Napérzékenység
és napreakciók
napallergia

Mindenkinek szüksége van megfelelő fényvédelemre, de bizonyos emberek még az átlagnál is érzékenyebbek, vagy kifejezetten napallergiásak.

TE KÉRDEZEL
MI VÁLASZOLUNK

1 quote-marks

Mi az SPF?

Az SPF az UVB sugárzás elleni védelem mérésére kifejlesztett rendszer. A napvédő termékek négy SPF kategóriába sorolhatóak: Alacsony (6-10), közepes (15-25), magas (30-50) és nagyon magas (50+).


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Mennyi ideig tart egy allergiás bőrreakció?

Ez a reakció típusától függ. A csalánkiütés (urticaria) általában 24 órán belül eltűnik. A kontakt dermatitisz esetén hetekig tarthat mire elmúlik. Az ekcéma egy krónikus betegség, amelyet éveken keresztül kell kezelni. Az enyhébb allergiás reakciók (viszkető, égő érzés) gyorsan enyhíthetőek termálvízzel és hipoallergén, bőrbarriert támogató bőrápolókkal.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Lehetsz-e allergiás saját bőrödre?

Általában véve lehetetlen, hogy saját bőrödre legyél allergiás. A napallergia az egyetlen olyan eset, amikor ez kialakulhat. Ekkor az UV-fény módosítja a bőrben lévő anyagokat, ami allergiás reakciót okoz.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

1 quote-marks

Milyen fényvédő ajánlott érzékeny bőrre?

Egyes fényvédők kellemetlen szúró érzéseket okozhatnak az érzékeny bőrön. Válasszon széles spektrumú UVA-UVB védelmet, amelyet a legérzékenyebb bőrön tesztelnek, például az érzékeny bőrre szakosodott La Roche-Posay márka ANTHELIOS termékcsaládját.


Tudj meg többet!

EZ HASZNOS VOLT?

IGAZ
VAGY HAMIS

A GYEREKEKNEK JÓT TESZ A NAP

HAMIS

A gyermekek bőre különösen érzékeny a nap káros hatásaira. Ezért a gyermekorvosok és a bőrgyógyászok egyetértenek abban, hogy a 3 év alatti gyermekeket és kisgyermekeket nem szabad közvetlen napfénynek kitenni. Az idősebb gyermekeknél pedig feltétlenül használjon erősen védő, széles spektrumú UVA-UVB fényvédőt, például Anthelios-t.
Tudj meg többet

A SÖTÉT SZÍNŰ RUHÁK JOBBAN
VÉDENEK A NAPSUGÁRZÁS ELLEN

IGAZ

A sötét és intenzív színek, például a fekete, a sötétkék, a piros vagy a zöld valójában magasabb UV-védelmet biztosítanak, mint a fehér vagy világos ruházat. Ezért a következő nyaralásra csomagoljon néhány sötét ruhát is!
Tudj meg többet

A NAPSUGARAK FELELŐSEK AZ IDŐ
ELŐTTI BŐRÖREGEDÉSÉRT

IGAZ

Az UVA sugarak bomlasztják a bőr belső építőköveit, például a kollagén és az elasztin rostokat. A napsugárzás idővel a bőr rugalmasság vesztésével és a ráncok megjelenésével jár. Az UVB sugarak felelősek az egyenetlen és szabálytalan pigment termelésért, ami sötét foltok megjelenéséhez vezethet. Ezekre a bőrelváltozásokra használjuk a fotoöregedés gyűjtőnevet.
Tudj meg többet

FELHŐS IDŐBEN
NINCS SZÜKSÉG NAPVÉDELEMRE

HAMIS

A borús és esős napokon is ki van téve bőrünk az UV-sugarak bőröregedést és bőrkárosodást okozó hatásának. A megfelelő védelem érdekében használjon fényvédőt minden nap, ne csak meleg és napos időben.
Tudj meg többet

NAPÉRZÉKENYSÉG ÉS NAPREAKCIÓK
NAPALLERGIA

A fényérzékenység különböző kiváltó okai:

  • Napallergia, vagy "polimorf fénykiütés" kellemetlen viszketés és bőrpír formájában jelenik meg a bőrön, napsütés hatására. 
  • Nagyon világos fototípusú (bőrszínű) emberek, akik enyhe napsütés esetén is hajlamosak leégösre (különösen sérülékenyek a vörös hajú, szeplős és kék szemű emberek).
  • A bőrápolási termékek egyes összetevői, például az AHA, retinol vagy benzoil-peroxid okozta bőrérzékenység az UV-sugárzásra. Kiütés formájában jelenhet meg napozás után.
  • Egyes gyógyszerek, különösen a tetraciklin antibiotikumok és az izotretinoin (Accutane) pattanás elleni gyógyszer hirtelen duzzanatot vagy bőrirritációt okozhatnak a napsugárzás hatására.
  • A nap szárító hatására romolhatnak az olyan bőrproblémák is, mint például az ekcéma, pattanások vagy a rosacea.
  • Egyes daganatos kezelések is okozhatnak fokozott fényérzékenységet. A kezelés alatt ajánlott az ultraibolya (UV) sugárzás kerülése. A rákgyógyító sugárkezelés utáni bőr hajlamos az ún. radiodermatitiszre, egyes esetekben több évvel a kezelés után is.
  • A már meglévő egészségügyi problémák, mint pl. a lupus is okozhat UV sugárzás hatására fényérzékenységgel kapcsolatos bőrproblémákat.

NAPALLERGIA VAGY FÉNYÉRZÉKENYSÉG?
A MEGELŐZÉS KULCSFONTOSSÁGÚ

Bármi legyen is a napallergia vagy fényérzékenység oka, a legfontosabb minden esetben a megelőzés. Elég egy pár egyszerű szabály betartására odafigyelni.

Főleg tavasszal és nyáron hordj védőöltözket (kalapot, hosszú ujjú inget stb.) Mindig széles skálájú fényvédő krémet használj (ideális esetben magas SPF 50+ faktorral) az összes szabad bőrfelületen. Ne tartózkodj a napon 10 és 16 óra között.

Ebben az alfejezetben részletesen kitérünk a napallergia fajtákra, polymorf napkiütésekre illetve az egyéb nyári bőrallergiákra, valamint a megelőzésükre.

Valamint ellátjuk hasznos információkkal a fényérzékenységet okozó gyógyszerekről és a velük kapcsolatos bőrápolásról. 

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozásokon túlmutató biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.

KEDVES
OLVASÓNK!

Az itt megjelenített információk kizárólag általános tájékoztató célt szolgálnak, semmilyen esetben sem helyettesíthetik a szakszerű orvosi tanácsadást. Egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban mindig fordulj egészségügyi szakemberhez!