyú kiürülését, erős, mélyen tisztító termékekkel kell eltávolítani. A kezelést kíméletes termékekkel kezdjük, például hámlasztó hatású gyümölcssavakkal vagy LHA-val, ami nagyon hatékony, ugyanakkor jól tolerálható. Ha ezek a gyümölcssavak nem hatékonyak vagy nem jól tolerálhatók, rátérhetünk a következő lépésre: gyógyszerekre, melyek A-vitamin származékot, azaz tretinoint tartalmaznak. Hámlasztó hatásúak, ezért enyhe bőrirritációt okozhatnak. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy reggelente a bőrtípusnak megfelelő hidratálóval kell ellensúlyozni a kezelés okozta bőrszárazságot. Ha a gyulladásos elváltozások túl súlyosak, szájon át szedhető antibiotikumok (ciklinek) is felírhatóak a gyulladás csökkentésére.

Ezt a gyógyszeres kezelést lehetőleg este vegyük be. Tartózkodni kell a napsugárzástól, mert a ciklinek fényérzékenyíthetnek. A kezelés viszonylag hosszú, rendszerint 2 vagy 3 hónapig tart. Cink is alkalmazható, illetve lányok esetén hormonterápia is felírható. Egyes fogamzásgátlókat valójában használnak az akné kezelésére is, könnyen megoldhatják a problémát. A súlyosabb aknéra szájon át szedhető izotretinoinok is felírhatóak, azonban komoly mellékhatásaik vannak. Végül, az aknés hegek legjobb kezelése a megelőzés, tehát ne érjünk hozzá, ne piszkáljuk és ne nyomjuk ki a pattanásokat, mitesszereket. Ha heg marad az akné kezelését követően, lézeres kezeléssel hatékonyan csökkenthető a láthatósága.

KEDVES
OLVASÓINK!

Az itt megjelenített információk kizárólag általános tájékoztató célt szolgálnak, semmilyen esetben sem helyettesíthetik a szakszerű orvosi tanácsadást. Egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban mindig forduljatok egészségügyi szakemberhez!