A napozás aranyszabályai

duration time 7 perc elolvasni

Aranyló napunk melege és fénye minden élet forrása. De sajnos a nap ultraibolya (UV) sugarai károsak lehetnek. Az UVB felelős a leégésért, míg az UVA a bőr öregedését okozza, és - ami még súlyosabb - mindkettő hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához. Az orvosok egyetértenek abban, hogy mindenkinek szüksége van napvédelemre. Sajátíts el négy napvédő szokást a kockázatok minimalizálása érdekében:

 

• Keress árnyékot délelőtt 11 és délután 3 között, amikor a napsugárzás a legerősebb.

• Viselj megfelelő napvédő ruházatot, UV szűrős napszemüveget és kalapot, sapkát.

• Ismerd meg az UVA/UVB ellen védelmet nyújtó napvédőket, hogy mindig a számodra megfelelő terméket válaszhatsd.

• Ismerd meg, hogy védheted meg a gyerekeket a naptól.

KERÜLD
A TÚL ERŐS NAPSÜTÉST

ISMERD MEG, MIKOR A LEGKÁROSABB A NAPSUGÁRZÁS

Ha a napfényről van szó, a jóból is megárt sok. A nap délelőtt 11 és délután 3 óra között a legkárosabb, ezért az okos napimádók ilyenkor árnyékos helyeket keresnek. A parkban ülhetünk a fa alá. A tengerparton pihenhetünk a napernyő alatt. Egy kávézó teraszán, a hűsítő lombkorona alatt is elfogyaszthatjuk az ebédet.

Az ultraibolya sugárzás azonban nem csak felülről érkezik. A napsugarak visszaverődése tovább fokozza hatásukat. Mindannyian tudjuk, hogy a víz visszaveri a napfényt, de a homok, a fehér festék, a beton, sőt minden világos vagy fényes felület is. A hó szuper fényvisszaverő; majdnem megduplázza az UV-sugárzásnak való kitettséget. Hasznos tudni azt is, hogy az UV-szint megnövekszik a nagy magasságban, például a hegyekben és az Egyenlítőhöz közelebb.

Tehát legyünk tisztában azzal, hogy még árnyékban, vagy a hegyekben, vagy egy felhős napon, vagy a tél közepén is fokozott mértékű UV-sugárzás érhet bennünket. Ha nem tudjuk elkerülni a napot, amikor a tetőfokán van, tegyünk extra óvintézkedéseket saját magunk és családunk érdekében az alábbi tanácsok betartásával.

FEDJÜK EL
TESTÜNKET

ÓVJUK MAGUNKAT A NAPTÓL RUHÁZATTAL, KALAPPAL ÉS UV-SZŰRŐS NAPSZEMÜVEGGEL

Ha a szabadban vagyunk, a ruházat jelenti az első számú védelmet a káros ultraibolya sugárzással szemben. De nem minden ruházat véd egyformán. Íme néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani:

A ruha anyaga: A sűrű szövésű anyagok nyújtják a leghatékonyabb pajzsot a napsugarak ellen. Minél lazább a szövet, annál több UV-sugárzás tud behatolni. A bársonyos selymek és muszlinok kevésbé optimálisak, egy csipkeruha pedig egyszerűen mintás leégést okozhat! Ne felejtsük, hogy minél jobban eltakarjuk a bőrünk, annál jobban védve vagyunk, ezért válasszunk hosszú ujjú felsőt és hosszabb nadrágot vagy szoknyát.

Egyes gyártók speciális UV-védelmet nyújtó ruházatot fejlesztettek ki, amely ultraibolya védőfaktor (UPF - Ultraviolet Protection Factor) besorolással rendelkezik. Az 50-es UPF értékkel rendelkező ruhadarab már nagyon biztonságosan véd, az UV sugárzásnak csak 1/50-ét engedi át.

Szín: A sötét és intenzív színek, mint például a fekete, a sötétkék, a piros vagy a smaragdzöld, magasabb UV-védelmet nyújtanak, mint a fehér és a pasztellszínek.

Kalapok: Az arc és a nyak megfelelő védelmét a széles karimájú (legalább 7,5 cm) kalapok biztosítják. Tehát mondjunk nemet a baseball sapkákra és a napellenzős sapkákra.

Napszemüveg: Jó tudni, hogy a napszemüvegekre vonatkozó szabványokat az egész EU-ban ellenőrzik. A legerősebb napfénytől való optimális védelem érdekében válasszunk 3. vagy 4. kategóriába tartozó CE-jóváhagyással* rendelkező napszemüveget. Mindig figyeljünk arra, hogy a szemüveg ne csússzon le az orron, mert akkor az UV-sugárzás éri a szemet. Ha viszont túl szoros, akkor fejfájást okozhat.

*Figyelem! A CE 4-es kategóriájú napszemüvegek a legsötétebbek, vezetés közben nem biztonságosak.

ISMERD MEG
A NAPVÉDŐKET

HOGYAN VÁLASSZUNK ÉS HASZNÁLJUNK NAPVÉDŐT AZ OPTIMÁLIS VÉDELEMÉRT

A sokféle termék, összetevő, SPF és formula mellett a megfelelő fényvédő kiválasztása és alkalmazása nem egy egyszerű dolog. Íme néhány hasznos tudnivaló:

 

MI A KÜLÖNBSÉG A FÉNYVÉDŐK ÉS A NAPVÉDŐK KÖZÖTT?

Technikai szempontból a fényvédők felveszik az UV sugarakat, mielőtt eljutnának a bőrig, míg a napvédők mechanikus gátat képeznek ellenük. Sok széles spektrumú termék rendelkezik mindkét fajta összetevővel. Az egyszerűség kedvéért azonban a naptejeket és napvédő termékeket is egységes néven fényvédőnek hívjuk.

 

FÉNYVÉDŐK UVA ÉS UVB SUGARAK ELLEN

Miért van szükségünk különböző fényvédő összetevőkre? A különböző típusú ultraibolya sugarak ellen. Az UVB sugarak felelősek a bőr lebarnulásáért de a leégésért is. A láthatatlan UVA sugarak tehetnek a bőröregedésről. Az UVA és UVB sugarak közvetlenül felelősek lehetnek a bőrrák kialakulásáért. Óvd a saját és szeretteid bőrét széles spektrumú, UVA, UVB és hosszú UVA sugarak elleni fényvédő segítségével.

 

MI A HELYZET AZ SPF-FEL?

Az SPF azaz napvédő faktor (Sun Protection Factor) a fényvédő UVB gátló hatását mutatja. Az optimális UVB sugárvédelem érdekében a bőrgyógyászok a "magas" - SPF 30+, illetve a "nagyon magas" - SPF 50+ megjelölésű termékeket ajánlják. Az EU által jóváhagyott széles skálájú fényvédő termékek UVA védelmet is kínálnak. Ezt a csomagoláson is feltüntetik általában a kör alakú UVA felirat segítségével. Mindig bizonyosodj meg róla, hogy az általad választott termék véd a hosszú UVA sugarak ellen is.

Kattints IDE további információért az UVA, UVB és hosszú UVA sugarakkal kapcsolatban.

 

HASZNÁLJ ELEGENDŐ
MENNYISÉGŰ FÉNYVÉDŐT

A legtöbb ember nem használ elegendő mennyiségű fényvédőt. Mennyi az ajánlott adag? Valószínűleg sokkal több, mint gondolnád. Egy átlagos női test védelmét kb. 36 g krém biztosítja. Ez két evőkanálnyi, vagy egy golflabdányi mennyiség.

 

MINDIG LEGYEN NÁLAD ELEGENDŐ FÉNYVÉDŐ

Kend be magad 20-30 perccel a szabadtéri tartózkodás előtt. Ne hagyd ki a füleket, a tarkót, lábakat és bokát, valamint a kézfejedet sem. Ezzel kész is a dolog? Nem! Nagyon fontos a kenés megismételése két óránként - vagy még gyakrabban, amennyiben voltál úszni, vagy nagyon megizzadtál (akkor is, ha vízálló a fényvédőd formulája).

 

VÁLASSZ KÜLÖNBÖZŐ FAJTÁJÚ, MINDIG A HELYZETNEK ÉS TERVEIDNEK MEGFELELŐ FÉNYVÉDŐ TERMÉKEKET

A jó végeredmény eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő eszközök használata. Ha megpróbálod átvészelni a nyarat egy óriási flakon "mindenre jó" naptej segítségével, akkor majdnem biztos, hogy a bőröd nem fogja meghálálni a "gondoskodást". Ezenkívül mindig nálad lesz egy óriási flakon, hogy újrakenhesd magad? Hidratál a fényvédőd, megfelelő arcra és érzékeny bőrre is? Tartós napvédelmet biztosít sportolás és úszás alatt is? A válasz a feltett kérdésekre valószínűleg "nem". Ha nem a megfelelő terméket használod, akkor nagy valószínűséggel nem rendelkezel elegendő szintű napvédelemmel. Érdemes pár különböző napvédő formulával felszerelkezni, hogy mindig a megfelelő terméket tudd használni a saját, illetve a családod bőrének védelmére.

La Roche-Posay által fejlesztett ANTHELIOS termékcsalád a magas és nagyon magas fokú fényvédő termékek széles skáláját tartalmazza. Termékeink között megtalálhatóak a fényvédő krém, gél, fluid, permet, olaj illetve stift is, valamint kifejezetten a különböző bőrtípusok számára fejlesztett fényvédők érzékeny, zsíros, aknéval küzdő, pigmentfoltokra hajlamos bőrre, felnőttek, gyermekek és babák számára is. A termékcsalád keretében a színezett fényvédőktől kezdve a mindennapi arcvédőkön át a nedves bőrre a medencéből való kilépés után rögtön felvihető fényvédőkig mindent megtalál.

 

FIGYELJ A TERMÉK SZAVATOSSÁGI IDEJÉRE

Az az ősöreg üveg naptej a fürdőszobádban, ami tavaly nyárról maradt...vagy lehet, hogy a tavaly előtti nyaralásból? Valószínűleg már nem képes hatékonyan védeni a bőrödet a napsugárzás ellen. Ezért fontos, hogy tudd, mikor nyitottad ki a csomagolást. Hasznos tipp, hogy a felnyitáskor egy alkoholos filc segítségével felírod a dátumot a termék kupakjára. Így mindig ellenőrizheted a szavatosságot a flakon PAO* jele alapján.

*PAO (Period After Opening) azaz a Felnyitás után jel minden kozmetikai termék csomagolásán szerepel. Keresd a nyitott edényke jelet, hogy megtudd, felnyitás után mennyi ideig tudod biztonságosan használni az adott terméket."

VÉDD A GYERMEKEKET
A KÖZVETLEN NAPSUGÁRZÁS ELLEN

TUDJ MEG TÖBBET A LEGKISEBBEK UV SUGARAK ELLENI VÉDELMÉRŐL

A gyermekek bőre különösen érzékeny a napsugarak káros hatásaival szemben. Ezért a gyermekorvosok és bőrgyógyászok egyöntetű véleménye, hogy 3 év alatti kisgyermekeket ne tegyünk ki soha közvetlen napsugárzásnak. Tartsd be a következő egyszerű szabályokat a kisgyermekek napsugárzással szembeni bőrvédelme érdekében:

  • Kerüld a túlzott napsugárzást (főleg a déli órákban).
  • Elengedhetetlen a védőruházat, nagy karimájú kalap és UV szűrős napszemüveg.
  • Használj magasfokú védelmet nyújtó, széles spektrumú UVA-UVB filteres, kifejezetten a gyermekek bőrére fejlesztett fényvédőt.
  • De a legfontosabb, hogy megtanítsd a gyerekeket a felelősségteljes napozásra!

Amennyiben terveiddel nem összeegyeztethető a szabadtéri tartózkodás a napon, akkor mindig légy biztos benne, hogy van nálad megfelelő védőöltözék: bő szabású, hosszú ujjú felső, hosszú nadrág illetve úszómellény. A vízben tartózkodás után töröld szárazra a gyerekeket és megint kend be őket megfelelő mennyiségű, kifejezetten kisgyermekek számára fejlesztett fényvédővel. Figyelj arra, hogy víz-, és homokálló terméket válassz, ami látható nyomot hagy a bőrön, így biztos lehetsz benne, hogy nem hagytál ki egy részt sem.

Az ANTHELIOS DERMO-PEDIATRICS SPF 50+ termékcsaládot a La Roche-Posay-nál kifejezetten gyermekek számára fejlesztettük ki, akár rögtön felvihető nedves bőrre is, így azonnal bekenheted a medencéből kimászó gyerekeket.

További információért a gyermekek napvédelmi szokásaival és a gyerekek érzékeny bőrének védelmével kapcsolatban kattints IDE.

Az ausztrálok tudnak egy pár dolgot a napról. Ők találták ki a Slip, Slop, Slap mondókát. "Slip on a shirt, slop on sunscreen, slap on a hat", azaz csúsztass magadra inget, toccsanj a fényvédőbe és csapj a fejedre kalapot. A fényvédelem igazából egyszerű, csak egy pár alapszabályt kell megjegyezni. A megfelelő fényvédelemmel pedig már semmi sem tart vissza.

IGAZ
VAGY HAMIS?

FELHŐS IDŐBEN
NINCS SZÜKSÉG NAPVÉDELEMRE

HAMIS

A borús és esős napokon is ki van téve bőrünk az UV-sugarak bőröregedést és bőrkárosodást okozó hatásának. A megfelelő védelem érdekében használjon fényvédőt minden nap, ne csak meleg és napos időben.
Tudj meg többet

A NAPSUGARAK FELELŐSEK AZ IDŐ
ELŐTTI BŐRÖREGEDÉSÉRT

IGAZ

Az UVA sugarak bomlasztják a bőr belső építőköveit, például a kollagén és az elasztin rostokat. A napsugárzás idővel a bőr rugalmasság vesztésével és a ráncok megjelenésével jár. Az UVB sugarak felelősek az egyenetlen és szabálytalan pigment termelésért, ami sötét foltok megjelenéséhez vezethet. Ezekre a bőrelváltozásokra használjuk a fotoöregedés gyűjtőnevet.
Tudj meg többet

A HAMAR FÖLFEDEZETT BŐRRÁK
NAGYOBB ESÉLLYEL GYÓGYÍTHATÓ

IGAZ

Az esetek 90% -ában a melanoma kezelhető, ha időben felismerik. A bőrgyógyásznál történő rendszeres megelőző vizsgálat előtt látogasson el weboldalunkra, ahol megtudhatha mire érdemes figyelni, illetve hogyan védheti meg szeretteit.
Tudj meg többet

ERRE IS VAN
MEGOLDÁSUNK

Az ANTHELIOS a napvédelem úttörője. Széles spektrumú, rendkívül magas védelmet nyújt, ami több mint 25 év, a napvédelemmel és a napérzékeny bőrrel kapcsolatos klinikai kutatás eredménye.

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozáson túlmenő biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
ermékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.