0
Vissza a laroche-posay.hu oldalra
Save your skin

Az onkológiai kezelések és a bőr

Img_Az onkológiai kezelések és a bőr

A daganatok kezelése, mint például a kemoterápia, a sugárkezelés és az immunterápia változásokat, mellékhatásokat okozhatnak a bőrön. Ezek igen gyakoriak: a kezelt daganatos betegek 2/3-ánál jelentkeznek*.
A tapasztalt változások a kezelés pontos fajtájától és a páciens egyedi válaszától függenek. A terápiák során a bőr szárazzá, pirossá és durvává válhat. Az egyéb gyakori mellékhatások közé tartozik a hiperpigmentáció (amikor a bőrön barna, foltos elszíneződés alakul ki). A legtöbb bőrön jelentkező mellékhatás a kezelés befejezése után visszafordítható. Ebben az oly fontos időszakban nyomatékosan javasolt kíméletes dermokozmetikumok használata az érzékeny bőr ápolásáért. Ennek az ápolásnak az egyik legfontosabb eleme a fényvédelem.


Cancer treatments and the sun: Friends or Enemies?

Azt gondolhatnánk, hogy a szabadban töltött idő nagyszerű lazítás és jól megérdemelt érzelmi jólét-fokozó. De ne feledje, hogy sok kezelés érzékenyebbé teszi a bőrt a napfényre! Ezt nevezzük fényérzékenységnek.
Még az alacsony mértékű UV-sugárzás is napégést vagy a bőrön jelentkező mellékhatások romlását idézheti elő. A napfényt nem kell kerülni, de ismernie kell a veszélyeit és ezek függvényében védenie kell a bőrét.


Fényvédelmi tippek kezelésben részesülő daganatos betegeknek

Kezelésének kezdetétől a kezelés befejezése után egy évig széles spektrumú UVA/UVB-sugárzás elleni fényvédőt kell használnia. Érdemes SPF 50+ fényvédőt választania, például az SPF 50+ naptejet.
Ha Ön sugárkezelésben részesült, az érintett terület egésze erősen ki lesz téve a leégés veszélyének, különösen a kezelést követő első évben. Hasonlóképpen a műtéti hegek is nagyon érzékenyek a napsütésre, és fennáll a (sötét színű) hiperpigmentáció kialakulásának a veszélye. Figyeljen ezen területek megfelelő fényvédelmére vagy ruházattal történő eltakarására. Mivel az UVA-sugarakat nem blokkolja az ablaküveg vagy a felhők, ne feledkezzen meg a mindennapos védelemről még akkor sem, ha nem süt a nap vagy Ön bent az ablak közelében tartózkodik.

Ha a szabadba készül


  • Tartsa szem előtt a bőre érdekeit: Részesítse előnyben a hipoallergén fényvédőket, amelyeket kifejezetten érzékeny bőrre fejlesztettek ki és teszteltek. Keressen olyan textúrát, amely tápláló érzetet nyújt, mert ezt minden nap használnia kell majd. (Link Anthelios products)
  • Bőségesen vigye fel: A hidratáló arckrém és testápoló után vigye fel a fényvédőt minden napsütésnek kitett területre, beleértve a füleket, a nyakat, a tarkót, a tenyereket és a lábfejet. Kétóránként vigye fel újra.
  • Keresse az árnyékot: Ha szabadtéri rendezvényre készül, ellenőrizze, hogy lesz-e árnyék, ahová behúzódhat, vagy vigyen magával egy ernyőt (egy esernyő könnyen hordozható)!
  • Figyelje az órát: Kerülje a napsütést 10 és 16 óra között, amikor a nap a legerősebb.
  • Viseljen védőruházatot: Viseljen pamutból vagy természetes anyagokból készült ruházatot (hosszú ujjú pólót és nadrágot, stb.), széles karimájú kalappal.

3 "gyakran elfelejtett" terület:

Szemek: Kinek ne állna jól egy stílusos, UVA-UVB ellen védő napszemüveg! Ráadásul a szemkontúr az egyik olyan terület, ahol a leggyakrabban fordul elő bőrrák. Ezért védje magas toleranciájú, nem csípő készítménnyel, amely nem folyik a szemekbe!
Ajak: Használjon fényvédőt tartalmazó ajakbalzsamot vagy kifejezetten az ajak védelmére való napvédő készítményt.
Fej: Sok rákkezelés hajhullást okoz. Ne próbálja ki, milyen fájdalmas a fejbőr leégése! Egy paróka túl meleg lehet a napon, de egy pamut kendő színes megoldást biztosíthat, egy széles karimájú kalap pedig némi árnyékot biztosít.

Ha a csupasz fejbőrét mégis napsütésnek teszi ki, akkor használjon nagyon magas UVA-UVB védelmet. Az alig látható, frissítő hatású arcpermet kellemes állagú védelmet nyújthat ennek az oly érzékeny bőrfelületnek.

*INCA annual report 2015

A HOZZÁM LEGJOBBAN ILLŐ FÉNYVÉDELEM

Három egyszerű lépés a bőrrákkal szembeni védelemért

Preview : False