#Infoakne

Szabadulj meg a pattanásoktól Viszkok Fruzsi és magyar bőrgyógyászok segítségével

Szakértői tanácsok

Fogamzásgátlás és akné

v_article-acne_contraception.jpg

Születésszabályozás, bőr szabályozás és rizikó szabályozás. Valódi történet a fogamzásgátló hátulütőiről.

A fogamzásgátló. Akárcsak Beyoncé-t, Pink-et vagy Adele-t, ezt a sztárt is mindenki ismeri, érthető okokból! Azon túl, hogy hatékonyan akadályozza meg a terhességet, vonzó mellékhatásokat is kínál, mint a hormonális akné megszűntetése. De hogyan is hat pontosan?

Hogyan szűnteti meg a fogamzásgátló az aknét?

Az aknét kiváltó okok elsősorban hormonálisak. A tesztoszteron (igen, lányoknak is van) és más hasonló hormonok a bőrt rengeteg aknét okozó olaj termelésére serkentik. A fogamzásgátlókban található ösztrogén ellensúlyozza ezt a hatást és így kezeli a hormonális aknét.


A Dianette, másik nevén Diane 35 még hatékonyabb, mert az ösztrogént egy cyproterone acetate gyógyszerrel ötvözi, amely kifejezetten a pattanásokat képző  (androgén) hormonokat ellensúlyozza, sakkban tartva a faggyútermelést és az eltömődött pórusokat.

Miért változhat az recepted?

Annak ellenére, hogy egyetlen néven ismerjük: a fogamzásgátlónak már 4 generációja van! A közelmúltban a tudósok felfedezték, hogy a 2. generációs fogamzásgátló tulajdonképpen biztonságosabb, mint az újabb generációsok és a Dianette az olyan potenciális kockázatokat tekintve, mint a DVT (a lábszárban képződő vérrög).


Mindegy, hogy melyik fogamzásgátlót szeded, a rizikó nagyon, nagyon alacsony, de mivel oly sok nő szedi világszerte ezeket a gyógyszereket, az orvosoknak nagyon óvatosnak kell lenniük. Ennek eredményeképpen pedig rengeteg nőnek ajánlották, hogy váltson 2. generációs tablettára.

És mit jelent ez a fogamzásgátló váltás a bőröm számára?

A Dianette egy erősebb akné elleni gyógyszer, mint a 2. generációs fogamzásgátlók, ezért elképzelhető, hogy fordított hatást tapasztal eleinte a váltás után.


Ha már lecserélted 3. vagy 4. generációs fogamzásgátlódat a biztonságosabb 2. generációsra, akkor már a legjobbat szeded! Nincsenek olyan kutatások, amelyek azt bizonyítanák, hogy a 3. vagy 4. generációs fogamzásgátlók jobbak a bőrnek, mint a 2. generációsok.

És ha a fogamzásgátló nem jó megoldás?

Ha a fogamzásgátló tablettát nem Neked találták ki, kérdezd orvosodat vagy gyógyszerészedet más, a bőr egészségét segítő stratégiákról. Létezik néhány szakértői megoldás. Még több információért olvasd el útmutatónkat a legjobb dermokozmetikai megoldásokról bőrhibák ellen.