Várandósság, pigmentfoltok és a fényvédők: 
Minden, amit csak tudni akartál

Article Read Duration 10 perc elolvasni

A várandósság alatti hormonális változások következménye a bőr fokozott pigment termelése, ami a "terhességi maszk" megjelenéséhez vezethet. A barna foltok leggyakrabban a homlokon, orcán és a felső ajak fölött jelennek meg. A bőrünk mindennapos, napsugarakkal való érintkezése különböző pigmentációs problémákat idézhet elő, ezért fontos a bőr rendszeres, mindennapos sugárvédelme, akkor is, ha épp nem vagyunk tengerparti szabadságon. Marie megosztotta a saját tapasztalatát, hogy védekezett a terhességi maszk ellen, miközben második gyerekét várta. Természetesen sok pigmentációs probléma, mint a sötétebb foltok, melazma és a gyulladások miatti foltok nem függenek össze a terhességgel. Ezekről a napsugárzás és a bőröregedés tehet. A terhességi maszk kialakulását a következő alapelvek betartásával tudod megelőzni:

• Árnyékold az arcbőröd kalap és napszemüveg segítségével.

• Védd a bőröd várandósság alatt megfelelő, nagyon magas faktorú 50+, széles spektrumú (UVA-UVB) fényvédővel, mondjuk az ANTHELIOS termékcsaládból. Ne használj oxibenzon tartalmú fényvédőket, mert némi fenntartással viseltetnek iránta bizonyos körökben.

• Kend be magad két óránként a megbizható fényvédelemért.

• Reggelente és este használd az arcápoló rutinod keretében a terhességi maszk elleni PIGMENTCLAR szérumot, mely segíthet megelőzni illetve megszüntetni a pigmentfoltok megjelenését.

• A bőrgyógyászod szintén tud különböző technikákat ajánlani a májfoltok lekuzdésére, mint a mikrodermabrázió, kémiai hámlasztás, IPL, lézer, stb.

BABÁT VÁRSZ?
ITT AZ IDEJE MEGTUDNI PÁR DOLGOT A TERHESSÉGI MASZKRÓL!

TUDJ MEG TÖBBET A TERHESSÉGI MASZK KELETKEZÉSÉNEK MEGELŐZÉSÉRŐL ÉS KEZELÉSÉRŐL

Ha babát vársz, vagy a közeljövőben reménykedsz, hogy teherbe esel, görgess tovább, és tudd meg, hogyan védd a bőröd a pigmentfoltok ellen! Várandós állapotban a testünk sokkal több ösztrogén nevű női hormont termel, minek következtében növekszik a melanin termelés is. Ez azt jelenti, hogy főleg a terhesség első pár hónapjában sokkal nagyobb az esélye az ún. terhességi maszk, melasma vagy chloasma néven ismert hiperpigmentációs problémák kialakulása az arcon. Jó hír, hogy a nyomai általában a gyermek megszületése után fél éven belül eltűnnek. A következő terhesség alatt azonban nagyon magas a visszaesés kockázata.

 

HOGY NÉZ KI A TERHESSÉGI MASZK?

A terhességi maszk gyakori női probléma. Általában a várandósság negyedik hónapja körül kezdődik. Hiperpigmentált, sötét foltokként jelentkezik a homlokon, orcákon és a felső ajak felett, barnás vagy akár sötétbarna foltokként.

 

A TERHESSÉGI MASZK KIVÁLTÓ OKAI

A napsugárzás jelentősen megnöveli a terhességi maszk kialakulásának kockázatát. Nem csak a nyaraláson való napozásról van szó. Egy átlagos, derült napon a bőrünket érő sugárdózis is kiválthatja a melanin túltermelést, ami akár a terhességi maszk vagy melazma keletkezéséhez vezethet. Olvass utána, milyen váratlan helyeken érhet magas sugárzás!

 

NINCS KITÉVE A BŐRÖD SUGARAKNAK? BIZTOS VAGY BENNE?

Ahogy fentebb már leírtuk: fordítsunk figyelmet az UV-sugárvédelemre minden nap, nem csupán a strandon. Még csak nem is kell szabadtéren tartózkodnunk. Az alábbi helyzetekben érdemes különösen óvatosbak lenni:

  • Munkahelyen: Ha ablak közelében dolgozol, akkor valószínűleg ki vagy téve az üvegen átjutó UVA sugaraknak. Az UVA sugárzás a terhességi maszk kiváltó oka lehet. Naponta több órát töltesz valószínűleg az íróasztalnál, ezért kulcsfontosságú az időben történő, megfelelő fényvédő alkalmazása (lásd a következő részt).
  • Autózás közben: A legtöbb szélvédő az UVA és az UVB sugarakat egyaránt szűri, de az oldalsó ablakok általában átengedik az UVA-t. Mivel ezek az UV-sugarak terhességi maszkot okozhatnak (az öregedésről és a potenciálisan bőrrákról nem is beszélve), nem árt alaposan átgondolni a bőr védelmét autónkban is.
  • Repülőgépen: Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének statisztikája szerint minden 1000 láb (304,8 m) magasságnövekedés esetén nagyjából 2%-kal nő az UV-sugárzás. Míg a repülőgép ablakai megvédik az utasokat az UVB sugaraktól, nem zárják ki teljesen az UVA sugarakat. Megint egy „váratlan” helyzet, amikor a nap fölénybe kerülhet, kitéve bőrünket a terhességi maszk és más pigmentációs problémák kockázatának. Olvass tovább bőrvédő tippjeinkért!

 

MELAZMA: A MEGELŐZÉS KULCSFONTOSSÁGÚ

A terhességi maszk és pigmentációs problémák kezelésénél sokkal egyszerűbb maga a megelőzés!

Ez nem azt jelenti, hogy inkább maradj otthon és mellőzd a szabadtéri programokat! Néhány egyszerű szabály betartásával minimalizálható a terhességi maszk kialakulásának kockázata:

  • Védd az arcod a napsugaraktól! Viselj kalapot és napszemüveget!
  • Használj terhesség alatt is ajánlott, széles skálájú, magasfokú (legalább SPF30, de ideális esetben SPF50) sugárvédőt, pl. az ANTHELIOS termékcsaládból!
  • Ne feledd 2 óránként újrakenni magad!
  • Ne hagyd, hogy kifogjanak rajtad! Az UV sugarak akár felhős napokon is árthatnak a bőrnek, az UVA sugárzás pedig átjut az ablaküvegen is.
  • Otthon pedig a reggeli és esti arcápoló rutinod keretében használt a PIGMENTCLAR szérumot a terhességi maszk és pigmentfoltok megelőzésére!

MILYEN FÉNYVÉDŐT HASZNÁLJAK
TERHESSÉG ALATT?

ELTÉRŐ VÉLEMÉNYEK AZ OXIBENZONNAL KAPCSOLATBAN

Annyi mindenre kell figyelni terhesség alatt. Napi szinten merülnek fel kérdések azzal kapcsolatban, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálni.

Az egyik ilyen gyakori kérdés a Milyen magasfokú fényvédőt használjak ha babát várok? Mire kell figyelni ezzel kapcsolatban? Itt egy gyors összefoglaló a legfontosabb dolgokról:

  • Számos fényvédő tartalmazza az UV-sugarakat blokkoló oxibenzont. Egyes kutatások kétségbe vonják az oxibenzon bőrtoleranciáját, mert átjut a bőrön és a véráramba kerülhet. Figyelj az összetevőkre: Bizonyos arc-, és testápoló fényvédők oxibenzont is tartalmazhatnak. Nem árt az óvatosság, így inkább az oxibenzon kerülését és az összetevőlista ellenőrzését ajánljuk.
  • Válassz terhesség alatt is ajánlott, fotostabil, széles spektrumú UVA-UVB-hosszú UVA-sugárzás elleni fényvédőt, mint a La Roche-Posay ANTHELIOS termékcsaládjában található XL-Protect system.
  • Az érzékeny bőr és fényvédő termékek szakértője a La Roche-Posay megalkotta az ANTHELIOS Pigmentation SPF50+ széles spektrumú, színező hatású napvédőt, mely hatékonyan óvja a bőrt az UV-sugárzás és a fény látható tartományának káros hatásai ellen, mint a terhességi maszk és az öregségi foltok. Az ANTHELIOS Pigmentation SPF50+ formulája bőrtónus javító Procerad-ot és bőrerősítő, antioxidáns hatású termálvizet tartalmaz az ideális napvédő hatás érdekében.

Az UVA és UVB védelemről ITT tudhatsz meg többet. 

EGY VALÓS TÖRTÉNET A TERHESSÉGI MASZKRÓL
ÉS ARRÓL, HOGY SIKERÜLT MEGELŐZNI MÁSODIK ALKALOMMAL

"NEM KÖVETTEM EL UGYANAZOKAT A HIBÁKAT, MINT AZ ELSŐ TERHESSÉGEM ALATT"

Marie arcát első terhessége alatt barna foltok borították – a terhességi maszk nevű bőrproblémával küzdött. Második terhessége alatt ezért Marie nagyon odafigyelt a fényvédelemre, hogy megelőzze a hiperpigmentáció kialakulását. Lássuk az egész történetet!

“Szőke a hajam és világos a szemem, úgyhogy eleinte nem hittem, hogy nekem is lehet terhességi maszkom. 4 hónapos terhesen, egy nagybritanniai utazás során jöttem rá, hogy mekkorát tévedten.”

 

A TERHESSÉGI MASZKOM JELEI

"Egy reggel felébredtem, és egy kávéfolthoz hasonló barna vonalat vettem észre az ajkam felett. Végül súlyos terhességi maszk lett belőle! Az egész terhességem alatt, majd a baba születése után még több hónapig tartott. Tavaly estem teherbe másodszor. Első terhességem alatt néha használtam fényvédőt, de mégis megjelent a maszk. Ezért a második terhességem alatt komolyan foglalkoztatott a téma, hogy melyik fényvédő krém segít a legjobban, mert minden lehetséges óvintézkedést meg akartam tenni!"

 

A TERHESSÉGI MASZK KEZELÉSE

“Bőrgyógyászhoz fordultam. Elmagyarázta, hogy a terhességi maszk megjelenése a hormonháztartásbeli változásokkal függ össze, ezért különösen a terhesség első pár hónajában óvatosnak kell lenni. Nyomatékosan ajánlotta a napsugárzás kerülését, a kalap-, és napszemüveg viseletét, valamint a magasfokú SPF 50 fényvédelmet. Összefoglalva: a lehető legjobb védelmet. A tanácsait követve sikerült megelőzni a terhességi maszk kialakulását."

SPF50-es fényvédőt keresel, hogy megelőzd a terhességi maszk kialakulását? Vagy a gyermekek napvédelme iránt érdeklődsz? Kattints IDE 

Természetesen bőrünk pigmentáció problémái nem csak a terhességgel függenek össze. A bőröregedés következtében is megjelenhetnek sötét foltok és melazma (nem csak várandós nőknél) és gyulladás utáni hiperpigmentáció is előfordulhat.

MI OKOZZA A BARNA PIGMENTÁCIÓT
ÉS A SÖTÉT FOLTOKAT?

A KÜLÖNBÖZŐ PIGMENTÁCIÓS PROBLÉMÁK ÉS KIVÁLTÓ OKAIK

30 éves kor fölött számos ember (különösen a nők) tapasztal barnás elszíneződést a bőrén. A különböző pigmentációs problémáknak sajátos okai vannak:

  • Lentigo - öregségi foltok vagy sötét foltok néven is ismert. Megjelenéséről elsősorban a bőröregedés tehet. Szolárlendigóként is ismert, ha rendszeres és jelentős napsugárzás okozza. Tünetei szabálytalan vagy kerek barnás foltok.
  • Melasma - a hormonháztartás egyensúlyhiánya miatt alakul ki. Ez bizonyos gyógyszerek (például epilepszia kezelések) szedésekor fordulhat elő, vagy a terhesség alatti napsugárzás okozhatja, ha nem használunk megfelelő fényvédőt. Terhességi maszk néven is ismert. Leggyakrabban a bőr szabálytalan, barnás elszíneződéseiként jelenik meg a homlokon, arcon és/vagy felső ajkon. Kattints IDE, ha vissza akarsz térni a terhességi maszkról szóló szakaszhoz.
  • Gyulladás utáni hiperpigmentáció – a bőrgyulladások, például az akné után jelenik meg. A foltokat a melanocitáknak nevezett pigmenttermelő sejtek által termelt felesleges melanin okozza, melynek termelését a gyulladásban résztvevő kémiai folyamatok stimulálják. A PIH (Post-inflammatory hyperpigmentation), vagyis a gyulladás utáni hiperpigmentáció a bőrhiba helyén jelenik meg a gyógyulás után.

Szeretnél többet megtudni az aknéról? Kattints IDE további információért!

Amennyiben szeretnég megelőzni a gyulladás utáni hiperpigmentáció és hegek megjelenését, kattints IDE további információkért.

A bőr pigmentációja függ a napsugárzástól, bőröregedéstől és a genetikai adottságainktól is. 30 éves kor fölött megszakadhat a bőrszínért felelős hormon a melanin termelése, és a bőrben való egyenletes eloszlása, ami a pigmentációs problémák, sötét foltok, melasma és gyulladás utáni hiperpigmentáció megjelenését eredményezi a bőr felszínén.

A SÖTÉT FOLTOK ÉS PIGMENTPROBLÉMÁK
MEGELŐZÉSE ÉS ÁPOLÁSA

RAGYOGÓ ARCBŐR LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

A sötét pigmentfoltok teljesen ártalmatlanok bőrgyógyászati szempontból, de komoly stresszforrást jelenthetnek. Megelőzésük és kezelésük kulcsa a megfelelő napi bőrápoló rutin - ami a terhesség alatt kétszeresen is igaz - ilyenkor a hormonháztartás változásai miatt fokozódik a melanin termelődése. Néhány egyszerű tipp a ragyogó bőrtónus megőrzésére:

  • Védd a bőröd a napsugarak ellen. Igen, ennyire egyszerű a dolog: A megfelelő fényvédelem segítségével megelőzhető a melasma és egyéb pigmentproblémák kialakulása, illetve a már meglévő foltok eltüntetése. Kattints IDE további fényvédő tippekért.
  • Ne feledd: Akár az irodádban vagy az autódban is ki lehetsz téve napsugárzásnak!
  • A terhességi maszk általában eltűnik a baba megszületése után 6 hónapon belül, míg a sötét foltok maradandóbbak, és lehet, hogy célzott kezelésükre lesz szükséged. Reggelente és esténként használj az arcodon és nyakadon a sötét foltok ellen speciális ápoló terméket, például a PIGMENTCLAR Szérumot.
  • Fordulj a bőrgyógyászodhoz különböző tippekért:
  • Mikrodermabrázió: A bőrgyógyász mikroszkopikus homokkristályokkal „fújja” a bőr felső rétegét. Ez segíthet a felhalmozódott pigmentlerakódások eltávolításában az arcszín egységesítésében. A kezelés után a bőr hamar megnyugszik, általában 24 órán belül elmúlik a bőrpír.
  • Kémiai hámlasztás: Kezelőorvosa a bőrt enyhén hámlasztó oldatot, például alfa-hidroxi-savat (AHA) alkalmaz a kevésbé súlyos pigmentációs problémák esetén, vagy erősebb oldatot, például triklór-ecetsavat (TCA) a makacsabb bőrproblémák esetében. Az AHA peeling után nem kell utóhatással számolni, míg a TCA peeling esetében akár egy hétig piros előfordulhat a hámlás és bőrpír.
  • IPL kezelés: Orvosa meghatározott hullámhosszú, koncentrált fénysugarat alkalmaz, amelyet a sötét pigment elnyel a bőrben. Ez a pigment megsemmisülését és ragyogóbb bőrtónust eredményez. Az IPL általában enyhe bőrpírral jár. Előfordulhat, hogy a pigmentált területek néhány napig sötétebbnek tűnnek, mielőtt lehámlanak.

Ez persze csak a jéghegy csúcsa, mivel számos más eljárás is létezik pigmentációs problémák ellen, mint például a Fraxel lézer, krioterápia vagy például helyi kezelés hidrokinon segítségével.

Ezek a kezelések már költségesebbek, ezért is javasolt a cikkben szereplő megelőzési tippek betartása, hogy a pigmentáció ki se alakulhasson!

Kattints IDE a megelőzési tippekért.

Kattints IDE az UVA-UVB sugárzással kapcsolatos részletes útmutatóért.

Szeretnél többet tudni a gyermekek napvédelméről? Kattints IDE.

IGAZ
VAGY HAMIS?

A NAPSUGARAK FELELŐSEK AZ IDŐ
ELŐTTI BŐRÖREGEDÉSÉRT

IGAZ

Az UVA sugarak bomlasztják a bőr belső építőköveit, például a kollagén és az elasztin rostokat. A napsugárzás idővel a bőr rugalmasság vesztésével és a ráncok megjelenésével jár. Az UVB sugarak felelősek az egyenetlen és szabálytalan pigment termelésért, ami sötét foltok megjelenéséhez vezethet. Ezekre a bőrelváltozásokra használjuk a fotoöregedés gyűjtőnevet.
Tudj meg többet

A SÖTÉT SZÍNŰ RUHÁK JOBBAN
VÉDENEK A NAPSUGÁRZÁS ELLEN

IGAZ

A sötét és intenzív színek, például a fekete, a sötétkék, a piros vagy a zöld valójában magasabb UV-védelmet biztosítanak, mint a fehér vagy világos ruházat. Ezért a következő nyaralásra csomagoljon néhány sötét ruhát is!
Tudj meg többet

FELHŐS IDŐBEN
NINCS SZÜKSÉG NAPVÉDELEMRE

HAMIS

A borús és esős napokon is ki van téve bőrünk az UV-sugarak bőröregedést és bőrkárosodást okozó hatásának. A megfelelő védelem érdekében használjon fényvédőt minden nap, ne csak meleg és napos időben.
Tudj meg többet

Tudtad?

Az új rákos megbetegedések 1/3-a bőrrák*, ez a probléma mindenkit érint.

Tudj meg többet

* Forrás: Egészségügyi Világszervezet

ERRE IS VAN
MEGOLDÁSUNK

Az ANTHELIOS a napvédelem úttörője. Széles spektrumú, rendkívül magas védelmet nyújt, ami több mint 25 év, a napvédelemmel és a napérzékeny bőrrel kapcsolatos klinikai kutatás eredménye.

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozáson túlmenő biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
ermékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.