0
Vissza a laroche-posay.hu oldalra
Save your skin

Piros, viszkető kiütések jelennek meg a bőrén napozás után? Lehet, hogy Ön napallergiás!

Img_Piros, viszkető kiütések jelennek meg a bőrén napozás után? Lehet, hogy Ön napallergiás!

A hosszú, borús téli napok után igazán jólesik megszabadulni a garbótól és a harisnyától és élvezni a tavasz első sugarait. De a napsütés visszatérése néha váratlan bőrreakciót okozhat. Egy megmagyarázhatatlan bőrkiütés, égő, viszkető érzés vagy kipirosodás napozás után azt is jelezheti, hogy a bőre rendkívüli mértékben érzékeny az UV-sugárzásra.
Mielőtt belevágna a strandolásba vagy a napozásba, ismerje meg a két leggyakrabban előforduló napallergiát és tudja meg, hogyan védheti magát, hogy önfeledten élvezhesse a napozást!

Polimorf fénydermatózis: tavasszal meglepetésszerűen előfordulhat

Végre újra itt a napsütés! A madarak csicseregnek, a nap ragyog, megérkezett a tavasz. Már levett néhány réteg ruhát, hogy juttasson egy kis D-vitamint a szervezetébe, de két nappal később furcsa, viszkető kiütések jelentek meg a mellkasán, a vállán, a karján, a lábán vagy a lábfején.
Ha ez ismerősen hangzik, akkor a felnőtt lakosság azon 20 százalékába tartozik, akik polimorf fénydermatózisban szenvednek. Ezt a leggyakrabban a 15-35 éves korosztályban előforduló allergiás reakciót  a hirtelen megnövekvő ultraibolya- (UVA-)sugárzásnak való expozíció váltja ki, egy hosszabb ideig tartó szünet után. Ez teszi a napsütésre éhes, egész télen eltakart bőrt különösen sebezhetővé. Az arcbőr, amelyet az év során szinte mindig ér napfény, általában nem érintett. Amint ez az állapot egyszer előfordult, hajlamos évente újra megismétlődni. Ezért azok számára, akik egyszer már szenvedtek ilyen kiütésektől, igen fontos, hogy minden tavasszal különös figyelmet fordítsanak a bőrük védelmére és egész nyáron figyeljenek a megfelelő védelemre a további fellángolások elkerüléséért.

A jövőbeni kiütések megelőzésére vonatkozó tippekért olvassa el az alábbiakat arról, hogyan védje magát.


Egy kicsit (fény) érzékenynek érzi magát? Ennek oka lehet egy parfüm vagy akár egy gyógyszer is.

Eltöltött egy kis időt a szabadban és 48 órával később csúnya, vörös napégés jelent meg ott, ahol a bőrét nap érte. Érthetetlen, hiszen mindez két napja volt és még csak nem is tartott sokáig! Ez a késleltetett "napégés" nem feltétlenül leégés ám! Lehet fényérzékenység is, ami egy olyan állapot, amely akkor fordul elő, amikor a bőr túlérzékeny az UV-sugárzásra. A fényérzékenységet számos gyógyszer okozhatja, mind szájon át szedett, mind pedig helyileg alkalmazott, valamint néhány olyan kozmetikai termék is, amelyet közvetlenül a bőrre kell alkalmazni, mint például a nagyon magas alkoholkoncentrációjú parfümök vagy bőrápolók. A fényérzékeny bőrreakciót nem egyszerű azonosítani, mert gyakran csak a napon töltött idő után 1-2 nappal jelenik meg. Leggyakrabban súlyos bőrkiütés vagy napégés formájában jelentkezik, de egyes esetekben hasonlíthat az ekcémára és akár az UV-sugárzásnak kitett területeken túl is megjelenhet.
Ha arra gyanakszik, hogy a bőre fényérzékeny, keressen fel egy bőrgyógyászt. Ő meg tudja állapítani a kiváltó okokat és segíthet enyhíteni a tüneteket. Ha gyógyszerek okozzák, akkor érdemes fontolóra venni más gyógyszereket vagy az alternatív kezelési lehetőségeket (ha lehetséges). Általános szabályként a fényérzékenyeknek kerülniük kell a parfümök közvetlenül a bőrre történő felvitelét, amikor a szabadba mennek.
Ha ilyen bőrproblémája van, fontos a napfénynek való kitettség minimálisra csökkentése és a maximális fényvédelem használata. Olvassa el tanácsainkat, hogy megtudja hogyan.

HOGYAN VÉDHETEM MAGAM?

Egy kis megelőzés sok kellemetlenségtől kímélhet meg.

Egyértelműnek tűnhet, de a legjobb védekezés a napallergiát kiváltó UV-sugárzás ellen annak teljes elkerülése. Maradjon az árnyékban, és viseljen kalapot, hosszú ujjú és napvédő ruházatot, amikor csak tud. Maradjon árnyékban 11 és 15 óra között, amikor a nap sugarai a legerősebbek.
Ha mégis ki kell mennie a szabadba, viseljen magas SPF faktorszámú, széles spektrumú fényvédőt, amely kiszűri az UVB- és különösen a hosszú hullámú UVA-sugarakat. Ne felejtse két óránként újra felvinni, vagy gyakrabban, úszás vagy erős izzadás után. Ha hajlamos a polimorf fénydermatózisra akkor tavasszal fokozatosan növelje a napon töltött időt, nem több, mint 20-30 perccel naponta. Ez időt ad a bőre számára a melanin előállítására, amely természetes védelemként működik a nap káros hatásai ellen..

A belső is számít

A megfelelő szokások kialakítása a napon és a fényérzékenyítő készítmények kerülése mellett bizonyos speciális terápiákra is szükség lehet. A fototerápia, amely még a napozás előtt teszi ki ultraibolya sugárzásnak a pácienseket, nem ideális napallergia kezelésére, mert valós UV-expozíciót jelent a betegeknek. Forduljon bőrgyógyászhoz.
Ha napallergiás, akkor Önnek óvatosabbnak kell lennie, mint másoknak, de a megfelelő óvintézkedésekkel és jó napozási szokásokkal elkerülheti vagy minimalizálhatja a kiütéseket, és élvezheti a nyári napsütést!

NAPÉRZÉKENYSÉGI ÁTTEKINTÉS

  • A megelőzés a legjobb védelem: amennyire csak lehetséges csökkentse a napnak való kitettséget
  • Maradjon az árnyékban, és védje a bőrét kalappal, hosszú ujjú és védőruházattal
  • ŸKerülje a napsütést déli 11 és délután 3 óra között
  • ŸŸŸViseljen magas SPF faktorszámú, széles spektrumú fényvédőt, amely kifejezetten szűri a hosszú hullámú UVA-sugarakat
  • ŸA fényvédőt legalább két óránként újra fel kell vinni, különösen úszás vagy erős izzadás után
  • ŸNövelje a napon töltött időt naponta 20-30 percnél nem többel
  • ŸNe vigyen fel parfümöt közvetlenül a bőrre, ha a szabadba készül
  • ŸKerülje a fényérzékenységet okozó gyógyszereket és kozmetikumokat (ha lehetséges)
  • ŸHa egy jelenlegi gyógyszere fényérzékenységet okoz, beszéljen orvosával annak lecseréléséről vagy az alternatív kezelési lehetőségekről

"Évekig bujkáltam a napsütés elől, most végre újra élvezhetem a nyarat!"
Már egészen kicsi korom óta a nagyszüleim vízparti nyaralójában töltöttem a nyári szünetet. Amikor betöltöttem a 18. életévemet apró, viszkető dudorok alakultak ki a nyakamon, az alkaromon és a vállamon. Azt gondoltam, hogy ez csak egy egyszeri reakció, ezért megvártam, hogy elmúljon, majd a nyár további részét a napon töltöttem!
Idővel azonban a tünetek rosszabodtak. Az a fajta ember vagyok, aki szereti kihasználni már az első tavaszi napsugarakat is, amint az idő kicsit melegszik, de most minden alkalommal, amikor kimentem, a bőröm kiütésekkel lett teli, egyre több folttal és több viszketéssel. Mindez odáig fajult, hogy végül teljesen lemondtam a napon tartózkodásról.
Ezután csatlakoztam egy online csoporthoz, ahol találkoztam egy olyan felhasználóval, akinek ugyanez volt a problémája. Ő mondta meg nekem, hogy ezt a betegséget polimorf fénydermatózisnak nevezik, és azt javasolta, hogy látogassak el egy bőrgyógyászhoz. Kértem hát egy időpontot és az orvos egy erős SPF 50 fényvédőt írt fel nekem. Ez már két éve történt és eddig minden jól megy (bár megpróbálom kerülni a napozást)! Évekig bujkáltam a nap elől, de most végre újra élvezhetem a nyarat!

A HOZZÁM LEGJOBBAN ILLŐ FÉNYVÉDELEM

Három egyszerű lépés a bőrrákkal szembeni védelemért

Preview : False