Fókuszban...

Különböző típusú akné, fénylő, olajos bőr

Img_Különböző típusú akné, fénylő, olajos bőr

A bőrt akkor nevezzük aknéra hajlamosnak, ha mitesszerek és pattanások látszanak a bőr felületén. Ennek is több fajtája létezik. Az aknéra hajlamos, zsíros bőr speciális kezelést igényel.

Jelek

A kis bőrhibáktól a gyulladásokig

Az aknénak különböző típusai lehetnek. Ha mitesszeres, de nem gyulladásos az arcbőr, ez a retenciós akné. Az akné azonban pattanásokkal és nagyobb elváltozásokkal is járhat. Oxigénszegény környezetben egy baktérium (a P. acnes), amely természetesen is jelen van a bőrön, képes a szaporodásra és gyulladást hoz létre a bőr felületén és alsóbb rétegeiben. Ezt nevezzük gyulladásos aknénak. Általában ez a két típus együtt van jelen, és ekkor már kevert aknéról beszélünk, amelytől az aknés betegek majdnem 60%-a szenved.

Eredet

Akne: egy probléma, amely millió okból kialakulhat.

Sok tényező okozhat aknés elváltozást a bőrön. Legtöbbször a hormonoknak köszönhető (pubertáskor, menstruáció előtti időszak, terhesség stb.), de kialakulhat a stressztől és  fáradságtól is, amelyek faggyú-túltermelést és bakteriális proliferációt okoznak. Amikor a faggyú nem tud megfelelően eltávozni, a bőrön található pólusok eltömődnek. Ennek következtében mitesszerek és pattanások jelennek meg.

Borápolási javaslatok

Az aknéra hajlamos bőrt csak kíméletesen szabad ápolni.


A bőrnek kíméletes bánásmódra van szüksége. Érdemes betartanunk néhány egyszerű szabályt:
Tisztítsuk meg a bőrünket speciálisan zsíros bőrre kifejlesztett tisztítóval. Ismételjük meg minden nap. Ez a sikeres kezelés első lépése.
Használjunk olyan termékeket, amelyeket kifejezetten a zsíros bőrre fejlesztették ki, és nem komedogén ( nem mitesszerképző) sminktermékeket.
Óvjuk a bőrünket a naptól, amely a közhiedelemmel ellentétben kifejezetten rossz hatással van az aknés bőrre.
Ne nyomjuk ki a pattanásainkat.  

Mindezt kiegészítve a bőrgyógyász esetlegesen felírhat bizonyos gyógyszeres kezeléseket az akne kezelésére. Ne habozzunk felkeresni egy bőrgyógyászt és kivizsgáltztni problémás bőrünket.        

Önnek ajánljuk

Mutassa az összes cikket