MI OKOZZA A PIGMENTFOLTOKAT ÉS
A HIPERPIGMENTÁCIÓT?

Article Read Duration 4 perc elolvasni

Öregségi foltok, terhességi maszk és látható, sötét pigmentfoltok, amelyek sokáig megmaradnak a bőrön az akne, pattanások, sebek vagy csípések begyógyulása után is… A hiperpigmentáció többféle formáját ismerjük, de a pigmentfoltok kiváltó oka mindig ugyanaz: a gyulladt bőr melanin túltermelése. 

Olvass tovább, ha szeretnél többet tudni a pigmentfoltok okairól, a sötét foltok korrekciójáról és a kialakulásuk megelőzéséről.

Kattints IDE, ha érdekelnek a pigmentfoltok elleni dermokozmetikai termékek.

MELANIN: A BŐR SZÍNES VÉDŐRENDSZERE

Ahhoz, hogy megértsük, mi okozza a hiperpigmentációt, először is meg kell vizsgálnunk a bőr pigmentációjáért felelős alapösszetevőt: a melanint.

A melanin a bőrszínt, hajszínt és szemünk színét meghatározó természetes anyag. A melanocita nevű sejtek termelik a melaninszintézis vagy melanogenezis néven ismert folyamat során. Mivel több melanin több pigmentet jelent, a barnább bőr és sötétebb haj általában magasabb koncentrációban tartalmaz melanint, mint a világos bőr és szőkés haj.

Önmagában a bőrünkben lévő melanin jótékony hatású. Fő célja a bőr védelme az UV-sugarak elnyelése által, mert így nem keletkeznek a bőrt károsító szabad gyökök. A bőrt érő környezeti hatások (például UV-sugárzás vagy légszennyezés), akne, bőrhibák vagy sebek miatti gyulladás automatikusan aktiválja a mediátorokat, amelyek azt üzenik a melanocita sejteknek, hogy fokozzák a melanin termelését az extra bőrvédelemért. Ezért égünk le kevésbé, ha már lebarnultunk – a lebarnult bőr színéért felelős extra adag melanin fokozottan védi a bőrt a káros UVB-sugarak ellen. (Bőrtónustól és a lebarnulás mértékétől függetlenül mindig védd a bőröd a napsütéstől széles spektrumú fényvédő segítségével.)

TÚL SOK A JÓBÓL

Gond akkor lehet, ha a környezeti tényezők, mint például az UV-sugárzás vagy a légszennyezés, a hormonális ingadozások vagy fizikai trauma és bőrkárosodások túlzottan stimulálják a bőr természetes védelmi mechanizmusait, gyulladást és melanin túltermelést okozva. A keletkező többlet pigment felhalmozódva egyenetlenül helyezkedhet el a felhám sejtjeiben, ami hiperpigmentációhoz, pigmentfoltokhoz, a bőrön a kiváltó gyulladás megszűnte után is jól látható sötét területek keletkezéséhez vezethet. 

A HIPERPIGMENTÁCIÓ OKAI

Szóval, mi okozza a hiperpigmentációt? Erre nincs egyértelmű válasz, mert a hiperpigmentáció különböző típusaiért sokféle belső vagy külső tényező felelős. 

A hiperpigmentáció lehet genetikai vagy hormonális; kialakulhat idővel az életkor előrehaladtával vagy a napsütés hatására; kiválthatják bizonyos gyógyszerek vagy a bőr fizikai sérülését követő gyulladás, például akné, rovarcsípés, vágások és horzsolások, valamint kozmetikai eljárások következménye is lehet.

A hiperpigmentációt okozó gyakori tényezők:

ÖRÖKLETES PIGMENTFOLTOK
A hiperpigmentáció genetikai eredetű is lehet. Egyes öröklött betegségek a bőr hiperpigmentációjával járnak. A barna vagy fekete foltokkal járó aktinikus lentigo és szoláris lentigo, azaz öregségi foltokra és májfoltokra való hajlam gyakran örökletes. A magasabb melaninszintű bőr genetikailag hajlamosabb a hiperpigmentációra.

GYÓGYSZEREK ÁLTAL KIVÁLTOTT BŐRELVÁLTOZÁSOK
Bizonyos gyógyszerek, antibiotikumok és akne elleni gyógyszerek, például a retinolos krémek és tabletták is növelhetik a bőr fényérzékenységét. Az UV-sugárzás hatására ilyenkor a bőr hajlamosabbá válik a hiperpigmentáció kialakulására.

HORMONÁLIS INGADOZÁS
A szervezet hormonális egyensúlyváltozása miatt alakul ki pl. a terhességi maszk az arcon, de előfordulhat hiperpigmentáció bármilyen napfénynek kitett területen. A melasma nem csak várandósoknál fordulhat elő, de náluk gyakoribb a hormoningadozás miatt. A fogamzásgátló tabletták is felelősek lehetnek a pigmentfoltok megjelenéséért. A hormonális eredetű akne is okozhat olyan bőrelváltozásokat, amelyek UV-sugárzás hatására foltokká alakulhatnak.

GYULLADÁS UTÁNI HIPERPIGMENTÁCIÓ (PIH)
A bőr fizikai károsodásai, a sebek, az akne, fertőzések, mint például tinea versicolor (napgomba), kozmetikai eljárások, például kémiai hámlasztás vagy lézeres kezelés, szúnyogcsípés, égési sérülések, vágások, karcolások és még a borotválkozás (!) által okozott sérülések is kiválthatnak gyulladás utáni hiperpigmentációért és pigmentfoltokért felelős folyamatokat, ha a gyulladt, irritált vagy sérült bőrt UV-sugárzás éri.

A magas melaninszintű bőrtípusok hajlamosabbak a hiperpigmentációra és akár az évekig is látható pigmentfoltokra.

A hiperpigmentáció megfelelő kezelése érdekében fontos először megérteni a kiváltó okot, hogy hatékony legyen a pigmentfoltok elleni terápia.

UV FÉNY: A KÖZÖS NEVEZŐ

Ha megvizsgáljuk a hiperpigmentáció különböző okait, megtaláljuk a legnagyobb közös nevezőt; a napfényt azaz az UV-sugárzást.
Az UV-sugarak által kiváltott gyulladásos reakció a bőrben a melanintermelés fokozására utasítja a melanocita sejteket. Az UVB-sugarak gyulladásos reakciót váltanak ki, amelyet leégésként ismerünk, míg az UVA-sugarak szabad gyököket vagy oxidatív stresszt okoznak, ami krónikus gyulladást vált ki, amely hiperpigmentációhoz is vezethet.
A hosszan tartó és ismételt napfénynek való kitettség idővel öregségi foltok vagy májfoltok kialakulását okozza. Az UV-sugárzás felelős a gyógyszeres kezelés hatására fényérzékenyebbé vált bőr hiperpigmentációjának kialakulásáért, illetve a sérült vagy irritált bőr gyulladás utáni hiperpigmentációjáért is. 
Ha szeretnéd megakadályozni a sötét foltok kialakulását, használj minden nap elegendő széles spektrumú fényvédőt a bőrödre. A pigmentfoltoknál is igaz, hogy a megelőzés egyszerűbb, mint a gyógyítás. 

Kattints IDE, hogy megtudd, hogyan védheted meg a bőröd a nap káros sugaraitól!

A PIGMENTFOLTOK ELLENI
LEGHATÁSOSABB MÓDSZER?

A maradandó pigmentfoltok frusztrálóak lehetnek, a terhességi maszk és egyéb súlyos pigmentzavarok feltűnőbb esetei negatívan befolyásolhatják az önbecsülést, a pszichés egyensúlyt és az életminőséget.

De ne add fel, van remény! Nincs ugyan varázslatos megoldás, amely egyik napról a másikra eltüntetné a sötét foltokat, de léteznek olyan dermokozmetikai megoldások a hiperpigmentációra, amelyek erőteljes hatóanyagaiknak köszönhetően csillapítják az irritációt, ragyogóbbá és egységesebbé teszik a bőr tónusát, halványítva a már meglévő, gyulladás okozta foltokat, szabályozva a túlzott melanintermelést, megelőzve az újabb pigmentfoltok keletkezését.

A megfelelő bőrápolók rendszeres használat esetén hatékonyan korrigálják a hiperpigmentációt, halványítják a sötét foltokat, és már néhány hét elteltével ragyogóbb és egyenletesebb arcbőrt eredményeznek.

Kattints IDE, ha többet szeretnél megtudni arról, hogyan szabadulhatsz meg a hiperpigmentációtól.

KÜLÖNLEGES PIGMENTFOLTOK ELLENI TERMÉKCSALÁD

Ez a PIGMENTFOLTOK ELLENI termékcsalád nagy százalékban tartalmaz gyulladáscsökkentő hatóanyagokat a hiperpigmentáció elleni hatékony küzdelemért. Sötét foltok és nyomok, fakó arcszín. Új korrekció meghosszabbított hatékonysággal.