Mitől lesz a bőr zsíros és aknéra hajlamos? 
Hogyan előzzük meg?

A közhiedelemmel ellentétben az aknéról nem a „piszkos bőr” tehet. Valójában az aknéval küzdő emberek gyakran alaposan és rendszeresen tisztítják a bőrüket. Az aknéról a faggyútúltermelés tehet. A hormonok és számos más tényező (stressz, UV-sugarak, szennyezés ...) hatására a mirigyek feleslegesen sok faggyút termelnek, eltömítik a pórusokat, ami az akné kialakulásához vezethet.

TE KÉRDEZEL
MI VÁLASZOLUNK

1 quote-marks

Hogyan szabadulhatok meg az aknés hegektől?

Az aknés hegeket közismerten nehéz kezelni. Egyes orvosi kezelések segíthetnek, mint például a lézeres kezelés vagy a microneedling. Ideális esetben elsősorban az aknés hegek kialakulását kell megelőzni megfelelő gyógyszerekkel, például antibiotikumokkal vagy izotretinoinnal. Kérj tanácsot a patikában a szakértő mindennapi bőrápolókról, például az EFFACLAR termékekről.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Hogyan szabadulhatok meg az aknétól?

Azt enyhe aknés tüneteket megfelelő dermokozmetikai megoldásokkal ápolhatjuk. Gyengéden tisztítsd meg a bőrt micellás vízzel vagy habzó tisztító géllel naponta kétszer. Ezután használj olyan hatóanyagokat tartalmazó bőrápolót, mint például a szalicilsav, a niacinamid vagy a piroctone olamine. Ha ezek a lépések nem elegendőek, keress fel bőrgyógyászt és kérj tanácsot az orvosi kezelésekkel kapcsolatban, mint például a retinoidok, az antibiotikumok és az izotretinoin.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Mi okozza az akné kialakulását?

Az akné esetében az androgéneknek nevezett hormonok egyensúlya felborul, melynek következtében a faggyúmirigy túlzott mértékben termel faggyút. Ugyanezek a hormonok fokozzák a bőr sejtjeinek termelődését. Ennek következtében a pórusok eltömődnek az elhalt hámsejtek és faggyú keverékével, így a pattanásokat okozó baktériumok melegágyává válnak. Ez többféle pattanást eredményez, a vörös foltoktól a pusztulákon át a mély, fájdalmas cisztákig.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Hogyan tüntethetem el az aknés hegeket?

Az aknés hegeket nagyon nehéz kezelni. Egyes orvosi kezelések segíthetnek, mint például a mikrodermabrázió, a kémiai hámlasztás, a lézeres kezelés vagy a microneedling. A pattanásos bőr esetén elsősorban az aknés hegek kialakulását kell megelőzni megfelelő gyógyszerekkel, például antibiotikumokkal vagy izotretinoinnal. Érdemes tanácsot kérni a patikában a szakértő mindennapi bőrápolókról, például az EFFACLAR termékekről.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

IGAZ
VAGY HAMIS?

A PATTANÁSOK NYOMKODÁSA
NEM MEGOLDÁS.

IGAZ

Ha gyors megoldásnak tűnik is, a pattanás kinyomása valójában ront az aknéra hajlamos bőr állapotán, mivel károsíthatja a fertőzött szőrtüszőt és fokozhatja a gyulladást. Sőt, körmeiddel akár még tovább is fertőzheted.A pattanások nyomkodása tehát ártalmas szokás, amivel legjobb felhagyni!
Tudj meg többet

A CUKOR RONTHAT
AZ AKNÉN.

IGAZ

A legfrissebb tanulmányok szerint a magas glikémiás indexű ételek, melyek hatására a vércukorszint kiugróan megemelkedik, valóban súlyosbíthatják az akné megjelenését. Tudjuk, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni, de bőröd egészsége érdekében tartózkodj az édességektől, a cukros italoktól és a fehér lisztből készült finomságoktól, fogyassz helyettük magas rosttartalmú ételeket, mint például teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket.
Tudj meg többet

ZSÍROS ÉTELEK =
ZSÍROS BŐR.

HAMIS

Általános tévhit az aknéval kapcsolatban, hogy a zsírban gazdag táplálkozás zsírosítja a bőrt. A kettő között azonban nincs közvetlen összefüggés. Habár a telítetlen zsírokban gazdag étrend fokozhatja a mikrogyulladások kialakulását a szervezetben, beleértve a bőrt is. Röviden: nem a szalonna és a chips fogyasztásától alakul ki az akné, de az általános egészségi állapot fenntartásához a legjobb módszer a mértékletesség.
Tudj meg többet

A CSOKI ROSSZAT TESZ
AZ AKNÉRA HAJLAMOS BŐRREL.

HAMIS

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a csokoládé fogyasztása befolyásolná az akné megjelenését, de különbözőek vagyunk, egyes embereknél okozhat pattanásokat. Sőt az étcsokoládé valójában tele van a bőr számára jótékony antioxidánsokkal.
Tudj meg többet

AZ AKNÉ KEZELÉSE
TELJESKÖRŰ ÁPOLÁSSAL

Bár az akné kialakulásáért részben a genetikai hajlamunk felelős (igen, bizonyos mértékig hibáztathatjátok a szüleiteket!), a helyes életmód alapelvei, valamit a rendszeres napi bőrápoló rutin betartása segíthet csökkenteni az akné jeleit. Ne aggódj, az alapvető tudnivalókat összefoglaljuk számodra.

Súlyosabb esetekben a bőrgyógyász tanácsát követve gyógyszeres kezelés és dermokozmetikai megoldások kombinációjával lehet javítani az akné helyzetén. A siker eléréséhez elengedhetetlen, hogy betartsuk a bőrgyógyász által előírt kezelést még akkor is ha úgy tűnik, hogy eleinte nem működik.

A továbbiakban kitérünk a zsíros bőrre, pattanásokra (a hormonális pattanásokat is beleértve), valamint feltárjuk az akné néhány kevésbé ismert kiváltó okát: a stresszt, UV-sugárzást és környezetszennyezést. Tippekkel szolgálunk a zsíros arcbőr ápolásával kapcsolatban (eláruljuk mit tehetünk az egységes arcszínért, illetve hogyan előzhetjük meg a pattanásokat egy fontosabb esemény előtt), valamint kitérünk az aknéra hajlamos bőr hosszútávó ápolására is.

KEDVES
OLVASÓINK!

Az itt megjelenített információk kizárólag általános tájékoztató célt szolgálnak, semmilyen esetben sem helyettesíthetik a szakszerű orvosi tanácsadást. Egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban mindig forduljatok egészségügyi szakemberhez!