0
Vissza a laroche-posay.hu oldalra
Save your skin

Anyajegyek, napsütés és bőrrák: amit tudnia kell

Img_Anyajegyek, napsütés és bőrrák: amit tudnia kell

Egy kis anyajegy önmagában nem rossz dolog. Talán éppen ellenkezőleg, a szépségideálok, mint Marilyn Monroe vagy Cindy Crawford bebizonyították, hogy egy jól elhelyezkedő anyajegy különleges kisugárzást adhat. De még mielőtt nekiállna a napozásnak, hogy annak hatására szép anyajegyeket növesszen, vegye fontolóra a vízálló szemhéjtussal készíthető alternatív megoldást, mint Amy Winehouse.

A melanóma bőrdaganatok 30% -a már létező anyajegyből fejlődik ki *.

Ha 50-nél több átlagos anyajegye van, akkor az növelheti a melanóma kockázatát **. Több anyajegy = nagyobb kockázat.


Az teljesen normális, hogy születésünkkor már van néhány anyajegyünk - legtöbbünknek legalább 20 anyajegye van az arcán és a testén elszórva - de minél több anyajegye van valakinek, annál nagyobb a kockázata a bőrrák kialakulásának is. És mivel a napsütés meghatározó szerepet játszik abban, hogy hány (és milyen nagy) anyajegyünk fejlődik ki gyermekkorunkban és serdülőkorunkban, a gyermekek és a tinédzserek megfelelő napvédelmére való odafigyelés lehet az első lépés a későbbi bőrrák kockázatának csökkentése érdekében.

10 és 19 év között az évenkénti kettő vagy több leégés 82% -kal növeli a melanoma kockázatát ***

A megfelelő védelem nélküli, túlzott napozás a meglévő anyajegyek megváltozását és rákos elváltozását is okozhatja, ezért ügyeljen az anyajegyei - akárcsak a bőre többi részének - UVA- és az UVB-sugárzás elleni védelmére.

HOGY NÉZ KI A BŐRRÁK?

Nem minden apró anyajegyünk egyforma, de annak az ismerete, hogy melyik jelenthet kockázatot, életet menthet. Íme három gyakori bőrelváltozás típus, amelyekre érdemes odafigyelni:

Aktinikus keratózis

v_article_step1_06_a.jpg

Ezek a pikkelyes piros foltok nem bőrrák (még). Durva tapintásúak és általában hosszú ideig tartó, ismétlődő napozás után jelennek meg, ha már egyszer előfordultak, sajnos hajlamosak a visszatérésre. Ezek a sérülések a rákos folyamatok előttiek, pikkelysejt-karcinómákká fejlődhetnek, ezért kezelni kell őket a progresszió megelőzése érdekében.

Karcinóma(i)

v_article_step1_06_b.jpg

A karcinómák a bőrrák leggyakoribb formái és általában kicsi, fényes dudorként jelennek meg az orron vagy az arcon, bár a test más részein is kialakulhatnak. Főként a felnőttkor elején gyakori és nem megfelelően védett napozás következtében jelennek meg, lassan növekszenek, és korai felismerés esetén kezelhetőek. Karcinómák hajlamosak az arcon kifejlődni, így a késői felismerésük csúnya nyomot hagyhat ott, ahol a legkevésbé vágyunk rá. Kétség esetén ellenőriztesse bőrgyógyásszal a lehető leghamarabb.


Melanoma

v_article_step1_06_c.jpg

A melanoma a legveszélyesebb bőrrák típus. Bár ritkább, mint a betegség más formái, ez a leghalálosabb. A melanomát általában rövid, intenzív napsütés okozza, mint a leégés, és az egészséges bőrön barna vagy fekete foltként jelenik meg. Az esetek mintegy 30% -ában egy már létező anyajegyből fejlődik ki. Korai felismerés esetén a melanoma gyakran gyógyítható megfelelő orvosi kezeléssel. Ha észrevétlen marad, akkor ijesztő ütemben terjedhet. Ha úgy gondolja, hogy olyan anyajegye van, amely melanoma lehet, akkor ne sétáljon, hanem szaladjon a bőrgyógyászhoz! A gyorsaság ugyanis életet menthet.

Ellenőrizze időben és gyakran: a melanoma esetek 90% -a gyógyítható, ha időben felfedezik****

A SZOLÁRIUM: JÓTÉKONY VAGY KÁROS?

A barnulás egy beépített védőmechanizmus, amely megvédi a bőrt az UVB-sugarak káros hatásaitól ... Így a szoláriumban töltött idő elősegíti a bőr védekezőképességét a rákkal szemben igaz? Nem, nem igaz! A legtöbb szolárium UVA-sugarakkal éri el az aranybarna szín kialakulását, mert ezek nem okoznak leégést. De ezek az alattomos UVA-sugarak mélyebben behatolnak a bőrbe, korai bőröregedést okozva és ténylegesen növelve a bőrrák kialakulásának kockázatát.
A gyanús anyajegyek gyors felismerése, döntő fontosságú a bőrrák elleni küzdelemben, mivel a melanoma esetek 90% -a gyógyítható, ha időben felismerik. Még jobb, ha a bőrrák kockázatát még annak kialakulása előtt kivédi az anyajegyei és a bőre megfelelő UV-sugárzás elleni védelemével.

* http://www.euromelanoma.org/intl/node/77
** https://www.consumerreports.org/cancer/could-that-old-mole-be-skin-cancer/
*** Journal of the National Cancer Institute 2003
**** Forrás: www.euromelanoma.org/intl/node/25 epidemiological fact sheet i Basal cell carcinoma and squamous cell carcinoma

A HOZZÁM LEGJOBBAN ILLŐ FÉNYVÉDELEM

Három egyszerű lépés a bőrrákkal szembeni védelemért

Preview : False