AZ ÉRZÉKENY BŐR KIALAKULÁSÁNAK OKAI:
BELSŐ ÉS KÜLSŐ TÉNYEZŐK

Article Read Duration 8 perc elolvasni

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Ennek oka a bőr barrier funkciójának (legkülső rétegének) nem megfelelő működése és az idegvégződések túlérzékenysége, ami fájdalomjeleket küld ártalmatlan ingerek esetén is. Nem tudjuk, hogy ez pontosan miért történik, de az ismeretes, hogy ezeket a tüneteket több belső és külső kiváltó tényező is előidézheti.


Külső tényezők:

• Hőmérsékletváltozások és szél
• Légszennyezés
• Napsütés
• Adalékanyagok nem megfelelő kozmetikumokban
• Mosópor
• Sebészeti beavatkozás

Belső tényezők:

• Csípős ételek
• Alkohol
• Glutén intolerancia
• Hormonális változások
•Stressz vagy heves érzelmek

A bőr érzékenysége szabályozható ezeknek a tényezőknek a csökkentésével, amennyire ez lehetséges (olvasd el, hogy megtudd, hogyan), és egy megfelelő, érzékeny bőrre való bőrápolási rutinnal kombinálva, a TOLERIANE termékcsalád szakértő termékeivel.

MI EZ
ÉRZÉKENY BŐR?


Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Érzékeny, reaktív vagy allergiás a bőröd? Tudd meg ITT

MIK AZ ÉRZÉKENY BŐR
KIVÁLTÓ OKAI?


Az érzékeny bőrről azt gondolják, hogy a bőrön belüli idegvégződések túlérzékenysége okozza, amelyek fájdalomjeleket küldenek ártalmatlan ingerekre válaszul. Nem tudjuk, hogy ez pontosan miért történik, de az ismeretes, hogy ezeket a tüneteket több belső és külső kiváltó tényező is előidézheti. Olvass tovább, ha érdekel egy beszélgetés az érzékeny bőr fő okairól, és legfőképpen arról, hogyan kerülheted el őket!

AZ ÉRZÉKENY BŐR
KÜLSŐ KIVÁLTÓ OKAI

Az érzékeny bőr tüneteit belső és külső tényezők is okozhatják. Nézzük először a külső tényezőket.

A HŐMÉRSÉKLETVÁLTOZÁS ÉS A SZÉL

A bőr érzékenységét kiváltó külső tényezők közé tartozik a hőség, a hideg és a szél. Ennek az az oka, hogy ezek a tényezők erős hőmérséklet-változásokat okoznak, amelyek kiváltják a viszketést okozó hisztamin molekula felszabadulását a bőrben. Ez kellemetlen szúró- vagy viszkető érzetet és az erek kitágulását okozza, ami kipirosodást eredményez.

Amit tehetsz: Az időjárást nem tudod megváltoztatni, de elkerülheted a túl meleg zuhanyzást vagy fürdőt, és próbáld meg lejjebb venni télen a fűtést, nyáron pedig a légkondicionálást. Bőröd védekezőképességének támogatásáért ápold minimalista összetételű, bőrnyugtató ápolóval, mint a TOLERIANE Sensitive például.

A LÉGSZENNYEZÉS

Az érzékeny bőr egyik legfőbb ellensége a légszennyezés. A PM 2.5 nevű finom részecskék (alapvetően a korom) megtapadnak a bőr felületén, ahol az oxidatív stressz láncreakcióját váltják ki, ami irritációt okoz a bőrön belül. Ez rombolja a bőrfelszíni védőréteget, szárazságot okozva és tovább növelve a bőr érzékenységét a külső irritáló hatásokkal szemben.

Amit tehetsz: A legfejlettebb dermokozmetikai készítmények már légszennyezésnek ellenálló textúrájúak, amelyek segítenek megakadályozni, hogy az irritáló por a bőrre tapadjon, és reakciókat okozzon. Kérdezd gyógyszerészed a légszennyezésálló krémekről, mint amilyen a TOLERIANE Sensitive is!

A NAPSUGÁRZÁS

A nap ultraibolya sugárzása oxidatív stresszt és gyulladást vált ki a bőrben, ami az érzékeny bőrhöz kapcsolódó kellemetlen tünetekhez vezethet. A napsütés általában a „szépség ellensége”, a bőröregedés, sőt a pattanások egyik fő kiváltó oka.

Fedezd fel az öregedésgátló ápolást, amely még az érzékeny bőr számára is megfelelő a REDERMIC és HYALU B5 termékcsaládokkal.
Az EFFACLAR Duo(+) SPF30 aknéra hajlamos bőrre készült, és megóvja a bőrt a napsugárzástól.

Amit tehetsz: Adj hozzá egy kifejezetten érzékeny bőrre kifejlesztett SPF 30-as vagy 50-es fényvédő terméket a mindennapos bőrápolási rutinodhoz. Az UVMUNE 400 Fluid egy szuperkíméletes, minimalista formula, ami annyira biztonságos, hogy még a szemkörnyék érzékeny bőrére is felviheted anélkül, hogy fennállna a csípés vagy a bőrreakciók veszélye.

Tudj meg többet az UVA-UVB-sugárzás elleni védelemről ITT.

ADALÉKANYAGOK A KOZMETIKUMOKBAN

Sok kozmetikumot nem az érzékeny bőr igényeit figyelembe véve készítenek és mindenféle esetlegesen „káros anyagot” – színezékeket, illatanyagokat, alkoholt, lanolint… – tartalmaznak, amelyek kiválthatják az érzékeny bőr reakcióját. Az adalékanyagokon kívül bizonyos termékek nagyon erős öregedésgátló összetevőket tartalmaznak, például extrém koncentrációban tartalmaznak alfa-hidroxisavakat (AHA), amelyek érzékenyíthetik a bőrt.

Amit tehetsz: Keress olyan termékeket, amelyeket kifejezetten az érzékeny bőr nyugtatására és támogatására fejlesztettek, amelyek hipoallergének, mentesek a fent említett főbb „káros anyagoktól”, és érzékeny, reaktív bőrtípusokon teszteltek. A TOLERIANE Sensitive nem tartalmaz ismert allergéneket vagy irritáló anyagokat, és prebiotikus hatóanyagainak köszönhetően azon dolgozik, hogy regenerálja a bőr felszíni lipidrétegét, valamint erősítse a bőr jótékony baktériumai által alkotott, láthatatlan védőgátját. Megfelelő ápolással a bőr érzékenysége napról napra csökkenthető.

Kattints IDE, ha többet szeretnél megtudni az érzékeny bőrre való ápolókról.
 

A MOSÓPOR ÉS ÉRZÉKENY BŐR

Nem csak a testápolók és a krémek érintkeznek az érzékeny bőröddel: a ruháid is, ami azt jelenti, hogy a bőröd érintkezik a mosóporod vagy az öblítőd nyomaival is. A „biológiai” mosószerek olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek irritálhatják a bőrt, míg mások egyszerűen túlságosan koncentráltak olyan irritáló anyagokban, mint a nátrium-lauril-szulfát, amelyek megfosztják a bőrt a védekezőképességétől.

Amit tehetsz: Ha érzékeny bőröd van, válassz nem biológiai mosóporokat. Csak annyi mosóport vagy öblítőt használj, amennyi a töltet mérete és a szennyezettsége alapján szükséges. Végül, szárítás előtt indíts el még egy öblítő programot, a mosószer nyomainak eltávolításáért. Ha száraz, viszkető a tested bőre, védd gazdag, bőrnyugtató hatású testápolóval, mint például a LIPIKAR AP+M Balzsam, amely segít támogatni a védekezőképességét.

Kíváncsi vagy, hogy ekcémás vagy csupán száraz a bőröd? Kattints IDE, hogy megtudd.

ÉRZÉKENY BŐR MŰTÉT UTÁN

Műtét után valószínűleg sebes a bőröd. Amíg gyógyul, nagyon érzékeny lehet az érintésre, és még az enyhe nyomás is komoly kellemetlenséget okozhat. Műtétek után a bőr mindenre érzékeny, csak a legkíméletesebb ápolókra nem.

Amit tehetsz: Tartsd tisztán a sebed egy kifejezetten a sebek gyógyítására tervezett, gyengéd tisztítóval. Kérj tanácsot a gyógyszerészedtől. Műtét után a bőr érzékenységének csökkentéséért napról napra használj megfelelő, gyógyulást elősegítő, hegesedést fokozó krémet naponta többször, kíméletes masszírozással felvive. Ez optimalizálja a heg gyógyulását. Kérd meg gyógyszerészed, hogy ajánljon egy jó hegesedést fokozó krémet vagy gélt neked.

AZ ÉRZÉKENY BŐR
BELSŐ KIVÁLTÓ OKAI


Most nézzük azokat a belső tényezőket, amelyek érzékeny bőrtüneteket okozhatnak. 

A FŰSZERES ÉTELEK

Észrevetted már, hogy különösen csípős ételek hatására a bőröd is felmelegszik? Ez nem véletlen: a fűszeres ételekben lévő kapszaicin nevű anyag irritációs receptorok válaszát válthatja ki a bőrben, ami a túlságosan is jól ismert, érzékeny bőrtünetekhez vezethet. Sok ember bőre kipirul ilyen típusú ételek fogyasztása után. 
Amit tehetsz: Bár ízletesek, az érzékeny bőrűek jobb, ha kerülik a szuper csípős ételeket. Ha indiai étterembe mész, válassz például egy enyhe kormát? 

ALKOHOL

 Az alkohol a bőr érzékenységének egyik fő oka két fontos hatása miatt. Először is, a bőr vérereinek kitágulását okozza, ami pirosságot eredményez; másodsorban pedig, vízhajtóként hat, ami kiszárítja a bőrt, így sebezhetőbbé teszi a külső hatásokkal szemben. 
Amit tehetsz: A mértékletesség a kulcs! Nem kell teljesen lemondanod róla, de tanácsos korlátoznod az alkoholfogyasztásod naponta egy közepes méretű pohárnyi borra (körülbelül 2 egység alkoholra).

A GLUTÉNINTOLERANCIA BŐRTÜNETEI

 A gluténintolerancia hatással lehet a bőrödre. Szélsőséges esetekben kiterjedt hólyagos kiütéssel, az úgynevezett dermatitis herpetiformisszal társul. Számos más bőrbetegség, például a pikkelysömör is javulást mutatott gluténmentes étrend mellett. A glutén nem gyakori oka az érzékeny bőrnek, de érdemes számításba venni, ha kenyér, tészta vagy más gluténtartalmú étel fogyasztása után fellángolnak a tüneteid. 
Amit tehetsz: Ha a glutén a kiváltó oka a bőröd érzékenységének, érdemes kipróbálnod a gluténmentes diétát. Ehhez rá kell szoknod az élelmiszerek címkéinek ellenőrzésére, azért hogy megtudd, hogy tartalmaznak-e glutént. De a fő változás az olyan gabonafélék, mint a búza, az árpa és a rozs kiiktatása lesz az étrendedből. 

HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK 

Sok nő úgy véli, hogy az érzékeny bőr tüneteit hormonális ingadozások okozzák, mint például a havi ciklus vagy a perimenopauzális életszakasz. A hormonális változások nagy valószínűséggel rontanak a bőr pirosságán. 
Amit tehetsz: Ha problémát okoz a kipirulás, az első dolog amit tehetsz, hogy alaposan bepermetezed a bőröd egy természetesen bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású termálvízzel. Ellenőrizd azt is, hogy az érzékeny bőröd bőrápolási rutinja megfelelő-e. Kérd meg gyógyszerészed, hogy ajánljon kifejezetten érzékeny bőrre kifejlesztett, bőrpír elleni hatóanyagokat tartalmazó termékeket, mint például a TOLERIANE ROSALIAC AR

STRESSZ VAGY INTENZÍV ÉRZELMEK

Egyesek számára a stressz és az intenzív érzelmek kiváltó tényezői lehetnek a bőr érzékenységének. Amikor ideges vagy, a bőrödben lévő idegvégződések fájdalomjeleket kezdenek kibocsátani, és az arcon és a nyakon lévő erek kitágulnak, ami látható kipirosodást okoz, és az arc és a nyak felforrósodik. 
Amit tehetsz: Ha úgy érzed, hogy a bőröd kellemetlen érzetű vagy kipirul stressz esetén, az első lépés, hogy megpróbáld korlátozni a stresszt. Az egyik bizonyítottan hasznos technika ebben a helyzetben a Mindfulness: Összpontosíts a jelen pillanatra, és figyeld meg a gondolataid higgadtan, előítéletektől mentesen. Természetesen az mindfulness egy fontos megbeszélés kellős közepén vagy egy kisgyermek üldözése közben kihívást jelent! Szerencsére a megfelelő bőrápolóval nap mint nap kezelheted és csökkentheted a bőröd érzékenységét, például a TOLERIANE Sensitive krémmel, amely lipidek segítségével támogatja a bőr fizikai védőrétegét, és prebiotikumokkal óvja annak jótékony baktériumait. Az eredmény? A bőr érzékenysége fokozatosan csökkenhet, és a bőröd ellenállóbbá válhat a stresszhatásokkal szemben. 

Kattints IDE az érzékeny bőr átfogó bőrápolási rutinjáért. 

1A. Green et al. Evening light exposure to computer screens disrupts human sleep, biological rhythms, and attention abilities. Chronobiology International. Vol. 34, May 26, 2017, p. 855. doi: 10.1080/07420528.2017.1324878

IGAZ
VAGY HAMIS?

A FŰSZERES ÉTELEK
ÉRZÉKENYSÉGET VÁLTHATNAK KI.

IGAZ

Ha az erek fala meggyengül, bizonyos külső tényezők, mint például fűszerek vagy alkohol fogyasztása, egy forró fürdő vagy túl meleg fűtés kipirosodást és bőrérzékenységet válthat ki.
Tudj meg többet

A TERMÉSZETES OTTHONI GYÓGYMÓDOK
JÓ MEGOLDÁST KÍNÁLNAK AZ ÉRZÉKENY BŐR ÁPOLÁSÁRA.

HAMIS

Bár ízletesek, a hűtőszekrény vagy a konyhai szekrények tartalmai nagyobb valószínűséggel károsítják az érzékeny bőrt. A „természetes” vagy saját készítésű kencéket, mint például a mézes, a zabpelyhes, az avokádós és a csokoládés maszkokat jobb kerülni, mert esetleges allergéneket és irritáló anyagokat tartalmazhatnak. Ezek helyett keresse inkább a szakértő bőrápolókat és megoldásokat.
Tudj meg többet

AZ, HOGY HOGYAN ÉRZEM MAGAM
BEFOLYÁSOLHATJA AZ ÉRZÉKENY BŐRÖMET.

IGAZ

Stressz és intenzív érzelmek hatására a bőrben lévő erek kitágulnak, kipirosodást és kellemetlen érzetet váltva ki. Sokan mindfullnesst vagy más relaxációs technikákat alkalmaznak érzékeny bőrük kordában tartásáért. Ez a megközelítés akkor a leghatékonyabb, ha olyan szakértő, érzékeny bőrre való bőrápolókkal kombinálják, mint például a TOLERIANE termékcsalád.
Tudj meg többet

AZ ÉRZÉKENY MINDENKÉPPEN 
MÁSKÉNT NÉZ KI.

HAMIS

Az egyik legfrusztrálóbb dolog az érzékeny bőrrel kapcsolatban, hogy bármilyen bosszantóak is a tünetei, az orvosok gyakran „normálisnak" mondják, mivel nincsenek látható jelei. A valóban hozzáértő bőrgyógyászok azonban felismerik az érzékeny bőr jellemzőit, és speciális kezeléseket tudnak javasolni az érzékeny vagy túlérzékeny bőr számára.
Tudj meg többet

VAN
TERMÉKCSALÁDUNK ERRE IS

A TOLERIANE termékcsaládot az érzékeny és allergiára hajlamos bőr hidratálására, nyugtatására és védelmére terveztük.

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT
 KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.