Mitől lesz a bőr zsíros és aknéra hajlamos? 
Hogyan előzzük meg?

A közhiedelemmel ellentétben az aknéról nem a „piszkos bőr” tehet. Valójában az aknéval küzdő emberek gyakran alaposan és rendszeresen tisztítják a bőrüket. Az aknéról a faggyútúltermelés tehet. A hormonok és számos más tényező (stressz, UV-sugarak, szennyezés ...) hatására a mirigyek feleslegesen sok faggyút termelnek, eltömítik a pórusokat, ami az akné kialakulásához vezethet.

TE KÉRDEZEL
MI VÁLASZOLUNK

1 quote-marks

Hogyan szabadulhatok meg az aknés hegektől?

Az aknés hegeket közismerten nehéz kezelni. Egyes orvosi kezelések segíthetnek, mint például a lézeres kezelés vagy a microneedling. Ideális esetben elsősorban az aknés hegek kialakulását kell megelőzni megfelelő gyógyszerekkel, például antibiotikumokkal vagy izotretinoinnal. Kérj tanácsot a patikában a szakértő mindennapi bőrápolókról, például az EFFACLAR termékekről.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Hogyan szabadulhatok meg az aknétól?

Azt enyhe aknés tüneteket megfelelő dermokozmetikai megoldásokkal ápolhatjuk. Gyengéden tisztítsd meg a bőrt micellás vízzel vagy habzó tisztító géllel naponta kétszer. Ezután használj olyan hatóanyagokat tartalmazó bőrápolót, mint például a szalicilsav, a niacinamid vagy a piroctone olamine. Ha ezek a lépések nem elegendőek, keress fel bőrgyógyászt és kérj tanácsot az orvosi kezelésekkel kapcsolatban, mint például a retinoidok, az antibiotikumok és az izotretinoin.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Mi okozza az akné kialakulását?

Az akné esetében az androgéneknek nevezett hormonok egyensúlya felborul, melynek következtében a faggyúmirigy túlzott mértékben termel faggyút. Ugyanezek a hormonok fokozzák a bőr sejtjeinek termelődését. Ennek következtében a pórusok eltömődnek az elhalt hámsejtek és faggyú keverékével, így a pattanásokat okozó baktériumok melegágyává válnak. Ez többféle pattanást eredményez, a vörös foltoktól a pusztulákon át a mély, fájdalmas cisztákig.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Hogyan tüntethetem el az aknés hegeket?

Az aknés hegeket nagyon nehéz kezelni. Egyes orvosi kezelések segíthetnek, mint például a mikrodermabrázió, a kémiai hámlasztás, a lézeres kezelés vagy a microneedling. A pattanásos bőr esetén elsősorban az aknés hegek kialakulását kell megelőzni megfelelő gyógyszerekkel, például antibiotikumokkal vagy izotretinoinnal. Érdemes tanácsot kérni a patikában a szakértő mindennapi bőrápolókról, például az EFFACLAR termékekről.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

IGAZ
VAGY HAMIS?

A PATTANÁSOK NYOMKODÁSA
NEM MEGOLDÁS.

IGAZ

Ha gyors megoldásnak tűnik is, a pattanás kinyomása valójában ront az aknéra hajlamos bőr állapotán, mivel károsíthatja a fertőzött szőrtüszőt és fokozhatja a gyulladást. Sőt, körmeiddel akár még tovább is fertőzheted.A pattanások nyomkodása tehát ártalmas szokás, amivel legjobb felhagyni!
Tudj meg többet

A CUKOR RONTHAT
AZ AKNÉN.

IGAZ

A legfrissebb tanulmányok szerint a magas glikémiás indexű ételek, melyek hatására a vércukorszint kiugróan megemelkedik, valóban súlyosbíthatják az akné megjelenését. Tudjuk, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni, de bőröd egészsége érdekében tartózkodj az édességektől, a cukros italoktól és a fehér lisztből készült finomságoktól, fogyassz helyettük magas rosttartalmú ételeket, mint például teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket.
Tudj meg többet

ZSÍROS ÉTELEK =
ZSÍROS BŐR.

HAMIS

Általános tévhit az aknéval kapcsolatban, hogy a zsírban gazdag táplálkozás zsírosítja a bőrt. A kettő között azonban nincs közvetlen összefüggés. Habár a telítetlen zsírokban gazdag étrend fokozhatja a mikrogyulladások kialakulását a szervezetben, beleértve a bőrt is. Röviden: nem a szalonna és a chips fogyasztásától alakul ki az akné, de az általános egészségi állapot fenntartásához a legjobb módszer a mértékletesség.
Tudj meg többet

A CSOKI ROSSZAT TESZ
AZ AKNÉRA HAJLAMOS BŐRREL.

HAMIS

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a csokoládé fogyasztása befolyásolná az akné megjelenését, de különbözőek vagyunk, egyes embereknél okozhat pattanásokat. Sőt az étcsokoládé valójában tele van a bőr számára jótékony antioxidánsokkal.
Tudj meg többet

AZ AKNÉ KEZELÉSE
TELJESKÖRŰ ÁPOLÁSSAL

Bár az akné kialakulásáért részben a genetikai hajlamunk felelős (igen, bizonyos mértékig hibáztathatjátok a szüleiteket!), a helyes életmód alapelvei, valamit a rendszeres napi bőrápoló rutin betartása segíthet csökkenteni az akné jeleit. Ne aggódj, az alapvető tudnivalókat összefoglaljuk számodra.

Súlyosabb esetekben a bőrgyógyász tanácsát követve gyógyszeres kezelés és dermokozmetikai megoldások kombinációjával lehet javítani az akné helyzetén. A siker eléréséhez elengedhetetlen, hogy betartsuk a bőrgyógyász által előírt kezelést még akkor is ha úgy tűnik, hogy eleinte nem működik.

A továbbiakban kitérünk a zsíros bőrre, pattanásokra (a hormonális pattanásokat is beleértve), valamint feltárjuk az akné néhány kevésbé ismert kiváltó okát: a stresszt, UV-sugárzást és környezetszennyezést. Tippekkel szolgálunk a zsíros arcbőr ápolásával kapcsolatban (eláruljuk mit tehetünk az egységes arcszínért, illetve hogyan előzhetjük meg a pattanásokat egy fontosabb esemény előtt), valamint kitérünk az aknéra hajlamos bőr hosszútávó ápolására is.

MINDEN BŐRNEK 
VAN SAJÁT TÖRTÉNETE

Az életet megkönnyítő dermokozmetikumok bőrgyógyászok ajánlásával

KEDVES
OLVASÓINK!

Az itt megjelenített információk kizárólag általános tájékoztató célt szolgálnak, semmilyen esetben sem helyettesíthetik a szakszerű orvosi tanácsadást. Egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban mindig forduljatok egészségügyi szakemberhez!