Pikkelysömör:
okok, tünetek és kezelés

Article Read Duration 5 perc elolvasni

A pikkelysömör krónikus, családon belül előforduló gyulladásos megbetegedés. Fellángolásai stresszhez, fertőzésekhez, a bőr sérüléseihez illetve bizonyos gyógyszerek használatához kötődhet. A pikkelysömör klasszikus tünetei az ezüstös pikkelyekkel borított vörös plakkok, amelyek olyan területeken találhatók, mint a térd, a könyök, a has, az alsó hát és a fejbőr. Ezek a pikkelysömör plakkjai viszketnek, éghetnek és szúró érzést kelthetnek.

A pikkelysömör kiváltó oka? A hiperaktív immunrendszer fokozott bőrfelszíni sejttermelése. A pikkelysömör gyógyítása krémekkel, fényterápiával, bizonyos gyógyszerekkel, például metotrexáttal, gyógyfürdő-terápiával vagy injekciós "biológiai" kezeléssel történik. A pikkelysömör és az ekcéma néhány közös vonással is rendelkezik, de egyértelmű különbség is van közöttük, melyet a cikk összefoglaló táblázatában részletezünk.

MIT NEVEZÜNK PSZORIÁZISNAK, AZAZ PIKKELYSÖMÖRNEK?

A pikkelysömör egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség. Azért "krónikus", mert hosszú ideig tart a gyógyulás, és azért "gyulladásos", mert jellemző rá a túlreagált immunválasz. A pikkelysömör kiváltó oka genetikai hajlamon múlik (azaz családon belül öröklődik). Gyakran csak felnőttkorban jelenik meg időszakos fellángolásokkal, melyet a stressz vált ki. A pikkelysömör több alváltozatát ismerjük (körülírt, vagy plakkos, guttált, pelenkadermatitisz, a fejbőrön megjelenő illetve a testhajlatokban jelentkező pikkelysömör). Ez a cikk a leggyakoribb fajtával, a körülírt, azaz plakkos pikkelysömörrel foglalkozik, mely az esetek 90%-át teszi ki.

Mi a különbség az ekcéma és a pikkelysömör között? Kattints IDE és a táblázatban részletezzük.

A PSZORIÁZIS KIVÁLTÓ OKAI

MI TEHET A PIKKELYSÖMÖR FELLÁNGOLÁSÁRÓL?

Ikreken végzett kísérletek mutatták ki, hogy a pikkelysömör örökletes vagy genetikai állapot. A pikkelysömörtől szenvedő ikrek tapasztalatai eltérőek lehetnek a fellángolások idejével és mértékével kapcsolatban, mert a kiváltó tényezők sok mindentől függhetnek:

  • stressz, túlterhelés vagy érzelmi trauma
  • nem megfelelő, dörzsölő ruházat
  • bizonyos általános gyógyszerek, beleértve a béta-blokkolókat, az NSAID kategóriába tartozó gyógyszereket (ibuprofen, diclofenac stb.), a lítium és malária elleni gyógyszereket is
  • fertőzések (a gyakori légúti fertőzésekkel egyben)
  • a bőr különböző sérülései, mint a napégés, tetoválás. Ezt Koebner-jelenségnek nevezzük.

A PSZORIÁZIS TÜNETEI

HOGYAN ISMERJÜK FEL ŐKET?

A plakkos pikkelysömörben szenvedő emberek megvastagodott bőrén fehér pikkelyes, durva vörös foltok jelennek meg. Ezek a plakkok leggyakrabban a súrlódásnak kitett területeken találhatók: térd, könyök, has és hát alsó részén. Előfordulhatnak a fejbőrön, a kezeken és a lábakon is.  A pikkelysömörben szenvedőknél gyakran alakulnak ki körömelváltozások is, amikor a körmök kimagasodnak vagy behasadnak (ezt más néven onicholysis-nak hívják).
Ha pikkelysömörben szenvedsz, olvass tovább a kezelési lehetőségekért.

Ekcéma vagy pikkelysömör? Az ekcéma és a pikkelysömör is kiterjedt, vöröslő foltokkal jár a bőrön, mégis különböző betegségekről van szó. Útmutatónkra KATTINTVA megismerheted a legfőbb különbségeket, melyek segíthetnek a betegség felismerésében.

MITŐL ALAKULNAK KI A PIKKELYSÖMÖRRE JELLEMZŐ PLAKKOK?

PIKKELYSÖMÖR: MINDEN A SEJTMEGÚJULÁS SEBESSÉGÉTŐL FÜGG

A pszoriázis kiváltó oka a krónikus gyulladás. Ezt egy immunsejt-típus, az úgynevezett T-limfociták jelenléte bizonyította a pikkelysömörtől szenvedő bőrben. Az ebből eredő gyulladás felgyorsítja a sejtek megújulási folyamatát, minek következtében felgyorsul a keratinociták (a bőr felszínén lévő elhalt sejtek) termelése.
Normális esetben a sejtek útja az epidermisz alaprétegéből a bőrfelszíni szaruhártyarétegig 28 napig tart. Ezt az időt a pikkelysömör 3-4 napra rövidíti.
Ennek eredménye a bőrfelszínen vöröses foltokat okozó elhalt bőrsejtek felgyülemlése.

A PSZORIÁZIS
KEZELÉSE

MILYEN LEHETŐSÉGEK LÉTEZNEK A PIKKELYSÖMÖR KEZELÉSÉRE?

Nem vagy biztos benne, hogy melyik bőrápolási módszer a megfelelő számodra? Olvass tovább szakértői útmutatónkért.
Bőrápoló krémek pikkelysömörre

A pikkelysömör alapkezelése a megfelelő speciális krém kiválasztása. Orvosod előírhat szteroid, vagy D3-vitamint tartalmazó krémet. Létezik egy pár kiváló, szabadforgalmú ápoló krém is, melyek beszerezhetőek gyógyszertárban is, úgy mint az ISO-UREA MD Baume Psoriasis. Segít megszüntetni a pikkelyek keletkezését, megakadályozza a bőrvastagodást és hosszan tartó hidratálást biztosít a viszketés hatékony csillapítására.
Fototerápiával pikkelysömör ellen

A fototerápia keretében a bőrt ellenőrzött dózisú UVA / UVB sugaraknak teszik ki. Ez lelassíthatja a bőrsejtek termelését és csökkentheti a bőrvastagodást. De ezt ne vedd napozásra való felszólításnak: A fototerápia során az UVA / UVB adagját az orvos gondosan kalibrálja.
Pikkelysömör elleni gyógyszerek

A pikkelysömör nagyon súlyos formái ellen orvosod gyógyszeres kezelést írhat elő. Ezek általában immunszuppresszív gyógyszerek, például metotrexát, hogy a hiperaktív immunrendszert kordában tartsák.
Gyógyfürdő, azaz balneoterápia pikkelysömörre

A gyógyfürdő bizonyítottan jótékony hatással van a pikkelysömörre. A termálvíz nyugtat és tisztít, ami segíthet a tünetek enyhítésében.

A gyógyszertárakban kapható La Roche-Posay Termálvíz spray kiváló nyugtató hatással lehet a pszoriázisra.
A pikkelysömör biológiai kezelése

A pikkelysömör nagyon súlyos eseteit "biológia" eljárás néven ismert terápiával kezelik, injekcióval adott antitestekkel. "Megakadályozzák a fogaskerekek egymásba akadását" a pikkelysömör gyulladásos mediátoraihoz kötődve."

EKCÉMA ÉS PIKKELYSÖMÖR

 

MI A KÜLÖNBSÉG AZ EKCÉMA ÉS A PIKKELYSÖMÖR KÖZÖTT?

Az ekcéma és a pikkelysömör tünetei is a bőr felszínén megjelenő vörös foltok, mégis sokban különbözik a két betegség. A lenti táblázatban összefoglaluk a legfőbb ismertető jegyeket.

 

Eczema Psoriasis
Who's affected Babies and young children. Resolves by age 5 in 50% of cases but can continue into adolescence and adulthood. Obvykle se objevuje mezi 15 a 35 lety. Vzácně u nemluvňat a malých dětí.
What you feel Intenzivní svědění. Mírnější svědění, s bodáním nebo pálením.
Jak vypadají léze Červené skvrny se šupinami, mokváním nebo krustou. Mohou se objevit viditelné škrábance a krvácení. Vystouplé červené skvrny se stříbřitým šupinatým povrchem. Kůže je silnější a zanícenější než u ekzému.
Kde se objevují léze U kojenců: Postižena může být jakákoli část těla, ale zvláště často je to obličej a vlasová pokožka. U starších dětí: Má tendenci objevovat se na krku a v kožních záhybech (vnitřek loktů, zadní část kolen atd.). Lokty, kolena, temeno a obličej, spodní část zad, dlaně rukou a chodidla. Psoriáza může také způsobit zvrásnění a lámání nehtů, které se u ekzému nevyskytují.
Spouštěče Cokoliv, co vysušuje kůži jako drsná mýdla, může vyvolat ekzém. Spouští se také dráždivými látkami, jako jsou prací prostředky, jakož i alergeny, jakými jsou roztoč v domácnosti a některé potraviny. Nakonec může ekzém vzplanout v důsledku stresu, horkého a dusného prostředí, nebo zaschlý pot na kůži po sportu. Podobně jako u ekzému může být u psoriázy spouštěčem stres. Může se také zanést infekcí hrdla nebo poraněním kůže (škrábance, řezné rány, tetování, …). Vzplanutí psoriázy mohou vyvolat i některé léky, jako jsou betablokátory, NSAID (ibuprofen), lithium nebo antimalarika.
Ošetření Vzplanutí ekzému se obvykle léčí lokálními krémy s kortikosteroidy, následovanými emolienčními krémy pro udržení. V extrémních případech může lékař předepsat perorální léky, jakými jsou methotrexát nebo „biologika“ (infuze protilátek do žíly), jakou je dupilumab. Mírné a poměrně lokalizované případy psoriázy lze mít pod kontrolou lokálními kortikosteroidy a emolienty. Tomuto stavu prospívá keratolytické (odlupující se kůži) změkčení. Závažnější případy jsou léčeny perorálními imunosupresivy, jako je methotrexát, fototerapie nebo „biologika“ v těch nejextrémnějších případech.

Kattintsd IDE az ekcéma kezelésről szóló további információkért.

IGAZ 
VAGY HAMIS?

AZ EKCÉMA FELLÁNGOLÁSÁT
ELŐIDÉZHETI A STRESSZ

IGAZ

Nincs rá magyarázat, hogy miért, de a szakértők arra jutottak, hogy az érzelmek, a sokkhatások és a stressz jelentős szerepet játszhatnak az ekcéma fellángolásának előidézésében. Az atópiás dermatitiszről azonban ismert, hogy egy genetikai rendellenesség. Ha rád ilyen hatással van a stressz, ismerkedj meg olyan stresszkezelési technikákkal, mint például a mindfulness.
Tudj meg többet

AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ
FERTŐZŐ LEHET

HAMIS

Az atópiás dermatitisz vagy ekcéma örökletes betegség, ami semmiképpen sem fertőző. Az atópiás dermatitisz tüneteinek kezelése a szappanmentes tisztálkodókon, az emolliens testápolókon és topikális kortikoszteroidokon alapul.
Tudj meg többet

AZ ÉTREND
SÚLYOSBÍTHATJA AZ EKCÉMÁT

IGAZ

Egyes ételek előidézhetik az ekcéma fellángolását. Ha arra gyanakszunk, hogy valamilyen étel az ekcémát súlyosbító tényező lehet, érdemes orvoshoz fordulni. Vérvizsgálatok és ún. "alkaros bőrteszt" (prick teszt) segítségével megállapítható, hogy mely étel okoz allergiát (gyakori "bűnös" a mogyoró, a tej, a szója, a liszt, a hal és a tojás).
Tudj meg többet

TUDTAD

Az összes betegség közül az atópiás állapot a második, melynek fokozott hatása van az életminőségre, kifejezetten az alváshiányt okozó hatása miatt.

Tudj meg többet

Forrás: A comparative study of impairment of quality of life in children with skin disease and children with other chronic childhood diseases. P.E. Beattie* and M.S. Lewis-Jones. Department of Dermatology, Ninewells Hospital, Dundee DD1 9SY, U.K.*Royal Hospital for Sick Children, Yorkhill, Glasgow, U.K.

}

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozáson túlmenő biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
ermékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.