EKCÉMA
BABÁKNÁL ÉS GYEREKEKNÉL

Mivel az atópiás ekcéma főként a babáknál és a kisgyermekeknél jelentkezik, gyakran jókora aggodalmat okoz. A szülők számára fontos megérteni azokat az egyszerű lépéseket, amelyekkel az éjszakák nyugodtabbakká válhatnak, hogy a család a mindennapokban kipihentebb lehessen.

TE KÉRDEZEL
MI VÁLASZOLUNK

1 quote-marks

Mitől alakul ki az ekcéma kisbabáknál?

Az ekcéma egy családilag öröklődő genetikai állapot. A bőrben nem termelődik elegendő lipid (zsír), a védőrétege sérült, ezáltal sérülékenyebb és könnyebben átengedi az allergéneket és irritáló anyagokat. Ennek következtében a bőr veszít nedvességtartalmából, szárazzá válik, viszket, főleg az arcon, az állon és hajlatokban. A legtöbb gyerek iskolás korára kinövi az ekcémát, ám bizonyos esetekben akár felnőttkorig is megmaradhat.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Az ekcéma viszket?

Igen! A viszketés az ekcéma egyik fő jellemzője. A bőrfelszín védőrétege sérült, így az allergének és irritáló anyagok bejuthatnak a bőr mélyebb rétegeibe, ami gyulladást és a viszketésért felelős hisztamin felszabadulását okozza. Száraz, viszkető ekcéma esetén használjunk szappanmentes tisztítókat és olyan emolliens bőrápolókat naponta kétszer, melyek támogatják a bőr jótékony baktériumainak egyensúlyát.

Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Az ekcéma terjedhet?

Az ekcéma nem fertőző és nem terjed át egyik emberről a másikra. Az ekcéma a test bizonyos részein alakul ki. Kisbabáknál általában az arcon és a nyakon fordul elő, míg idősebb gyermekeknél gyakran a nyakon, valamint a könyök- és a térdhajlatokban jelenik meg. Fontos, hogy olyan módszereket tanítsunk a gyerekeknek, amelyekkel elkerülhetik az ekcémás foltok vakarását, mivel ezek nagyobbá válhatnak és a bőr nagyobb részét érinthetik.

Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Hogy néz ki az ekcéma?

Kisbabáknál az ekcéma érdes, hámló vörös foltokat okoz, különösen az orcán és az állon. Idősebb gyerekeknél és felnőtteknél az ekcémás foltok hajlamosak a térdeken, a csuklókon, a könyökökön vagy a nyakon megjelenni. Az ekcémás foltok körül látszódhatnak vakarás nyomai és vérezhetnek is. Váladékozó hólyagok is kialakulhatnak. Idővel a bőr megvastagodhat és érdessé válik.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Az ekcéma fertőző?

Nem! Az ekcéma egy atópiás (allergiás) állapot, amely öröklődik, elsősorban kisbabákat és gyerekeket érint. Az ekcémát senki sem tudja csak úgy "elkapni".

Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

IGAZ
VAGY HAMIS?

AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ
FERTŐZŐ LEHET

HAMIS

Az atópiás dermatitisz vagy ekcéma örökletes betegség, ami semmiképpen sem fertőző. Az atópiás dermatitisz tüneteinek kezelése a szappanmentes tisztálkodókon, az emolliens testápolókon és topikális kortikoszteroidokon alapul.
Tudj meg többet

AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ
IDŐVEL ELMÚLIK.

IGAZ

Az atópiás dermatitisz az adott gyermektől függően néhány hónaptól évekig tarthat. Az atópiás dermatitisztől kisbabakorukban szenvedő gyermekek fele öt éves korára meggyógyul. Egyes esetekben az atópiás ekcéma felnőttkorban is megmarad, ezt azonban előre nem lehet tudni. Az ekcémának nincs végleges gyógymódja, de a megfelelő terápiával jól kezelhető.
Tudj meg többet

AZ EKCÉMA FELLÁNGOLÁSÁT
ELŐIDÉZHETI A STRESSZ

IGAZ

Nincs rá magyarázat, hogy miért, de a szakértők arra jutottak, hogy az érzelmek, a sokkhatások és a stressz jelentős szerepet játszhatnak az ekcéma fellángolásának előidézésében. Az atópiás dermatitiszről azonban ismert, hogy egy genetikai rendellenesség. Ha rád ilyen hatással van a stressz, ismerkedj meg olyan stresszkezelési technikákkal, mint például a mindfulness.
Tudj meg többet

AZ ÉTREND
SÚLYOSBÍTHATJA AZ EKCÉMÁT?

IGAZ

Egyes ételek előidézhetik az ekcéma fellángolását. Ha arra gyanakszunk, hogy valamilyen étel az ekcémát súlyosbító tényező lehet, érdemes orvoshoz fordulni. Vérvizsgálatok és ún. "alkaros bőrteszt" (prick teszt) segítségével megállapítható, hogy mely étel okoz allergiát (gyakori "bűnös" a mogyoró, a tej, a szója, a liszt, a hal és a tojás).
Tudj meg többet

EKCÉMA

A következő cikkben kifejezetten az újszülöttek atópiára hajlamos bőrének teljes körű ápolásáról lesz szó, ultra gyengéd, hidratáló és bőrnyugtató termékeket is ajánlunk. Sőt, azt is bemutatjuk hogyan ápoljuk az irritált bababőrt vagy a pelenkakiütést.

Emellett tippeket adunk hogyan vonhatjuk be a gyerekeket is az atópiás ekcéma kezelése során a jobb szinten tartás érdekében. Továbbá összegyűjtöttünk számos szakértő tanácsot és termékajánlást is, például arról, hogyan szabaduljunk meg a viszketésétől mielőtt megzavarná a tanulást, vagy milyen óvintézkedéseket tegyünk sportoláskor, vagy hogyan tarthatjuk kordában az atópiás ekcémát kánikulában.

ÚJDONSÁG
Lipikar Balzsam AP+M

A babádnak ekcémája van? Ismerd meg, hogyan vedd észre az ekcéma első jeleit a bababőrőn!
Amikor Tamarán megjelentek az ekcéma első jelei, először nem is igazán tudtuk, hogy mi ez pontosan, majdnem egy évig tartott, mire rájöttünk, hogy ez ekcéma. Ettől kicsit rosszul érzem magam. Ha korábban felismertem volna, akkor talán jobban is kezelhettem volna. Ha a babád ekcémás, mit mondanál, melyek az első észrevehető jelek? Az ekcéma a babák bőrén általában száraz, vöröses, hámó foltok formájában jelentkezik. A testen bárhol kijöhet, gyakori az arcon, a könyök- és térdhajlatokban. Az ekcéma súlyossága változó lehet az enyhe, száraz foltoktól kezdve a kiterjedtebb ekcémáig. Az ekcéma viszket, ami vakarózást és kellemetlen érzést okoz. Ez megzavarja a babák éjszakai nyugalmát. Tünetei idővel egyértelművé és általában könnyen felismerhetővé válnak.

Tudtad?

5-ből 1 gyermeknél előfordulhat ekcéma. Az esetek 80%-ában ez a bőrállapot magától elmúlik még felnőttkor előtt.

Forrás: CHU Nantes, Rákkutatási és dermatológiai részleg, Atópiás dermatitisz specializáció, 2015 április

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.

AZ ÖSSZES CIKK MEGJELENÍTÉSE
MI OKOZZA AZ EKCÉMÁT?

KEDVES
OLVASÓNK!

Az itt megjelenített információk kizárólag általános tájékoztató célt szolgálnak, semmilyen esetben sem helyettesíthetik a szakszerű orvosi tanácsadást. Egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban mindig fordulj egészségügyi szakemberhez!