EKCÉMA

Az atópiás dermatitisz vagy atópiás ekcéma egy viszketéssel járó bőrbetegség, amely igen gyakori csecsemőknél és gyerekeknél. A 7 év alatti gyerekek közel 15–20%-át érinti az ekcéma; de ez a szám az utóbbi 30 évben jelentős emelkedésnek indult. Az esetek 50%-ában az atópiás dermatitisz 5 éves kor körül elmúlik, de akár kamasz- és felnőttkorban is fennmaradhat.*

* Forrás CHU Nantes, Rákkutatási és dermatológiai részleg, Atópiás dermatitisz specializáció, 2015 április

ATÓPIÁS EKCÉMA BŐRGYÓGYÁSZ SZEMMEL

Mi is pontosan az ekcéma, hogyan alakul ki és mit kell kerülniük azoknak, akiknek atópiás ekcémára hajlamos a bőrük? Egy interjú, amiben választ kaphatsz a kérdéseidre az atópiás ekcémára hajlamos bőrről. Dobó Ági Dr. Beke Dóra bőrgyógyásszal beszélgetett.

FEDEZZE FEL A LIPIKAR-T
SZÁRAZ ÉS ATÓPIÁRA HAJLAMOS BŐRRE

A Lipikar teljes körű tisztálkodó és testápoló termékcsalád érzékeny, nagyon száraz és ekcémára hajlamos bőrre. Bőrgyógyászok által ajánlott.

TE KÉRDEZEL
MI VÁLASZOLUNK

1 quote-marks

Hogy néz ki az ekcéma?

Kisbabáknál az ekcéma érdes, hámló vörös foltokat okoz, különösen az orcán és az állon. Idősebb gyerekeknél és felnőtteknél az ekcémás foltok hajlamosak a térdeken, a csuklókon, a könyökökön vagy a nyakon megjelenni. Az ekcémás foltok körül látszódhatnak vakarás nyomai és vérezhetnek is. Váladékozó hólyagok is kialakulhatnak. Idővel a bőr megvastagodhat és érdessé válik.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Hogyan lesz ekcémás a bőröd?

Az ekcéma egy családban öröklődő genetikai bőrállapot. A bőr alkatilag száraz, azaz védőfunkciója meggyengült az allergénekkel és irritáló anyagokkal szemben, melyek ezáltal bejuthatnak a bőrbe és gyulladást okozhatnak. Felnőtteknél az ekcéma bizonyos szakmáknál gyakrabban előfordulhat, amelyeknél gyakran kell kezet mosni, például a fodrászoknál, ápolóknál. Az ekcéma környezeti kiváltó okai közé tartozik például a házi poratka.

Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Az ekcéma viszket?

Igen! A viszketés az ekcéma egyik fő jellemzője. A bőrfelszín védőrétege sérült, így az allergének és irritáló anyagok bejuthatnak a bőr mélyebb rétegeibe, ami gyulladást és a viszketésért felelős hisztamin felszabadulását okozza. Száraz, viszkető ekcéma esetén használjunk szappanmentes tisztítókat és olyan emolliens bőrápolókat naponta kétszer, melyek támogatják a bőr jótékony baktériumainak egyensúlyát.

Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Az ekcéma egy allergia?

Az ekcéma nem allergia, hanem egy atópiás bőrállapot. De összefüggésben van az allergiával és más atópiás állapotokkal, mint amilyen az asztma vagy a szénanátha. Ekcéma esetén a bőr védőrétege sérült, így átengedi az allergéneket és irritáló anyagokat, melyek bejuthatnak a bőr mélyebb rétegeibe és gyulladást okoznak. Ennek eredménye az ekcémás tünetek (viszketés, bőrpír, száraz foltok, stb.) kialakulása.

Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Mitől alakul ki az ekcéma kisbabáknál?

Az ekcéma egy családilag öröklődő genetikai állapot. A bőrben nem termelődik elegendő lipid (zsír), a védőrétege sérült, ezáltal sérülékenyebb és könnyebben átengedi az allergéneket és irritáló anyagokat. Ennek következtében a bőr veszít nedvességtartalmából, szárazzá válik, viszket, főleg az arcon, az állon és hajlatokban. A legtöbb gyerek iskolás korára kinövi az ekcémát, ám bizonyos esetekben akár felnőttkorig is megmaradhat.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

IGAZ
VAGY HAMIS

AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ
FERTŐZŐ LEHET

HAMIS

Az atópiás dermatitisz vagy ekcéma örökletes betegség, ami semmiképpen sem fertőző. Az atópiás dermatitisz tüneteinek kezelése a szappanmentes tisztálkodókon, az emolliens testápolókon és topikális kortikoszteroidokon alapul.
Tudj meg többet

AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ
IDŐVEL ELMÚLIK

IGAZ

Az atópiás dermatitisz az adott gyermektől függően néhány hónaptól évekig tarthat. Az atópiás dermatitisztől kisbabakorukban szenvedő gyermekek fele öt éves korára meggyógyul. Egyes esetekben az atópiás ekcéma felnőttkorban is megmarad, ezt azonban előre nem lehet tudni. Az ekcémának nincs végleges gyógymódja, de a megfelelő terápiával jól kezelhető.
Tudj meg többet

AZ ÉTREND
SÚLYOSBÍTHATJA AZ EKCÉMÁT

IGAZ

Egyes ételek előidézhetik az ekcéma fellángolását. Ha arra gyanakszunk, hogy valamilyen étel az ekcémát súlyosbító tényező lehet, érdemes orvoshoz fordulni. Vérvizsgálatok és ún. "alkaros bőrteszt" (prick teszt) segítségével megállapítható, hogy mely étel okoz allergiát (gyakori "bűnös" a mogyoró, a tej, a szója, a liszt, a hal és a tojás).
Tudj meg többet

AZ EKCÉMA VAKARÁSA
MEGSZÜNTETI A VISZKETÉST

HAMIS

A vakarózás miatt kialakulhat az atópia ördögi köre: a körmök károsítják a már amúgy is törékeny bőrt, így még több allergén és irritáló anyag juthat a bőrbe, ami ezáltal még inkább viszket és még sérülékennyebbé válik. A LIPIKAR AP+M Testápoló balzsam segít pótolni a bőrfelszínből hiányzó lipideket, hozzájárul a fellángolások ritkulásához és akár felére csökkentheti az éjszakai vakarózást.
Tudj meg többet

MI AZ
AZ EKCÉMA?

De mi pontosan mi is az az atópiás dermatitisz vagy az atópiás ekcéma? Ez az állapot akkor alakul ki, amikor a bőrfelszínben nem termelődik elég lipid (a bőr természetes hidratáltója), ezért a bőr "természeténél fogva" száraz. Ennek következtében egyes allergének és irritáló anyagok – gondolunk itt a kevésbé kíméletes mosószerekre vagy a poratkára – bejuthatnak a bőrbe, ahol viszketést és gyulladást okozhatnak.

Hogy néz ki az ekcéma? Az atópiás ekcéma viszkető és gyakran sötétvörös foltokként jelenik meg a bőrön. Babáknál leggyakrabban az arcbőrön, az idősebb gyerekeknél pedig a könyökhajlatban, a csukló körül és a térdhajlatban.

AZ EKCÉMA
ÉS AZ ATÓPIA

Az ekcémát atópiás dermatitiszként vagy atópiás ekcémaként is nevezik, mert az atópiának nevezett állapothoz társul. Ha atópiánk van, akkor az azt jelenti, hogy genetikailag hajlamosak vagyunk az allergia kialakulására. Az ekcéma gyakran kéz a kézben jár egyéb "atópiás" vagy "allergiás" állapottal, mint pl. a szénanáthával, az asztmával vagy az ételallergiával. Az ekcémához hasonlóan az atópia előfordulása is jelentősen megnövekedett. 1960-ban az atópia a népesség 5–10 %-át érintette, míg ma ez a szám 10–20 %.

AZ ATÓPIÁS EKCÉMA
ÉS AZ ÉLETMINŐSÉG

Az atópiás ekcéma nem csupán egy bőrbetegség, mivel a krónikus viszketés (pruritus) igen zavaró és idegesítő lehet. Például az iskolában az állandó viszketés hatással lehet az érintett gyerekek koncentrációs képességére. Éjszakánként a viszketés és a vakarózás megnehezítheti az elalvást, ami miatt a gyermek és a szülő egyaránt frusztrált és szorongó lehet.

Szerencsére elérhető szakértői segítség a gyógyszertárakban. Tudj meg többet a legjobb megoldásokról (és életmódbeli tanácsokról), amelyekkel az atópiára hajlamos bőr újra gyorsan visszatérhet a viszketéstől mentes, komfortos állapotához.

Ha tovább olvasol még több információt találsz arról, hogyan alakul ki az atópiás ekcémára hajlamos bőr, hogyan lehet megelőzni. Egy külön aloldal kifejezetten a babáknál és gyerekeknél előforduló atópiás ekcémával foglalkozik, segít, hogyan küzdhetünk az atópia ellen kifejezetten az iskolában, sportoláskor vagy alváskor.

LIPIKAR BALZSAM AP+ M 

Száraz, nagyon száraz vagy atópiás ekcémára hajlamos bőrre.

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.

KEDVES
OLVASÓNK!

Az itt megjelenített információk kizárólag általános tájékoztató célt szolgálnak, semmilyen esetben sem helyettesíthetik a szakszerű orvosi tanácsadást. Egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban mindig fordulj egészségügyi szakemberhez!