Vörös, pikkelyes foltok a bőrön:
tudj meg többet a szeborreás dermatitis kezeléséről 

Article Read Duration 4 perc elolvasni

A szeborreás dermatitis a faggyúmirigyekben gazdag területeket érinti. Általában az arcon, fejbőrön és mellkason jelenik meg, vörös, hámló, fehér vagy sárga fefületű foltokat okozva a bőrön. Csecsemőknél koszmó néven is ismerjük. Hogyan keletkezik a szeborreás dermatitis? Egy bőrgyulladást kiváltó gomba, a pityrosporum ovale a betegség kiváltó oka.


A szeborreás dermatitis kezelése:

• Micellás-, vagy más gyengéd tisztítószerek segítségével kezdd az ápolást

• Ha úgy érzed, túl száraz és húzódik az adott terület, használj érzékeny bőrre fejlesztett hidratáló krémet

• Receptre kaphatók speciális gombaölő krémek

• Minimalizáld a helyileg ható szteroidok alkalmazását

• A fejbőrön megjelenő szeborreás dermatitist és a babák fején a koszmót nagyon gyengéd samponok segítségével kezeld

SZEBORREÁS DERMATITIS:
A BŐRGYÓGYÁSZ SZEMPONTJÁBÓL

MI OKOZZA A SZEBORREÁS DERMATITIST?

A szeborreás dermatitis keletkezését több tényező kölcsönhatásával hozzák összefüggésbe:

  • Stressz
  • Zsíros bőr vagy fejbőr
  • A bőrünkön természetesen jelenlévő gombák túlzott elszaporodása
  • Néhány betegség vagy gyógyszeres kezelés
  • Száraz, hideg időjárás
  • Genetika (családon belül örökletes tényezők)

A babáknál a koszmó megjelenése nagyban összefügg a fejbőr faggyútúltermelésével és a gombák elszaporodása következtében megjelenő gyulladással. Olvass tovább, ha szeretnél többet megtudni.

 

A BABÁK FEJÉN MEGJELENŐ SZEBORREÁS DERMATITIST KOSZMÓNAK NEVEZZÜK

A koszmó a babák fején 3 hónapos korig megjelenő szeborreás dermatitis. Tünetei hasonlóak a felnőttkori szeborreás dermatitishez, de az előfordulás helye különbözhet. Leggyakrabban a babák fején jelenik meg. Néha érintheti a fület, szemhéjat, szemöldököt, orrot, nyakat, ágyékot és hónaljat is. A baba bőre ilyenkor kivörösödik, viszketni kezd és vastag sárga vagy barna lepedék borítja.

 

HOL JELENIK MEG A SZEBORREÁS DERMATITIS?

A szeborreás dermatitis tünetei vörös, hámló foltok az arcon, az orr két oldalán és a szemöldök fölött. A fejbőrön gyakori a ragadós, hajszálak tövében keletkező lepedék. A mellkas közepén gyakori a kerek, hámló folt megjelenése. Az arcbőr nagyon reaktív. A fejbőr viszket. A probléma általában a fáradtsággal és stresszel összefüggésbe hozható időszakos fellángolásokként jelenik meg.

AZ ARCON MEGJELENŐ SZEBORREÁS DERMATITIS KEZELÉSE

A szeborreás dermatitsben szenvedők bőrét irritálhatja egy egyszerű arcmosás is. Ezért ajánlott a gyengéd termékek, például micellás arctisztítók használata a bőr fokozott reakcióját kiváltható szappan helyett. A hidratáló termékek bőrtoleranciájára is érdemes figyelni. A feszülő bőrnek azonban szüksége van hidratálásra. Válassz kiváló bőrtoleranciájú, kifejezetten a szeborreás dermatitis tüneteire is ható, aktív hatóanyagokkal rendelkező krémet.

HOGYAN SZABADULHATOK MEG
A FEJBŐRÖN LÉVŐ SZEBORREÁS DERMATITISZTŐL?

A fejbőr szeborreás dermatitise esetén először válassz gombaellenes sampont, például ketokonazolt a viszketés megszüntetésére. Az akut probléma megszűnése után használj egy nagyon gyengéd, kifejezetten az érzékeny fejbőr igényei szerint fejlesztett sampont.

A KOSZMÓ KEZELÉSE

Tudtad, hogy...? A koszmó a szeborreás dermatitis gyakori formája babáknál. A kezelés a felnőttkori bőrproblémáéhoz hasonló, gyengéd sampon használatából és a fejbőr masszázsából áll.

LÉTEZIK HATÉKONY KEZELÉS
SZEBORREÁS DERMATITIS ELLEN?

A SZEBORREÁS DERMATITIS GYÓGYÍTÁSA

Ha lehetséges, kerüld a helyi szteroidok alkalmazását a szeborreás dermatitis tüneteire. Hatásosak ugyan, de a pattanásokhoz hasonló bőrelváltozásokat okozhatnak a faggyúmirigyekben gazdag területen. Túlzott használatuk akár a rosacea megjelenéséhez is vezethet. Bőrgyógyászod felírhat ketokonazolt vagy ciklopirox olamint tartalmazó, kifejezetten a pityrosporon ovale-ra ható gombaellenes krémeket. Esetleg javasolhatja a hatékony, helyi hatású lítiumos gyógyítást. Itt is igaz, hogy a betegség fellángolásai ellen legjobban a hosszú távú kezelés hat.

IGAZ
VAGY HAMIS?

AZ ÉTREND
SÚLYOSBÍTHATJA AZ EKCÉMÁT

IGAZ

Egyes ételek előidézhetik az ekcéma fellángolását. Ha arra gyanakszunk, hogy valamilyen étel az ekcémát súlyosbító tényező lehet, érdemes orvoshoz fordulni. Vérvizsgálatok és ún. "alkaros bőrteszt" (prick teszt) segítségével megállapítható, hogy mely étel okoz allergiát (gyakori "bűnös" a mogyoró, a tej, a szója, a liszt, a hal és a tojás).
Tudj meg többet

AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ
IDŐVEL ELMÚLIK

IGAZ

Az atópiás dermatitisz az adott gyermektől függően néhány hónaptól évekig tarthat. Az atópiás dermatitisztől kisbabakorukban szenvedő gyermekek fele öt éves korára meggyógyul. Egyes esetekben az atópiás ekcéma felnőttkorban is megmarad, ezt azonban előre nem lehet tudni. Az ekcémának nincs végleges gyógymódja, de a megfelelő terápiával jól kezelhető.
Tudj meg többet

AZ EKCÉMA VAKARÁSA
MEGSZÜNTETI A VISZKETÉST

HAMIS

A vakarózás miatt kialakulhat az atópia ördögi köre: a körmök károsítják a már amúgy is törékeny bőrt, így még több allergén és irritáló anyag juthat a bőrbe, ami ezáltal még inkább viszket és még sérülékennyebbé válik. A LIPIKAR AP+M Testápoló balzsam segít pótolni a bőrfelszínből hiányzó lipideket, hozzájárul a fellángolások ritkulásához és akár felére csökkentheti az éjszakai vakarózást.
Tudj meg többet

Tudtad?

A praktikus, zsebméretű LIPIKAR AP+ STIFT azonnal csillapítja a vakarózási ingert, segít megtörni az atópiára hajlamos bőrre jellemző viszketés-vakarózás ördögi körét.

ERRE IS VAN
MEGOLDÁSUNK

A KERIUM termékcsalád hatékony és mikro-hámlasztó aktív összetevőinek köszönhetően harcol a korpásodás és más okból hámló fejbőr ellen.

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

ERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.